Blog > Komentarze do wpisu

Blok czekoladowy

Większość z nas zna smak bloku czekoladowego, dla mnie jest jednym ze smaków dzieciństwa. Do przepisu wróciłam po wielu latach, a smak bloku nie rozczarował mnie ani trochę. Mega słodki (można użyć mniej cukru lub więcej kwaśnych bakalii), łatwy i szybki w przygotowaniu, ponadczasowy. Polecam gorąco!

Źródło: Blok czekoladowy

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 szk. cukru
  • 250 g masła
  • 1/2 szk. wody
  • 2-3 łyżki kakao
  • 400 g pełnego mleka w proszku
  • suche wafle lub herbatniki
  • ulubione bakalie: rodzynki, orzechy, żurawina, suszony ananas, kandyzowane wiśnie, skórka pomarańczowa

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie zdjąć z palnika i wystudzić. Do dużej miski wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić. Po wyjęciu z formy oblać polewą czekoladową.

poniedziałek, 05 marca 2018, agnes834
Komentarze
2018/03/14 20:09:31
Wygląda to bardzo pysznie. Na pewno wypróbuję ten przepis w wolnej chwili :)
-
2018/03/24 21:04:41
Wygląda zachęcająco :)
Trzeba wypróbować :)
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne