niedziela, 23 sierpnia 2015

Sierpień... Lubię go za śliwki dojrzewające w słońcu, które potem można wykorzystać do ulubionych wypieków. Tym razem śliwki trafiły do mini serniczków, z którymi współgrały z prawdziwą klasą. Inspirację znalazłam na blogu Słodka Magia od Kuchni. Przepis nieco zmodyfikowałam i polecam gorąco!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mus śliwkowy:

  • 15 dag wypestkowanych śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody

Składniki umieścić w garnuszku, dusić do miękkości, przestudzić, 'zblenderować'.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Dodatkowo: 100 g herbatników pełnoziarnistych, kilka kostek białej czekolady

Herbatniki pokruszyć, wsypać na dno 12 papilotek. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko na jednolitą masę, wypełnić papilotki, wyrównać.  Na każdy serniczek nałożyć po łyżeczce musu śliwkowego. Piec 25 minut w temp. 170°C. Po ostudzeniu oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Udanych wypieków! :)

sobota, 15 sierpnia 2015

Dawno nie było na blogu muffin. Gdy zobaczyłam je u Beetle, wiedziałam, że szybko je upiekę. Wyszły dokładnie tak jak je opisuje - przepyszne, pulchne, delikatne. Ziarenka maku miło współgrają ze słodko - kwaśnymi śliwkami.. Niby zwykłe muffiny, a można o nich pisać długo. Polecam!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szk. maślanki
  • 75 ml oleju
  • 1 3/4 szk. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek suchego maku
  • 6 - 8 śliwek

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki, minimalnie oprószyć mąką.

Mąkę, proszek do pieczenia, mak wymieszać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wlać maślankę i olej, zmiksować. Do masy dodać sypkie składniki, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu ułożyć śliwki, delikatnie docisnąć. Piec około 20-25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 02 sierpnia 2015

Sernik z brzoskwiniami, w otoczeniu ciasta kruchego i niebanalnego ciasta orzechowego. Trudno oprzeć się takiej kompozycji smakowej, o czym przekonała się jakiś czas temu Mariolcia. Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast s. Anastazji", której de facto nie mam ;) Gorąco polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto kruche:

  • 3 szk. mąki
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, schłodzić.

Masa orzechowa:

  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szk. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stopionego masła

Masło, mleko i cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać, ostudzić. Dodać żółtka, ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia i delikatnie połączyć.

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g stopionego masła
  • 8 jaj
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 g cukru

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.

Dodatkowo: puszka brzoskwiń

Złożenie ciasta (forma o wym. 23 x 33cm):

1/2 ciasta kruchego - masa orzechowa - 1/2 masy serowej - brzoskwinie pokrojone w kostkę - 1/2 masy serowej - 1/2 ciasta kruchego

Całość piec w temp. 180°C przez około 60-80 minut. Ostudzić w piekarniku.

Udanych wypieków! :)

piątek, 17 lipca 2015

 To ciasto zaintrygowało mnie już rok temu, gdy zobaczyłam je u Beetle. Ponieważ arbuz w cieście jest raczej rzadkością, wiedziałam, że prędzej czy później, będę musiała przekonać się, jak wypada w towarzystwie dwóch biszkoptów, masy śmietanowej oraz soczystych truskawek w galaretce. Efekt końcowy bardzo miło zaskakuje. Przepis podaję z moimi zmianami, polecam bardzo!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki minus 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Masę przelać do formy o wym. 20 x 30cm, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temp. 180°C. Wystudzić, zdjąć wierzchnią skórkę, nasączyć (niekoniecznie).

Biszkopt z makiem:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie strużką wlać ocet. Mąki i mak wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut w temp. 160 - 170°C. Ostudzić.

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 1łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę rozsmarować na biszkopcie, schłodzić.

Masa arbuzowa:

  • 1/2 kg miąższu z arbuza
  • 1 op. galaretki arbuzowej (Winiary)
  • 1 op. budyniu śmietankowego

Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla gotować 10-15 minut. Arbuza można zblenderować. Dodać galaretkę, energicznie wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać do masy arbuzowej i gotować chwilę do zgęstnienia. Ostudzić, tężejącą masę przełożyć na masę śmietanową. Przykryć biszkoptem makowym.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki truskawkowej (rozpuścić, ostudzić)
  • ok. 500 g truskawek

Truskawki umyć, pokroić, ułożyć na biszkopcie makowym. Zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Udanych wypieków! :)

środa, 01 lipca 2015

Przedstawiam dzisiaj pomysł na wykorzystanie (zamrożonych) białek, a przy okazji pyszne i lekkie ciasto z sezonowymi owocami. Polecam gorąco!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do przygotowanej formy o wym. 20 x 20 cm. Piec około 40 minut w temp. 180' C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa serowa:

  • 700 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • ok. 1/4 szk. gorącej wody

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, po przestudzeniu połączyć z resztą składników.

Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć drugą część masy. Odstawić do całkowitego stężenia masy.

Dodatkowo: 2 op. galaretki o dowolnym smaku i owoce (u mnie malinki)

Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, ponownie schłodzić.

Udanych wypieków :)

niedziela, 14 czerwca 2015

Jeśli poznaliście już smak Kory orzechowej  i miło ją wspominacie, to dzisiejsze ciasto również powinno przypaść Wam do gustu. Jest bardzo podobne, zarówno wizualnie, jak i smakowo. Przepis pochodzi z książki '183 nowe przepisy siostry Anastazji". Polecam!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 8 białek
  • 20 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 5 dag kokosu
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami, dodać cukier i żółtka. Orzechy, kokos, rodzynki, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 38 x 23cm i piec w temp. 170°C przez 30-40 minut. Ostudzić.

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier do smaku
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 25 dag masła

Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Ugotować budyń, dodając cukier do smaku, ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Dodatkowo:

  • duża paczka delicji
  • 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 3 szk. wody

Na ciasto wyłożyć połowę kremu, ułożyć delicje, przykryć drugą częścią kremu, wyrównać. Ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.

Udanych wypieków! ;)

czwartek, 04 czerwca 2015

W miniony weekend miałam przyjemność przygotowania tortu na chrzest. Postanowiłam zrobić niespodziankę, a zarazem trochę poeksperymentować. Sporo słyszałam wcześniej o opłatkach na tort, dlatego sama zdecydowałam się na taką dekorację. Samo przygotowanie jest banalnie proste- opłatek należy umieścić na torcie minimum dwie godziny przed podaniem. Gdy opłatek nabierze wilgoci, barwy staną się wyraźniejsze a nasz tort pokroi się idealnie.

Sam tort to nic innego jak biszkopt przełożony truskawkami w galaretce oraz bitą śmietaną. Prosty, leciutki i bardzo smaczny. Mój ulubiony :)

Efekt końcowy spełnił moje oczekiwania, mam nadzieję, że i Wam się podoba ;)

Pozdrawiam serdecznie!

czwartek, 21 maja 2015

Nieco czasochłonne, choć warte efektu końcowego. Powstało z połączenia trzech różnych ciast (w nawiasach podaję źródła), tworząc cudowną całość wizualno - smakową.  Gorąco polecam na wyjątkowe okazje.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto makowe (klik):

  • 170 g maku dwukrotnie zmielonego
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, aromat migdałowy, bułkę tartą, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z makiem. Masę przełożyć do formy o wym. 20 x 30cm i piec 45 minut w temp. 175°C. Wystudzić w piekarniku, przekroić na dwa blaty.

Wkładka serowa (klik):

  • 50 dag twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 3/4 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać twaróg, aromat pomarańczowy i budyń (proszek). Formę o wym. 20 x 30cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, delikatnie przelać masę serową. Piec około 35 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni. Ostudzić.

Krem budyniowy:

  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 szk. mleka
  • 125 g margaryny Kasi
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu

Budyń ugotować na mleku z cukrem, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na końcu dodać rum, wymieszać.

Masa brzoskwiniowa (klik):

  • puszka brzoskwiń (850g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie wraz z sokiem z puszki 'zblenderować' i zagotować. Dodać suche galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Na pierwszy blat ciasta makowego rozsmarować krem budyniowy, delikatnie przenieść wkładkę serową. Równiutko rozprowadzić tężejącą masę budyniową i przykryć drugim blatem ciasta makowego. Oblać polewą czekoladową i schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

niedziela, 10 maja 2015

Kolejny udany wypiek ze strony Moje Wypieki oraz mój trzeci i ostatni wypiek wielkanocny. Sernik ma zwartą konsystencję, jest cudownie bakaliowy, a do tego bardzo smaczny i bezproblemowy. U mnie występuje na spodzie z herbatników, ale można je pominąć. Polecam dla miłośników polskich smaków.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4-5 jaj
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie (po ok. 100g skórki pomarańczowej i rodzynek)

Dodatkowo: herbatniki, polewa czekoladowa

Masło utrzeć na puszystą masę, kolejno dodawać cukier, żółtka, aromat, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, twaróg i bakalie. Pianę z białek ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Ułożyć herbatniki i przełożyć na nie masę serową. Piec 60-70 minut w temp. 175°C. Wystudzić, oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków! :)

piątek, 01 maja 2015

Z pewnością znacie to ciasto, zwieńczone polewą kakaową, ale powiem Wam, że w wersji ze słonecznikiem smakuje równie dobrze ;) Ciasto jest proste w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość, ładnie wygląda i jest podzielne. To taki mój kolejny, nietypowy wypiek wielkanocny ;)

Źródło: 183 Nowe przepisy siostry Anastazji, ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto ciemne:

  • 8 jajek
  • 20 dag cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę o wym. 23 x 33cm wyłożyć pergaminem, przełożyć ciasto i upiec. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć do zredukowania soku. Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową przestudzić i wyłożyć na pierwszy blat ciasta, wyrównać.

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szk. cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny (Kasi)

Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń, przestudzić. Margarynę utrzeć, porcjami dodając budyń. Masę rozsmarować na masie jabłkowej i przykryć drugim blatem ciasta.

Masa słonecznikowa:

  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 puszka masy kajmakowej

Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor.

Górny blat ciasta posmarować masą kajmakową* i posypać uprażonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce.

* Górny blat ciasta posmarowałam masą kajmakową przed ułożeniem go na masie budyniowej - wygodniej i stabilniej.

Udanych wypieków! :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
| < Wrzesień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne