sobota, 30 marca 2019

Witajcie wiosennie

 

Przez ostatnie dni pracowałam nad przeniesieniem bloga na nową platformę. Muszę odnaleźć się na bloggerze, popracować nad szatą graficzną, ale już teraz możecie zaglądać tam po sprawdzone przepisy. Będzie mi niezmiernie miło

 

Zapraszam na:

https://delicjeagnes.blogspot.com/

21:52, agnes834
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 lutego 2019

Tak jak obiecałam, przedstawiam wafle w zupełnie innej odsłonie. Masy powstały na podstawie przepisu do znanych już Orzeszków. Postanowiłam jedną część pozostawić białą, ale wzbogacić ją za to bakaliami. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać więcej bakalii lub użyć innych, ulubionych. Masy wychodzą słodkie, zwłaszcza ta biała, dlatego można użyć  mniej cukru. Polecam :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Masa ciemna:

  • 125 g masła
  • 125 ml wody
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 szk. mleka w proszku

Do roztopionego masła dodać cukier, wodę i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać.

Masa jasna:

  • 125 g masła
  • 125 ml wody
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 szk. mleka w proszku
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny

Do roztopionego masła dodać cukier i wodę. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać Dodać orzechy i posiekaną żurawinę, wymieszać. 

Dodatkowo: paczka wafli

Masą przekładać wafle. Przycisnąć deszczułką i odstawić, najlepiej na noc, do lodówki. Po zastygnięciu pokroić.

Udanych! ;)

sobota, 09 lutego 2019

Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że domowe wafle są najlepsze. Masa do tych wafli jest identyczna, jak w moich niedawno zamieszczonych Orzeszkach. W następnym wpisie pokażę, jak na bazie tej masy możemy bawić się smakiem i wyglądem tych drobnych słodkości. Polecam gorąco!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Masa:

  • 250 g masła
  • 250 ml wody
  • 1,5 szk. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 5 szk. mleka w proszku
  • 100 g mielonych orzechów włoskich

Dodatkowo: wafle

Do roztopionego masła dodać cukier, wodę i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Na końcu dodać zmielone orzechy. Po lekkim stężeniu masy, przekładać wafle, lekko przycisnąć i schłodzić. Pokroić w dowolne kształty.

Udanych! ;)

wtorek, 22 stycznia 2019

Dzisiaj ciasto przywołujące miłe wspomnienie lata. Jest nieco czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Kakaowy biszkopt przykryty słodką masą kajmakową, skrywa w sobie delikatną masę śmietankową i orzeźwiającą masę truskawkową. Dla mnie bomba, polecam gorąco ;)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka wrzątku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x 28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op. galaretki cytrynowej + 1 szk. wody

Galaretkę rozpuścić w 1 szk. wrzącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną, leciutko tężejącą galaretkę.

Masa truskawkowa:

  • 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 op. galaretki truskawkowej

Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Przestudzić.

Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów

Masa słonecznikowa:

  • 300 g słonecznika łuskanego
  • około 1/5 kostki margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 puszka masy kajmakowej

Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor. Jeśli potrzeba, odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Przełożenie:  biszkopt - masa śmietankowa - połowa masy truskawkowej - biszkopty - połowa masy truskawkowej - masa śmietankowa - biszkopt  - masa kajmakowa i słonecznik

Udanych wypieków :)

piątek, 04 stycznia 2019

Te delikatne ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu. Tak jak szybko powstają, tak samo szybko znikają, w niewyjaśnionych okolicznościach ;) Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku  do 7 dni. Inspiracja zaczerpnięta od Doroty, podaję ze zmianami. Polecam!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na 20 sztuk:

  • 125 g masła
  • pół szk. drobnego cukru
  • pół szk. miałkiego jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szk. posiekanej białej czekolady
  • 1 szk. suszonej żurawiny

Dodatkowo: kilka kostek białej czekolady rozpuszczonych w kąpieli wodnej do oblania ciastek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Masło i oba cukry utrzeć do powstania puszystej masy. Cały czas ucierając dodać jajko, rum i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać białą czekoladę i suszoną żurawinę, wymieszać.

Formę wyłożyć pergaminem. Z pełnej łyżki ciasta formować kulki i układać je w sporych odstępach. Piec w temperaturze 190ºC przez około 8 - 10 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce, a następnie przenieść je na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia. Udekorować polewą.

Udanych wypieków ;)

poniedziałek, 24 grudnia 2018

 

W tym roku Mikołaj sprezentował mi maszynkę do pieczenia orzeszków, tym samym przyczyniając się do powstania mojej nowej tradycji świątecznej. Ciasteczka wydają się pracochłonne, ale wbrew pozorom, robi się je szybko i przyjemnie. Są smaczne i kruche, a z ulubionym nadzieniem, tworzą idealną całość. Przez żołądek, trafiły również do serca mojego Męża... ;) Inspiracja łączona stąd i stąd. Polecam!

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, życzę Wam zdrowych, spokojnych i radosnych chwil spędzonych w gronie osób, które kochacie. Niech magia świąt towarzyszy Wam jak najdłużej. Wesołych Świąt!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na około 100 orzeszków (po złączeniu).

Łupinki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego 
  • 250 g zimnego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

W naczyniu umieścić pokrojone w kostkę masło, wsypać mąkę i nożem posiekać do momentu otrzymania kruszonki. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść całość. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Z ciasta robić małe wałeczki (wielkość trzeba wyczuć). Piec w rozgrzanej maszynce do rumianego koloru, około 2 - 3 minuty - w zależności od mocy maszynki. Wyjąć, wystudzić. W zamkniętym pudełku, łupinki można przechowywać dłużej.

Nadzienie:

  • 250 g masła
  • 250 ml wody
  • 1,5 szk. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 5 szk. mleka w proszku
  • 100 g mielonych orzechów włoskich

Do roztopionego masła dodać cukier, wodę i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Na końcu dodać zmielone orzechy. Po lekkim stężeniu masy, napełniać łupinki nadzieniem i sklejać. Schłodzić.

Udanej zabawy! ;)

niedziela, 09 grudnia 2018

O tych ciasteczkach powiem krótko, są proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i delikatne. Długo zachowują świeżość, warto je zrobić na nadchodzące święta. Polecam gorąco :)

Inspiracja: Ciasteczka orzechowe rożki

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:

  • 1/3 szk. zmielonych orzechów laskowych
  • 1 szk. mąki
  • 130g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady

Mąkę, orzechy, kakao, cukier wanilinowy i cukier puder wymieszać razem. Dodać posiekane masło, żółtko, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 60 minut do lodówki.

Z ciasta odrywać kawałki i formować wałeczki, ich końce zaginać ku sobie, nadając kształt rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15-20 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać nią zimne ciasteczka.

Udanych wypieków :)

środa, 05 grudnia 2018
Chyba każdy z Was miał przyjemność upiec to ciasto i pewnie ile domów, tyle sprawdzonych przepisów. Kiedy powiedziałam Mężowi, że upiekę pleśniaka z jabłkami, na Jego twarzy w pierwszej chwili pojawił się szeroki uśmiech, a potem zabrzmiało przerażające pytanie: "a dżem???" :) Wzbogaciłam więc przepis o dodatek dżemu, co fajnie przełamało słodycz pozostałych warstw. Inspirację znalazłam tutaj, podaję z moimi kilkoma zmianami i polecam gorąco :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szk. cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 250g margaryny
  • 2 łyżki kakao
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, żółtka oraz margarynę. Całość zagnieść szybko na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Każdą część owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut.
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, uprażyć na patelni do odparowania soku, pod koniec dodać cukry, ostudzić.

Pianka bezowa:
  • 5 białek
  • 0,5 szk. cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • żurawina, orzechy włoskie
  • cukier puder
Formę o wymiarach 23 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dno zetrzeć ciemne ciasto, wyrównać, posmarować dżemem. Zetrzeć jasne ciasto, wyrównać, wyłożyć jabłka, posypać bakaliami. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i budyń, delikatnie wyłożyć na jabłka i zetrzeć ostatnią część ciasta. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170°C przez 55 minut. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków! :)
sobota, 24 listopada 2018

Dzisiaj ciasto, skrywające dary sadu. Wyszło dokładnie tak, jak chciałam, słodycz masy serowej przełamana została lekką kwaskowością jabłek, tworząc miłą kompozycję smakową. Polecam gorąco !

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru
  • 1 łyżka suchego mielonego maku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową, ziemniaczaną i mak wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę, przekroić biszkopt na pół.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 op. galaretki pomarańczowej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć na patelni. Na końcu dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać i ostudzić.

Masa serowa:

  • 700 gr. serka waniliowego homogenizowanego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • ok. 1/4 szk. gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Na końcu dodać przestudzoną żelatynę.

Biszkopt - połowa masy jabłkowej - połowa masy serowej - biszkopt - reszta masy jabłkowej - reszta masy serowej - wiórki czekolady

Udanych wypieków :)

niedziela, 18 listopada 2018

Mocno czekoladowe, odpowiednio wilgotne, z miłą niespodzianką w środku. Bardzo szybkie w przygotowaniu, niezawodne, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Inspirację znalazłam u Anety, podaję z moimi zmianami. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 szk. mąki tortowej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. oleju
  • 1/2 szk. ciepłej wody
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatkowo: 1 słoiczek wiśni w syropie (opcjonalnie świeże, mrożone)

W jednej miseczce wymieszać mąkę razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać cukry, jajko, olej, aromat oraz ciepłą wodę. Zawartość misek wymieszać razem tylko do połączenia składników, na koniec dodać odsączone wiśnie. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 180°C przez około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.

Udanych! :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19
| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne