sobota, 30 stycznia 2016

Przepis pochodzi z książki 103 ciasta siostry Anastazji. Chcąc uniknąć surowych żółtek w masie, zmodyfikowałam nieco przepis. Połączenie orzechów, kokosu i brzoskwiń smakowało niebanalnie. Polecam gorąco ;)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt orzechowy:

  • 4 jajka
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 8 dag cukru
  • 5 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 180°C przez 30-40 minut. Po przestudzeniu przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Biszkopt kokosowy:

  • 6 białek
  • 1/2 szk. cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodać cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 180°C przez 30-40 minut. Ostudzić.

Masa brzoskwiniowa:

  • puszka brzoskwiń
  • 6 żółtek
  • 1/2 op. budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka Kasi

Odlać sok z brzoskwiń, jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody, zagotować. Żółtka, mąkę i budyń rozmieszać z małą ilością wody, wlać do wrzącego soku, gotować chwilę do zgęstnienia. Przestudzić i utrzeć z Kasią na puszysty krem. Dodać drobno pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Przełożenie:

Biszkopt orzechowy - połowa masy brzoskwiniowej - biszkopt kokosowy - połowa masy brzoskwiniowej - biszkopt orzechowy - polewa

Udanych wypieków! :)

sobota, 02 stycznia 2016



Inspirację na to ciasto znalazłam w Wielkiej Księdze Ciast s. Anastazji. Zamiast masy budyniowej użyłam masy serowej, co nadało ciastu przyjemnej lekkości i delikatności. Wierzch ciasta zwieńczyły soczyste brzoskwinki w galaretce. Jeśli nie lubicie suchych ciast, biszkopt można nasączyć. Polecam!

Dziękując Wam za to, że odwiedzaliście mój blog w minionym roku, życzę Wam w tym Nowym Roczku mnóstwa uśmiechu, nie tylko zimową porą, zdrowia, zwykłej ludzkiej życzliwości, realizacji zamierzeń i spełnienia najdrobniejszych marzeń. Wszystkiego Najlepszego! Agnieszka

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szk. kakao

Dodatkowo:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Biszkopty posmarować dżemem, skleić.

Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm  wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć połowę ciasta, ułożyć sklejone biszkopty, wylać pozostałą część ciasta. Całość piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Wystudzić.

Składniki masy serowej:

  • 700 gr. serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • ok. 1/4 szk. gorącej wody

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, po przestudzeniu połączyć z resztą składników. Powstałą masę wylać na biszkopt, wyrównać i schłodzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

niedziela, 06 grudnia 2015

Dzisiaj przedstawiam Shreka w zimowej odsłonie, stąd inna nazwa i przyprawa korzenna w biszkopcie. Ciasto nadal pozostaje niezwykle lekkie, odpowiednio słodkie i proste w wykonaniu. Polecam.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt korzenny:

  • 2 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z przyprawą korzenną, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ze sobą połączyć. Przełożyć do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 160°C przez około 20 minut. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę, by masa budyniowa lepiej się trzymała.

Masa budyniowa:

  • 1 l. soku malinowego
  • 3 op. budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru

Z podanych składników ugotować budyń, gorący wylać na biszkopt, wyrównać. Na gorącej masie ułożyć delicje biszkoptem do dołu, wystudzić.

Dodatkowo:

  • duże opakowanie delicji o smaku malinowym
  • 2 op. galaretki malinowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 op. galaretki cytrynowej rozpuszczone w 250ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietanową przełożyć na delicje, wyrównać.

Na wierzch wylać tężejącą galaretkę malinową i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Udanych wypieków :)

niedziela, 15 listopada 2015

Serowe kule zanurzone w cieście, a całość pokryta delikatną masą z serka mascarpone... Proste w wykonaniu, efektowne, smaczne. Polecam!

Inspiracja: Ciasto Poranna Rosa. Ciasto z serem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serowe kule:

  • 40 dag twarogu półtłustego, zmielonego
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • czubata łyżka kaszy manny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80 g wiórków kokosowych

Podane składniki utrzeć na jednolitą masę. Uformować kule wielkości orzecha włoskiego, schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 2/3 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 2 szk. mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierając, dodawać po jednym jajku, śmietanę i porcjami mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać. Do przygotowanej formy o wym. 22 x 32 cm przełożyć ciasto jasne, przykryć ciastem ciemnym, wyrównać.  Na wierzchu ułożyć kule serowe, lekko docisnąć. Piec przez 45-50 minut w temp. 170°C. Ostudzić.

Masa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody

Śmietanę ubić do sztywności, pod koniec ubijania dodać cukier i serek mascarpone. Połączyć z żelatyną, a następnie przełożyć na zimne ciasto, schłodzić.

Udanych wypieków! :)

poniedziałek, 02 listopada 2015

Oryginalna nazwa ciasta kryje w sobie dwa biszkopty, krem budyniowy, krem śmietankowy i przepyszną masę truskawkową, przywołującą wspomnienia słonecznego lata. Dość czasochłonne, jednakże warte efektu końcowego. Polecam gorąco.

Źródło: 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji (ze zmianami)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić.

Biszkopt ciemny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 20 g kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z kakao, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do formy o wym. 22 x 32 cm i piec w temp. 170-180°C przez 25 minut. Ostudzić.

Masa budyniowa:

  • 1/2 l. mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 25 dag margaryny Kasia
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • 1 op. cukru waniliowego

Z podanych składników ugotować budyń, przestudzić. Utrzeć z margaryną na puszysty krem.

Masa truskawkowa:

  • 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 op. galaretki truskawkowej

Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Przestudzić.

Masa śmietankowa:

  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i przestudzoną galaretkę.

Dodatkowo: biszkopty, polewa czekoladowa

Przełożenie: ciemny biszkopt - masa budyniowa - połowa masy truskawkowej - biszkopty - połowa masy truskawkowej - masa śmietankowa - biszkopt jasny - polewa

Udanych wypieków! :)

wtorek, 20 października 2015

 

Znalazłam kolejny świetny pomysł na wykorzystanie białek, tym razem na blogu Daktyle w czekoladzie. Delikatny biszkopt, przełożony masą jabłkową, zwieńczony polewą czekoladową tworzą mini torcik, z każdym dniem coraz smaczniejszy. Polecam na dłuższe jesienne wieczory :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 8 białek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 zaokrąglonych łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 8 czubatych łyżek mąki

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodać cukier i proszek do pieczenia. Dodać olej i mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do formy o wym. 20 x 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 180°C. Ostudzić, każdy blat przekroić na pół tak, by powstały 4 blaty o wymiarach 10 x 15 cm.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 150 ml wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (pominęłam)

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, podlać 50 ml wody, dodać cukier, dusić przez około 15 minut. Budyń wymieszać ze 100 ml wody, wlać do gorących jabłek, wymieszać i podgrzać do zgęstnienia. Gorącą masą przekładać placki (po 4-5 łyżek), wyrównać, lekko docisnąć.

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml czekolady deserowej
  • 80 ml śmietany 30%

Śmietanę podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać i wylać na górny blat. Schłodzić.

Udanych wypieków! :)

piątek, 02 października 2015

Zebra to chyba jedno z najpopularniejszych ciast i ... smak mojego dzieciństwa. Może dlatego, że zawsze chciałam ten smak przywołać, za każdym razem wychodziły mi popisowe zakalce. To miało być moje ostatnie podejście, które ku mojemu zaskoczeniu zakończyło się powodzeniem - z zupełnie nowego przepisu, z dodatkiem śliweczek, bardzo fajnie ożywiających całość. Nowością był dodatek gorącej wody dodanej do ciasta... i może w tym tkwił cały sekret? Polecam!

Źródło: Ciasto zebra ze śliwkami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 szk. mąki
  • 1 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szk. oleju słonecznikowego
  • 1/3 szk. gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 10 śliwek

Jajka ubić z cukrem, dodać olej, aromat i wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Na dno tortownicy o średnicy 26cm wylewać na środek- łyżka po łyżce jasne i ciemne ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki lub ćwiartki śliwek skórką do dołu. Piec przez 40 minut w temp. 180°C.

Udanych wypieków! :)

poniedziałek, 07 września 2015

Dwubarwne ciasto przełożone kremem budyniowym, skrywające biszkopty w towarzystwie galaretki. Z maluteńką nutką kawy... :) Słodycz tego ciasta całkowicie zaprzecza jego złowrogiej nazwie... Ciasto występowało już na wielu blogach, przyszła więc pora i na mnie... Przepis podglądnięty tutaj, podaję z moimi małymi zmianami. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1,5 szk. cukru
  • 1 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szk. oleju

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając małymi porcjami cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i olej, delikatnie i dokładnie wymieszać.

Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szk. oleju

Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Na przemian dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać.

Formę o wymiarach 23 x 38cm wyłożyć pergaminem. Układać na przemian jasne i ciemne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem. Piec w temp. 180°C przez 35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Krem budyniowy:

  • 1 i 3/4 szk. mleka
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 200 g margaryny Kasia

Z podanych składników ugotować budyń, po ostudzeniu utrzeć z miękką margaryną.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki agrestowej - rozpuszczone w 2 szk. gorącej wody
  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • 200  ml mocnej kawy
  • posiekane orzechy

Na pierwszy blat ciasta rozsmarować połowę kremu, ułożyć biszkopty nasączone kawą. Pomiędzy biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę. Drugi blat ciasta posmarować resztą kremu i ułożyć na biszkoptach (kremem do dołu).

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietany 30%

W rondelku podgrzać śmietanę, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 1 minutę, energicznie wymieszać. Oblać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 23 sierpnia 2015

Sierpień... Lubię go za śliwki dojrzewające w słońcu, które potem można wykorzystać do ulubionych wypieków. Tym razem śliwki trafiły do mini serniczków, z którymi współgrały z prawdziwą klasą. Inspirację znalazłam na blogu Słodka Magia od Kuchni. Przepis nieco zmodyfikowałam i polecam gorąco!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mus śliwkowy:

  • 15 dag wypestkowanych śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody

Składniki umieścić w garnuszku, dusić do miękkości, przestudzić, 'zblenderować'.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Dodatkowo: 100 g herbatników pełnoziarnistych, kilka kostek białej czekolady

Herbatniki pokruszyć, wsypać na dno 12 papilotek. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko na jednolitą masę, wypełnić papilotki, wyrównać.  Na każdy serniczek nałożyć po łyżeczce musu śliwkowego. Piec 25 minut w temp. 170°C. Po ostudzeniu oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Udanych wypieków! :)

sobota, 15 sierpnia 2015

Dawno nie było na blogu muffin. Gdy zobaczyłam je u Beetle, wiedziałam, że szybko je upiekę. Wyszły dokładnie tak jak je opisuje - przepyszne, pulchne, delikatne. Ziarenka maku miło współgrają ze słodko - kwaśnymi śliwkami.. Niby zwykłe muffiny, a można o nich pisać długo. Polecam!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szk. maślanki
  • 75 ml oleju
  • 1 3/4 szk. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek suchego maku
  • 6 - 8 śliwek

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki, minimalnie oprószyć mąką.

Mąkę, proszek do pieczenia, mak wymieszać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wlać maślankę i olej, zmiksować. Do masy dodać sypkie składniki, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu ułożyć śliwki, delikatnie docisnąć. Piec około 20-25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków! :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
| < Luty 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne