niedziela, 05 czerwca 2016

 

Niebanalne połączenie sernika i marcepana ucieszy podniebienia wielbicieli tych smaków. Sernik o cięższej, niezbyt słodkiej konsystencji, zostaje idealnie zrównoważony słodziutką masą marcepanową. Całość dopełnia dodatek dżemu brzoskwiniowego i gorzkiej czekolady. Sernik prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam gorąco! Skusisz się Mariolciu? ;)

Inspirację znalazłam tutaj i tutaj, podaję z moimi zmianami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 10 dag masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dno wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki masy serowej:

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 duże jajka
  • 1 szk. cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia, niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).

Masę serową wylać do tortownicy. Piec  w temperaturze 170ºC przez około 55 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki dżemu brzoskwiniowego
  • 200 g białej masy marcepanowej
  • cukier puder do podsypania
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Dżem rozprowadzić na wierzchu sernika. Masę marcepanową rozwałkować na pokrycie sernika (tylko z wierzchu), lekko podsypując cukrem pudrem, by się nie kleiła do stolnicy. Wyciąć koło, położyć na rozsmarowanym dżemie, wyrównać. Brzegi sernika udekorować polewą czekoladową.

Sernik najlepiej smakuje po 12-to godzinnym odpoczynku w lodówce.

Udanych wypieków :)

wtorek, 24 maja 2016

Była już Truskawkowa pokusa, przyszła więc pora na Truskawkową rozkosz. Wszystko za sprawą truskawek, które jak wiecie uwielbiam. Ciasto jest odrobinę czasochłonne, trzeba odczekać, aż poszczególne warstwy się zetną, ale jest warte efektu końcowego. Delikatne, niezbyt słodkie, bardzo truskawkowe :) Polecam.

Źródło: ciasto "Truskawkowa rozkosz" (bez pieczenia), ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Masa śmietankowo - truskawkowa:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 300 ml gorącej wody
  • 120 gramów okrągłych biszkoptów

Dodatkowo: około 15 sztuk herbatników, opakowanie okrągłych biszkoptów

Dno blaszki o wymiarach 21x33 cm wyłożyć pergaminem, a następnie herbatnikami.

Galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody, ostudzić.  Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną galaretkę jednocześnie miksując na najszybszych obrotach. Masę przełożyć na herbatniki i delikatnie wyrównać powierzchnię. Ułożyć biszkopty, leciutko docisnąć. Odstawić do lodówki do stężenia masy.

Mus truskawkowy:

  • 800 gramów truskawek (mogą być świeże jak i mrożone)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny

Owoce podgrzać w garnuszku, zmiksować, dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Mus przestudzić, a następnie delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia.

Krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3  kopiaste łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo: kilka kostek gorzkiej czekolady

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Krem śmietanowy  rozprowadzić na musie truskawkowym, wyrównać. Posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

czwartek, 28 kwietnia 2016

Pojawienie się w marketach moich ulubionych owoców zachęciło mnie do stworzenia całkiem smacznego i nieskomplikowanego przekładańca. Polecam na słodkie oczekiwanie ciepłej wiosny :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić. Przed złożeniem ciasta biszkopt można nasączyć.

Blat kokosowo - makowy:

  • 210 g cukru
  • 3/4 szk. maku
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 6 białek

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Wiórki kokosowe wymieszać z makiem, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 35-40 minut w temp. 170°C. Ostudzić.

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, gotować przez chwilę do zgęstnienia. Przestudzić.

Krem budyniowy:

  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Z podanych składników ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem na puszysty krem.

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody

Przełożenie ciasta: biszkopt - masa truskawkowa - blat kokosowo makowy - krem budyniowy - truskawki i galaretka

Udanych wypieków! ;)

środa, 06 kwietnia 2016

Wyśmienity przekładaniec "kokietujący" paletą barw i ciekawą kompozycją smaków. Miłym zaskoczeniem dla mnie była masa makowa w połączeniu z galaretką, do której na pewno będę wracać. Jak każdy "piętrowiec", ciasto jest odrobinę czasochłonne, ale warto znaleźć chwilkę na skomponowanie tej barwnej słodkości. Niezbyt słodkie, efektowne, długo zachowujące świeżość. Polecam gorąco!

Inspiracja: 100 nowych ciast siostry Anastazji, ze zmianami.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 21 x 33cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę.

Ciasto miodowe:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do formy o wym. 21 x 33cm. Piec przez około 25 minut. Ostudzić.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 op. galaretki cytrynowej

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić na patelni do odparowania soku. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać.

Masa serowa:

  • 50 dag serka homogenizowanego (śmietankowego lub waniliowego)
  • 2 op. galaretki truskawkowej lub wiśniowej

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, ostudzoną wlać do serków, wymieszać.

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy makowej (około 90 dag)
  • 1 op. galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/4 szk. wody (dodać do masy makowej)
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowej rozpuszczone w 3 szk. wody

Przełożenie ciasta:

ciasto miodowe - masa jabłkowa - masa makowa - biszkopt jasny - masa serowa - plastry ananasa - galaretka

Udanych wypieków! :)

środa, 23 marca 2016

Przedstawiam kolejną propozycję ze zbioru ciast siostry Anastazji. Ciasto trochę czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Wszystkie warstwy świetnie ze sobą współgrają, a i wyglądają niebanalnie. Ciasto z każdym dniem zyskuje na wartości, można je śmiało zrobić na kilka dni przed uroczystością, czy świętami. Polecam gorąco, a Odwiedzającym mój blog życzę zdrowych, rodzinnych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Pozdrawiam Was serdecznie :)

Przepis podaję z moimi zmianami.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ze sobą połączyć. Przełożyć do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 160°C przez około 20 minut. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę, by polewa lepiej się trzymała.

Ciasto kruche:

  • 3 szk. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szk. kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag orzechów mielonych
  • słoiczek powideł śliwkowych

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części i włożyć do lodówki na godzinę. Jedną część rozwałkować na wielkość formy o wym. 22 x 28cm i upiec  w temp. 200°C. Trzy pozostałe części rozwałkować na długość formy, posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w temp. 200°C przez 20-30 minut.

Krem budyniowy:

  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g margaryny Kasia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki o dowolnym smaku - rozpuścić w 3 szk. gorącej wody
  • polewa czekoladowa

Na upieczony cienki placek wyłożyć połowę kremu, ułożyć rolady w niewielkich odstępach, pomiędzy rolady wylać tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć pozostałą część kremu*, przykryć biszkoptem i oblać polewą. Schłodzić.

Wygodniej krem rozsmarować na biszkopcie i dopiero później ułożyć biszkopt kremem do dołu na galaretce.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 28 lutego 2016
Przedstawiam bajecznie kolorowe ciasto, które z powodzeniem sprawdzi się na każdym przyjęciu. Leciutkie, niezbyt słodkie, proste w przygotowaniu. Moim zdaniem najlepsze na 2-3 dzień. Przepis podglądnęłam u Mariolci i gorąco polecam!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na ciasto:
baza:
  • 9 białek
  • 1,5  szk. cukru
  • 1,5 szk. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szk. oleju
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiej masy, podzielić na cztery równe części.

białe:
  • ¼ bazy
  • 3 łyżki maku
Do bazy dodać mak i dokładnie wymieszać.

żółte:
  • ¼ bazy
  • 4 żółtka
  • łyżka mąki pszennej
Do bazy dodać żółtka, mąkę i dokładnie wymieszać.

różowe:
  • ¼ bazy
  • 1 opakowanie różowego kisielu
Do bazy dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

kakaowe:
  • ¼ bazy
  • 1 łyżka kakao
Do bazy dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Na środek formy o wym. 21 x 33 cm wykładać naprzemiennie po dwie łyżki każdego ciasta, do wyczerpania składników. Piec 45 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast: - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf

Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast: - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Masa:
  • 6 galaretek (np. 2 cytrynowe i 4 różnokolorowe)
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie 4 serki Danio o łącznej wadze 560 g)
4 galaretki różnokolorowe rozpuścić osobno w szklance gorącej wody. Odstawić do całkowitego stężenia i pokroić w kostkę.
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf

Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf

Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
2 galaretki rozpuścić w 3/4 szk. wody, ostudzić. Płynne połączyć z serkami, dodać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać. Masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim. Oblać polewą czekoladową, schłodzić.
Udanych wypieków!
sobota, 30 stycznia 2016

Przepis pochodzi z książki 103 ciasta siostry Anastazji. Chcąc uniknąć surowych żółtek w masie, zmodyfikowałam nieco przepis. Połączenie orzechów, kokosu i brzoskwiń smakowało niebanalnie. Polecam gorąco ;)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt orzechowy:

  • 4 jajka
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 8 dag cukru
  • 5 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 180°C przez 30-40 minut. Po przestudzeniu przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Biszkopt kokosowy:

  • 6 białek
  • 1/2 szk. cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodać cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 180°C przez 30-40 minut. Ostudzić.

Masa brzoskwiniowa:

  • puszka brzoskwiń
  • 6 żółtek
  • 1/2 op. budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka Kasi

Odlać sok z brzoskwiń, jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody, zagotować. Żółtka, mąkę i budyń rozmieszać z małą ilością wody, wlać do wrzącego soku, gotować chwilę do zgęstnienia. Przestudzić i utrzeć z Kasią na puszysty krem. Dodać drobno pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Przełożenie:

Biszkopt orzechowy - połowa masy brzoskwiniowej - biszkopt kokosowy - połowa masy brzoskwiniowej - biszkopt orzechowy - polewa

Udanych wypieków! :)

sobota, 02 stycznia 2016



Inspirację na to ciasto znalazłam w Wielkiej Księdze Ciast s. Anastazji. Zamiast masy budyniowej użyłam masy serowej, co nadało ciastu przyjemnej lekkości i delikatności. Wierzch ciasta zwieńczyły soczyste brzoskwinki w galaretce. Jeśli nie lubicie suchych ciast, biszkopt można nasączyć. Polecam!

Dziękując Wam za to, że odwiedzaliście mój blog w minionym roku, życzę Wam w tym Nowym Roczku mnóstwa uśmiechu, nie tylko zimową porą, zdrowia, zwykłej ludzkiej życzliwości, realizacji zamierzeń i spełnienia najdrobniejszych marzeń. Wszystkiego Najlepszego! Agnieszka

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szk. kakao

Dodatkowo:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Biszkopty posmarować dżemem, skleić.

Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm  wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć połowę ciasta, ułożyć sklejone biszkopty, wylać pozostałą część ciasta. Całość piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Wystudzić.

Składniki masy serowej:

  • 700 gr. serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • ok. 1/4 szk. gorącej wody

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, po przestudzeniu połączyć z resztą składników. Powstałą masę wylać na biszkopt, wyrównać i schłodzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

niedziela, 06 grudnia 2015

Dzisiaj przedstawiam Shreka w zimowej odsłonie, stąd inna nazwa i przyprawa korzenna w biszkopcie. Ciasto nadal pozostaje niezwykle lekkie, odpowiednio słodkie i proste w wykonaniu. Polecam.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt korzenny:

  • 2 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z przyprawą korzenną, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ze sobą połączyć. Przełożyć do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 160°C przez około 20 minut. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę, by masa budyniowa lepiej się trzymała.

Masa budyniowa:

  • 1 l. soku malinowego
  • 3 op. budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru

Z podanych składników ugotować budyń, gorący wylać na biszkopt, wyrównać. Na gorącej masie ułożyć delicje biszkoptem do dołu, wystudzić.

Dodatkowo:

  • duże opakowanie delicji o smaku malinowym
  • 2 op. galaretki malinowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 op. galaretki cytrynowej rozpuszczone w 250ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietanową przełożyć na delicje, wyrównać.

Na wierzch wylać tężejącą galaretkę malinową i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Udanych wypieków :)

niedziela, 15 listopada 2015

Serowe kule zanurzone w cieście, a całość pokryta delikatną masą z serka mascarpone... Proste w wykonaniu, efektowne, smaczne. Polecam!

Inspiracja: Ciasto Poranna Rosa. Ciasto z serem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serowe kule:

  • 40 dag twarogu półtłustego, zmielonego
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • czubata łyżka kaszy manny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80 g wiórków kokosowych

Podane składniki utrzeć na jednolitą masę. Uformować kule wielkości orzecha włoskiego, schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 2/3 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 2 szk. mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierając, dodawać po jednym jajku, śmietanę i porcjami mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać. Do przygotowanej formy o wym. 22 x 32 cm przełożyć ciasto jasne, przykryć ciastem ciemnym, wyrównać.  Na wierzchu ułożyć kule serowe, lekko docisnąć. Piec przez 45-50 minut w temp. 170°C. Ostudzić.

Masa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody

Śmietanę ubić do sztywności, pod koniec ubijania dodać cukier i serek mascarpone. Połączyć z żelatyną, a następnie przełożyć na zimne ciasto, schłodzić.

Udanych wypieków! :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
| < Czerwiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne