Blog > Komentarze do wpisu

Shrek

Po niezbyt srogiej zimie przyroda budzi się do życia, więc i na moim blogu zazieleniło się trochę ;) Przepis na Shreka można znaleźć w wielu odsłonach. Ciasto jest ciekawe w smaku, leciutkie, zaskakujące. Budyń ugotowany na soku jest rewelacyjny, o czym mogłam przekonać się już kiedyś przy Wiśniowej pychotce. Pozdrawiam i polecam :)

Inspiracja: Ciasto Shrek - podaję z moimi modyfikacjami

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
  • 3 jajka
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Rozprowadzić równomiernie biszkopt, piec w temp. 170°C przez około 25 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika, do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta - dzięki czemu masa budyniowa będzie lepiej się trzymała.

Masa budyniowa:

  • 900 ml zielonego soku Kubuś (u mnie kiwi i zielony banan)
  • 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru (3 po 40g)

Dodatkowo: 2 małe opakowania ciastek Delicje

Z podanych składników ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt. Na gorącym budyniu rozłożyć delicje czekoladą do góry, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 op. galaretki agrestowej
  • 1 szk. wody

Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i prawie tężejącą galaretkę, od razu wylać na delicje.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 3 szk. wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Tężejące wylać na masę śmietanową.

Udanych wypieków :)

wtorek, 01 kwietnia 2014, agnes834

Polecane wpisy

Komentarze
2014/04/02 07:27:20
Bardzo lubię to ciasto-a twoje jest idealne:)
-
2014/04/02 18:51:59
Mariolu, dziękuję za Twój komentarz i pozdrawiam :)
-
2014/04/03 08:59:11
Ojejku, piekne zielone ciasto :))
-
2014/04/03 18:27:27
Hihi, jak na wiosenne wypieki przystało ;)
-
2014/04/07 20:45:48
Pięknie wygląda. Jeszcze nie miałam okazji go piec ani jeść.
Pozdrawiam Cię :)
-
2014/04/07 20:50:59
Majanko! Straszne zaniechanie! :) Jak nie będziesz miała pomysłu na ciasto, pomyśl o Shreku... Myślę, że smakowałoby Tobie.. :) Pozdrawiam!
-
2014/04/07 21:10:00
Ale się zgrałyśmy z tym ciastem ;) Potwierdzam - jest pyszne :) Pozdrawiam
-
2014/04/07 21:13:25
Prawda? Dziękuję i pozdrawiam :)
-
2014/05/30 13:36:32
Ślicznie Ci wyszedł, pozdrawiam :)
-
2014/06/03 19:39:58
Dziękuję, również pozdrawiam :)
-
Gość: YoAsia, 212.160.172.*
2014/07/15 21:20:04
Zrobiłam w niedzielę Szreka, ale... hm... moim zdaniem te delicje są kompletnie niepotrzebne. Ciasto przez nie staje się mega słodkie. Powiem tak: ciacho jest dobre, ale na blogu są o niebo lepsze propozycje. :-) Myślę nad kolejnym, które by tu upiec z twojej strony. :-)
-
2014/07/15 21:23:37
Cieszę się YoAsiu z Twojego kolejnego wypieku. Mnie osobiście delicje nie przeszkadzały, bo ja lubię 'mega słodkie', w granicach rozsądku oczywiście. Wszystko to kwestia gustu, zawsze delicje można pominąć lub zastąpić zwykłymi biszkoptami, dla lepszego efektu wzrokowego. Ciekawa jestem, jaki wypiek teraz chodzi Tobie po głowie.. Pozdrawiam.
-
2015/10/01 21:02:56
Śliczne ciasta...artystyczne
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne