Blog > Komentarze do wpisu

Tort Niepodległości

Niestety przez najbliższy czas nie będę mogła "poszaleć" w kuchni, dlatego dzisiaj chcę zaproponować tort, który piekłam kilka lat temu- z okazji długiego weekendu listopadowego i Święta Niepodległości, stąd właśnie taka nazwa. Tort powstał z połączenia kilku ciast i smaków jakie lubię i jakie zapewne smakują niejednemu Łasuchowi. Na Wielkim Żarciu zyskał uznanie, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Polecam bardzo.

Ciasto ciemne:

  • 1 szk. mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 3/4 szk. cukru
  • 1/2 szk. oleju
  • 3 jaja

Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 26cm. Piec 40 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić.

Wkładka makowo - kokosowa:

  • 3 białka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. suchego maku
  • 1/2 szk. wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mak i wiórki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do tej samej tortownicy i piec do zrumienienia przez około 30 minut.

Krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szk. mleka
  • 1 kostka margaryny
  • cukier do smaku
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Gdy wystygnie, utrzeć z margaryną i aromatem.

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 200 g suszonych śliwek
  • polewa czekoladowa (u mnie czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej z dodatkiem 1/4 kostki margaryny)

Ciemne ciasto przekroić na pół. Obie części "wewnętrzne" posmarować dżemem. Na jedną część ciasta wyłożyć połowę kremu, przykryć wkładką makowo - kokosową, wyłożyć resztę kremu, przykryć drugą częścią ciemnego ciasta (dżemem do dołu).

Śliwki pokroić w paseczki, rozłożyć na cieście*. Polać polewą czekoladową i schłodzić.

* Aby śliwki lepiej się trzymały, wierzch tortu można posmarować delikatnie dżemem.

poniedziałek, 11 listopada 2013, agnes834

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/11 19:12:45
Piękny ten tort, dostojny i z pewnością świetnie smakuje.
Pozdrowienia:)
-
2013/11/12 18:14:00
Dziękuję Majanko, pozdrawiam :)
-
2013/11/18 21:38:46
to powinna być "nowa świecka tradycja" torty na święto Niepodległości - myślę, że takim sam marszałek Piłsudski by nie pogardził bo wygląda przepysznie
-
2013/11/18 21:48:52
Lepsza taka "świecka tradycja", niż to co wyprawia się w tym dniu... Dziękuję za komentarz, pozdrawiam :)
-
Gość: YoAsia, *.walbrzych.vectranet.pl
2014/06/30 20:11:44
Co z żółtkami we Wkładce makowo-kokosowej? Mam je wyrzucić? :-)
-
2014/06/30 20:17:07
Możesz wyrzucić, choć daleka jestem od takiego marnotrawstwa ;) Proponuję wykorzystać do kremu tj. wymieszać z budyniowym proszkiem i wlać do gotującego się mleka lub też dorzucić jedno całe jajo, trochę mleka i usmażyć pyszną jajecznicę ;) Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: YoAsia, *.walbrzych.vectranet.pl
2014/06/30 21:00:27
Robię tą nieszczęsną wkładkę, ale zrobiła mi się papka z tego cukru, maku i kokosa. Tak ma byc? Bo nie jest to leiste tylko takie dość ścisłe....
-
2014/06/30 21:03:28
Musi być ścisłe :) Rozłóż równiutko na pergamin i upiecz. Po upieczeniu będzie akurat, a nie nieszczęsna ;)
-
Gość: YoAsia, *.walbrzych.vectranet.pl
2014/06/30 21:04:59
Ok. Działam dalej. Dam znać jak wyszło. :-)
-
2014/06/30 21:06:03
Czekam na Twoją opinię. Trzymam kciuki ;)
-
Gość: YoAsia, *.walbrzych.vectranet.pl
2014/06/30 21:52:11
y... y... Chyba ją (wkładkę) za długo trzymałam w piekarniku i częściowo jest wyschnięta. grrrr.....
-
Gość: YoAsia, *.walbrzych.vectranet.pl
2014/06/30 21:53:27
Wyszła mi cienka i twarda po brzegach... Deska :)
-
2014/06/30 21:54:34
Spokojnie, może między budyniem nieco zmięknie.. Grunt, by nie była zwęglona ;)
-
Gość: YoAsia, *.walbrzych.vectranet.pl
2014/06/30 21:55:23
Zwęglona nie jest, ale będą jaja jak któś z emerytów ugryzie i zostawi w niej protezę. :-D
-
2014/06/30 21:57:41
Myślę, że spokojnie możesz ją wykorzystać, bez obaw o te protezy ;)
-
Gość: YoAsia, *.walbrzych.vectranet.pl
2014/07/03 18:35:05
Trochę nasączyłam wkładkę mlekiem i protezy zostały na miejscu.. Ufff.... ;-)
Torcik smaczny. Dziękuję. :-)
-
2014/07/03 21:20:20
YoAsiu, nie ukrywam, że czekałam na Twoją opinię. Cieszę się, że torcik smakował. Pozdrawiam serdecznie ;)
-
Gość: YoAsia, 78.88.207.*
2015/01/07 00:49:38
Mój ulubiony. Już go zrobiłam więcej niż jeden raz. Czy masz Aguś jakiś pomysł na tort z alkoholem?
-
2015/01/07 18:00:41
YoAsiu, cieszę się, że tort niepodległości to Twój faworyt. Z tortami z alkoholem u mnie na bakier... Jeśli już używam jakiegokolwiek alkoholu do ciast, to jest to rum. Na blogu znajdziesz tort makowy - z rumem oczywiście. Miło go wspominam...
-
2015/10/06 12:42:24
Czy jajka z cukrem ucieramy mikserem? (ciasto ciemne) Na jakich obrotach?Pozdrawiam.
-
2015/10/06 22:56:52
Jajka z cukrem ubiłam mikserem na szybszych obrotach. Pozdrawiam.
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne