sobota, 13 stycznia 2018

Delikatny biszkopt o karmelowym smaku, skrywa w sobie dwie warstwy- soczyste wiśnie zatopione w galaretce i słodziutką masę śmietankową. Idealnej kompozycji smakowej towarzyszy masa krówkowa i orzeszki... Trudno się oprzeć takiej pokusie. Przepis znaleziony na Just Yummy Bake, podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 4 jaja
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. mąki
  • 1 op. budyniu o smaku toffi
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Biszkopt przelać do formy o wym. 21 x 21cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 30 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż na trzy blaty. 

Składniki masy śmietanowej:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • wiśnie w sosie własnym
  • 1 op. galaretki wiśniowej
  • pół słoiczka dżemu pomarańczowego

Jeden blat biszkoptu ułożyć w blaszce, wyłożyć na niego wiśnie i zalać tężejącą galaretką. Drugi blat biszkoptu posmarować dżemem pomarańczowym, ułożyć na galaretce i równomiernie rozprowadzić masę śmietanową, przykryć trzecim blatem biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 01 stycznia 2018

Witając Was w Nowym Roku chciałabym przedstawić biszkopt makowy przełożony delikatnym kremem kajmakowym, którego słodycz przełamuje konfitura wiśniowa. Torcik sprawdził się idealnie na moim świątecznym stole. Przepis znalazłam na blogu "Zjem to!", podaję z modyfikacjami i oczywiście polecam gorąco!

Mój blog w ostatnim tygodniu grudnia w Top 1000 znalazł się na 16 miejscu. Dziękuję za to, że zaglądacie tu do mnie, czerpiecie inspiracje, zostawiacie komentarze. Cieszę się, że Delicje Agnes to nie tylko zbiór moich sprawdzonych wypieków, ale też coś więcej. Dziękuję.

Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam wszystkiego, co najpiękniejsze w Nowym Roku, zdrowia, miłości najbliższych, cudownych słodkich inspiracji i spełnienia najskrytszych marzeń  :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 3/4 szk. cukru
  • 170 g mielonego maku

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i ostudzić. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej przy użyciu lnianej ściereczki.

Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem na puszystą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową.

Dno formy o wym. 21 x 21cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem kajmakowy*:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej
  • 100 g śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • ok. 200 konfitury z wiśni
  • wiórki czekolady i ewentualnie wiśnie z kompotu do dekoracji

Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, kajmak i śmietankę miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Nadolnym blacie rozsmarować konfiturę z wiśni, a na nią wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć pozostały krem, oprószyć wiórkami czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

* Jeśli torcik ma dłużej stać na stole, warto do kremu dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody

Udanych wypieków :)

czwartek, 28 grudnia 2017

Jeśli lubicie marcepan, te kruche ciasteczka na pewno przypadną Wam do gustu. Są łatwe w przygotowaniu, w zamkniętej puszce długo zachowują świeżość, ładnie wyglądają, cudownie przy tym pachnąc... Idealne do grudniowej kawki, choć nie tylko. Polecam!

Źródło: Kruche ślimaczki marcepanowe - Marcepanki

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 200 g zimnego masła
  • 2 szk. mąki
  • 2 żółtka
  • ½ szk. cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 150 g masy marcepanowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i masę marcepanową, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, do jednej dodać aromat migdałowy, a do drugiej kakao i mleko. Wyrobić obie części do połączenia się składników, po czym zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i schłodzić przez około godzinę w lodówce.

Każdą część rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na jednakowe prostokąty o długości około 40 cm i grubości około 5 mm. Ciasto jasne ułożyć na cieście ciemnym i lekko docisnąć wałkiem, żeby się połączyły, ale nie zdeformowały. Ciasto zwinąć wzdłuż w roladkę, ponownie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Schłodzone ciasto pokroić w plastry o grubości ok. 8-10 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić na kratce.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 25 grudnia 2017
Mam nadzieję, że święta mijają Wam w przyjemnej atmosferze, a do kawki nie brakuje Wam kawałka pysznego, domowego ciasta lub innej słodkości. Dzisiaj chciałabym zaproponować markizy piernikowe. Zrobiłam je na tydzień przed świętami, w szczelnie zamkniętej puszce stały się mięciutkie, pachnące i jak określił mój Mąż: "przyjemne" :)
Przepis znalazłam u Agi, polecam z malutkimi zmianami.
Korzystając z okazji, chciałabym Wam życzyć zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w gronie najbliższych osób, wytchnienia od zgiełku codzienności i udanych wypieków :)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag miodu naturalnego
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1/3 łyżeczki mielonego anyżku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia
  • lukier do dekoracji
Miód, masło i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać mieszając, aż wszystko się połączy. Ostudzić. Do przestudzonej masy dodać szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony anyżek, sodę, skórkę pomarańczową, jajka i wymieszać. Do powstałej masy przesiać przez sitko mąkę pszenną, zagnieść ciasto, zawinąć w folię  i odstawić na co najmniej 6 godzin do lodówki. Ciasto wałkować na grubość pół centymetra, literatką lub kieliszkiem wycinać kółeczka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 15 minut w temp 180°C. Ostudzić.
Połowę zimnych ciasteczek  polukrować, a drugą połowę posmarować powidłami, złączyć połówki i odstawić w chłodne miejsce.
Udanych wypieków :)
wtorek, 12 grudnia 2017

Efektowny i łatwy w przygotowaniu sernik na zimno z pewnością może stanowić ozdobę świątecznego stołu. Chatka Baby Jagi gościła pewnie już w wielu domach, u mnie pojawiła się na życzenie Męża. Jego zadowolenie - bezcenne :) Polecam!

Źródło: Arabeska waniliowa

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1/2 kg tłustego białego twarogu, dwukrotnie zmielonego
  • 250 g masła
  • 1 szk. cukru pudru 
  • 1 łyżka kakao
  • 36 sztuk herbatników
  • odrobina aromatu waniliowego

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać ser. Masę podzielić na dwie równe części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy.

Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek.

Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki).

Na to położyć drugą warstwę herbatników, przykryć masą waniliową, a na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej.

Całość złożyć w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży). Wygładzić i wstawić do lodówki.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietany 30%

Śmietanę podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać i lekko przestudzić. Oblać chatkę i odstawić do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Można dodatkowo udekorować.

środa, 29 listopada 2017

Zdaniem mojego Męża, jeden z lepszych serników, jaki dotychczas upiekłam. Jeśli lubicie ciasta serowe, będziecie zadowoleni. Jest proste w przygotowaniu, wyważone w smaku, mimo że dla mnie trochę za mało serowe, to polecam.

Przepis znaleziony u Marty, podaję z moimi zmianami.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki spodu

  • 200 g zmielonych herbatników
  • 100 g masła

Masło roztopić, połączyć z herbatnikami. Dno blaszki o wym. 24 x 24cm wyłożyć pergaminem, wysypać masę, lekko docisnąć.

 Składniki masy serowej:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 225 ml mleka
  • 1/2 szk. cukru
  • garść rodzynek

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce twaróg. Dodać przestudzone, roztopione masło, mleko, obie mąki i aromat waniliowy, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Delikatnie połączyć z masą serową, wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Całość przelać do blaszki. Piec przez 60 minut  w temp. 180° C. Sernik wystudzić w piekarniku.

Składniki polewy chałwowej

  • 200 g chałwy
  • 1/2 szklanki śmietany 30%

Chałwę zmiksować ze śmietanką, aby nie było grudek. Przelać do rondelka, podgrzać. Polewę wylać na wystudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki.

Udanych wypieków :)

piątek, 17 listopada 2017

Po dłuższej nieobecności wracam z Meduzą. Jabłkowo - orzechowy placek zwieńczony został kremem budyniowym i soczystym ananasem, zatopionym w galaretce. Kompozycja przyznam, niczego sobie na długie jesienne wieczory ;) Polecam.

Źródło: 183 nowe przepisy siostry Anastazji

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 6 dużych jabłek
  • 1 1/2 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 1 szk. siekanych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać 1 szk. cukru. Białka ubić, małymi porcjami dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka wraz z sokiem, który się wytworzy, a następnie mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszać, piec około 45 minut w temp. 170°C.

Składniki kremu:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1 puszka ananasów w plastrach

Na soku z ananasów ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać przestudzony budyń.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • wydrylowane wiśnie

Galaretki rozpuścić w 3 szk. gorącej wody, ostudzić.

Przełożenie: ciasto - krem - ananasy w plastrach - wiśnie - tężejąca galaretka

Udanych wypieków :)

sobota, 24 czerwca 2017

Nadeszła moja ulubiona pora roku, a wraz z nią jagody, truskawki, maliny i mnóstwo innych darów natury. W dzisiejszym wpisie wystąpią jagody. O tym, że uwielbiam serniki powtarzałam wielokrotnie, a połączenie sernika z tymi owocami sprawdziło się w 100%. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Zmodyfikowałam wierzch, ponieważ wydał mi się bardziej odpowiedni. Polecam gorąco!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na spód:

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć lub zmielić, wymieszać z masłem. Formę o wym. 24 x 24cm wyłożyć pergaminem, wysypać ciastka, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 220 g drobnego cukru do wypieków 
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jagód zmiksowanych blenderem (mogą być mrożone)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Składniki masy śmietankowej:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru waniliowego

Dodatkowo: kilka kostek białej czekolady

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Krem śmietanowy  rozprowadzić na wystudzonym serniku, wyrównać. Posypać startą białą czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

niedziela, 04 czerwca 2017

Mój Mąż mówi na to ciasto "niebo w gębie" :) Ciasto jest delikatne, niezbyt słodkie, rześkie, rozpływające się w ustach. Najlepszą rekomendacją będzie to, że w ciągu jednego miesiąca, robiłam je 3 razy. Inspirację znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, przepis podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i obydwa cukry. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy o wym. 24 x 24cm, piec w temp. 170°C przez około 20 minut. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.

Masa jabłkowa:

  • 0,5l musu jabłkowego
  • 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej

Mus jabłkowy podgrzać, dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Ostudzić i wyłożyć na biszkopcie. Wyrównać i schłodzić.

Masa śmietankowa:

  • 1 op. galaretki jagodowej
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szk. gorącej wody. Odstawić do stężenia, następnie pokroić w kostkę. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, podgrzać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywny krem, dodać cukier puder, żelatynę i kostki galaretek. Wymieszać i wyłożyć na masie jabłkowej.

Dodatkowo: 2 op. galaretki cytrynowej

Galaretkę rozpuścić w 3 szk. gorącej wody, ostudzić. Tężejącą wylać na masę śmietankową. Schłodzić przez kilka godzin.

Udanych wypieków :)

niedziela, 30 kwietnia 2017
Myślę, że to ciasto wywoła uśmiech nie tylko na twarzy Teściowej, ale także u zwolenników słodko-kwaśnych, nie zbyt ciężkich przekładańców. Jest trochę czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Polecam :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 1 szk. cukru kryształu
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32cm  wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowo - kokosowe:
  • 5 białek
  • 1/2 szk. cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szk. suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Dodać proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wym. 22 x 32cm, piec w temp. 160-180°C przez ok. 30 - 40 minut.
Masa budyniowa:
  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat. 

Dodatkowo:
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 op. galaretki pomarańczowej
  • rodzynki
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przełożenie:
Ciemny biszkopt - dżem z czarnej porzeczki - ciasto makowo-kokosowe - masa - dżem z czarnej porzeczki - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka

Udanych wypieków! :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne