Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto cynamonowe z jabłkami i mleczną czapą

Pory roku trochę rządzą moim życiem, co ma też odzwierciedlenie na blogu. Jesień dla mnie to przede wszystkim zapach pieczonych jabłek i cynamonu, dlatego dzisiaj chcę podzielić się z Wami tym ciastem. Jest aromatyczne, wilgotne, wyraziste. Jabłka przykryte są przepyszną, słodką polewą z mleka w proszku. Dobrze zatem, jeśli dla przełamania smaku, do ciasta użyjemy kwaśniejszych jabłek. Z pewnością wrócę do tego przepisu. Polecam gorąco.

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szk. cukru
  • po jednej łyżeczce cynamonu, sody, proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szk. mąki pszennej tortowej
  • 1 szk. oleju słonecznikowego

Dodatkowo: 3-4 jabłka

Jajka ubić z cukrem. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, dodać do masy jajecznej, dokładnie zmiksować. Na końcu powoli wlać olej. Ciasto przełożyć do formy o wym. 24 x 24cm, na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ćwiartki. Piec przez 45 minut w temp. 180°C.

Mleczna polewa:

  • 1,5 szk. mleka w proszku (łaciate)
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szk. cukru
  • 1/4 szk. wody

Masło, cukier i wodę zagrzać w rondelku, nie gotować. Wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Masę wyłożyć na gorące ciasto. Ostudzić.

niedziela, 29 września 2013, agnes834

Polecane wpisy

Komentarze
2013/09/29 22:19:48
Pyszne ciasto. Ja także lubię jesienią i zimą cynamon, dla mnie ma takie właściwości ciepłe i miłe. Zresztą cały rok kocham cynamon. :)
Pozdrawiam ciepło
-
2013/09/29 22:37:38
Dziękuję, pozdrawiam równie ciepło. :)
-
2013/10/01 17:42:29
Twoje ciacha, jak zwykle, świetnie wyglądają ale cynamon to przyprawa, którą omijam szerokim łukiem :)
-
2013/10/01 18:57:41
Guciokat, dziękuję za Twój komentarz. Następnym razem, specjalnie dla Ciebie, zaproponuję coś bez cynamonu :) A może skusisz się, by osłodzić sobie życie i coś upieczesz...? Pozdrawiam :)
-
Gość: YoAsia, 212.160.172.*
2014/07/23 12:29:16
Chyba to. :-)
-
Gość: YoAsia, 212.160.172.*
2014/07/23 15:09:40
Jak ubić jabłka? Obieram i co dalej? Zmiksować?
-
Gość: YoAsia, 212.160.172.*
2014/07/23 15:12:28
Bosze... jak ja to przeczytałam... Jajka z ja jabłka i główkuję. hahahaha
-
2014/07/23 21:10:20
YoAsiu, ale napędziłaś mi stracha. Już myślałam, że to ja popełniłam taką gafę. Mam nadzieję, że mimo pozornych trudności, ciasto się udało. Czekam na komentarz, pozdrawiam.
-
Gość: YoAsia, *.walbrzych.vectranet.pl
2014/07/24 19:32:00
Teraz stygnie i krzepnie. ;-)
-
Gość: YoAsia, *.walbrzych.vectranet.pl
2014/07/24 20:36:56
Ciasto jest słodkie i smaczne. Fajnie się komponują w tym jabłuszka. :-)
Dziękuję za kolejny świetny przepis.
-
2014/07/24 20:39:53
YoAsiu, cieszę się, że ciasto przypadło Tobie do gustu. Dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość. Pozdrawiam.
-
Gość: YoAsia, 212.160.172.*
2014/08/22 14:50:47
Robiłam drugi raz. Jest naprawdę fajne. :-) Najbardziej smakuje wszystkim polewa i wcale się nie dziwię. haha
-
2014/08/23 21:31:28
Cieszę się YoAsiu, że ponownie robiłaś to ciasto. To najlepszy dowód, że smakuje. Wiesz, mnie też najbardziej smakowała polewa... ;)
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne