Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z makiem i jabłkami

 

Dziś mój blog świętuje swoje drugie urodziny. To świetna okazja, by moich wyjątkowych stałych i przypadkowych Gości, poczęstować sernikiem z makiem i jabłkami. To idealne połączenie smaków, choć trochę czasochłonne, na pewno jest warte zachodu. Osobiście uwielbiam takie przekładańce, więc szczerze polecam.

Przy okazji pięknie dziękuję za kolejny rok blogowania, Waszą obecność, komentarze i inspiracje :*

Źródło: "103 ciasta siostry Anastazji" + moje zmiany

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 16 dag margaryny
  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na przygotowaną formę o wym. 22 x 32cm i upiec na złoty kolor- przez około 25 minut w temp. 170°C.

Składniki masy makowej:

  • 20 dag maku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 8 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)

Jajka ubić z cukrem i aromatem. Dodać mak i bakalie, dokładnie wymieszać.

Składniki masy serowej:

  • 50 dag twarogu półtłustego, zmielonego
  • 10 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i jajkami na puszysty krem. Dodać twaróg,  proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać.

Na przygotowaną formę o wym. 22 x 32 cm rozwałkować pozostałą część ciasta. Równomiernie rozłożyć na niej masę makową i masę serową. Całość piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Ostudzić.

Składniki masy jabłkowej:

  • 1-5 kg jabłek
  • 1 op. galaretki pomarańczowej

Dodatkowo: polewa kakaowa, posiekane orzeszki do posypania polewy

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić na patelni, do odparowania soku. Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wyłożyć na upieczone ciasto makowo - serowe i przykryć blatem ciasta upieczonym na samym początku. Ciasto oblać polewą i schłodzić.

Udanych wypieków ;)

niedziela, 02 listopada 2014, agnes834

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.248.246.66.skyware.pl
2014/11/02 12:50:07
Piękny - jak malowany!
-
2014/11/03 20:36:50
Gratulacje :)
Ciasto wygląda fenomenalnie :)
-
2014/11/04 19:14:20
Dziękuję pięknie za Wasze komentarze i gratulacje. Pozdrawiam :)
-
2014/11/04 20:21:47
Piękne, aż ślinka cieknie :)
-
2014/11/04 21:36:17
Swietne ciasto. takie warstwowce robią wrażenie! całe święta w jednej blaszce.
-
2014/11/04 22:14:49
Dziękuję Marto . Cieszę się, że ciasto się Tobie podoba :)
Dziękuję Aniu . Mnie to ciasto również kojarzy się ze świętami... Tymi Bożonarodzeniowymi... W końcu to już tak niedługo... Pozdrawiam :)
-
Gość: YoAsia, *.w109-213.abo.wanadoo.fr
2014/11/05 13:57:36
No, Babki, litości! Niech któraś upiecze to ciasto i napisze wrażenia smakowe... Pięknie to one wszystkie wyglądają. :-*
-
Gość: YoAsia, *.w109-213.abo.wanadoo.fr
2014/11/05 14:01:48
Agnes, czy sera ma być na pewno tylko 50dag? To chyba będzie grubszy plaster?
-
2014/11/05 19:00:32
YoAsiu, twarogu ma być 50dag, to nie żart ;) Warstwa wygląda dobrze, bo moja forma nie jest z tych największych (wymiary podałam w przepisie). Pozdrawiam :)
-
2014/11/09 09:35:07
Przepiękne jest to ciasto! Pyszny i śliczny przekładaniec. Idealny na święto.
-
2014/11/10 20:08:14
Dziękuję Majanko. Może kogoś zainspiruję świątecznie... ;) Pozdrawiam.
-
Gość: kate, *.threembb.ie
2014/11/14 22:42:00
Dziekuje za super przepis .Bedzie super ciasto na swieta.
-
2014/11/15 17:14:04
Bardzo proszę :) Cieszę się, że to ciasto zagości na Twoim świątecznym stole. Pozdrawiam :)
-
2014/11/16 20:15:07
Że też ja dopiero teraz spostrzegłam to cudo:) Agnes jak zwykle idealne ciasto- robiłam kiedyś podobne, Twoje prezentuje się przepysznie! A i kolejnych tak udanych lat blogowania Ci życzę:*
-
2014/11/16 20:18:01
Myślałam, że widziałaś, ale wrażenia na Tobie nie zrobiło ;) Dziękuję Mariolu, pozdrawiam ciepło :)
-
2014/11/16 20:39:18
Nie wiem czemu nie zauważyłam- zawsze jak widzę, że dodałaś ciasto to leeeeeecę do Ciebie:) ale ostatnio trochę zamotana jestem może dlatego, miłego wieczoru Agnes:)
-
2014/11/16 20:42:14
Przecież nic się nie stało ;) Tobie również miłego wieczoru życzę ;)
-
Gość: , 67.71.38.*
2014/12/09 17:30:51
ciasto cudo
-
Gość: , *.185-18-143.tkchopin.pl
2015/02/15 19:44:04
Niestety ciasto na górze wyszło twarde wiec, że to kruche, ale mam pytanie czy zmięknie przez noc?
-
2015/02/15 19:46:41
Oblane polewą, na masie jabłkowej, zmięknie na pewno. Spokojnie.
-
Gość: basio87, *.stimo.net
2016/10/21 14:09:11
Ciasto wyszło idealne jak na zdjęciu :) pięknie wszystko sie oddzielało :) w smaku super:)
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne