Blog > Komentarze do wpisu

Babka kajmakowa

Mięciutka, pachnąca kajmakiem, szybka w przygotowaniu, bezproblemowa babeczka. Przepis znalazłam na blogu Cynamonowy Pył, podaję z moimi zmianami. Polecam!

Korzystając z okazji, chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Pozdrawiam serdecznie :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 5 jajek 
  • 3 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 100g masła
  • 300g masy krówkowej
  • 180g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 Dodatkowo :

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Masę kajmakową i masło połączyć, delikatnie podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku, sok z cytryny,  masę kajmakową, obydwie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Formę na babkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w temp. 180ºC przez 45-50 minut. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków :)

niedziela, 01 kwietnia 2018, agnes834
Komentarze
2018/04/06 08:42:07
Bardzo mi się podoba ta babka, super :)
-
Gość: YoAsia, *.rev.sfr.net
2018/05/25 13:30:41
Dawno mnie tu nie było...
Lecę robić babunię. :-*
-
Gość: YoAsia, *.rev.sfr.net
2018/06/01 14:21:48
Babka smaczna. Kolorem przypomina ciasto marchewkowe. Ale zmylili się znajomi... hahaha
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne