Blog > Komentarze do wpisu

Sernik - orzechowiec

 

Lista ciast godnych uwagi, a tym samym oczekujących na upieczenie jest długa (i wcale nie maleje ;)). Też tak macie? Ten przepis na owej liście znajdował się zdecydowanie zbyt długo. Sernik w wybornym towarzystwie puszystego kremu czekoladowego i ciasta orzechowego, całość zwieńczona polewą czekoladową, tworzą niezwykłą kompozycję smakową. Myślę, że śmiało może zagościć na świątecznym stole. Bardzo polecam!

Przepis podglądnięty na blogu Moje Pasje, podaję z moimi zmianami.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/2 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk. cukru
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszysty krem. Orzechy, obie mąki, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do utartych żółtek. Całość delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami wraz ze szczyptą soli. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy o wym. 22cm x 28cm i piec około 35 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki masy serowej:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 1 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Jajka utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, budyń i mąkę, krótko zmiksować. Powstałą masę przelać do formy wyłożonej pergaminem (tej samej, w którym pieczone było ciasto orzechowe). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 min. w temp. 170°C. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 2 op. budyniu czekoladowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru (lub więcej, wedle gustu)
  • kostka margaryny Kasi
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)

Ugotować budyń na mleku i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, małymi porcjami dodając przestudzony budyń. Na koniec wlać rum, wymieszać.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 70 g śmietany 30%

Śmietanę wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać dwie minuty, po czym energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Ostudzić.

Na pierwszy blat ciasta rozsmarować połowę kremu, delikatnie ułożyć upieczony sernik, który przykryć pozostałą częścią kremu i ułożyć drugi blat ciasta. Całość oblać polewą czekoladową. Schłodzić.

Udanych wypieków ;)

sobota, 22 listopada 2014, agnes834

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/22 17:01:49
Cudo!Idealne, smaczne cudeńko- no i sernik:)))MNIAM! A wiesz co Agnes, też ostatnio robiłam podobny, z tym że z dwoma rodzajami sernika i orzechowym kremem:)
-
2014/11/22 19:08:22
Chyba trafił swój na swego z tym ubóstwianiem serników :) Swojego sernika chyba jeszcze nie wstawiłaś na blog, czy coś umknęło mojej uwadze? Pozdrawiam Cię Mariolu ;)
-
2014/11/22 21:20:18
Hehe, serniki są the best:) Jeszcze nie dodałam swojego- robiłam go w zeszłą niedzielę:) Trochę zdjęć do niego jest,więc muszę wszystko zgrać ale myślę, że dodam go w tym tygodniu:) Pozdrówka:)
-
2014/11/23 15:42:41
apetyczne ciacho)))
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne