niedziela, 09 grudnia 2018

O tych ciasteczkach powiem krótko, są proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i delikatne. Długo zachowują świeżość, warto je zrobić na nadchodzące święta. Polecam gorąco :)

Inspiracja: Ciasteczka orzechowe rożki

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:

  • 1/3 szk. zmielonych orzechów laskowych
  • 1 szk. mąki
  • 130g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady

Mąkę, orzechy, kakao, cukier wanilinowy i cukier puder wymieszać razem. Dodać posiekane masło, żółtko, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 60 minut do lodówki.

Z ciasta odrywać kawałki i formować wałeczki, ich końce zaginać ku sobie, nadając kształt rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15-20 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać nią zimne ciasteczka.

Udanych wypieków :)

środa, 05 grudnia 2018
Chyba każdy z Was miał przyjemność upiec to ciasto i pewnie ile domów, tyle sprawdzonych przepisów. Kiedy powiedziałam Mężowi, że upiekę pleśniaka z jabłkami, na Jego twarzy w pierwszej chwili pojawił się szeroki uśmiech, a potem zabrzmiało przerażające pytanie: "a dżem???" :) Wzbogaciłam więc przepis o dodatek dżemu, co fajnie przełamało słodycz pozostałych warstw. Inspirację znalazłam tutaj, podaję z moimi kilkoma zmianami i polecam gorąco :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szk. cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 250g margaryny
  • 2 łyżki kakao
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, żółtka oraz margarynę. Całość zagnieść szybko na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Każdą część owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut.
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, uprażyć na patelni do odparowania soku, pod koniec dodać cukry, ostudzić.

Pianka bezowa:
  • 5 białek
  • 0,5 szk. cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • żurawina, orzechy włoskie
  • cukier puder
Formę o wymiarach 23 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dno zetrzeć ciemne ciasto, wyrównać, posmarować dżemem. Zetrzeć jasne ciasto, wyrównać, wyłożyć jabłka, posypać bakaliami. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i budyń, delikatnie wyłożyć na jabłka i zetrzeć ostatnią część ciasta. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170°C przez 55 minut. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków! :)
sobota, 24 listopada 2018

Dzisiaj ciasto, skrywające dary sadu. Wyszło dokładnie tak, jak chciałam, słodycz masy serowej przełamana została lekką kwaskowością jabłek, tworząc miłą kompozycję smakową. Polecam gorąco !

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru
  • 1 łyżka suchego mielonego maku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową, ziemniaczaną i mak wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę, przekroić biszkopt na pół.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 op. galaretki pomarańczowej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć na patelni. Na końcu dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać i ostudzić.

Masa serowa:

  • 700 gr. serka waniliowego homogenizowanego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • ok. 1/4 szk. gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Na końcu dodać przestudzoną żelatynę.

Biszkopt - połowa masy jabłkowej - połowa masy serowej - biszkopt - reszta masy jabłkowej - reszta masy serowej - wiórki czekolady

Udanych wypieków :)

niedziela, 18 listopada 2018

Mocno czekoladowe, odpowiednio wilgotne, z miłą niespodzianką w środku. Bardzo szybkie w przygotowaniu, niezawodne, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Inspirację znalazłam u Anety, podaję z moimi zmianami. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 szk. mąki tortowej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. oleju
  • 1/2 szk. ciepłej wody
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatkowo: 1 słoiczek wiśni w syropie (opcjonalnie świeże, mrożone)

W jednej miseczce wymieszać mąkę razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać cukry, jajko, olej, aromat oraz ciepłą wodę. Zawartość misek wymieszać razem tylko do połączenia składników, na koniec dodać odsączone wiśnie. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 180°C przez około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.

Udanych! :)

wtorek, 13 listopada 2018

Na szóste urodziny bloga, przedstawiam ciężki czekoladowy sernik, przełamany orzeźwiającą galaretką skrywającą słodkie wiśnie, a to wszystko przykryte delikatną, niczym piórko, masą śmietankową. Całość niezbyt słodka, idealna do jesiennej herbatki. Polecam!

Inspiracja: Sernik a la czarny las, ze zmianami

------------------------------------------------------------------------------------------------

Spód:

  • 70 g miękkiego masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, tworząc jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 22cm równomiernie wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 15 minut.

Masa serowa:

  • 500 g mielonego białego sera
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 białko 
  • 3 jajka

Do miski włożyć ser, dodać cukier, budyń czekoladowy w proszku, białko, jajka, rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę. Wszystko krótko zmiksować, wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec ok. 50 minut w temp 160°C. Ostudzić w piekarniku.

Galaretka:

  • wiśnie z syropu
  • 2 op. galaretki wiśniowej

Galaretki rozpuścić w 3 szk. gorącej wody. Gdy ostygną, dodać owoce. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa serowo - śmietanowa:

  • 250 g mascarpone
  • 250 śmietanki kremówki
  • 1-2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody

Dodatkowo: starta czekolada do posypania

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywny krem, dodać serek mascarpone, cukier puder i żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Ponownie schłodzić.

Udanych wypieków ;)

piątek, 17 sierpnia 2018

Jak wiadomo, jagody możemy wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie sprawdziły się w serniku na zimno- wyszedł lekki, intensywnie owocowy i orzeźwiający. Można użyć świeżych jagód, ale poza sezonem świetnie sprawdzą się mrożone. Polecam!

Inspiracja znaleziona u Beaty.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spód:
  • 120 g ciasteczek maślanych - pokruszonych
  • 50 g rozpuszczonego masła

Składniki wymieszać i wyłożyć nimi dno formy o wym. 24 x 24cm. Odstawić do lodówki.

Sernik:
  • 1 kg sera twarogowego (użyłam Presidenta)
  • 250 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 1,5 szk. jagód
  • 2 łyżki cukru do jagód
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml śmietany kremówki

Jagody zmiksować z sokiem z cytryny oraz z cukrem. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać zmiksowane jagody. Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzać ją krótko, dodać do masy sernikowej. Śmietanę kremówkę zmiksować na sztywny krem, dodać do sernika i delikatnie wymieszać łopatką. Przełożyć sernik do formy i schłodzić w lodówce. 

Galaretka:
  • 1 szk. jagód - zmiksowanych
  • 1 op. galaretki jagodowej rozpuszczonej w szklance gorącej wody

Galaretkę wymieszać z jagodami, lekko tężejącą wylać na sernik i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Udanych! ;)

poniedziałek, 14 maja 2018
Niezwykle leciutki i delikatny, bardzo szybki w przygotowaniu (pomijając czas studzenia galaretek i całości w ogóle), orzeźwiający, idealny na upalne dni. Zamiast czytać zalety tego serniczka, sami spróbujcie go zrobić :) U mnie wersja z brzoskwiniami, ale jak tylko pojawią się truskawki... na pewno wykorzystam w wiadomym celu. Inspirację znalazłam tutaj, polecam gorąco!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Masa serowa:
  • 750 g serka waniliowego homogenizowanego (u mnie Tutti)
  • 3 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 3 szk. gorącej wody
  • 6 połówek brzoskwiń (z puszki)

Dodatkowo: okrągłe biszkopty

Galaretki dokładnie rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Lekko tężejące miksować na dużych obrotach miksera, aż galaretka znacznie zwiększy swoją objętość. Dodać serki homogenizowane i całość wymieszać.

Dno tortownicy i średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami, przełożyć połowę masy, wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalać pozostałą masą. Uwaga: masa bardzo szybko tężeje.

Brzoskwiniowy wierzch:
  • 5 połówek brzoskwiń w syropie
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 1/2 szk. gorącej wody
Brzoskwinie pokroić na kawałki, zblendować na gładki mus. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, dodać do musu brzoskwiniowego, wymieszać i ostudzić. Wylać na masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
niedziela, 08 kwietnia 2018

Delikatność masy śmietanowej równoważy słodycz masy krówkowo - słonecznikowej. Całość przełamuje lekko kwaśny dżem z czarnej porzeczki, a to wszystko ukryte w kakaowym biszkopcie. Zdecydowanie faworyt na moim świątecznym stole. Polecam gorąco!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka wrzątku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x 28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa krówkowo - słonecznikowa:

  • 300 g obranego słonecznika
  • 1/4 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 250 g masła

Słonecznik wymieszać z roztopioną margaryną, cukrem i mlekiem. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i zapiec na złoty kolor w temp. 175°C przez około 20 minut. Ostudzić i pokruszyć. Masło utrzeć na puszysty krem, dodać masę krówkową i słonecznik. 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op. galaretki cytrynowej + 1 szk. wody

Galaretkę rozpuścić w 1 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną galaretkę.

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • wiórki czekolady deserowej

Przełożenie: pierwszy blat ciasta - dżem - masa krówkowo- słonecznikowa - drugi blat ciasta - masa śmietanowa - wiórki czekoladowe

Udanych wypieków! :)

niedziela, 01 kwietnia 2018

Mięciutka, pachnąca kajmakiem, szybka w przygotowaniu, bezproblemowa babeczka. Przepis znalazłam na blogu Cynamonowy Pył, podaję z moimi zmianami. Polecam!

Korzystając z okazji, chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Pozdrawiam serdecznie :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 5 jajek 
  • 3 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 100g masła
  • 300g masy krówkowej
  • 180g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 Dodatkowo :

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Masę kajmakową i masło połączyć, delikatnie podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku, sok z cytryny,  masę kajmakową, obydwie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Formę na babkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w temp. 180ºC przez 45-50 minut. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 26 marca 2018

Zwyczajnie lubię makowce, dlatego ten przekładaniec spełnił moje kulinarne oczekiwania. Placki makowe skrywają w sobie aksamitny krem budyniowy, a całość ożywia owocowa galaretka. Ciasto może śmiało zagościć na świątecznym stole. Polecam gorąco.

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji, przepis podaję ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 10 dag płynnego miodu
  • 30 dag zmielonego maku
  • 5 dag kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać miód, zmielony mak, kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wym. 22 x 32 cm, piec w temp. 180°C przez około 60 minut. Po ostudzeniu, przekroić wzdłuż na dwa blaty

Masa budyniowa:

  • 1/2 l. mleka
  • cukier do smaku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 margaryny Kasia

Z mleka, cukru i mąk ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodając dodać ostudzony budyń.

Dodatkowo:

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 op. galaretki truskawkowej - rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
  • polewa czekoladowa

Przełożenie: blat makowy - masa - biszkopty - tężejąca galaretka - masa - blat makowy - polewa czekoladowa

Udanych wypieków :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne