niedziela, 19 października 2014

Placki miodowe, przełożone kremem budyniowym i masą jabłkową, a całość zwieńczona polewą kakaową. Pięknie pachnie, cudownie smakuje, dobrze wygląda. Choć to trudne, to dobrze jest poczekać aż miodowe blaty zmiękną, przynajmniej do następnego dnia.  Polecam gorąco.

Inspiracja: Wielka księga ciast siostry Anastazji + moje zmiany

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 250 g cukru pudru
  • 2-4 łyżki gęstej śmietany - w zależności od gęstości ciasta

Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 3 równe części. Blachę o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, rozwałkować pierwszą część ciasta i upiec w temp. 190°C przez 20 minut. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe blaty. *

* jeśli po upieczeniu na wierzchu zauważycie odstającą skórkę, może ją delikatnie odkroić, żeby masy lepiej trzymały się ciasta. U mnie trochę się rozwarstwiały.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego

W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić mąki, pozostałą część zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlać rozprowadzone mąki i gotować chwilę go zgęstnienia. Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, porcjami dodawać zimny budyń.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 op. galaretki cytrynowej lub pomarańczowej

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić na patelni 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody i wymieszać z jabłkami.

Dodatkowo: polewa kakaowa

Przełożenie ciasta:

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem, na niego wyłożyć tężejącą masę jabłkową i przykryć trzecim blatem. Wierzch oblać polewą kakaową.

Udanych wypieków!

środa, 08 października 2014

 

Bardzo fajne połączenie smaków, a do tego ładnie wyglądające ciasto. Jeśli nie macie już świeżych malin, możecie użyć mrożonych. Myślę, że warto. Przepis podglądnięty na blogu sweet dreams, polecam bardzo!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Partiami dodać żółtka, olej oraz przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 21 x 21 cm. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut. Wystudzić.

Składniki masy malinowej:

  • 500 g malin
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. galaretki malinowej
  • 1 op. budyniu śmietankowego + 1/4 szk. wody

Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów

Maliny, wodę i cukier zagotować w rondelku, zmiksować blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozmieszać w wodzie, wylać na wrzącą masę, gotować do zgęstnienia. Masę ostudzić, gdy zacznie tężeć, przełożyć na biszkopt. Ułożyć biszkopty.

Składniki masy czekoladowej:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady

Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywny krem, dodając po łyżce serek mascarpone. Do masy śmietanowej dodać rozpuszczoną czekoladę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą. Masę czekoladową umieścić na biszkoptach, wyrównać, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków!

piątek, 26 września 2014

Tym razem proponuję muffinki, szybkie do zrobienia, bardzo smaczne i zdrowe.  Jeśli macie w ogródku trochę malin, zachęcam do wykorzystania w ten właśnie sposób. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, polecam.

Źródło: Muffiny z malinami i białą czekoladą

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki suche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g drobnego cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szk. mleka

Dodatkowo:

  • 1 szk. świeżych malin
  • tabliczka karmelowej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, natomiast w drugiej miseczce składniki mokre. Połączyć zawartość obu miseczek, mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Dodać maliny oraz posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 190°C przez 25 minut. Ostudzić na kratce.

Udanych wypieków!

Ciasta bez miksera

środa, 17 września 2014

Kakaowy biszkopt, kryjący w sobie śmietanową masę z truskawkowymi łatkami, całość zwieńczona masą krówkową, posypaną orzeszkami - pycha! Jest to jedno z tych ciast, do których na pewno wrócę. Inspirację znalazłam na Wielkim Żarciu- przepis podaję z moimi zmianami. Polecam!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szk. kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi porcjami cukier i kolejno żółtka. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno formy o wym. 22 x 28 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć biszkopt, piec w temp. 160-170°C przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić je (w formie) z wysokości około 60 cm i odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki masy śmietanowej:

  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki masy śmietanowej należy podzielić na pół i robić ją na "dwa razy". Na pierwszej części masy umieścimy łatki z musu truskawkowego, a po jego stężeniu- zalejemy pozostałą częścią masy śmietanowej.

330 ml śmietany ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru oraz 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody. Tak powstałą masę przelać na pierwszy blat biszkoptu i odstawić do stężenia.

Składniki musu truskawkowego:

  • 450 g mrożonych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Truskawki rozmrozić, odlać sok, zmiksować blenderem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, gdy przestygnie, wymieszać z truskawkami. Lekko tężejący mus wykładać kleksami na masę śmietanową. Odstawić do całkowitego stężenia, po czym przykryć drugą częścią masy śmietanowej i drugim blatem biszkoptu. Schłodzić.

Na wierzch: puszka masy krówkowej (kajmakowej), posiekane orzechy arachidowe

Biszkopt posmarować masą krówkową i obsypać posiekanymi orzechami.

Udanych wypieków.

wtorek, 09 września 2014

Lubicie śliwki? Kolejny raz sięgnęłam do mojego starego zeszytu po przepis na to ciasto. Prościutkie, pachnące, troszeczkę czasochłonne, jak to drożdżowe ;) Lubię, więc polecam.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki cynamonowej kruszonki:

  • 25 dag mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Z podanych składników wyrobić kruszonkę i odstawić do lodówki.

Składniki ciasta:

  • 55 dag mąki
  • szczypta soli
  • 5 dag drożdży
  • 1 szk. mleka
  • 1 jajo
  • 1/3 kostki margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Dodatkowo: 20-30 śliwek

Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, zrobić wgłębienie i dodać drożdże roztarte z cukrem. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać mleko, chwilkę razem podgrzewać, po czym wlać do mąki.  Dodać cukier waniliowy i jajko, wyrobić jednolite ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, wyłożyć dno przygotowanej formy o wym. 22 x 32 cm. Śliwki przekroić na pół, ułożyć ciasno, rozcięciem do góry, docisnąć. Posypać kruszonką, ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec 30-40 minut w temp. 175°C.

Udanych wypieków ;)

sobota, 30 sierpnia 2014

Ostatnio spotkał mnie zaszczyt upieczenia dziecięciu weselnych ciast. Uwielbiam piec, jednak nigdy nie robiłam takiej ilości ciast w tak króciutkim czasie. Bardzo fajna przygoda, sprawdzenie moich umiejętności i ten Dom- cudownie pachnący ciastem, ach! Na weselnym stole zagościły: Calineczka, Pani Walewska, Shrek, Ambasador, Kora orzechowa - razy dwa. Mam nadzieję, że gościom weselnym smakowały, bo tego jeszcze nie wiem.. Wesele trwa, a ja nieskromnie chwalę się Wam moim małym osiągnięciem ;) Pozdrawiam serdecznie.

czwartek, 21 sierpnia 2014

Cudowne wspomnienia lata, a zarazem genialne połączenie smaków. Jeśli nie spotkacie już świeżych truskawek, śmiało możecie zrobić z mrożonymi. W każdym razie, naprawdę warto! Inspirację ponownie znalazłam u Marty, zwiększyłam jedynie warstwę śmietanową i zrobiłam w kwadratowej formie. Resztę pozostawiłam bez zmian. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta makowego:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi porcjami cukier i cukier waniliowy. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 21 x 21cm, piec około 40 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.

Składniki masy truskawkowej:

  • 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, pogotować chwilę, do zgęstnienia. Przestudzić.

Na jeden blat makowy wyłożyć pół masy truskawkowej, przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą część masy, wyrównać. Odstawić do lodówki.

Składniki masy śmietanowej:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, po lekkim przestudzeniu szybko połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na masę truskawkową, wyrównać, posypać startą czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków ;)

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Przepis na to ciasto spotykałam wiele razy, aż w końcu zdecydowałam się je upiec. Słodka masa śmietanowa, równoważy orzeźwiającą warstwę wiśniową, a wszystko ukryte pomiędzy plackami z ciasta kruchego. Smaczne i efektowne. Polecam.

Moje ciasto zrobiłam z połowy porcji, przepis Marty podaję prawie w oryginale.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 600 g mąki
  • 360 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru pudru
  • 6 żółtek

Margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno przygotowanej formy o wym. 25 x 35cm. Piec w temp. 200°C przez około 20 minut. Wystudzić.

Składniki bezy:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szk. cukru pudru
  • 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Drugą część ciasta rozwałkować i umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą. Rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w temp. 160°C przez około 35 minut. Ostudzić.

Składniki warstwy wiśniowej:

  • 700 g wydrylowanych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szk. wrzątku
  • 1 szk. soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce.

W formie umieścić pierwszy blat ciasta, ułożyć równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego stężenia.

Składniki masy śmietanowej:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z masą śmietanową. Masę wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Całość przykryć blatem ciasta z bezą i migdałami.

Schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia.

Udanych wypieków.

czwartek, 10 lipca 2014

Bardzo smaczne, długo zachowujące świeżość, letnie ciasto, pachnące brzoskwiniami. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam. Polecam bardzo na różne okazje.

Inspiracja: Ciasto z nektarynkami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo: 3 nektarynki lub brzoskwinie

Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać na przemian  mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 20x30 cm. Na wierzchu ułożyć owoce pokrojone w ćwiartki lub ósemki.  Piec przez około 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić.

Krem:

  • 300 ml śmietany 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny (można pominąć)

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i na końcu cukier puder. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Przestudzoną dodać do kremu, szybko zmiksować. Krem przełożyć na ciasto, wyrównać.

Posypka:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka masła
  • około 100 g wiórków kokosowych

Cukier skarmelizować na maśle, dodać wiórki kokosowe, zrumienić. Przestudzone rozłożyć na kremie. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Udanych wypieków :)

wtorek, 01 lipca 2014

Powoli kończy się sezon truskawkowy, dlatego szukałam przepisu na wykorzystanie tych owoców. Wybór okazał się niełatwy, choć bardzo trafiony. Serniczki robi się szybko, smakują jak "prawdziwy sernik", więc  jeśli z jakichś powodów nie chcemy piec całej blachy..., to dla nas idealne rozwiązanie. Polecam bardzo! :)

Inspiracja: Kwestia smaku, przepis podaję z moimi zmianami

Uwierzycie, że to już setny przepis na moim blogu? Zarówno "setny" jak i "mój blog" brzmi dumnie. Dziękuję za to, że mogę dzielić się z Wami moją pasją...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na 12 sztuk:

Spód:

  • 150 g ciastek maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem do uzyskania "mokrego piasku". Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć otrzymaną masę, delikatnie uklepać łyżeczką.

Kruszonka kokosowa:

  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 25 g cukru
  • 65 g zimnego masła

Sypkie składniki wymieszać, szybko połączyć z masłem. Odstawić w chłodne miejsce.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie (lub twarogu na serniki)
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo: 6 dużych truskawek

Ser umieścić w misce, dodać cukier, cukier waniliowy, budyń lub mąkę ziemniaczaną i zmiksować na małych obrotach przez około 30 sekund. Dodać jajka i aromat i ponownie zmiksować przez około 30 sekund. Otrzymaną masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. W środek każdego serniczka wcisnąć połówkę truskawki. Posypać kruszonką.

Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temp. 170°C. Ostudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Moja uwaga: serniczki warto schłodzić w lodówce. Papilotki odchodzą lepiej od serniczków, a one same smakują lepiej.

Udanych wypieków :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl