Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki orzechowe z czekoladą

Najlepsze muffinki, jakie miałam dotąd przyjemność upiec i skosztować.  Zalet mają wiele. Jak każde inne są proste i ekspresowe w wykonaniu. Ponadto- puszyste, bardzo orzechowe, no i ta czekoladowa niespodzianka w środku! :) Jak dla mnie rewelacja. Lubię wracać do tego przepisu, dlatego zachęcam Was gorąco do wypróbowania go :)

Źródło: Moje Wypieki, z modyfikacjami.

Składniki suche:

  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 125 g margaryny
  • 1/3 szk. cukru (jest suchy, ale wymieniam tu, bo ubijamy z mokrymi ;))
  • 2 jaja
  • aromat waniliowy
  • 3 łyżki mleka

Dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady

Margarynę roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem, wlać masło, olejek, mleko.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i kakao, połączyć z płynnymi składnikami, szybko wymieszać.

Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać do masy. 

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temp. 180'C.

sobota, 12 stycznia 2013, agnes834
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne