Blog > Komentarze do wpisu

Kostka malinowo - czekoladowa

 

Bardzo fajne połączenie smaków, a do tego ładnie wyglądające ciasto. Jeśli nie macie już świeżych malin, możecie użyć mrożonych. Myślę, że warto. Przepis podglądnięty na blogu sweet dreams, polecam bardzo!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Partiami dodać żółtka, olej oraz przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 21 x 21 cm. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut. Wystudzić.

Składniki masy malinowej:

  • 500 g malin
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. galaretki malinowej
  • 1 op. budyniu śmietankowego + 1/4 szk. wody

Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów

Maliny, wodę i cukier zagotować w rondelku, zmiksować blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozmieszać w wodzie, wylać na wrzącą masę, gotować do zgęstnienia. Masę ostudzić, gdy zacznie tężeć, przełożyć na biszkopt. Ułożyć biszkopty.

Składniki masy czekoladowej:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady

Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywny krem, dodając po łyżce serek mascarpone. Do masy śmietanowej dodać rozpuszczoną czekoladę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą. Masę czekoladową umieścić na biszkoptach, wyrównać, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków!

środa, 08 października 2014, agnes834

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/09 17:34:59
Baardzo się cieszę, że mogę Cię zainspirować, a ciacha smakują, bo wyglądają w Twoim wykonaniu rewelacyjnie, pozdrawiam serdecznie :)
-
2014/10/09 21:16:01
Martuś, dziękuję za Twoje słowa i nieustanne inspiracje :) Również Ciebie pozdrawiam :)
-
2014/10/11 16:51:04
Bardzo elegancka :)
-
2014/10/11 18:39:49
Bardzo dziękuję :)
-
Gość: , *.ennet.pl
2014/10/12 19:36:02
Witam ta kostka malinowa pięknie wygląda mam zamiar to ciasto upiec chciałam zapytać czy mogą być inne owoce
-
2014/10/12 19:39:59
Witaj. Cieszę się, że kostka spodobała się Tobie. Jeśli miałabym wybrać inne owoce, spróbowałabym z truskawkami (teraz mrożonymi). A Ty jakie owoce masz na myśli? Pozdrawiam.
-
Gość: hania, *.ennet.pl
2014/10/13 19:35:02
Właśnie myślałam o truskawkach mrożonych tylko wagowo to też ma być pól kilograma
-
2014/10/13 19:45:27
400-500 g będzie akurat. Jeśli chcesz, masę truskawkową możesz robić zgodnie z przepisem na ten torcik . Pozdrawiam :)
-
Gość: hania, *.ennet.pl
2014/10/14 15:00:41
dziękuje i pozdrawiam
-
Gość: , 213.158.222.*
2014/11/01 22:27:05
Witam, mam pytanie czy biszkopty należy nasączyć czy nie? Proszę o info. Dziękuję
-
2014/11/01 22:28:58
Witam. Nie nasączałam biszkoptów. Zwilgotniały wystarczająco od sąsiedztwa obydwu pysznych mas. Pozdrawiam.
-
2014/11/20 15:39:08
Wygląda jak z cukierni. :) sama od jakiegoś czasu prowadzę bloga: twojmlunch.blogspot.com/ o zdrowym jedzeniu do pracy ale od czasu do czasu można zgrzeszyć i zjeść kawałek pysznego ciasta ;)

Dziękuję za przepis ! :)
-
2014/11/20 21:47:12
Pięknie dziękuję za komentarz :) Widziałam Twój blog, zapowiada się ciekawie. Będę zaglądać w przerwach mojego słodkiego "grzeszenia" ;) Pozdrawiam.
-
Gość: hania, *.ennet.pl
2014/11/21 19:05:21
Witam przepyszne ciasto piekłam tylko z truskawkami moje wnuczki piały z zachwytu jakie pyszne
-
2014/11/21 19:15:28
Cieszę się, że ciasto smakowało i Pani i wnuczkom. Biorąc pod uwagę szczerość wypowiedzi dzieci, ich opinia jest dla mnie bezcenna ;) Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: kasia, *.16-4.cable.virginm.net
2017/06/22 22:33:25
witam ,nie rozumiem gdzie ma ten budyn wlac czy do masy malinowej ?czy na mase ?dziekuje za odpowiedz
-
2017/06/24 19:08:12
Kasiu, rozrobiony budyń wlewamy do wrzącej masy malinowej i gotujemy do zgęstnienia. Pozdrawiam :)
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne