niedziela, 02 sierpnia 2015

Sernik z brzoskwiniami, w otoczeniu ciasta kruchego i niebanalnego ciasta orzechowego. Trudno oprzeć się takiej kompozycji smakowej, o czym przekonała się jakiś czas temu Mariolcia. Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast s. Anastazji", której de facto nie mam ;) Gorąco polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto kruche:

  • 3 szk. mąki
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, schłodzić.

Masa orzechowa:

  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szk. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stopionego masła

Masło, mleko i cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać, ostudzić. Dodać żółtka, ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia i delikatnie połączyć.

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g stopionego masła
  • 8 jaj
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 g cukru

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.

Dodatkowo: puszka brzoskwiń

Złożenie ciasta (forma o wym. 23 x 33cm):

1/2 ciasta kruchego - masa orzechowa - 1/2 masy serowej - brzoskwinie pokrojone w kostkę - 1/2 masy serowej - 1/2 ciasta kruchego

Całość piec w temp. 180°C przez około 60-80 minut. Ostudzić w piekarniku.

Udanych wypieków! :)

piątek, 17 lipca 2015

 To ciasto zaintrygowało mnie już rok temu, gdy zobaczyłam je u Beetle. Ponieważ arbuz w cieście jest raczej rzadkością, wiedziałam, że prędzej czy później, będę musiała przekonać się, jak wypada w towarzystwie dwóch biszkoptów, masy śmietanowej oraz soczystych truskawek w galaretce. Efekt końcowy bardzo miło zaskakuje. Przepis podaję z moimi zmianami, polecam bardzo!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki minus 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Masę przelać do formy o wym. 20 x 30cm, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temp. 180°C. Wystudzić, zdjąć wierzchnią skórkę, nasączyć (niekoniecznie).

Biszkopt z makiem:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie strużką wlać ocet. Mąki i mak wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut w temp. 160 - 170°C. Ostudzić.

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 1łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę rozsmarować na biszkopcie, schłodzić.

Masa arbuzowa:

  • 1/2 kg miąższu z arbuza
  • 1 op. galaretki arbuzowej (Winiary)
  • 1 op. budyniu śmietankowego

Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla gotować 10-15 minut. Arbuza można zblenderować. Dodać galaretkę, energicznie wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać do masy arbuzowej i gotować chwilę do zgęstnienia. Ostudzić, tężejącą masę przełożyć na masę śmietanową. Przykryć biszkoptem makowym.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki truskawkowej (rozpuścić, ostudzić)
  • ok. 500 g truskawek

Truskawki umyć, pokroić, ułożyć na biszkopcie makowym. Zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Udanych wypieków! :)

środa, 01 lipca 2015

Przedstawiam dzisiaj pomysł na wykorzystanie (zamrożonych) białek, a przy okazji pyszne i lekkie ciasto z sezonowymi owocami. Polecam gorąco!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do przygotowanej formy o wym. 20 x 20 cm. Piec około 40 minut w temp. 180' C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa serowa:

  • 700 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • ok. 1/4 szk. gorącej wody

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, po przestudzeniu połączyć z resztą składników.

Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć drugą część masy. Odstawić do całkowitego stężenia masy.

Dodatkowo: 2 op. galaretki o dowolnym smaku i owoce (u mnie malinki)

Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, ponownie schłodzić.

Udanych wypieków :)

niedziela, 14 czerwca 2015

Jeśli poznaliście już smak Kory orzechowej  i miło ją wspominacie, to dzisiejsze ciasto również powinno przypaść Wam do gustu. Jest bardzo podobne, zarówno wizualnie, jak i smakowo. Przepis pochodzi z książki '183 nowe przepisy siostry Anastazji". Polecam!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 8 białek
  • 20 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 5 dag kokosu
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami, dodać cukier i żółtka. Orzechy, kokos, rodzynki, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 38 x 23cm i piec w temp. 170°C przez 30-40 minut. Ostudzić.

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier do smaku
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 25 dag masła

Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Ugotować budyń, dodając cukier do smaku, ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Dodatkowo:

  • duża paczka delicji
  • 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 3 szk. wody

Na ciasto wyłożyć połowę kremu, ułożyć delicje, przykryć drugą częścią kremu, wyrównać. Ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.

Udanych wypieków! ;)

czwartek, 04 czerwca 2015

W miniony weekend miałam przyjemność przygotowania tortu na chrzest. Postanowiłam zrobić niespodziankę, a zarazem trochę poeksperymentować. Sporo słyszałam wcześniej o opłatkach na tort, dlatego sama zdecydowałam się na taką dekorację. Samo przygotowanie jest banalnie proste- opłatek należy umieścić na torcie minimum dwie godziny przed podaniem. Gdy opłatek nabierze wilgoci, barwy staną się wyraźniejsze a nasz tort pokroi się idealnie.

Sam tort to nic innego jak biszkopt przełożony truskawkami w galaretce oraz bitą śmietaną. Prosty, leciutki i bardzo smaczny. Mój ulubiony :)

Efekt końcowy spełnił moje oczekiwania, mam nadzieję, że i Wam się podoba ;)

Pozdrawiam serdecznie!

czwartek, 21 maja 2015

Nieco czasochłonne, choć warte efektu końcowego. Powstało z połączenia trzech różnych ciast (w nawiasach podaję źródła), tworząc cudowną całość wizualno - smakową.  Gorąco polecam na wyjątkowe okazje.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto makowe (klik):

  • 170 g maku dwukrotnie zmielonego
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, aromat migdałowy, bułkę tartą, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z makiem. Masę przełożyć do formy o wym. 20 x 30cm i piec 45 minut w temp. 175°C. Wystudzić w piekarniku, przekroić na dwa blaty.

Wkładka serowa (klik):

  • 50 dag twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 3/4 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać twaróg, aromat pomarańczowy i budyń (proszek). Formę o wym. 20 x 30cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, delikatnie przelać masę serową. Piec około 35 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni. Ostudzić.

Krem budyniowy:

  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 szk. mleka
  • 125 g margaryny Kasi
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu

Budyń ugotować na mleku z cukrem, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na końcu dodać rum, wymieszać.

Masa brzoskwiniowa (klik):

  • puszka brzoskwiń (850g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie wraz z sokiem z puszki 'zblenderować' i zagotować. Dodać suche galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Na pierwszy blat ciasta makowego rozsmarować krem budyniowy, delikatnie przenieść wkładkę serową. Równiutko rozprowadzić tężejącą masę budyniową i przykryć drugim blatem ciasta makowego. Oblać polewą czekoladową i schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

niedziela, 10 maja 2015

Kolejny udany wypiek ze strony Moje Wypieki oraz mój trzeci i ostatni wypiek wielkanocny. Sernik ma zwartą konsystencję, jest cudownie bakaliowy, a do tego bardzo smaczny i bezproblemowy. U mnie występuje na spodzie z herbatników, ale można je pominąć. Polecam dla miłośników polskich smaków.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4-5 jaj
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie (po ok. 100g skórki pomarańczowej i rodzynek)

Dodatkowo: herbatniki, polewa czekoladowa

Masło utrzeć na puszystą masę, kolejno dodawać cukier, żółtka, aromat, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, twaróg i bakalie. Pianę z białek ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Ułożyć herbatniki i przełożyć na nie masę serową. Piec 60-70 minut w temp. 175°C. Wystudzić, oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków! :)

piątek, 01 maja 2015

Z pewnością znacie to ciasto, zwieńczone polewą kakaową, ale powiem Wam, że w wersji ze słonecznikiem smakuje równie dobrze ;) Ciasto jest proste w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość, ładnie wygląda i jest podzielne. To taki mój kolejny, nietypowy wypiek wielkanocny ;)

Źródło: 183 Nowe przepisy siostry Anastazji, ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto ciemne:

  • 8 jajek
  • 20 dag cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę o wym. 23 x 33cm wyłożyć pergaminem, przełożyć ciasto i upiec. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć do zredukowania soku. Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową przestudzić i wyłożyć na pierwszy blat ciasta, wyrównać.

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szk. cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny (Kasi)

Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń, przestudzić. Margarynę utrzeć, porcjami dodając budyń. Masę rozsmarować na masie jabłkowej i przykryć drugim blatem ciasta.

Masa słonecznikowa:

  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 puszka masy kajmakowej

Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor.

Górny blat ciasta posmarować masą kajmakową* i posypać uprażonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce.

* Górny blat ciasta posmarowałam masą kajmakową przed ułożeniem go na masie budyniowej - wygodniej i stabilniej.

Udanych wypieków! :)

środa, 15 kwietnia 2015

Przedstawiam jeden z moich świątecznych wypieków. Wielkanocnych :) Smaki cynamonowo - makowo - rumowo- kawowe idealnie wpasowały się w klimat tych chłodnych dni. A samo ciasto- przepyszne, z każdym dniem coraz lepsze. Przepis wypatrzyłam na blogu Gotuję, bo lubię, podaję z moimi małymi zmianami i polecam serdecznie!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto cynamonowe:

  • 4 jajka
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 1 opak. cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, nie przerywając ucierania dodać po jednym jajku i mleko, a następnie wszystkie sypkie składniki wymieszane ze sobą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm, piec przez 35 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowe:

  • 8 białek
  • 8 łyżek cukru
  • 1/3 szk. pokruszonych biszkoptów
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i aromat. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przelać do formy, w której pieczone było ciasto cynamonowe. Piec w temp. 180°C przez 30 minut. Wystudzić.

Masa:

  • 8 żółtek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 g margaryny Kasi
  • 1 łyżka rumu
  • 4 łyżki kawy Cappuccino o smaku waniliowym

W niewielkiej ilości mleka rozmieszać żółtka, budyń, mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masę budyniową i gotować chwilę do zgęstnienia. Ostudzić.

Miękką margarynę utrzeć do puszystości, małymi porcjami dodając zimny budyń. Na końcu dodać kawę i rum, wymieszać.

Dodatkowo:

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa

Na ciasto cynamonowe wyłożyć połowę dżemu i połowę masy, przykryć ciastem makowym. Posmarować je dżemem, wyłożyć pozostałą część masy, przykryć ciastem cynamonowym i oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków!

sobota, 04 kwietnia 2015

Zupełnym przypadkiem udało mi się odkryć przepis na keks, jak dla mnie, idealny. Bogactwo bakalii, otoczone aromatycznym ciastem. Szybkie i proste w przygotowaniu, śmiało może zastąpić świąteczną babkę.

Dzieląc się z Wami przepisem, chciałabym życzyć zdrowych, ciepłych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Wesołych Świąt!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 500 g mąki + 1 łyżka do oprószenia bakalii
  • 500 g bakalii (rodzynki, żurawina, morele, śliwki, owoce kandyzowane)
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szk. mleka
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Dodatkowo: lukier

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, mleko, aromaty, nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodać do masy jajecznej.

Większe bakalie pokroić, wszystkie oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Całość przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm. Piec w temp 170°C przez 65-70 minut. Po lekkim przestudzeniu oblać lukrem.

Udanych wypieków!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
| < Sierpień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne