czwartek, 21 sierpnia 2014

Cudowne wspomnienia lata, a zarazem genialne połączenie smaków. Jeśli nie spotkacie już świeżych truskawek, śmiało możecie zrobić z mrożonymi. W każdym razie, naprawdę warto! Inspirację ponownie znalazłam u Marty, zwiększyłam jedynie warstwę śmietanową i zrobiłam w kwadratowej formie. Resztę pozostawiłam bez zmian. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta makowego:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi porcjami cukier i cukier waniliowy. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 21 x 21cm, piec około 40 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.

Składniki masy truskawkowej:

  • 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, pogotować chwilę, do zgęstnienia. Przestudzić.

Na jeden blat makowy wyłożyć pół masy truskawkowej, przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą część masy, wyrównać. Odstawić do lodówki.

Składniki masy śmietanowej:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, po lekkim przestudzeniu szybko połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na masę truskawkową, wyrównać, posypać startą czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków ;)

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Przepis na to ciasto spotykałam wiele razy, aż w końcu zdecydowałam się je upiec. Słodka masa śmietanowa, równoważy orzeźwiającą warstwę wiśniową, a wszystko ukryte pomiędzy plackami z ciasta kruchego. Smaczne i efektowne. Polecam.

Moje ciasto zrobiłam z połowy porcji, przepis Marty podaję prawie w oryginale.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 600 g mąki
  • 360 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru pudru
  • 6 żółtek

Margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno przygotowanej formy o wym. 25 x 35cm. Piec w temp. 200°C przez około 20 minut. Wystudzić.

Składniki bezy:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szk. cukru pudru
  • 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Drugą część ciasta rozwałkować i umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą. Rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w temp. 160°C przez około 35 minut. Ostudzić.

Składniki warstwy wiśniowej:

  • 700 g wydrylowanych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szk. wrzątku
  • 1 szk. soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce.

W formie umieścić pierwszy blat ciasta, ułożyć równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego stężenia.

Składniki masy śmietanowej:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z masą śmietanową. Masę wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Całość przykryć blatem ciasta z bezą i migdałami.

Schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia.

Udanych wypieków.

czwartek, 10 lipca 2014

Bardzo smaczne, długo zachowujące świeżość, letnie ciasto, pachnące brzoskwiniami. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam. Polecam bardzo na różne okazje.

Inspiracja: Ciasto z nektarynkami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo: 3 nektarynki lub brzoskwinie

Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać na przemian  mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 20x30 cm. Na wierzchu ułożyć owoce pokrojone w ćwiartki lub ósemki.  Piec przez około 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić.

Krem:

  • 300 ml śmietany 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny (można pominąć)

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i na końcu cukier puder. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Przestudzoną dodać do kremu, szybko zmiksować. Krem przełożyć na ciasto, wyrównać.

Posypka:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka masła
  • około 100 g wiórków kokosowych

Cukier skarmelizować na maśle, dodać wiórki kokosowe, zrumienić. Przestudzone rozłożyć na kremie. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Udanych wypieków :)

wtorek, 01 lipca 2014

Powoli kończy się sezon truskawkowy, dlatego szukałam przepisu na wykorzystanie tych owoców. Wybór okazał się niełatwy, choć bardzo trafiony. Serniczki robi się szybko, smakują jak "prawdziwy sernik", więc  jeśli z jakichś powodów nie chcemy piec całej blachy..., to dla nas idealne rozwiązanie. Polecam bardzo! :)

Inspiracja: Kwestia smaku, przepis podaję z moimi zmianami

Uwierzycie, że to już setny przepis na moim blogu? Zarówno "setny" jak i "mój blog" brzmi dumnie. Dziękuję za to, że mogę dzielić się z Wami moją pasją...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na 12 sztuk:

Spód:

  • 150 g ciastek maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem do uzyskania "mokrego piasku". Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć otrzymaną masę, delikatnie uklepać łyżeczką.

Kruszonka kokosowa:

  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 25 g cukru
  • 65 g zimnego masła

Sypkie składniki wymieszać, szybko połączyć z masłem. Odstawić w chłodne miejsce.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie (lub twarogu na serniki)
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo: 6 dużych truskawek

Ser umieścić w misce, dodać cukier, cukier waniliowy, budyń lub mąkę ziemniaczaną i zmiksować na małych obrotach przez około 30 sekund. Dodać jajka i aromat i ponownie zmiksować przez około 30 sekund. Otrzymaną masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. W środek każdego serniczka wcisnąć połówkę truskawki. Posypać kruszonką.

Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temp. 170°C. Ostudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Moja uwaga: serniczki warto schłodzić w lodówce. Papilotki odchodzą lepiej od serniczków, a one same smakują lepiej.

Udanych wypieków :)

niedziela, 22 czerwca 2014

Mam dla Was kolejną truskawkową propozycję, warto z niej skorzystać póki jeszcze natura obdarza nas tymi wyjątkowymi owocami. Pomysł na to ciasto znalazłam u Doroty, zamiast spodu z ciasteczek, upiekłam biszkopt. Wierzch ozdobiłam niezawodną polewą z białej czekolady, która dzięki dodatkowi śmietany i żelatyny, nie tylko dobrze wygląda, ale również ładnie się kroi. Całość leciutka, orzeźwiająca i baaaardzo truskawkowa. Uwielbiam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 21 x 21 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Równomiernie rozprowadzić ciasto, piec w temp. 170°C przez około 25 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60 cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta, dzięki czemu masa będzie lepiej się trzymała.

Składniki masy serowej:

  • 250 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 60 g cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml wody

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać powoli do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie dopuścić do zagotowania). Lekko przestudzić.

Twaróg i jogurt grecki zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę wymieszać z dwoma łyżkami masy, po czym połączyć z resztą masy. Szybko wylać na biszkopt i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki musu truskawkowego:

  • 400 g świeżych truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

Truskawki zmiksować blenderem na puree, dodać sok z cytryny i cukier puder.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać powoli do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie dopuścić do zagotowania). Lekko przestudzić.

Jogurt grecki zmiksować z puree truskawkowym. Dwie łyżki masy wymieszać z żelatyną, po czym połączyć z pozostałą częścią. Powstały mus truskawkowy delikatnie wyłożyć na masę serową i ponownie odstawić do lodówki do stężenia.

Składniki białej polewy:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szk. wody

Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. W garnuszku podgrzewać śmietanę i połamaną białą czekoladę. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodać żelatynę i jeszcze chwilę podgrzewać, aż do jej rozpuszczenia (nie gotować). Ostudzić. Gdy zacznie gęstnieć, wylać na mus truskawkowy i ponownie schłodzić.

Udanych wypieków :)

czwartek, 12 czerwca 2014

 

Kakaowy biszkopt z wkładką serową, kremem budyniowym i truskawkami zatopionymi w galaretce. Tyle dobra w jednym kawałku, dlatego ciężko poprzestać na jednym. Ciasto powstało z wielkiej chęci na truskawki oraz kilku inspiracji (m.in. stąd, stąd i stąd). Nazwę zawdzięczam mojej Mamie. Wydaje się pracochłonne, ale moim zdaniem jest warte zachodu. Gorąco polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szk. kakao

Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm  wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić je w formie na podłogę z wysokości 60 cm, odstawić do wyłączonego piekarnika do wystudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 2 blaty.

Składniki wkładki serowej:

  • 60 dag twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 3/4 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 110 g miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać twaróg, aromat migdałowy i budyń (proszek). Formę od biszkoptu wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, delikatnie przelać masę serową. Piec około 35 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni. Ostudzić.

Krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 500 ml mleka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 220 g masła

Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń. Do masy można wlać kilka kropel aromatu migdałowego, dla dodania wyrazu.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe- przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia (przy upale należy odjąć trochę wody)
  • 1 kg truskawek- umyć i pokroić według uznania
  • kilka herbatników kakaowych

Złożenie ciasta:

Pierwszy blat biszkoptu - 1/3 kremu budyniowego - wkładka serowa - 1/3 kremu budyniowego - truskawki zalane tężejącą galaretką - drugi blat biszkoptu - 1/3 kremu budyniowego - pokruszone herbatniki

Udanych wypieków :)

czwartek, 05 czerwca 2014

Mięciutki biszkopt, a pomiędzy nim masa śmietanowa z galaretkową mozaiką. Łatwe w przygotowaniu, choć trochę czasochłonne. Leciutki deser na nadchodzące dni. Polecam.

Źródło: Ciasta domowe nr 108, ze zmianami.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. mąki tortowej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno formy o wym.  22 x 28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować, przelać ciasto. Piec w temp. 160-170°C przez około 30-40 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60 cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta, przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Masa śmietanowa:

  • 1 l śmietany 30%
  • 3 op. galaretki o różnych smakach
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 1,5 szk. wody

Każdą galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić i pokroić w kostkę.

Żelatynę wsypać do 1,5 szk. zimnej przegotowanej wody, wymieszać i odstawić na 6 minut. Następnie podgrzać (nie gotować)  i przestudzić.

Śmietanę wymieszać z cukrem. Galaretki i przestudzoną żelatynę dodać do śmietany, delikatnie wymieszać.

Gęstniejącą masę wylać na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków.

sobota, 24 maja 2014

Kto z Was nie lubi truskawek? :) To jedne z moich ulubionych owoców i cieszę się, że sezon na nie powoli się zaczyna. Ciasto jest leciutkie i orzeźwiające, w sam raz na te ciepłe dni... Polecam :)

Inspiracja znaleziona w Skarbcu Kulinarnym. Podaję z moimi małymi zmianami.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Biszkopt równomiernie rozprowadzić, piec w temp. 170°C przez około 25 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60 cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta, dzięki czemu masa serowa będzie lepiej się trzymała. Nasączyć wodą z sokiem z cytryny i odrobiną cukru.

Składniki masy straciatella:

  • 400 g śmietany 30%
  • 500 g serka waniliowego homogenizowanego (użyłam Danio)
  • 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 szk. gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 op. cukru waniliowego

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i serek. Otrzymaną masę szybko połączyć z przestudzoną żelatyną. Dodać startą czekoladę, wymieszać i wylać na biszkopt. Wyrównać.

Dodatkowo:

  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 600-700 g truskawek

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Truskawki umyć, osuszyć, rozłożyć na masie straciatella. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki.

Udanych wypieków :)

niedziela, 11 maja 2014

Szybki w wykonaniu, bardzo smaczny, wilgotny sernik. Biszkopty tworzą ciekawą, minimalistyczną podstawę, taką jaką lubię w sernikach. Idealny do weekendowej kawki. Polecam bardzo...

Inspiracja: Sernik wielkanocny + moje małe zmiany

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Dodatkowo: okrągłe biszkopty, skórka pomarańczowa do dekoracji

Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, masło, aromat i mąkę ziemniaczaną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć pergaminem i wysmarować masłem. Ułożyć biszkopty, a nie nie umieścić masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 60 minut w temp. 160°C. Ostudzić.

Polewa czekoladowa:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietany 30%

Śmietanę wlać do garnuszka, podgrzewając doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać posiekaną czekoladę, odczekać dwie minuty, po czym energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Po lekkim przestudzeniu udekorować sernik, schłodzić.

Udanych wypieków :)

czwartek, 01 maja 2014

Słodziutka masa kajmakowa, puszysta masa budyniowa, kremowa masa śmietanowa, przełożone herbatnikami, posypane startą gorzką czekoladą. Pycha! Kiedy herbatniki nieco zmiękną, ciasto rozpływa się w ustach. Bezproblemowe, szybkie w wykonaniu, z ogromną przyjemnością wróciłam do niego po latach. Znacie go na pewno. Polecam! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 duże paczki herbatników maślanych (po 250g.)
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników.

Krem budyniowy:

  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 szk. mleka
  • 3/4 kostki margaryny

Z podanych składników ugotować budyń. Gdy przestygnie, utrzeć z margaryną na puszysty krem i wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników.

Masa śmietanowa:

  • 1/2 l. schłodzonej śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szk. gorącej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (zwykłego i waniliowego)

Dodatkowo: 50 - 100g startej gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową szybko ułożyć na herbatnikach i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Udanych wyrobów ;)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Sierpień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl