Blog > Komentarze do wpisu

Truskawkowa pokusa

Pojawienie się w marketach moich ulubionych owoców zachęciło mnie do stworzenia całkiem smacznego i nieskomplikowanego przekładańca. Polecam na słodkie oczekiwanie ciepłej wiosny :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić. Przed złożeniem ciasta biszkopt można nasączyć.

Blat kokosowo - makowy:

  • 210 g cukru
  • 3/4 szk. maku
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 6 białek

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Wiórki kokosowe wymieszać z makiem, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 35-40 minut w temp. 170°C. Ostudzić.

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, gotować przez chwilę do zgęstnienia. Przestudzić.

Krem budyniowy:

  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Z podanych składników ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem na puszysty krem.

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody

Przełożenie ciasta: biszkopt - masa truskawkowa - blat kokosowo makowy - krem budyniowy - truskawki i galaretka

Udanych wypieków! ;)

czwartek, 28 kwietnia 2016, agnes834

Polecane wpisy

Komentarze
2016/04/28 17:21:12
wspaniałe ciasto, przepysznie wygląda :)
-
Gość: reniafc, *.adsl.inetia.pl
2016/04/28 19:50:33
NOO Agi jestem pod wrażeniem .Super ciacho.Zapisuję na przyszłość do upieczenia.Pozdrawiam.
-
Gość: Ania, *.promax.media.pl
2016/05/03 23:49:24
Witaj, mam pytanie, jak rozprowadzasz tak ładnie galaretke? Mam z tym problem bo albo jest za rzadka i mi ucieka albo już za bardzo scieta i już są fale.
-
2016/05/07 22:06:30
Boski! Z tym biszkoptem makowo kokosowym musi być nieco podobny w smaku do "Cycków murzynki":) I te truskaweczki i ta słodycz kremu- ach zazdroszczę takich smakołyków Agi:) U mnie dziś nie ma nic słodkiego:( A Twoja "Pokusa" wodzi mnie na pokuszenie..
-
2016/05/08 21:52:53
Aniu - na Twoje pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Musisz wyczuć odpowiedni moment, taki pomiędzy. Jak galaretka zacznie delikatnie tężeć, poczekaj jeszcze kilka minut i wylewaj. Jeśli stężeje zbyt mocno, możesz ją energicznie wymieszać i dopiero wylewać. Jeśli tak się nie da, możesz też ją delikatnie podgrzać i znów wymieszać.... Ciężko mi doradzić w tej kwestii, musisz ją po prostu wyczuć, nieraz drogą prób i błędów, aż dojdziesz do perfekcji. Obawiam się, że nie pomogłam Tobie za bardzo, ale pozdrawiam Ciebie serdecznie.
-
2016/05/08 21:57:43
Mariolu - u mnie w ten weekend niestety też nie było nic słodkiego. Chęci były ogromne, ale gorzej z czasem. Biszkopt makowo- kokosowy jest oczywiście z Cycek Murzynki, dlatego smak zbliżony jest do tego ciasta. Chciałam go wiosennie ożywić, stąd ta truskawkowa nuta... Skuś się, będzie mi bardzo miło :) Pozdrawiam ciepło :)
Reniu - cieszę się... i oczywiście czekam na Twoją opinię :) Pozdrawiam słonecznie :)
-
2016/05/13 23:13:22
Ciasto wygląda świetnie! Myślę,że smakuje wspaniale :)
-
Gość: YoAsia, *.w109-213.abo.wanadoo.fr
2016/05/20 10:51:17
Uuuu... Coś się opuszczasz w ciastach.... :-) Czekam na kolejne, a tu cisza..... Co tydzień obowiązkowo coś piekę i często ciasta właśnie z Twojego bloga... Teraz szukam pysznej babki. Mniam. :-)
Pozdrawiam z ciepłej Francji!
-
2016/05/20 21:49:12
Wiem YoAsiu, że zaniedbuję mój blog, a co gorsza Osoby, które go polubiły i systematycznie tu zaglądają... Tak wiele się działo w ostatnich miesiącach, a w kilku następnych, będzie jeszcze więcej zmian... Postaram się w miarę możliwości zaglądać tu, bo lubię to miejsce, lubię piec, lubię dzielić się przepisami... w tej kwestii nic się nie zmieniło :) Pozdrawiam Ciebie z tak sobie ciepłych Mazur :)
-
Gość: YoAsia, *.w109-213.abo.wanadoo.fr
2016/05/24 10:28:29
Mam nadzieję, że zmiany są tylko DOBRE! Wszystkiego dobrego! Ściskam i czekam na nowinki ze świata słodkości. :-)
-
2016/05/24 21:55:27
To dobre zmiany, YoAsiu :) Zakochałam się :)) Nowinki ze świata słodkości już za chwilkę. Mam nadzieję, że lubisz truskawki? :) Pozdrawiam Ciebie serdecznie :)
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne