Blog > Komentarze do wpisu

Torcik makowo kajmakowy

Witając Was w Nowym Roku chciałabym przedstawić biszkopt makowy przełożony delikatnym kremem kajmakowym, którego słodycz przełamuje konfitura wiśniowa. Torcik sprawdził się idealnie na moim świątecznym stole. Przepis znalazłam na blogu "Zjem to!", podaję z modyfikacjami i oczywiście polecam gorąco!

Mój blog w ostatnim tygodniu grudnia w Top 1000 znalazł się na 16 miejscu. Dziękuję za to, że zaglądacie tu do mnie, czerpiecie inspiracje, zostawiacie komentarze. Cieszę się, że Delicje Agnes to nie tylko zbiór moich sprawdzonych wypieków, ale też coś więcej. Dziękuję.

Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam wszystkiego, co najpiękniejsze w Nowym Roku, zdrowia, miłości najbliższych, cudownych słodkich inspiracji i spełnienia najskrytszych marzeń  :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 3/4 szk. cukru
  • 170 g mielonego maku

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i ostudzić. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej przy użyciu lnianej ściereczki.

Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem na puszystą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową.

Dno formy o wym. 21 x 21cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem kajmakowy*:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej
  • 100 g śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • ok. 200 konfitury z wiśni
  • wiórki czekolady i ewentualnie wiśnie z kompotu do dekoracji

Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, kajmak i śmietankę miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Nadolnym blacie rozsmarować konfiturę z wiśni, a na nią wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć pozostały krem, oprószyć wiórkami czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

* Jeśli torcik ma dłużej stać na stole, warto do kremu dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 01 stycznia 2018, agnes834
Komentarze
2018/01/01 20:22:56
wygląda pysznie :)
-
2018/01/01 23:05:47
Dziękuję :) Zapewniam, że równie pysznie smakuje :)
-
2018/01/04 13:11:02
Wygląda bardzo smakowicie. Takie domowe słodkie wyroby są znacznie lepsze niż słodycze. Pozdrawiam Panią serdecznie! :) Przepis zapisuję
-
2018/01/05 15:28:17
Przykuwa wzrok nie ma co, bardzo apetyczny placuszek. Jeszcze dziś wypróbuję przepis i liczę na więcej takich wpisów! Pozdrawiam, Kinga
-
2018/01/06 16:54:47
Wiertel-dietetyk- dziękuję pięknie. Też jestem tego zdania, nawet postanowiłam na ten rok, że ograniczę "kupne" słodycze na rzecz tych domowych. Pozdrawiam równie serdecznie :)
-
2018/01/06 16:57:18
Dawones , jestem ciekawa, jak smakuje placuszek? Pozdrawiam serdecznie :)
-
2018/01/24 12:47:22
Przepis wypróbowałam, polecam! Smakuje wyśmienicie a dzieciakom to już totalnie ;)
______________
czerwonadynia.pl
-
2018/02/02 11:10:17
Wygląda naprawdę świetnie! Uwielbiam takie torty!
_________
bio herbaty
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne