piątek, 07 grudnia 2012

Ciasto budyniowo - serowe lub potocznie nazywane ciastem Hali. Przepis na nie miałam tak długo, jak mam swój osobisty zeszyt kulinarny. Wcześniej nie miałam okazji go wypróbować, aż nagle pojawiła się nie lada gratka! Zamówienie na ciasto z budyniem :)  Podobno budyń jest dobry na wszystko, na smutki, niepogodę i pogodę, a w połączeniu z masą serową, stworzył zgrany duet. Moim zdaniem ciasto wyszło całkiem nieźle, do masy serowej dodałabym jeszcze jeden budyń, by masa była stabilniejsza. Polecam. :)

 Składniki ciasta:

  • 2 szk. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szk. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć dno przygotowanej, prostokątnej formy o wymiarach 22x35cm. Odstawić w chłodne miejsce.

Masa budyniowa:

  • 3 budynie czekoladowe (każdy po 40g.)
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek curu

Ugotować budynie czekoladowe, gorące wylać na ciasto, wyrównać i ostudzić.

Masa serowa:

  • 4 serki waniliowe (około 600-700g)
  • 0,5 kostki miękkiej margaryny
  • 0,5 szk. cukru
  • 3 jajka + 1 białko
  • budyń śmietankowy
  • skórka pomarańczowa

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, serek i budyń (proszek). Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Masę serową wyłożyć na masę budyniową. Piec 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu oblać polewą.

czwartek, 06 grudnia 2012

Chciałabym przedstawić jeszcze jedną propozycję piernika. Tym razem wersja bardziej klasyczna, lecz cudnie pachnąca miodem, przyprawami korzennymi, uwieńczona śliwkami w czekoladzie. Piernik nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Polecam na święta. (Źródło: Moje Wypieki, z modyfikacjami)

Składniki ciasta:

  • 1 1/2 szk. mąki
  • 1/2 szk. miodu
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mleka
  • 2 jajka
  • 50g. masła
  • mała przyprawa do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka kakao

Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon zagotować i ostudzić. Dodawać stopniowo pozostałe składniki cały czas mieszając - cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszane z sodą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 8,5 x 37cm. Piec około 60 min. w temp. 170'C. Wystudzić.

Dodatkowo:

  • puszka masy karmelowej (u mnie o smaku kokosu)
  • suszone śliwki

Polewa:

  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 2/3 kostki margaryny

Wystudzony piernik przekroić na trzy części, przełożyć masą karmelową. Śliwki pokroić, położyć na wierzchu piernika. Składniki polewy rozgrzać w rondelku, oblać piernik i schłodzić.

niedziela, 02 grudnia 2012

Czy magia świąt Bożego Narodzenia może być ukryta między innymi w zapachu piernika? Wcześniej pisałam, że nie wyobrażam sobie świąt bez makowców i to prawda, ale piernik również musi odegrać swoją rolę. Kiedyś na Wielkim Żarciu znalazłam przepis autorstwa pau_pau85 na piernik z serem. Połączenie okazało się niebanalne. Zmodyfikowałam go o przyprawę do piernika, bo w oryginale mi jej zabrakło. Polecam :)

* za zdjęcie dziękuję mojemu Braciszkowi :*

Składniki ciasta:

  • 2,5 szk. mąki
  • 1,5 szk. cukru
  • 1 szk. mleka
  • 0,5 szk. oleju
  • 1 słoiczek dżemu śliwkowego
  • 4 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała przyprawa do piernika

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika, przesiać. Wraz z pozostałymi składnikami dodawać stopniowo do masy jajecznej. Wymieszać dokładnie.

Masa serowa:

  • 1/2 kg półtłustego sera, dwukrotnie zmielonego
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, mąkę ziemniaczaną  oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Na końcu dodać pianę z ubitych jaj i delikatnie wymieszać.

Formę o wym. 22x37cm wyłożyć pergaminem, wylać 1/3 część ciasta, a na nie wyłożyć masę serową. Wylać pozostałą część ciasta. Piec przez ok. 60 min. w temp. 180'C.

sobota, 01 grudnia 2012

Miał być weekend bez słodkości, ale nie wyszło... Szukając nowych inspiracji, natknęłam się na muffinki z żurawiną. Ile osób, tyle wersji, więc i ja stworzyłam swoją, osobistą. Muffinki jak każde inne, robi się bardzo szybko. Są bardzo mięciutkie, pachnące i zdrowe- dzięki żurawinie. Do tego przepisu będę wracać. Polecam :)

Składniki mokre:

  • 300g. kefiru
  • 2 jajka
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1/2 szk. oleju słonecznikowego

Składniki suche:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 120g. cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Dodatkowo:

  • ok. 1 szk. suszonej żurawiny
  • płatki migdałowe

 W osobnych miseczkach wymieszać składniki mokre i suche, połączyć ze sobą niezbyt dokładnie - grudki będą mile widziane ;) Dodać żurawinę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, równomiernie rozłożyć ciasto. Posypać migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp. 180-190'C. Ostudzić na kratce.

poniedziałek, 26 listopada 2012

Święta zbliżają się wielkimi krokami, został niecały miesiąc. To chyba odpowiedni moment, by zastanowić się, czym będziemy rozkoszować się podczas tych dni. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez maku, dlatego chciałabym zaproponować ten keks. To właściwie sam mak i bakalie, jak dla mnie rewelacja, zwłaszcza na drugi dzień i następne, o ile dotrwa... Polecam gorąco. (Źródło: od koleżanki)

Składniki:

  • 25 dag maku
  • 6-8 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 olejku migdałowego
  • około 3 szkl. bakalii, w tym:  rodzynki, suszone morele, skórka pomarańczowa, orzeszki ziemne i orzechy włoskie

Mak sparzyć, zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać olejek, mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać bakalie. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

Formę keksową wyłożyć pergaminem, przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec 40-50 minut. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce.

sobota, 24 listopada 2012

Uwielbiam serniki, dlatego dość często będę je proponować. Do tego sernika mam szczególny sentyment, ponieważ jest to "smak" mojego dzieciństwa. Pamiętam, że królował na wszystkich ważnych świętach, wyjątkowości dodawał fakt, że był pieczony przez moją  Mamę. W zeszycie nazwany jako "sernik Lusi", choć ta druga nazwa chyba bardziej do niego pasuje ;) Dość ciężka konsystencja serowa, ozdobiona rodzynkami, w połączeniu z kakaowym ciastem... cóż można chcieć więcej. Polecam :)

Składniki ciasta:

  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, połączyć z pozostałymi składnikami, szybko zagnieść ciasto i schłodzić w zamrażalniku przez minimum godzinę.

Masa serowa:

  • 1 kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 szk. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • aromat pomarańczowy
  • rodzynki - ilość według uznania

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać masło i pozostałe składniki. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z resztą składników. Na końcu wmieszać rodzynki.

Przygotować blachę o wymiarach 38x 23 cm. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć połowę ciasta, lekko docisnąć. Wylać masę serową i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 60 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.

sobota, 17 listopada 2012

Jutro kończy się orzechowy tydzień. Choć nie wezmę czynnego udziału w konkursie, zamieszczę tu jednak przepis na proste, ale dobre i wilgotne ciasto orzechowe. Aromatyczne, dzięki orzechom i rumowi... Oblane Waszą niezawodną polewą czekoladową, schłodzone..., idealnie dopasuje się do Waszej ulubionej kawy... Polecam serdecznie. Źródło: wycięte z gazety... niestety nie pamiętam jakiej ;)

 Składniki ciasta:

  • 25 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

 Żółtka ubić na puszystą masę, dodać cukier, margarynę oraz rum. Mąkę połączyć z orzechami, kakao, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Piec około 50 minut w temp. 180'C. Po ostudzeniu oblać polewą i schłodzić.

sobota, 10 listopada 2012

Jeśli nie wiecie do czego wykorzystać aronię, a została bidulka jeszcze w ogrodzie... proponuję szarlotkę! Przepis znalazłam kiedyś w gazetce Ciasta domowe nr 115. Chętnie wróciłam do niego po kilku latach. Składniki ciasta podaję w oryginale. Dzisiaj robiłam z połowy składników w formie 24x24cm. Polecam gorąco.

Składniki ciasta kruchego:

  • 2,5 szk. mąki pszennej
  • 1 szk. cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Do 1/3  ciasta dodać kakao. Obie części schłodzić.

Masa jabłkowo-aroniowa:

  • 1 kg jabłek
  • 250 g aronii
  • 100 g masła
  • 1/2 szk. cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cynamonu

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na maśle. Dodać aronię i cukier, poddusić i ostudzić. Dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 2 białka
  • 1/2 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.

Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na dno przygotowanej wcześniej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 10 minut w temp. 180'C.

Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkowo-aroniową, następnie pianę z białek. Na sam wierzch zetrzeć ciasto kakaowe. Piec przez 30-40 min. w temp. 180'C.

poniedziałek, 05 listopada 2012

Pewnie większość z Was miała okazje spróbować lub samemu upiec to ciasto. Gdy znalazłam przepis na blogu Moje wypieki, nie zastanawiałam się zbyt długo i nie żałuję. Przepis prosty w swej istocie, ot zwykłe placki miodowe, przełożone zwykłą śmietaną, a na górze zwykła masa kajmakowa, orzechy. W efekcie bardzo fajne połączenie smaków, a ten zapach pieczonych placków miodowych... bezcenny! Ciasto trzeba przygotować minimum dzień wcześniej, aby placki zdążyły zmięknąć. Z każdym dniem, ciasto wydaje się coraz lepsze. Polecam gorąco.

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 15 dag miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Dno prostokątnej formy o wymiarach 38x23cm wyłożyć pergaminem, rozwałkować jedną część ciasta. Piec około 15 minut w temperaturze 200'C. Tak samo upiec drugi placek. Jeśli macie warunki, można piec jednocześnie, ale nic się nie stanie, jak upieczecie jedno po drugim.

Składniki na krem:

  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 szk. wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania zmiksować dwie łyżki śmietany z żelatyną, po czym połączyć z resztą śmietany.

Dodatkowo:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowana pod przykryciem około 3 godziny) lub puszka gotowej masy kajmakowej
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich

Kremem śmietankowym przełożyć upieczone placki miodowe, a na wierzchu rozsmarować masę kajmakową i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.

niedziela, 04 listopada 2012

 

W dalszym ciągu w tonacji jesienno-jabłkowej. Tym razem chciałabym podzielić się z Wami roladą jabłkową. Przepis zaczerpnęłam ze zbiorów s. Anastazji. Zmniejszyłam ilość jajek, do jabłek dorzuciłam po garści rodzynek i orzechów, posypałam cynamonem. Same jabłka wydawały mi się nazbyt smutne. I o ile rolad robić nie potrafię, ta mi wyszła. Delikatna, smaczna, a do tego szybko się robi. Polecam gorąco.

Składniki na biszkopt:

  • 3 duże jaja
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

  • 5-6 jabłek
  • po garści rodzynek i orzechów włoskich
  • cukier waniliowy
  • cynamon

Dużą blachę (minimum 33x26cm) wyłożyć pergaminem. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć sok. Rozłożyć równo na pergaminie, posypać cukrem waniliowym, cynamonem i bakaliami, wyrównać.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na jabłka. Piec około 30 minut.

Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę (pergaminem do góry), zdjąć pergamin, zwinąć ściśle roladę. Po ostudzeniu obsypać cukrem pudrem.

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne