Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z kulkami orzechowymi

Niedawno odkryłam, że połączenie twarogu i orzechów bardzo mi smakuje. Potwierdziło się to również w przypadku tego sernika. Ta idealna kompozycja smaków z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole. Polecam bardzo!

Źródło: 100 nowych ciast - przepisy siostry Anastazji (+ moje zmiany)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki tortowej
  • 1/3 szk. kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o wym. 22 x 28 cm (dno wyłożyć pergaminem, natomiast boków niczym nie smarować). Biszkopt piec przez 30-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50 cm, wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Kulki orzechowe: *

  • 30 dag orzechów włoskich zmielonych
  • 1 1/3 szk. kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki razem wymieszać, na czas przygotowania masy serowej schłodzić w lodówce, a następnie utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego.

* Przepis na kulki podaję w oryginale, jednak z powodzeniem można pomniejszyć składniki o 1/3

Składniki masy serowej:

  • 75 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 125 g masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 8 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • skórka pomarańczowa
  • aromat pomarańczowy

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, proszek do pieczenia, aromat oraz skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą twarogową.

Na przygotowaną formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć kulki orzechowe, przykryć pozostałą częścią masy serowej. Piec w temp. 170°C przez około 60 minut. Ostudzić.

Składniki masy budyniowej:

  • 2 op. budyniu  waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)
  • 1 kostka Kasi

Na mleku z cukrem ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać rum.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietany 30%

Śmietanę doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 2 minuty, energicznie wymieszać. Lekko przestudzić.

Przełożenie ciasta:

pierwszy blat biszkoptu - połowa masy budyniowej - sernik - połowa masy budyniowej - drugi blat biszkoptu - polewa czekoladowa

Udanych wypieków ;)

zBLOGowani

poniedziałek, 08 grudnia 2014, agnes834

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/08 21:12:41
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji Potrawy świąteczne na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
-
2014/12/08 22:02:03
Z chęcią dołączam do akcji ;)
-
2014/12/09 06:19:32
Mnie też serowo - orzechowe zestawienie bardzo odpowiada, a serniczek wygląda genialnie, idealny na świąteczny stół, pozdrawiam :)
-
2014/12/09 16:52:10
Zachwycam się niezmiennie Twoimi ciastami:) No a sernikami to już w ogóle:) Ten zapisuję sobie do zrobienia - koniecznie! Musi być naprawdę smaczny, bo wygląda bosko!
-
2014/12/10 13:15:09
Takiej wersji sernika nie znałam więc zapisuje bo wygląda fantastycznie i zrobię go jeszcze przed świętami ;)
-
2014/12/10 19:47:39
Martuś - dziękuję pięknie, również pozdrawiam :)
Mariolu - nie, nie, to ja nieustannie zachwycam się Twoimi ciastami! Serniczek zrób, nie pożałujesz ;)
Anubis03 - bardzo się cieszę, czekam na Twoją opinię. Pozdrawiam :)
-
2014/12/12 10:44:43
Agnes wiesz,że mnie długo na taki serniczek nie trzeba namawiać:))) W poniedziałek działam:))
-
2014/12/12 21:18:10
Cieszę się Mariolu :) Bardzo chętnie zobaczę Twoje cudeńko :)
-
Gość: YoAsia, 78.88.207.*
2015/01/07 00:45:54
Sernik super. Trochę kłopotliwe było dla mnie przełożenie blachy sera na spód. Musiałam się nakombinować. :-) No i to krojenie wzdłuż biszkoptu... zawsze jest dziura, którą muszę potem "zaklejać". :-) Na szczęście nikt się nie pokapował i wszystkim smakował. dziękuję za kolejny rewelacyjny przepis. Teraz szukam na Twoim blogu jakiegoś pysznego tortu dla mojego Pana. :-)
-
2015/01/07 18:12:42
YoAsiu, cieszę się, że mimo drobnych kłopotów, sernik udał się i smakował... Ps. Ja moją wkładkę serową wzięłam sposobem, tzn. w dwie łapki ;) Pozdrawiam!
-
2015/11/18 08:38:34
Świetny pomysł z tymi kulkami. Uwielbiam wszystko, co orzechowe. W serniku muszą smakować obłędnie :)
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne