wtorek, 16 grudnia 2014

Lubicie pierniczki? Jeśli tak, to i te powinny Wam posmakować. Szybkie w przygotowaniu, początkowo lekko twarde, ale z każdym dniem, zamknięte w puszce, nabierają cudownej miękkości. Polecam!

Inspiracja: spisane do zeszytu z internetu, docelowego źródła niestety nie przypomnę

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2,5 szk. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. miodu
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo: powidła śliwkowe, lukier

Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, połączyć z jajkiem, miodem, masłem i wodą. Zagnieść ciasto. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, bardzo delikatnie podsypując mąką. Na jeden płat nałożyć powidła w odstępach, przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć i foremką wycinać kształty. Ułożyć na blaszce w niewielkich odstępach, piec 15-20 minut w temp. ok. 170°C. Polukrować.

poniedziałek, 08 grudnia 2014

Niedawno odkryłam, że połączenie twarogu i orzechów bardzo mi smakuje. Potwierdziło się to również w przypadku tego sernika. Ta idealna kompozycja smaków z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole. Polecam bardzo!

Źródło: 100 nowych ciast - przepisy siostry Anastazji (+ moje zmiany)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki tortowej
  • 1/3 szk. kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o wym. 22 x 28 cm (dno wyłożyć pergaminem, natomiast boków niczym nie smarować). Biszkopt piec przez 30-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50 cm, wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Kulki orzechowe: *

  • 30 dag orzechów włoskich zmielonych
  • 1 1/3 szk. kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki razem wymieszać, na czas przygotowania masy serowej schłodzić w lodówce, a następnie utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego.

* Przepis na kulki podaję w oryginale, jednak z powodzeniem można pomniejszyć składniki o 1/3

Składniki masy serowej:

  • 75 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 125 g masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 8 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • skórka pomarańczowa
  • aromat pomarańczowy

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, proszek do pieczenia, aromat oraz skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą twarogową.

Na przygotowaną formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć kulki orzechowe, przykryć pozostałą częścią masy serowej. Piec w temp. 170°C przez około 60 minut. Ostudzić.

Składniki masy budyniowej:

  • 2 op. budyniu  waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)
  • 1 kostka Kasi

Na mleku z cukrem ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać rum.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietany 30%

Śmietanę doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 2 minuty, energicznie wymieszać. Lekko przestudzić.

Przełożenie ciasta:

pierwszy blat biszkoptu - połowa masy budyniowej - sernik - połowa masy budyniowej - drugi blat biszkoptu - polewa czekoladowa

Udanych wypieków ;)

zBLOGowani

środa, 03 grudnia 2014

Kiedy zobaczyłam przepis na te pierniczki, wiedziałam, że prędzej czy później je zrobię. Nadziewanie pierniczków powidłami wymaga od nas trochę cierpliwości, ale z każdym kolejnym nabieramy wprawy. Pierniczki są miękkie i pachnące, a ich dodatkowym walorem jest lukier kawowy. Podobno, z każdym dniem pierniczki są coraz lepsze. Aby bardziej zmiękły, warto je postawić w wilgotnym pomieszczeniu lub schować w szczelnej puszce z kawałkami jabłek. Polecam!

Źródło: Pierniczki brukowce

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo: powidła śliwkowe

W garnuszku umieścić 2 łyżki cukru i skarmelizować (podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, kiedy cukier się rozpuści i zezłoci). Wlać 1/3 szk. wody, zagotować mieszając do rozpuszczenia karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Mąkę wymieszać z sodą, dodać jajko i masło, przestudzoną zawartość garnuszka i dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w temp. pokojowej.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać powidłami, sklejać i formować kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć). Piec w temp. 180°C przez około 15-20 minut. Wyjąć, polukrować.

Lukier kawowy:

  • 1 szk. cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
  • opcjonalnie 1 łyżka rumu*

Kawę rozpuścić w wodzie, dodać cukier puder. Grzbietem łyżki ucierać do uzyskania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody lub rumu.

Udanych wypieków :)

sobota, 22 listopada 2014

 

Lista ciast godnych uwagi, a tym samym oczekujących na upieczenie jest długa (i wcale nie maleje ;)). Też tak macie? Ten przepis na owej liście znajdował się zdecydowanie zbyt długo. Sernik w wybornym towarzystwie puszystego kremu czekoladowego i ciasta orzechowego, całość zwieńczona polewą czekoladową, tworzą niezwykłą kompozycję smakową. Myślę, że śmiało może zagościć na świątecznym stole. Bardzo polecam!

Przepis podglądnięty na blogu Moje Pasje, podaję z moimi zmianami.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/2 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk. cukru
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszysty krem. Orzechy, obie mąki, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do utartych żółtek. Całość delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami wraz ze szczyptą soli. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy o wym. 22cm x 28cm i piec około 35 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki masy serowej:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 1 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Jajka utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, budyń i mąkę, krótko zmiksować. Powstałą masę przelać do formy wyłożonej pergaminem (tej samej, w którym pieczone było ciasto orzechowe). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 min. w temp. 170°C. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 2 op. budyniu czekoladowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru (lub więcej, wedle gustu)
  • kostka margaryny Kasi
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)

Ugotować budyń na mleku i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, małymi porcjami dodając przestudzony budyń. Na koniec wlać rum, wymieszać.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 70 g śmietany 30%

Śmietanę wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać dwie minuty, po czym energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Ostudzić.

Na pierwszy blat ciasta rozsmarować połowę kremu, delikatnie ułożyć upieczony sernik, który przykryć pozostałą częścią kremu i ułożyć drugi blat ciasta. Całość oblać polewą czekoladową. Schłodzić.

Udanych wypieków ;)

poniedziałek, 10 listopada 2014

Banalnie proste, szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne ciasto. Miałam nieodparte wrażenie, że z każdym dniem było coraz lepsze. Warto skusić się na nie jesienną porą, polecam!

Źródło: Cynamonowiec

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 4 średnie jabłka, sok z cytryny
  • 4 łyżki rodzynek (sparzyć)
  • 5 jajek
  • 300 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1/2 łyżeczki olejku rumowego
  • 220 ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier puder do posypania

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny.

Jajka ubić z cukrem i olejkiem na puszystą masę, dodać olej, zmiksować.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiać, połączyć z masą jajeczną za pomocą łyżki (lub miksera- na najniższych obrotach). Dodać jabłka i rodzynki, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 02 listopada 2014

 

Dziś mój blog świętuje swoje drugie urodziny. To świetna okazja, by moich wyjątkowych stałych i przypadkowych Gości, poczęstować sernikiem z makiem i jabłkami. To idealne połączenie smaków, choć trochę czasochłonne, na pewno jest warte zachodu. Osobiście uwielbiam takie przekładańce, więc szczerze polecam.

Przy okazji pięknie dziękuję za kolejny rok blogowania, Waszą obecność, komentarze i inspiracje :*

Źródło: "103 ciasta siostry Anastazji" + moje zmiany

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 16 dag margaryny
  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na przygotowaną formę o wym. 22 x 32cm i upiec na złoty kolor- przez około 25 minut w temp. 170°C.

Składniki masy makowej:

  • 20 dag maku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 8 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)

Jajka ubić z cukrem i aromatem. Dodać mak i bakalie, dokładnie wymieszać.

Składniki masy serowej:

  • 50 dag twarogu półtłustego, zmielonego
  • 10 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i jajkami na puszysty krem. Dodać twaróg,  proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać.

Na przygotowaną formę o wym. 22 x 32 cm rozwałkować pozostałą część ciasta. Równomiernie rozłożyć na niej masę makową i masę serową. Całość piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Ostudzić.

Składniki masy jabłkowej:

  • 1-5 kg jabłek
  • 1 op. galaretki pomarańczowej

Dodatkowo: polewa kakaowa, posiekane orzeszki do posypania polewy

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić na patelni, do odparowania soku. Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wyłożyć na upieczone ciasto makowo - serowe i przykryć blatem ciasta upieczonym na samym początku. Ciasto oblać polewą i schłodzić.

Udanych wypieków ;)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przepis dołączam do Akcji  i konkursu "Moje wypieki i desery na każdą okazję". Nagrodą są książki Autorki strony, na której od lat znajduję mnóstwo inspiracji i sprawdzonych przepisów. Może również dołączycie do Akcji? ;)

Moje wypieki i desery na każdą okazję

niedziela, 19 października 2014

Placki miodowe, przełożone kremem budyniowym i masą jabłkową, a całość zwieńczona polewą kakaową. Pięknie pachnie, cudownie smakuje, dobrze wygląda. Choć to trudne, to dobrze jest poczekać aż miodowe blaty zmiękną, przynajmniej do następnego dnia.  Polecam gorąco.

Inspiracja: Wielka księga ciast siostry Anastazji + moje zmiany

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 250 g cukru pudru
  • 2-4 łyżki gęstej śmietany - w zależności od gęstości ciasta

Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 3 równe części. Blachę o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, rozwałkować pierwszą część ciasta i upiec w temp. 190°C przez 20 minut. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe blaty. *

* jeśli po upieczeniu na wierzchu zauważycie odstającą skórkę, może ją delikatnie odkroić, żeby masy lepiej trzymały się ciasta. U mnie trochę się rozwarstwiały.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego

W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić mąki, pozostałą część zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlać rozprowadzone mąki i gotować chwilę go zgęstnienia. Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, porcjami dodawać zimny budyń.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 op. galaretki cytrynowej lub pomarańczowej

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić na patelni 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody i wymieszać z jabłkami.

Dodatkowo: polewa kakaowa

Przełożenie ciasta:

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem, na niego wyłożyć tężejącą masę jabłkową i przykryć trzecim blatem. Wierzch oblać polewą kakaową.

Udanych wypieków!

środa, 08 października 2014

 

Bardzo fajne połączenie smaków, a do tego ładnie wyglądające ciasto. Jeśli nie macie już świeżych malin, możecie użyć mrożonych. Myślę, że warto. Przepis podglądnięty na blogu sweet dreams, polecam bardzo!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Partiami dodać żółtka, olej oraz przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 21 x 21 cm. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut. Wystudzić.

Składniki masy malinowej:

  • 500 g malin
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. galaretki malinowej
  • 1 op. budyniu śmietankowego + 1/4 szk. wody

Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów

Maliny, wodę i cukier zagotować w rondelku, zmiksować blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozmieszać w wodzie, wylać na wrzącą masę, gotować do zgęstnienia. Masę ostudzić, gdy zacznie tężeć, przełożyć na biszkopt. Ułożyć biszkopty.

Składniki masy czekoladowej:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady

Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywny krem, dodając po łyżce serek mascarpone. Do masy śmietanowej dodać rozpuszczoną czekoladę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą. Masę czekoladową umieścić na biszkoptach, wyrównać, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków!

piątek, 26 września 2014

Tym razem proponuję muffinki, szybkie do zrobienia, bardzo smaczne i zdrowe.  Jeśli macie w ogródku trochę malin, zachęcam do wykorzystania w ten właśnie sposób. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, polecam.

Źródło: Muffiny z malinami i białą czekoladą

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki suche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g drobnego cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szk. mleka

Dodatkowo:

  • 1 szk. świeżych malin
  • tabliczka karmelowej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, natomiast w drugiej miseczce składniki mokre. Połączyć zawartość obu miseczek, mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Dodać maliny oraz posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 190°C przez 25 minut. Ostudzić na kratce.

Udanych wypieków!

Ciasta bez miksera

środa, 17 września 2014

Kakaowy biszkopt, kryjący w sobie śmietanową masę z truskawkowymi łatkami, całość zwieńczona masą krówkową, posypaną orzeszkami - pycha! Jest to jedno z tych ciast, do których na pewno wrócę. Inspirację znalazłam na Wielkim Żarciu- przepis podaję z moimi zmianami. Polecam!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szk. kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi porcjami cukier i kolejno żółtka. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno formy o wym. 22 x 28 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć biszkopt, piec w temp. 160-170°C przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić je (w formie) z wysokości około 60 cm i odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki masy śmietanowej:

  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki masy śmietanowej należy podzielić na pół i robić ją na "dwa razy". Na pierwszej części masy umieścimy łatki z musu truskawkowego, a po jego stężeniu- zalejemy pozostałą częścią masy śmietanowej.

330 ml śmietany ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru oraz 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody. Tak powstałą masę przelać na pierwszy blat biszkoptu i odstawić do stężenia.

Składniki musu truskawkowego:

  • 450 g mrożonych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Truskawki rozmrozić, odlać sok, zmiksować blenderem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, gdy przestygnie, wymieszać z truskawkami. Lekko tężejący mus wykładać kleksami na masę śmietanową. Odstawić do całkowitego stężenia, po czym przykryć drugą częścią masy śmietanowej i drugim blatem biszkoptu. Schłodzić.

Na wierzch: puszka masy krówkowej (kajmakowej), posiekane orzechy arachidowe

Biszkopt posmarować masą krówkową i obsypać posiekanymi orzechami.

Udanych wypieków.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl