środa, 15 kwietnia 2015

Przedstawiam jeden z moich świątecznych wypieków. Wielkanocnych :) Smaki cynamonowo - makowo - rumowo- kawowe idealnie wpasowały się w klimat tych chłodnych dni. A samo ciasto- przepyszne, z każdym dniem coraz lepsze. Przepis wypatrzyłam na blogu Gotuję, bo lubię, podaję z moimi małymi zmianami i polecam serdecznie!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto cynamonowe:

  • 4 jajka
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 1 opak. cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, nie przerywając ucierania dodać po jednym jajku i mleko, a następnie wszystkie sypkie składniki wymieszane ze sobą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm, piec przez 35 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowe:

  • 8 białek
  • 8 łyżek cukru
  • 1/3 szk. pokruszonych biszkoptów
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i aromat. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przelać do formy, w której pieczone było ciasto cynamonowe. Piec w temp. 180°C przez 30 minut. Wystudzić.

Masa:

  • 8 żółtek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 g margaryny Kasi
  • 1 łyżka rumu
  • 4 łyżki kawy Cappuccino o smaku waniliowym

W niewielkiej ilości mleka rozmieszać żółtka, budyń, mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masę budyniową i gotować chwilę do zgęstnienia. Ostudzić.

Miękką margarynę utrzeć do puszystości, małymi porcjami dodając zimny budyń. Na końcu dodać kawę i rum, wymieszać.

Dodatkowo:

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa

Na ciasto cynamonowe wyłożyć połowę dżemu i połowę masy, przykryć ciastem makowym. Posmarować je dżemem, wyłożyć pozostałą część masy, przykryć ciastem cynamonowym i oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków!

sobota, 04 kwietnia 2015

Zupełnym przypadkiem udało mi się odkryć przepis na keks, jak dla mnie, idealny. Bogactwo bakalii, otoczone aromatycznym ciastem. Szybkie i proste w przygotowaniu, śmiało może zastąpić świąteczną babkę.

Dzieląc się z Wami przepisem, chciałabym życzyć zdrowych, ciepłych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Wesołych Świąt!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 500 g mąki + 1 łyżka do oprószenia bakalii
  • 500 g bakalii (rodzynki, żurawina, morele, śliwki, owoce kandyzowane)
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szk. mleka
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Dodatkowo: lukier

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, mleko, aromaty, nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodać do masy jajecznej.

Większe bakalie pokroić, wszystkie oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Całość przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm. Piec w temp 170°C przez 65-70 minut. Po lekkim przestudzeniu oblać lukrem.

Udanych wypieków!

czwartek, 12 marca 2015

Chcąc wykorzystać zamrożone białka, upiekłam biszkopt makowy, który sprawdza się w różnych wariantach smakowych. Tym razem wystąpił w towarzystwie masy jabłkowej i delikatnej masy serowej. Zwieńczone zwyczajnie herbatnikami, oblanymi polewą czekoladową, smakowało bardzo. Polecam!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami dodając cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do przygotowanej formy o wym. 20 x 20 cm.  Piec około 40 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa jabłkowa:

  • 1-1,5 kg jabłek
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 łyżka cukru

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć na wolnym ogniu do zredukowania soku. Pod koniec dodać cukier i galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać i ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem.

Masa serowa:

  • 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1 op. galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/2 szk. gorącej wody

Dodatkowo: 12 szt. herbatników, polewa czekoladowa

Serki przełożyć do miski, dodać zimną galaretkę, zmiksować. Ledwo tężejącą masę wyłożyć na ciasto makowe, wyrównać, przykryć herbatnikami. Oblać polewą czekoladową i schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

środa, 04 marca 2015

To, że uwielbiam truskawki, podkreślałam niejednokrotnie. Zatęskniłam za nimi już na przedwiośniu, dlatego chętnie upiekłam ciasto, które wypatrzyłam u Marty. Delikatny biszkopt z dodatkiem maku, orzeźwiająca masa budyniowo - truskawkowa, słodki krem śmietanowy, całość zwieńczona polewą czekoladową i orzeszkami. Przepis podaję z moimi drobnymi zmianami, szczerze polecam.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do formy o wym. 20x20cm, piec 20 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przekroić na pół.

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek (mogą być mrożone) + 1/3 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu śmietankowego + 1/4 szk. wody

Dodatkowo: 16 szt. biszkoptów kakaowych

Truskawki (mrożone rozmrozić), wodę, cukier podgotować kilka minut, zmiksować za pomocą blendera. Dodać suchą galaretkę, wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do gotującej masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia. Masę nieco przestudzić, wylać na pierwszy blat biszkoptu, wyrównać. Ułożyć biszkopty, całkowicie wystudzić.

Masa straciatella:

  • 330 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g startej czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka żelatyny (rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić)

Dodatkowo: polewa czekoladowa, posiekane orzeszki ziemne

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder, przestudzoną żelatynę i czekoladę. Wyłożyć na masę truskawkową, przykryć drugim blatem biszkoptu, oblać polewą, ozdobić orzeszkami i schłodzić.

Udanych wypieków :)

niedziela, 22 lutego 2015

Cudowne drożdżówki. Jedwabisty budyń rozpływa się w ustach, a cała gama smaków i aromatów, nawzajem się przenika i zachwyca. Nic dziwnego, że Norwegowie zajadają się nimi przez okrągły rok. Na te bułeczki natknęłam się na stronie Moje Wypieki i szczerze polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki pszennej
  • 325 ml mleka
  • 50 g masła
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu* (ponieważ nie dostałam nigdzie kardamonu - użyłam 2 opakowania po 20g cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,  zmniejszając przy tym nieco ilość prawdziwego cukru)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 15 świeżych drożdży
  • 1 jajko

W niewielkiej ilości ciepłego mleka i cukru zrobić rozczyn z drożdży. Pozostałe mleko  podgrzać, dodać masło, cukier, roztrzepane jajko. Mąkę wymieszać z solą i kardamonem, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać 3 łyżki mąki, ale nie więcej - ciasto podczas wyrastania zmieni swoją konsystencję. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Składniki budyniu:

  • 4 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka aromatu z wanilii

W niewielkiej ilości mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną i żółtka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i aromatem, do gotującego dodać rozrobione mąki i gotować chwilę do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odstępach, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Dnem szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce (aż do samej blachy), wypełnić budyniem. Piec w temp. 190°C przez 15-20 minut. Ostudzić.

Lukier:

  • 1,5 szk. cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • wiórki kokosowe do oprószenia

Cukier i wodę utrzeć grzbietem łyżki, do uzyskania gładkiej konsystencji. Polukrować same brzegi bułeczek i od razu obsypać wiórkami kokosowymi.

Udanych wypieków! :)

środa, 04 lutego 2015

Kakaowy, wilgotny biszkopt, przełożony kremem śmietanowym z dodatkiem galaretki cytrynowej, przełamującym słodycz uprażonego słonecznika, zatopionego w masie kajmakowej. Szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne. Polecam.

Źródło: przepis przyniesiony z pracy

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka wrzątku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x 28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C. Wystudzić, przekroić na trzy blaty.

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op. galaretki cytrynowej + 1 szk. wody

Galaretkę rozpuścić w 1 szk. wrzącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną, leciutko tężejącą galaretkę.

W formie umieścić pierwszy blat ciasta, rozsmarować połowę masy śmietanowej, przykryć drugim blatem ciasta i pozostałą częścią masy. Ułożyć trzeci blat ciasta*

Masa słonecznikowa:

  • 300 g słonecznika łuskanego
  • około 1/4 kostki margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 puszka masy kajmakowej

Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor. Jeśli jest potrzeba, można odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Trzeci (górny) blat biszkoptu posmarować masą kajmakową, posypać uprażonym słonecznikiem. Całość schłodzić w lodówce.

* Górny blat biszkoptu smaruję masą kajmakową przed ułożeniem go na masie śmietanowej - wygodniej i bardziej stabilnie...

Udanych wypieków! :)

sobota, 17 stycznia 2015

Bardzo delikatne i puszyste rogaliki, z prostym- ale cudownie serowym nadzieniem. Z podanych proporcji wychodzi aż 50 zgrabnych rogalików, dlatego zrobiłam z połowy porcji. Ciasto z początku może być trochę lepkie, ale podczas wyrastania zmieni swoją konsystencję. Minimalnie można dosypać mąki przy wałkowaniu i wycinaniu kształtnych trójkątów. Najlepsze pierwszego dnia. Polecam!

Inspiracja znaleziona na stronie Moje Wypieki.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta (na 50 rogalików):

  • 560 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 75 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier, odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozczyn drożdżowy, jajka, cukier waniliowy, sól i wyrobić ciasto. Na końcu dodać roztopione masło i ponownie wyrobić.  Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny- do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na prostokąt o wym. 18x35cm. Wycinać na przemian trójkąty. U podstawy nakładać łyżeczkę nadzienia i zawijać rogaliki. Sposób wycinania i zawijania rogalików możecie zobaczyć na tym filmie (klik).

Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w sporych odległościach, przykryć  na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 170°C przez 15-20 minut. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Nadzienie:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru z wanilią (zmniejszając proporcje o połowę, użyłam 2 łyżki cukru i 1 op. cukru waniliowego)

Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć (może być przy użyciu widelca)

Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, cukier puder do oprószenia rogalików

Udanych wypieków!

wtorek, 06 stycznia 2015

Delikatny biszkopt makowy w połączeniu z masą kawową, konfiturą z żurawiny i polewą z gorzkiej czekolady tworzą zgrany i wyjątkowy kwartet. Ciasto jest dość szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam gorąco.

Przepis znaleziony rok temu (o zgrozo) na Kwestii Smaku ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maku (sypkiego)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Nasączenie: sok z 3 limonek (u mnie sok z ananasa)

Przełożenie: 1 słoiczek żurawiny (ok. 200 g)

Dno formy o wym. 20 x 30cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do temp. 170°C.

Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodając cukier i kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki, mak i aromat. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera - do połączenia składników. Przełożyć do formy, piec przez 22 minuty, wyjąć i ostudzić.

Z biszkoptu zdjąć skórkę, nasączyć, wyłożyć żurawinę.

Masa kawowa:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

Kawę wsypać do metalowego kubka, dodać 4 łyżki wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać żelatynę i odstawić do nasączenia, a następnie podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.

200 ml śmietany kremówki ubić na puszysty krem, pod koniec dodając cukier puder.

Pozostałą część śmietany zmiksować z serkiem mascarpone przez około minutę, dodać przestudzoną żelatynę i ubitą śmietanę.

Na biszkopcie wyłożyć masę kawową, wyrównać.

Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 130 ml śmietany 30%

W garnuszku zagotować śmietanę, odstawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odczekać minutę, po czym energicznie wymieszać. Przestudzoną polewę wylać na masę kawową.

Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Udanych wypieków!

czwartek, 01 stycznia 2015

Cudowny sernik, wilgotny, a zarazem delikatny i kremowy. Na taki sernik miałam ochotę od dawna. W oryginale występuje bez spodu oraz bez polewy. Mój sernik wzbogaciłam o spód z herbatników oraz o polewę czekoladową, gdyż takie połączenie zwyczajnie lubię. Polecam gorąco!

Źródło: Świąteczny sernik wykwintny

Choć nie mam czarnego cylindra, chciałabym Wam z niego wyczarować na Nowy Rok same kolorowe dni! Szczęśliwego i słodkiego Nowego Roku! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki (wszystkie powinny być o temp. pokojowej):

  • 1,25 kg twarogu półtłustego, podwójnie zmielonego
  • 450 g drobnego cukru
  • 10 dużych jajek
  • 250 g masła
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szk. ulubionych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Dodatkowo: polewa czekoladowa, herbatniki

Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać twaróg i dalej ucierać.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do masy serowej, krótko zmiksować.

Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, cukier waniliowy, zmiksować.

W osobnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.

Formę o wym. 23 x 38cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, ułożyć herbatniki. Przelać masę serową i wyrównać. Piec w temp. 170°C około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oblać polewą. Przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)

niedziela, 28 grudnia 2014

Przedstawiam jedno z moich świątecznych ciast. Cudownie pachnące placki miodowe, przełożone słodkim kremem budyniowym, równoważącym kwaskowatość dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch to nic innego jak cud, miód i orzeszki :) Im starsze tym lepsze- warto poczekać 2-3 dni, aż blaty miodowe zmiękną. Uwielbiam!

Inspiracja: Miodownik z masą budyniową

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Placki miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Mąkę wymieszać z sodą, dodać margarynę, całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści, przestudzić. Dodać do reszty składników, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części. Formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć pergaminem, na dno rozwałkować pierwszą część ciasta. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. W ten sam sposób upiec drugi placek. Ostudzić. Rozwałkować trzecią część ciasta, odstawić na czas przygotowania masy orzechowej.

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Margarynę rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie surowe ciasto. Całość upiec w temp. 180°C przez 15 minut. Ostudzić.

Masa budyniowa:

  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 250 g margaryny Kasi

Z podanych składników ugotować budyń, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Dodatkowo: powidła śliwkowe (u mnie dżem z czarnej porzeczki)

Pierwszy miodowy placek posmarować połową powideł, a na powidłach połową masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować powidłami i masą budyniową. Przykryć plackiem miodowym z masą orzechową. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną, przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
| < Kwiecień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne