środa, 22 lutego 2017

Ostatnio obiecałam powiedzieć Wam, co zrobić z "niepotrzebnym" biszkoptem. Proponuję bajaderki, o niebo lepsze, aniżeli te sklepowe. Po pierwsze dlatego, że wiemy co jemy, po drugie dlatego, że możemy dowolnie modyfikować przepis, w zależności od tego, jakie dodatki lubimy najbardziej. Jedyną wadą jest to, że ciężko poprzestać na jednej bajaderce... Przepis znalazłam na stronie  Poezja Smaku. Podaję z moimi zmianami i polecam!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • ok. 1/2 kg biszkoptu lub resztek ciast (bez masy i owoców) np. muffinek, babek piaskowych, ciast drożdżowych
  • bakalie: rodzynki namoczone w rumie, kawałki orzechów, suszone morele, skórka pomarańczowa
  • 150-200 g ulubionego dżemu np. z czarnej porzeczki
  • kilka kawałków dowolnej czekolady
  • kilka pokruszonych herbatników
  • kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szk. cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka nutelli
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe, kakao

Ciasto pokruszyć - można zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mleko, masło, cukier i kakao zagotować w rondelku do połączenia składników. Przestudzić, dodać do ciasta. Dodać dżem, nutellę, aromat i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać np. starte na pył herbatniki, jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej dżemu lub nutelli. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych lub  kakao. Schłodzić przez klika godzin.

Smacznego!

wtorek, 31 stycznia 2017

Leciutkie jak piórko, proste w przygotowaniu, bardzo smaczne, szybko znikające z talerza ;) W oryginalnym przepisie siostry Anastazji ze zbioru "100 nowych ciast..." biszkopt składał się z 9 jaj! Upiekłam taki bezmyślnie, a jakże! Ujrzawszy jak wystawał dumnie poza brzegi blaszki, wiedziałam, że do mojego ciasta wykorzystam tylko połowę, a z drugiej części powstanie smakołyk dla mojego domowego Łasucha :) Dzisiaj podaję przepis na biszkopt z połowy porcji, w zupełności wystarczy, a w następnym wpisie pokażę Wam, co zrobiłam z "niepotrzebnym" biszkoptem ;) Ciasto oczywiście polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka
  • 2/3 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka czerwonego kisielu

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka oraz cukier. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao, wymieszać. Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dnie układać na przemian kolorowe ciasta, wyrównać. Piec przez 30 minut w temp. 170°C, ostudzić.

Masa serowa:

  • 50 dag serka homogenizowanego
  • 1 op. galaretki cytrynowej

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Zimną połączyć z serkiem i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • 2-3 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 puszka brzoskwiń

Przełożenie ciasta:

Ciasto łaciate - 1/4 masy serowej - biszkopty - pozostała część masy serowej - pokrojone owoce - tężejąca galaretka

Udanych wypieków :)

piątek, 06 stycznia 2017

Po dłuższej nieobecności, wracam do Was jako szczęśliwa mężatka z kawałkiem bardzo dobrego ciasta makowego. Słodycz masy śmietankowo - czekoladowej przełamana jest soczystą wisienką. Ciasto idealnie smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.  Przepis znalazłam na blogu Zjem to!, podaję z moimi zmianami i oczywiście polecam!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto makowe:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody przez lnianą ściereczkę.

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem migdałowym na puszystą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Dno formy o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Masa śmietankowa:

  • 500g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody

Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu, pod koniec dodać żelatynę.

Masa czekoladowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremu typu Nutella
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody

Składniki masy powinny być w pokojowej temperaturze. Mascarpone i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodać żelatynę. 

Dodatkowo:

  • 1 szk. drylowanych wiśni z kompotu
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • polewa czekoladowa

Złożenie ciasta:

Na ciasto makowe wyłożyć masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Rozprowadzić masę czekoladową. Ułożyć biszkopty i udekorować polewą.

Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić co najmniej 3-4 godziny. 

Udanych wypieków! :)

czwartek, 07 lipca 2016

Idealny serniczek na letnie popołudnia przy dobrej kawce. Odpowiednio słodki, orzeźwiający, prosty w przygotowaniu. Polecam bardzo!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki spodu:

  • 290g pokruszonych ciasteczek / herbatników
  • 115g rozpuszczonego masła

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Ciasteczka wymieszać z masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku", ułożyć na dnie formy, docisnąć, odstawić do lodówki.

Składniki masy serowej:

  • 3 op. galaretki (np. truskawkowa, pomarańczowa i agrestowa)
  • 3 szk. gorącej wody

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance wody. Wlać do miseczek, odstawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie pokroić w kostkę (można to zrobić dzień wcześniej).

  • 550 g serka Danio
  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 1 1/2 szk. gorącej wody
  • 2 szk. śmietany 30%

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić (może delikatnie się ścinać, ale nie musi). Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, dodać serek, płynną galaretkę i pokrojoną w kostkę galaretkę. Całość wymieszać i wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki truskawkowej, rozpuszczonej w 1 1/2 szk. gorącej wody, opcjonalnie owoce

Tężejącą galaretkę wylać na masę serową. Schłodzić.

niedziela, 05 czerwca 2016

 

Niebanalne połączenie sernika i marcepana ucieszy podniebienia wielbicieli tych smaków. Sernik o cięższej, niezbyt słodkiej konsystencji, zostaje idealnie zrównoważony słodziutką masą marcepanową. Całość dopełnia dodatek dżemu brzoskwiniowego i gorzkiej czekolady. Sernik prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam gorąco! Skusisz się Mariolciu? ;)

Inspirację znalazłam tutaj i tutaj, podaję z moimi zmianami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 10 dag masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dno wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki masy serowej:

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 duże jajka
  • 1 szk. cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia, niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).

Masę serową wylać do tortownicy. Piec  w temperaturze 170ºC przez około 55 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki dżemu brzoskwiniowego
  • 200 g białej masy marcepanowej
  • cukier puder do podsypania
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Dżem rozprowadzić na wierzchu sernika. Masę marcepanową rozwałkować na pokrycie sernika (tylko z wierzchu), lekko podsypując cukrem pudrem, by się nie kleiła do stolnicy. Wyciąć koło, położyć na rozsmarowanym dżemie, wyrównać. Brzegi sernika udekorować polewą czekoladową.

Sernik najlepiej smakuje po 12-to godzinnym odpoczynku w lodówce.

Udanych wypieków :)

wtorek, 24 maja 2016

Była już Truskawkowa pokusa, przyszła więc pora na Truskawkową rozkosz. Wszystko za sprawą truskawek, które jak wiecie uwielbiam. Ciasto jest odrobinę czasochłonne, trzeba odczekać, aż poszczególne warstwy się zetną, ale jest warte efektu końcowego. Delikatne, niezbyt słodkie, bardzo truskawkowe :) Polecam.

Źródło: ciasto "Truskawkowa rozkosz" (bez pieczenia), ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Masa śmietankowo - truskawkowa:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 300 ml gorącej wody
  • 120 gramów okrągłych biszkoptów

Dodatkowo: około 15 sztuk herbatników, opakowanie okrągłych biszkoptów

Dno blaszki o wymiarach 21x33 cm wyłożyć pergaminem, a następnie herbatnikami.

Galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody, ostudzić.  Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną galaretkę jednocześnie miksując na najszybszych obrotach. Masę przełożyć na herbatniki i delikatnie wyrównać powierzchnię. Ułożyć biszkopty, leciutko docisnąć. Odstawić do lodówki do stężenia masy.

Mus truskawkowy:

  • 800 gramów truskawek (mogą być świeże jak i mrożone)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny

Owoce podgrzać w garnuszku, zmiksować, dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Mus przestudzić, a następnie delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia.

Krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3  kopiaste łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo: kilka kostek gorzkiej czekolady

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Krem śmietanowy  rozprowadzić na musie truskawkowym, wyrównać. Posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

czwartek, 28 kwietnia 2016

Pojawienie się w marketach moich ulubionych owoców zachęciło mnie do stworzenia całkiem smacznego i nieskomplikowanego przekładańca. Polecam na słodkie oczekiwanie ciepłej wiosny :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić. Przed złożeniem ciasta biszkopt można nasączyć.

Blat kokosowo - makowy:

  • 210 g cukru
  • 3/4 szk. maku
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 6 białek

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Wiórki kokosowe wymieszać z makiem, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 35-40 minut w temp. 170°C. Ostudzić.

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, gotować przez chwilę do zgęstnienia. Przestudzić.

Krem budyniowy:

  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Z podanych składników ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem na puszysty krem.

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody

Przełożenie ciasta: biszkopt - masa truskawkowa - blat kokosowo makowy - krem budyniowy - truskawki i galaretka

Udanych wypieków! ;)

środa, 06 kwietnia 2016

Wyśmienity przekładaniec "kokietujący" paletą barw i ciekawą kompozycją smaków. Miłym zaskoczeniem dla mnie była masa makowa w połączeniu z galaretką, do której na pewno będę wracać. Jak każdy "piętrowiec", ciasto jest odrobinę czasochłonne, ale warto znaleźć chwilkę na skomponowanie tej barwnej słodkości. Niezbyt słodkie, efektowne, długo zachowujące świeżość. Polecam gorąco!

Inspiracja: 100 nowych ciast siostry Anastazji, ze zmianami.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 21 x 33cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę.

Ciasto miodowe:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do formy o wym. 21 x 33cm. Piec przez około 25 minut. Ostudzić.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 op. galaretki cytrynowej

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić na patelni do odparowania soku. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać.

Masa serowa:

  • 50 dag serka homogenizowanego (śmietankowego lub waniliowego)
  • 2 op. galaretki truskawkowej lub wiśniowej

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, ostudzoną wlać do serków, wymieszać.

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy makowej (około 90 dag)
  • 1 op. galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/4 szk. wody (dodać do masy makowej)
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowej rozpuszczone w 3 szk. wody

Przełożenie ciasta:

ciasto miodowe - masa jabłkowa - masa makowa - biszkopt jasny - masa serowa - plastry ananasa - galaretka

Udanych wypieków! :)

środa, 23 marca 2016

Przedstawiam kolejną propozycję ze zbioru ciast siostry Anastazji. Ciasto trochę czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Wszystkie warstwy świetnie ze sobą współgrają, a i wyglądają niebanalnie. Ciasto z każdym dniem zyskuje na wartości, można je śmiało zrobić na kilka dni przed uroczystością, czy świętami. Polecam gorąco, a Odwiedzającym mój blog życzę zdrowych, rodzinnych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Pozdrawiam Was serdecznie :)

Przepis podaję z moimi zmianami.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ze sobą połączyć. Przełożyć do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 160°C przez około 20 minut. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę, by polewa lepiej się trzymała.

Ciasto kruche:

  • 3 szk. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szk. kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag orzechów mielonych
  • słoiczek powideł śliwkowych

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części i włożyć do lodówki na godzinę. Jedną część rozwałkować na wielkość formy o wym. 22 x 28cm i upiec  w temp. 200°C. Trzy pozostałe części rozwałkować na długość formy, posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w temp. 200°C przez 20-30 minut.

Krem budyniowy:

  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g margaryny Kasia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki o dowolnym smaku - rozpuścić w 3 szk. gorącej wody
  • polewa czekoladowa

Na upieczony cienki placek wyłożyć połowę kremu, ułożyć rolady w niewielkich odstępach, pomiędzy rolady wylać tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć pozostałą część kremu*, przykryć biszkoptem i oblać polewą. Schłodzić.

Wygodniej krem rozsmarować na biszkopcie i dopiero później ułożyć biszkopt kremem do dołu na galaretce.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 28 lutego 2016
Przedstawiam bajecznie kolorowe ciasto, które z powodzeniem sprawdzi się na każdym przyjęciu. Leciutkie, niezbyt słodkie, proste w przygotowaniu. Moim zdaniem najlepsze na 2-3 dzień. Przepis podglądnęłam u Mariolci i gorąco polecam!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na ciasto:
baza:
  • 9 białek
  • 1,5  szk. cukru
  • 1,5 szk. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szk. oleju
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiej masy, podzielić na cztery równe części.

białe:
  • ¼ bazy
  • 3 łyżki maku
Do bazy dodać mak i dokładnie wymieszać.

żółte:
  • ¼ bazy
  • 4 żółtka
  • łyżka mąki pszennej
Do bazy dodać żółtka, mąkę i dokładnie wymieszać.

różowe:
  • ¼ bazy
  • 1 opakowanie różowego kisielu
Do bazy dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

kakaowe:
  • ¼ bazy
  • 1 łyżka kakao
Do bazy dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Na środek formy o wym. 21 x 33 cm wykładać naprzemiennie po dwie łyżki każdego ciasta, do wyczerpania składników. Piec 45 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast: - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf

Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast: - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Masa:
  • 6 galaretek (np. 2 cytrynowe i 4 różnokolorowe)
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie 4 serki Danio o łącznej wadze 560 g)
4 galaretki różnokolorowe rozpuścić osobno w szklance gorącej wody. Odstawić do całkowitego stężenia i pokroić w kostkę.
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf

Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf

Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
2 galaretki rozpuścić w 3/4 szk. wody, ostudzić. Płynne połączyć z serkami, dodać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać. Masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim. Oblać polewą czekoladową, schłodzić.
Udanych wypieków!
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
| < Luty 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne