sobota, 05 stycznia 2013

 

Te muffinki upiekłam jeszcze przed świętami, na przyjazd brata i jego życzenie "czegoś bardzo czekoladowego" :) Przepis na nie znalazłam na stronie Moje wypieki i wydał mi się idealnie czekoladowy, odpowiedni na grudniowe dni i przyjęcie Gościa. Muffinki wyszły dokładnie jak napisała Dorotka: fantastyczne, mięciutkie, mocno czekoladowe i korzenne, pyszne! Przekonajcie się sami! :) 

Składniki:

  • 2/3 szk. i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szk. kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szk. kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szk. powideł

Mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.

Masło roztopić, dodać czekoladę i kakao, wymieszać i ostudzić.

Jajka i cukier ubić mikserem, dodać ekstrakt, masę czekoladową i śmietanę na zmianę z suchymi składnikami.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł, przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec w temp. 170'C przez ok. 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka.

wtorek, 01 stycznia 2013

Długo zastanawiałam się, jakie ciasto będzie odpowiednie na sylwestrowy długi wieczór. Ponieważ po świętach czułam sernikowy niedosyt, przypomniało mi się to ciasto. Ma w sobie wiele dobrego, puszystą masę serową, soczyste brzoskwinki, no i mak! Uczta dla podniebienia ;) Polecam gorąco i życzę Wam Szczęśliwego i Słodkiego Nowego Roku! :)

Źródło: Wielkie Żarcie, z modyfikacjami.

Ciasto:

  • 2 szk. mąki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na trzy równe części, zamrozić.

Masa serowa:

  • 50 dag twarogu półtłustego, 3-krotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • aromat pomarańczowy

 Masło stopić i ostudzić, po czym utrzeć z serem. Dodawać po jednym żółtku, budyń i aromat. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i delikatnie wymieszać z masą serową.

Dodatkowo: puszka brzoskwiń

Pianka makowa:

  • 4 białka
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. wiórków kokosowych
  • 3/4 szk. maku
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, mąkę, proszek, wiórki kokosowe i mak. Dokładnie, lecz delikatnie wymieszać.

Przygotować blachę o wymiarach 23x28cm. 2 części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko ugnieść. Wyłożyć masę serową, na której rozłożyć brzoskwinie pokrojone w ćwiartki i przykryć pianką makową. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 min. w temp. 170-180'C.

sobota, 29 grudnia 2012

Święta minęły niepostrzeżenie, po moich wypiekach nie zostało nawet okruszka, więc by mój brat nie wracał do domu ze smutną miną, w słodkim niedosycie, upiekłam pieguski. Każdy zna te kruche, maślane ciasteczka, kuszące bakaliami, czekoladą lub czym tylko chcecie... Zdecydowanie lepsze od tych sklepowych, przekonajcie się sami. Polecam :)

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szk. cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 2,5 szk. mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 1,5 szk. bakalii (dałam skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy włoskie i sezam)

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, aromatem. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wyrobić gładkie ciasto. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy razem z innymi bakaliami. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w odstępach (podczas pieczenia rozpłyną się po bokach). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180'C przez 15-20 minut.

środa, 26 grudnia 2012

Chciałabym podzielić się z Wami jeszcze jednym świątecznym wypiekiem. Uwielbiam ten sernik. Spód z herbatników i mnóstwo masy twarogowej z naszymi ulubionymi bakaliami. Oblany gorzką czekoladą. Prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo dobry. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasto na niedzielę", podaję w wersji zmodyfikowanej.

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 8 jajek
  • 10 dag masła
  • 40 dag cukru (można dać mniej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • aromat pomarańczowy
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Dodatkowo:

  • herbatniki

Masło utrzeć z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Dodać twaróg, oba rodzaje mąki i bakalie.  Z białek ubić sztywną pianę i połączyć delikatnie z resztą składników. Dno formy o wym. 20x32cm wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Rozłożyć herbatniki i wylać masę twarogową. Piec 50 minut w temp. 180'C. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ok. 30 gram margaryny

Czekoladę połamać, podgrzewać razem z margaryną na bardzo wolnym ogniu. Po ostudzeniu oblać sernik.

 

Dawno nie piekłam typowego makowca. Ten przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki, zachęcona dużą ilością pozytywnych komentarzy, nie zastanawiałam się w ogóle.  Idealne ciasto drożdżowe i dużo domowej masy makowej. Jest boski. Nie powiem nic więcej. Musicie sami się przekonać ;)

* przepis z moimi drobnymi modyfikacjami

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szk. mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 150 g roztopionej margaryny
  • 45 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 16 g cukru waniliowego

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku, odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na końcu rozpuszczony tłuszcz. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • olejek migdałowy
  • cynamon do smaku
  • 5 białek (zostały od ciasta)
  • dowolne bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki

Mak zalać wodą i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. Odcedzić, ostudzić i dwukrotnie zemleć. Dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać pianę ubitą z białek.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować prostokątne placki, podsypując mąką. Równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając 3 cm wolnej przestrzeni, w formie tuby. Piec w temp. 180-190'C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu polukrować.

wtorek, 25 grudnia 2012

Ktoś mógłby powiedzieć, a cóż to za piernik bez miodu!? Dobry! Mięciutki, pachnący i bardzo szybki w przygotowaniu. Można przełożyć go dowolnie, kremem, marcepanem, powidłami lub pozostawić bez niczego, jak w oryginalnym przepisie bardzo starego wydania Poradnika Domowego. Piekłam go już wiele razy, w te święta również... więc z czystym sumieniem mogę go polecić :)

Składniki ciasta:

  • 3 szk. mąki
  • duże opakowanie przyprawy do pierników
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szk. mleka
  • 1 szk. cukru
  • słoiczek dżemu (dałam powidła śliwkowe)

Margarynę, jaja, cukier utrzeć. Mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao wymieszać. Do utartej masy jajecznej dodawać stopniowo sypkie składniki, mleko i dżem. Utrzeć dokładnie, wylać na blachę o wymiarach 38x22cm. Piec 40-50 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż.

Składniki kremu:

  • 20 dag masła
  • 25 dag nutelli
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 0,5 szk. spirytusu

Śliwki pokroić, zalać spirytusem i odstawić na kilka godzin. Masło utrzeć na puch, dodać nutellę i odsączone śliwki. Wymieszać. Przełożyć piernik.

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • ok. 30 gram margaryny

Czekoladę połamać, rozpuścić razem z margaryną na bardzo wolnym ogniu. Po przestudzeniu oblać piernik.

piątek, 21 grudnia 2012

Mam dla Was kuszącą propozycję, być może jeszcze na te święta... :) Ciasto robiłam już kilka razy. Moich Smakoszy urzekały zwłaszcza śliwki zanurzone w czekoladzie, przypominające smak dzieciństwa, czasy - gdy były one prawdziwym rarytasem. Proste ciasto, ale warto je zrobić, chociaż raz, by przekonać się do następnego... i następnego... ;)

To mój ostatni wpis przed świętami, dlatego wszystkim, którzy do mnie zaglądają życzę wesołych  świąt! Pozdrawiam ciepło z zaśnieżonych Mazur, Agnes.

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 1/2 szk. cukru
  • 2 szk. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szk. oleju słonecznikowego

Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, połączyć z masą jajeczną. Na końcu wlać olej i dokładnie wszystko wymieszać. Przelać do przygotowanej formy o wym. 22x37cm, piec przez 30-40 minut w temperaturze 150-180'C. Po ostudzeniu przekroić na pół.

Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • kostka margaryny

Z podanych składników (oprócz margaryny) ugotować budyń. Po ostudzniu utrzeć z margaryną.

Dodatkowo:

  • 40 dag suszonych śliwek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • dżem z czarnej porzeczki

Pierwszy placek posmarować dżemem, wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugim plackiem, na który wyłożyć resztę kremu. Śliwki (można pokroić drobniej) rozłożyć na kremie. Czekoladę roztopić z margaryną. Po przestudzeniu oblać śliwki.

czwartek, 20 grudnia 2012

Kolejna propozycja sernikowa... Ten sernik powstał z kombinacji różnych ciast, efekt okazał się całkiem niezły. Lubię połączenie twarogu i jabłek, a ta biała czapa kokosu świetnie współgra z resztą składników. Polecam gorąco :)

Ciasto:

  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g. masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć dno prostokątnej formy. Na czas przygotowania masy serowej włożyć do lodówki.

Masa serowa:

  • 500 g. twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 16 g. cukru waniliowego
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 3 łyżki mleka

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać budyń, mleko i zmielony twaróg. Wymieszać. Masę wylać na ciasto. Piec ok. 45 min. w temp. 180'C. Ostudzić.

 Dodatkowo:

  • słoik musu jabłkowego
  • galaretka pomarańczowa

Mus jabłkowy doprowadzić do wrzenia, dodać galaretkę, wymieszać. Gdy przestygnie, wyłożyć na masę serową.

Masa kokosowa

  • 1 1/2 szk. śmietany 18%
  •  1 szk. cukru
  • 200 g. wiórek kokosowych
  • 100 g. masła

Do śmietany dodać cukier i wiórki kokosowe, gotować przez kilka minut do zgęstnienia. Po ostudzeniu utrzeć z masłem i wyłożyć na mus jabłkowy. Całość schłodzić w lodówce.

niedziela, 16 grudnia 2012

Może uda mi się kogoś skusić na ten makowiec? :) Jest pyszny, zwłaszcza po schłodzeniu. Wilgotna i aromatyczna masa makowa, w połączeniu z orzeźwiającą masą jabłkową, obie przykryte puszystym biszkoptem... Składniki ciasta możecie podwoić, jak w oryginalnym przepisie wydawnictwa Ciast domowych, wówczas przyjemności smakowania będzie jeszcze więcej. Polecam serdecznie :)

Ciasto makowe:

  • 1 1/2 szk. maku
  • 1/3 szk. cukru
  • 3- 4 jajka
  • 50g. masła
  • 2 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
  • rodzynki

Mak sparzyć, odstawić na noc, po czym zemleć dwukrotnie. Jajka utrzeć z cukrem, masłem, miodem, aromatem, dodać porcjami mak i rodzynki, dokładnie wymieszać.

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, a na koniec mąkę.

Masa jabłkowa:

  • 1 słoik musu jabłkowego ( 500ml) + 2 jabłka
  • galaretka pomarańczowa

Mus podgrzać, rozpuścić w nim galaretkę. Do przestudzonej masy dodać dwa jabłka starkowane na tarce o grubych oczkach, wymieszać.

Dodatkowo: polewa

Do przygotowanej formy keksowej  (wym. 9cm x37cm) wyłożyć równomiernie masę makową, a na nią masę jabłkową. Piec ok. 20 minut w temp. 180'C. Na podpieczone ciasto wylać biszkopt i piec jeszcze ok. 25 minut. Po ostudzeniu oblać polewą.

* Aby skrócić czas oczekiwania na mak, można suchy mak zalać wodą i gotować przez pół godziny, po czym odcedzić, przestudzić i od razu mielić, ja robiłam tak w tym wypadku.

piątek, 14 grudnia 2012

Wspominałam już, że uwielbiam serniki. Ten jest inny, wzbogacony masą owocową i masą budyniową, pyszny. Wygląda skomplikowanie, ale to tylko pozory, a jeśli trudno Wam w to uwierzyć, to uwierzcie chociaż, że wart jest zachodu. Polecam na święta lub fajniejsze okazje...

(Źródło: "Przepisy siostry Anastazji, 100 nowych ciast", z modyfikacjami)

Biszkopt jasny:

  • 3 jaja
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodając na końcu cukier i żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Masę przelać do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem i upiec w temp. 170°C przez 25-30 minut. Ostudzić.

Biszkopt ciemny:

  • 3 jaja
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/3 szk. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kakao

Biszkopt ciemny przygotować i upiec w ten sam sposób jak biszkopt jasny.

Wkładka serowa:

  • 60 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 jaj
  • 15 dag margaryny

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, twaróg i budyń. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć w całość. Upiec w tej samej blaszce co biszkopty.

Masa budyniowa:

  • 1/2 l. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru
  • 25 dag masła

Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem.

Masa owocowa:

  • 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2-3 łyżki cukru

Większe truskawki pokroić, przełożyć do garnka, posypać cukrem i rozprażyć na wolnym ogniu. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, połączyć z owocami, dokładnie wymieszać, przestudzić.

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca galaretka - biszkopt jasny - polewa czekoladowa

| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne