Blog > Komentarze do wpisu

Truskawkowa rozkosz

Była już Truskawkowa pokusa, przyszła więc pora na Truskawkową rozkosz. Wszystko za sprawą truskawek, które jak wiecie uwielbiam. Ciasto jest odrobinę czasochłonne, trzeba odczekać, aż poszczególne warstwy się zetną, ale jest warte efektu końcowego. Delikatne, niezbyt słodkie, bardzo truskawkowe :) Polecam.

Źródło: ciasto "Truskawkowa rozkosz" (bez pieczenia), ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Masa śmietankowo - truskawkowa:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 300 ml gorącej wody
  • 120 gramów okrągłych biszkoptów

Dodatkowo: około 15 sztuk herbatników, opakowanie okrągłych biszkoptów

Dno blaszki o wymiarach 21x33 cm wyłożyć pergaminem, a następnie herbatnikami.

Galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody, ostudzić.  Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną galaretkę jednocześnie miksując na najszybszych obrotach. Masę przełożyć na herbatniki i delikatnie wyrównać powierzchnię. Ułożyć biszkopty, leciutko docisnąć. Odstawić do lodówki do stężenia masy.

Mus truskawkowy:

  • 800 gramów truskawek (mogą być świeże jak i mrożone)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny

Owoce podgrzać w garnuszku, zmiksować, dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Mus przestudzić, a następnie delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia.

Krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3  kopiaste łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo: kilka kostek gorzkiej czekolady

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Krem śmietanowy  rozprowadzić na musie truskawkowym, wyrównać. Posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

wtorek, 24 maja 2016, agnes834

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: reniafc, *.adsl.inetia.pl
2016/05/25 21:32:24
Agi już w myślach jem to pyszne ciacho.
-
Gość: reniafc, *.adsl.inetia.pl
2016/05/25 21:32:50
Agi już w myślach jem to pyszne ciacho.
-
2016/05/26 19:22:15
Wygląda absolutnie rozkosznie :)
-
2016/05/31 20:54:49
Och wygląda fantastycznie! Jeśli smakuje jak wygląda to jestem w niebie :)
-
2016/06/19 16:04:48
Mogą być maliny zamiast truskawek?
-
2016/06/19 19:41:37
Tak, jak najbardziej.
-
2016/06/30 20:08:18
witam, czy biszkopty należy nasączyć ? czy nie są twarde?
dziękuję za odpowiedź
-
2016/07/01 11:31:01
Witaj Aniu. Nie nasączałam biszkoptów. Po kilkugodzinnym leżakowaniu same wilgotnieją. Na drugi dzień są wprost idealne. Pozdrawiam :)
-
2017/03/08 12:14:37
mmm.... Truskawki.
Chyba muszę zrobić bo tęsknię za smakiem lata :)

Zapraszam również do siebie dopiero w temacie raczkuję ale myślę, że warto :)
aptekapanaboga.blogspot.com/

Pozdrawiam,
Kamila
-
2017/03/10 21:00:55
Kamilo, ja też tęsknię za smakami lata... :) Dziękuję za zaproszenie, masz bardzo ciekawy blog. Pozdrawiam Ciebie :)
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne