środa, 04 marca 2015

To, że uwielbiam truskawki, podkreślałam niejednokrotnie. Zatęskniłam za nimi już na przedwiośniu, dlatego chętnie upiekłam ciasto, które wypatrzyłam u Marty. Delikatny biszkopt z dodatkiem maku, orzeźwiająca masa budyniowo - truskawkowa, słodki krem śmietanowy, całość zwieńczona polewą czekoladową i orzeszkami. Przepis podaję z moimi drobnymi zmianami, szczerze polecam.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do formy o wym. 20x20cm, piec 20 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przekroić na pół.

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek (mogą być mrożone) + 1/3 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu śmietankowego + 1/4 szk. wody

Dodatkowo: 16 szt. biszkoptów kakaowych

Truskawki (mrożone rozmrozić), wodę, cukier podgotować kilka minut, zmiksować za pomocą blendera. Dodać suchą galaretkę, wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do gotującej masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia. Masę nieco przestudzić, wylać na pierwszy blat biszkoptu, wyrównać. Ułożyć biszkopty, całkowicie wystudzić.

Masa straciatella:

  • 330 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g startej czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka żelatyny (rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić)

Dodatkowo: polewa czekoladowa, posiekane orzeszki ziemne

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder, przestudzoną żelatynę i czekoladę. Wyłożyć na masę truskawkową, przykryć drugim blatem biszkoptu, oblać polewą, ozdobić orzeszkami i schłodzić.

Udanych wypieków :)

niedziela, 22 lutego 2015

Cudowne drożdżówki. Jedwabisty budyń rozpływa się w ustach, a cała gama smaków i aromatów, nawzajem się przenika i zachwyca. Nic dziwnego, że Norwegowie zajadają się nimi przez okrągły rok. Na te bułeczki natknęłam się na stronie Moje Wypieki i szczerze polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki pszennej
  • 325 ml mleka
  • 50 g masła
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu* (ponieważ nie dostałam nigdzie kardamonu - użyłam 2 opakowania po 20g cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,  zmniejszając przy tym nieco ilość prawdziwego cukru)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 15 świeżych drożdży
  • 1 jajko

W niewielkiej ilości ciepłego mleka i cukru zrobić rozczyn z drożdży. Pozostałe mleko  podgrzać, dodać masło, cukier, roztrzepane jajko. Mąkę wymieszać z solą i kardamonem, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać 3 łyżki mąki, ale nie więcej - ciasto podczas wyrastania zmieni swoją konsystencję. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Składniki budyniu:

  • 4 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka aromatu z wanilii

W niewielkiej ilości mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną i żółtka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i aromatem, do gotującego dodać rozrobione mąki i gotować chwilę do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odstępach, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Dnem szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce (aż do samej blachy), wypełnić budyniem. Piec w temp. 190°C przez 15-20 minut. Ostudzić.

Lukier:

  • 1,5 szk. cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • wiórki kokosowe do oprószenia

Cukier i wodę utrzeć grzbietem łyżki, do uzyskania gładkiej konsystencji. Polukrować same brzegi bułeczek i od razu obsypać wiórkami kokosowymi.

Udanych wypieków! :)

środa, 04 lutego 2015

Kakaowy, wilgotny biszkopt, przełożony kremem śmietanowym z dodatkiem galaretki cytrynowej, przełamującym słodycz uprażonego słonecznika, zatopionego w masie kajmakowej. Szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne. Polecam.

Źródło: przepis przyniesiony z pracy

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka wrzątku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x 28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C. Wystudzić, przekroić na trzy blaty.

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op. galaretki cytrynowej + 1 szk. wody

Galaretkę rozpuścić w 1 szk. wrzącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną, leciutko tężejącą galaretkę.

W formie umieścić pierwszy blat ciasta, rozsmarować połowę masy śmietanowej, przykryć drugim blatem ciasta i pozostałą częścią masy. Ułożyć trzeci blat ciasta*

Masa słonecznikowa:

  • 300 g słonecznika łuskanego
  • około 1/4 kostki margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 puszka masy kajmakowej

Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor. Jeśli jest potrzeba, można odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Trzeci (górny) blat biszkoptu posmarować masą kajmakową, posypać uprażonym słonecznikiem. Całość schłodzić w lodówce.

* Górny blat biszkoptu smaruję masą kajmakową przed ułożeniem go na masie śmietanowej - wygodniej i bardziej stabilnie...

Udanych wypieków! :)

sobota, 17 stycznia 2015

Bardzo delikatne i puszyste rogaliki, z prostym- ale cudownie serowym nadzieniem. Z podanych proporcji wychodzi aż 50 zgrabnych rogalików, dlatego zrobiłam z połowy porcji. Ciasto z początku może być trochę lepkie, ale podczas wyrastania zmieni swoją konsystencję. Minimalnie można dosypać mąki przy wałkowaniu i wycinaniu kształtnych trójkątów. Najlepsze pierwszego dnia. Polecam!

Inspiracja znaleziona na stronie Moje Wypieki.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta (na 50 rogalików):

  • 560 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 75 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier, odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozczyn drożdżowy, jajka, cukier waniliowy, sól i wyrobić ciasto. Na końcu dodać roztopione masło i ponownie wyrobić.  Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny- do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na prostokąt o wym. 18x35cm. Wycinać na przemian trójkąty. U podstawy nakładać łyżeczkę nadzienia i zawijać rogaliki. Sposób wycinania i zawijania rogalików możecie zobaczyć na tym filmie (klik).

Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w sporych odległościach, przykryć  na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 170°C przez 15-20 minut. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Nadzienie:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru z wanilią (zmniejszając proporcje o połowę, użyłam 2 łyżki cukru i 1 op. cukru waniliowego)

Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć (może być przy użyciu widelca)

Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, cukier puder do oprószenia rogalików

Udanych wypieków!

wtorek, 06 stycznia 2015

Delikatny biszkopt makowy w połączeniu z masą kawową, konfiturą z żurawiny i polewą z gorzkiej czekolady tworzą zgrany i wyjątkowy kwartet. Ciasto jest dość szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam gorąco.

Przepis znaleziony rok temu (o zgrozo) na Kwestii Smaku ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maku (sypkiego)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Nasączenie: sok z 3 limonek (u mnie sok z ananasa)

Przełożenie: 1 słoiczek żurawiny (ok. 200 g)

Dno formy o wym. 20 x 30cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do temp. 170°C.

Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodając cukier i kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki, mak i aromat. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera - do połączenia składników. Przełożyć do formy, piec przez 22 minuty, wyjąć i ostudzić.

Z biszkoptu zdjąć skórkę, nasączyć, wyłożyć żurawinę.

Masa kawowa:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

Kawę wsypać do metalowego kubka, dodać 4 łyżki wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać żelatynę i odstawić do nasączenia, a następnie podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.

200 ml śmietany kremówki ubić na puszysty krem, pod koniec dodając cukier puder.

Pozostałą część śmietany zmiksować z serkiem mascarpone przez około minutę, dodać przestudzoną żelatynę i ubitą śmietanę.

Na biszkopcie wyłożyć masę kawową, wyrównać.

Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 130 ml śmietany 30%

W garnuszku zagotować śmietanę, odstawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odczekać minutę, po czym energicznie wymieszać. Przestudzoną polewę wylać na masę kawową.

Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Udanych wypieków!

czwartek, 01 stycznia 2015

Cudowny sernik, wilgotny, a zarazem delikatny i kremowy. Na taki sernik miałam ochotę od dawna. W oryginale występuje bez spodu oraz bez polewy. Mój sernik wzbogaciłam o spód z herbatników oraz o polewę czekoladową, gdyż takie połączenie zwyczajnie lubię. Polecam gorąco!

Źródło: Świąteczny sernik wykwintny

Choć nie mam czarnego cylindra, chciałabym Wam z niego wyczarować na Nowy Rok same kolorowe dni! Szczęśliwego i słodkiego Nowego Roku! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki (wszystkie powinny być o temp. pokojowej):

  • 1,25 kg twarogu półtłustego, podwójnie zmielonego
  • 450 g drobnego cukru
  • 10 dużych jajek
  • 250 g masła
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szk. ulubionych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Dodatkowo: polewa czekoladowa, herbatniki

Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać twaróg i dalej ucierać.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do masy serowej, krótko zmiksować.

Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, cukier waniliowy, zmiksować.

W osobnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.

Formę o wym. 23 x 38cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, ułożyć herbatniki. Przelać masę serową i wyrównać. Piec w temp. 170°C około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oblać polewą. Przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)

niedziela, 28 grudnia 2014

Przedstawiam jedno z moich świątecznych ciast. Cudownie pachnące placki miodowe, przełożone słodkim kremem budyniowym, równoważącym kwaskowatość dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch to nic innego jak cud, miód i orzeszki :) Im starsze tym lepsze- warto poczekać 2-3 dni, aż blaty miodowe zmiękną. Uwielbiam!

Inspiracja: Miodownik z masą budyniową

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Placki miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Mąkę wymieszać z sodą, dodać margarynę, całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści, przestudzić. Dodać do reszty składników, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części. Formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć pergaminem, na dno rozwałkować pierwszą część ciasta. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. W ten sam sposób upiec drugi placek. Ostudzić. Rozwałkować trzecią część ciasta, odstawić na czas przygotowania masy orzechowej.

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Margarynę rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie surowe ciasto. Całość upiec w temp. 180°C przez 15 minut. Ostudzić.

Masa budyniowa:

  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 250 g margaryny Kasi

Z podanych składników ugotować budyń, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Dodatkowo: powidła śliwkowe (u mnie dżem z czarnej porzeczki)

Pierwszy miodowy placek posmarować połową powideł, a na powidłach połową masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować powidłami i masą budyniową. Przykryć plackiem miodowym z masą orzechową. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną, przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków!

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Dosyć oryginalny w smaku, szybki w przygotowaniu, nie wymagający długiego leżakowania..., choć z każdym dniem smakuje coraz lepiej. Może ktoś z Was zdecyduje się upiec właśnie ten piernik? Polecam!

Inspiracja odnaleziona na stronie Mała Cukierenka.

To ostatni wpis przed świętami, dlatego już teraz życzę Wam zdrowych, spokojnych świąt, spędzonych w gronie najbliższych Wam osób. Najsłodszego!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 120 g miodu
  • 50 g masła
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 300 g mąki
  • 1/4 szk. mleka
  • 200 g suszonych śliwek

Polewa: 100 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki masła - rozpuścić w kąpieli wodnej

Do rondelka włożyć masło, miód i przyprawy, podgrzewając rozpuścić, zdjąć z ognia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Do korzennej masy dodać sodę i ubite jajka, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać, wlać mleko, resztę mąki, ponownie wymieszać.

Śliwki pokroić, minimalnie obtoczyć w mące, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Całość przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm, piec około 60 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu oblać polewą.

Udanych wypieków!

wtorek, 16 grudnia 2014

Lubicie pierniczki? Jeśli tak, to i te powinny Wam posmakować. Szybkie w przygotowaniu, początkowo lekko twarde, ale z każdym dniem, zamknięte w puszce, nabierają cudownej miękkości. Polecam!

Inspiracja: spisane do zeszytu z internetu, docelowego źródła niestety nie przypomnę

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2,5 szk. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. miodu
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo: powidła śliwkowe, lukier

Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, połączyć z jajkiem, miodem, masłem i wodą. Zagnieść ciasto. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, bardzo delikatnie podsypując mąką. Na jeden płat nałożyć powidła w odstępach, przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć i foremką wycinać kształty. Ułożyć na blaszce w niewielkich odstępach, piec 15-20 minut w temp. ok. 170°C. Polukrować.

Zapraszam wszystkich serdecznie do wspólnego pierniczkowania :)



poniedziałek, 08 grudnia 2014

Niedawno odkryłam, że połączenie twarogu i orzechów bardzo mi smakuje. Potwierdziło się to również w przypadku tego sernika. Ta idealna kompozycja smaków z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole. Polecam bardzo!

Źródło: 100 nowych ciast - przepisy siostry Anastazji (+ moje zmiany)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki tortowej
  • 1/3 szk. kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o wym. 22 x 28 cm (dno wyłożyć pergaminem, natomiast boków niczym nie smarować). Biszkopt piec przez 30-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50 cm, wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Kulki orzechowe: *

  • 30 dag orzechów włoskich zmielonych
  • 1 1/3 szk. kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki razem wymieszać, na czas przygotowania masy serowej schłodzić w lodówce, a następnie utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego.

* Przepis na kulki podaję w oryginale, jednak z powodzeniem można pomniejszyć składniki o 1/3

Składniki masy serowej:

  • 75 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 125 g masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 8 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • skórka pomarańczowa
  • aromat pomarańczowy

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, proszek do pieczenia, aromat oraz skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą twarogową.

Na przygotowaną formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć kulki orzechowe, przykryć pozostałą częścią masy serowej. Piec w temp. 170°C przez około 60 minut. Ostudzić.

Składniki masy budyniowej:

  • 2 op. budyniu  waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)
  • 1 kostka Kasi

Na mleku z cukrem ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać rum.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietany 30%

Śmietanę doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 2 minuty, energicznie wymieszać. Lekko przestudzić.

Przełożenie ciasta:

pierwszy blat biszkoptu - połowa masy budyniowej - sernik - połowa masy budyniowej - drugi blat biszkoptu - polewa czekoladowa

Udanych wypieków ;)

zBLOGowani

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
| < Marzec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne