niedziela, 30 kwietnia 2017
Myślę, że to ciasto wywoła uśmiech nie tylko na twarzy Teściowej, ale także u zwolenników słodko-kwaśnych, nie zbyt ciężkich przekładańców. Jest trochę czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Polecam :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 1 szk. cukru kryształu
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32cm  wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowo - kokosowe:
  • 5 białek
  • 1/2 szk. cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szk. suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Dodać proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wym. 22 x 32cm, piec w temp. 160-180°C przez ok. 30 - 40 minut.
Masa budyniowa:
  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat. 

Dodatkowo:
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 op. galaretki pomarańczowej
  • rodzynki
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przełożenie:
Ciemny biszkopt - dżem z czarnej porzeczki - ciasto makowo-kokosowe - masa - dżem z czarnej porzeczki - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka

Udanych wypieków! :)

wtorek, 21 marca 2017

Mandarynka, to połączenie delikatnego biszkoptu z orzeźwiającą masą jabłkową, wyrazistym kremem orzechowym, a wszystko to zwieńczone zostało soczystymi mandarynkami zatopionymi w galaretce. Połączenie dosyć ciekawe, podobno pyszne ;) Przepis pochodzący ze zbioru ciast s. Anastazji podaję z moimi zmianami, polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 op. galaretki pomarańczowej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć na patelni. Na końcu dodać galaretki (proszek), dokładnie wymieszać. Ostudzić i ułożyć na biszkopcie.

Masa orzechowa:

  • 1 szk. słodkiego mleka
  • 1/2 szk. cukru
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 25 dag masła

Dodatkowo:

  • 1/2 kg mandarynek
  • 2 op. galaretki pomarańczowej - rozpuścić w 3 szk. wody

Mleko i cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać i przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodać przestudzone orzechy. Masę ułożyć na masie jabłkowej, wyrównać.

Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek, zalać tężejącą galaretką.

Udanych wypieków! ;)

wtorek, 07 marca 2017

 

Kolorowe ciasto siostry Anastazji, rozpływające się w ustach, leciutkie... oj tam, że na kremówce! ;) Żeby je ożywić, do śmietankowej warstwy dodałam cytrynową galaretkę, która idealnie przełamuje słodycz pozostałych warstw. Polecam!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 op. galaretki pomarańczowej (rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody)
  • 2 paczki delicji

Masa różowa:

  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 2 galaretki wiśniowe

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę. Masę przełożyć na biszkopt, wyrównać. Ułożyć delicje.

Masa śmietankowa:

  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i płynną galaretkę. Masę wylać na delicje, wyrównać. Po lekkim stężeniu ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą, pomarańczową galaretką. Schłodzić.

Udanych wypieków! :)

środa, 22 lutego 2017

Ostatnio obiecałam powiedzieć Wam, co zrobić z "niepotrzebnym" biszkoptem. Proponuję bajaderki, o niebo lepsze, aniżeli te sklepowe. Po pierwsze dlatego, że wiemy co jemy, po drugie dlatego, że możemy dowolnie modyfikować przepis, w zależności od tego, jakie dodatki lubimy najbardziej. Jedyną wadą jest to, że ciężko poprzestać na jednej bajaderce... Przepis znalazłam na stronie  Poezja Smaku. Podaję z moimi zmianami i polecam!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • ok. 1/2 kg biszkoptu lub resztek ciast (bez masy i owoców) np. muffinek, babek piaskowych, ciast drożdżowych
  • bakalie: rodzynki namoczone w rumie, kawałki orzechów, suszone morele, skórka pomarańczowa
  • 150-200 g ulubionego dżemu np. z czarnej porzeczki
  • kilka kawałków dowolnej czekolady
  • kilka pokruszonych herbatników
  • kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szk. cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka nutelli
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe, kakao

Ciasto pokruszyć - można zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mleko, masło, cukier i kakao zagotować w rondelku do połączenia składników. Przestudzić, dodać do ciasta. Dodać dżem, nutellę, aromat i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać np. starte na pył herbatniki, jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej dżemu lub nutelli. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych lub  kakao. Schłodzić przez klika godzin.

Smacznego!

wtorek, 31 stycznia 2017

Leciutkie jak piórko, proste w przygotowaniu, bardzo smaczne, szybko znikające z talerza ;) W oryginalnym przepisie siostry Anastazji ze zbioru "100 nowych ciast..." biszkopt składał się z 9 jaj! Upiekłam taki bezmyślnie, a jakże! Ujrzawszy jak wystawał dumnie poza brzegi blaszki, wiedziałam, że do mojego ciasta wykorzystam tylko połowę, a z drugiej części powstanie smakołyk dla mojego domowego Łasucha :) Dzisiaj podaję przepis na biszkopt z połowy porcji, w zupełności wystarczy, a w następnym wpisie pokażę Wam, co zrobiłam z "niepotrzebnym" biszkoptem ;) Ciasto oczywiście polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka
  • 2/3 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka czerwonego kisielu

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka oraz cukier. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao, wymieszać. Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dnie układać na przemian kolorowe ciasta, wyrównać. Piec przez 30 minut w temp. 170°C, ostudzić.

Masa serowa:

  • 50 dag serka homogenizowanego
  • 1 op. galaretki cytrynowej

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Zimną połączyć z serkiem i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • 2-3 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 puszka brzoskwiń

Przełożenie ciasta:

Ciasto łaciate - 1/4 masy serowej - biszkopty - pozostała część masy serowej - pokrojone owoce - tężejąca galaretka

Udanych wypieków :)

piątek, 06 stycznia 2017

Po dłuższej nieobecności, wracam do Was jako szczęśliwa mężatka z kawałkiem bardzo dobrego ciasta makowego. Słodycz masy śmietankowo - czekoladowej przełamana jest soczystą wisienką. Ciasto idealnie smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.  Przepis znalazłam na blogu Zjem to!, podaję z moimi zmianami i oczywiście polecam!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto makowe:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody przez lnianą ściereczkę.

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem migdałowym na puszystą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Dno formy o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Masa śmietankowa:

  • 500g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody

Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu, pod koniec dodać żelatynę.

Masa czekoladowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremu typu Nutella
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody

Składniki masy powinny być w pokojowej temperaturze. Mascarpone i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodać żelatynę. 

Dodatkowo:

  • 1 szk. drylowanych wiśni z kompotu
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • polewa czekoladowa

Złożenie ciasta:

Na ciasto makowe wyłożyć masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Rozprowadzić masę czekoladową. Ułożyć biszkopty i udekorować polewą.

Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić co najmniej 3-4 godziny. 

Udanych wypieków! :)

czwartek, 07 lipca 2016

Idealny serniczek na letnie popołudnia przy dobrej kawce. Odpowiednio słodki, orzeźwiający, prosty w przygotowaniu. Polecam bardzo!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki spodu:

  • 290g pokruszonych ciasteczek / herbatników
  • 115g rozpuszczonego masła

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Ciasteczka wymieszać z masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku", ułożyć na dnie formy, docisnąć, odstawić do lodówki.

Składniki masy serowej:

  • 3 op. galaretki (np. truskawkowa, pomarańczowa i agrestowa)
  • 3 szk. gorącej wody

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance wody. Wlać do miseczek, odstawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie pokroić w kostkę (można to zrobić dzień wcześniej).

  • 550 g serka Danio
  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 1 1/2 szk. gorącej wody
  • 2 szk. śmietany 30%

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić (może delikatnie się ścinać, ale nie musi). Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, dodać serek, płynną galaretkę i pokrojoną w kostkę galaretkę. Całość wymieszać i wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki truskawkowej, rozpuszczonej w 1 1/2 szk. gorącej wody, opcjonalnie owoce

Tężejącą galaretkę wylać na masę serową. Schłodzić.

niedziela, 05 czerwca 2016

 

Niebanalne połączenie sernika i marcepana ucieszy podniebienia wielbicieli tych smaków. Sernik o cięższej, niezbyt słodkiej konsystencji, zostaje idealnie zrównoważony słodziutką masą marcepanową. Całość dopełnia dodatek dżemu brzoskwiniowego i gorzkiej czekolady. Sernik prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam gorąco! Skusisz się Mariolciu? ;)

Inspirację znalazłam tutaj i tutaj, podaję z moimi zmianami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 10 dag masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dno wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki masy serowej:

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 duże jajka
  • 1 szk. cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia, niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).

Masę serową wylać do tortownicy. Piec  w temperaturze 170ºC przez około 55 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki dżemu brzoskwiniowego
  • 200 g białej masy marcepanowej
  • cukier puder do podsypania
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Dżem rozprowadzić na wierzchu sernika. Masę marcepanową rozwałkować na pokrycie sernika (tylko z wierzchu), lekko podsypując cukrem pudrem, by się nie kleiła do stolnicy. Wyciąć koło, położyć na rozsmarowanym dżemie, wyrównać. Brzegi sernika udekorować polewą czekoladową.

Sernik najlepiej smakuje po 12-to godzinnym odpoczynku w lodówce.

Udanych wypieków :)

wtorek, 24 maja 2016

Była już Truskawkowa pokusa, przyszła więc pora na Truskawkową rozkosz. Wszystko za sprawą truskawek, które jak wiecie uwielbiam. Ciasto jest odrobinę czasochłonne, trzeba odczekać, aż poszczególne warstwy się zetną, ale jest warte efektu końcowego. Delikatne, niezbyt słodkie, bardzo truskawkowe :) Polecam.

Źródło: ciasto "Truskawkowa rozkosz" (bez pieczenia), ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Masa śmietankowo - truskawkowa:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 300 ml gorącej wody
  • 120 gramów okrągłych biszkoptów

Dodatkowo: około 15 sztuk herbatników, opakowanie okrągłych biszkoptów

Dno blaszki o wymiarach 21x33 cm wyłożyć pergaminem, a następnie herbatnikami.

Galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody, ostudzić.  Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną galaretkę jednocześnie miksując na najszybszych obrotach. Masę przełożyć na herbatniki i delikatnie wyrównać powierzchnię. Ułożyć biszkopty, leciutko docisnąć. Odstawić do lodówki do stężenia masy.

Mus truskawkowy:

  • 800 gramów truskawek (mogą być świeże jak i mrożone)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny

Owoce podgrzać w garnuszku, zmiksować, dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Mus przestudzić, a następnie delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia.

Krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3  kopiaste łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo: kilka kostek gorzkiej czekolady

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Krem śmietanowy  rozprowadzić na musie truskawkowym, wyrównać. Posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

czwartek, 28 kwietnia 2016

Pojawienie się w marketach moich ulubionych owoców zachęciło mnie do stworzenia całkiem smacznego i nieskomplikowanego przekładańca. Polecam na słodkie oczekiwanie ciepłej wiosny :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić. Przed złożeniem ciasta biszkopt można nasączyć.

Blat kokosowo - makowy:

  • 210 g cukru
  • 3/4 szk. maku
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 6 białek

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Wiórki kokosowe wymieszać z makiem, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 35-40 minut w temp. 170°C. Ostudzić.

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, gotować przez chwilę do zgęstnienia. Przestudzić.

Krem budyniowy:

  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Z podanych składników ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem na puszysty krem.

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody

Przełożenie ciasta: biszkopt - masa truskawkowa - blat kokosowo makowy - krem budyniowy - truskawki i galaretka

Udanych wypieków! ;)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne