wtorek, 20 października 2015

 

Znalazłam kolejny świetny pomysł na wykorzystanie białek, tym razem na blogu Daktyle w czekoladzie. Delikatny biszkopt, przełożony masą jabłkową, zwieńczony polewą czekoladową tworzą mini torcik, z każdym dniem coraz smaczniejszy. Polecam na dłuższe jesienne wieczory :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 8 białek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 zaokrąglonych łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 8 czubatych łyżek mąki

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodać cukier i proszek do pieczenia. Dodać olej i mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do formy o wym. 20 x 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 180°C. Ostudzić, każdy blat przekroić na pół tak, by powstały 4 blaty o wymiarach 10 x 15 cm.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 150 ml wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (pominęłam)

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, podlać 50 ml wody, dodać cukier, dusić przez około 15 minut. Budyń wymieszać ze 100 ml wody, wlać do gorących jabłek, wymieszać i podgrzać do zgęstnienia. Gorącą masą przekładać placki (po 4-5 łyżek), wyrównać, lekko docisnąć.

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml czekolady deserowej
  • 80 ml śmietany 30%

Śmietanę podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać i wylać na górny blat. Schłodzić.

Udanych wypieków! :)

piątek, 02 października 2015

Zebra to chyba jedno z najpopularniejszych ciast i ... smak mojego dzieciństwa. Może dlatego, że zawsze chciałam ten smak przywołać, za każdym razem wychodziły mi popisowe zakalce. To miało być moje ostatnie podejście, które ku mojemu zaskoczeniu zakończyło się powodzeniem - z zupełnie nowego przepisu, z dodatkiem śliweczek, bardzo fajnie ożywiających całość. Nowością był dodatek gorącej wody dodanej do ciasta... i może w tym tkwił cały sekret? Polecam!

Źródło: Ciasto zebra ze śliwkami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 szk. mąki
  • 1 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szk. oleju słonecznikowego
  • 1/3 szk. gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 10 śliwek

Jajka ubić z cukrem, dodać olej, aromat i wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Na dno tortownicy o średnicy 26cm wylewać na środek- łyżka po łyżce jasne i ciemne ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki lub ćwiartki śliwek skórką do dołu. Piec przez 40 minut w temp. 180°C.

Udanych wypieków! :)

poniedziałek, 07 września 2015

Dwubarwne ciasto przełożone kremem budyniowym, skrywające biszkopty w towarzystwie galaretki. Z maluteńką nutką kawy... :) Słodycz tego ciasta całkowicie zaprzecza jego złowrogiej nazwie... Ciasto występowało już na wielu blogach, przyszła więc pora i na mnie... Przepis podglądnięty tutaj, podaję z moimi małymi zmianami. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1,5 szk. cukru
  • 1 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szk. oleju

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając małymi porcjami cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i olej, delikatnie i dokładnie wymieszać.

Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szk. oleju

Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Na przemian dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać.

Formę o wymiarach 23 x 38cm wyłożyć pergaminem. Układać na przemian jasne i ciemne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem. Piec w temp. 180°C przez 35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Krem budyniowy:

  • 1 i 3/4 szk. mleka
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 200 g margaryny Kasia

Z podanych składników ugotować budyń, po ostudzeniu utrzeć z miękką margaryną.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki agrestowej - rozpuszczone w 2 szk. gorącej wody
  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • 200  ml mocnej kawy
  • posiekane orzechy

Na pierwszy blat ciasta rozsmarować połowę kremu, ułożyć biszkopty nasączone kawą. Pomiędzy biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę. Drugi blat ciasta posmarować resztą kremu i ułożyć na biszkoptach (kremem do dołu).

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietany 30%

W rondelku podgrzać śmietanę, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 1 minutę, energicznie wymieszać. Oblać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 23 sierpnia 2015

Sierpień... Lubię go za śliwki dojrzewające w słońcu, które potem można wykorzystać do ulubionych wypieków. Tym razem śliwki trafiły do mini serniczków, z którymi współgrały z prawdziwą klasą. Inspirację znalazłam na blogu Słodka Magia od Kuchni. Przepis nieco zmodyfikowałam i polecam gorąco!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mus śliwkowy:

  • 15 dag wypestkowanych śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody

Składniki umieścić w garnuszku, dusić do miękkości, przestudzić, 'zblenderować'.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Dodatkowo: 100 g herbatników pełnoziarnistych, kilka kostek białej czekolady

Herbatniki pokruszyć, wsypać na dno 12 papilotek. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko na jednolitą masę, wypełnić papilotki, wyrównać.  Na każdy serniczek nałożyć po łyżeczce musu śliwkowego. Piec 25 minut w temp. 170°C. Po ostudzeniu oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Udanych wypieków! :)

sobota, 15 sierpnia 2015

Dawno nie było na blogu muffin. Gdy zobaczyłam je u Beetle, wiedziałam, że szybko je upiekę. Wyszły dokładnie tak jak je opisuje - przepyszne, pulchne, delikatne. Ziarenka maku miło współgrają ze słodko - kwaśnymi śliwkami.. Niby zwykłe muffiny, a można o nich pisać długo. Polecam!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szk. maślanki
  • 75 ml oleju
  • 1 3/4 szk. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek suchego maku
  • 6 - 8 śliwek

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki, minimalnie oprószyć mąką.

Mąkę, proszek do pieczenia, mak wymieszać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wlać maślankę i olej, zmiksować. Do masy dodać sypkie składniki, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu ułożyć śliwki, delikatnie docisnąć. Piec około 20-25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 02 sierpnia 2015

Sernik z brzoskwiniami, w otoczeniu ciasta kruchego i niebanalnego ciasta orzechowego. Trudno oprzeć się takiej kompozycji smakowej, o czym przekonała się jakiś czas temu Mariolcia. Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast s. Anastazji", której de facto nie mam ;) Gorąco polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto kruche:

  • 3 szk. mąki
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, schłodzić.

Masa orzechowa:

  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szk. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stopionego masła

Masło, mleko i cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać, ostudzić. Dodać żółtka, ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia i delikatnie połączyć.

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g stopionego masła
  • 8 jaj
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 g cukru

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.

Dodatkowo: puszka brzoskwiń

Złożenie ciasta (forma o wym. 23 x 33cm):

1/2 ciasta kruchego - masa orzechowa - 1/2 masy serowej - brzoskwinie pokrojone w kostkę - 1/2 masy serowej - 1/2 ciasta kruchego

Całość piec w temp. 180°C przez około 60-80 minut. Ostudzić w piekarniku.

Udanych wypieków! :)

piątek, 17 lipca 2015

 To ciasto zaintrygowało mnie już rok temu, gdy zobaczyłam je u Beetle. Ponieważ arbuz w cieście jest raczej rzadkością, wiedziałam, że prędzej czy później, będę musiała przekonać się, jak wypada w towarzystwie dwóch biszkoptów, masy śmietanowej oraz soczystych truskawek w galaretce. Efekt końcowy bardzo miło zaskakuje. Przepis podaję z moimi zmianami, polecam bardzo!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki minus 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Masę przelać do formy o wym. 20 x 30cm, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temp. 180°C. Wystudzić, zdjąć wierzchnią skórkę, nasączyć (niekoniecznie).

Biszkopt z makiem:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie strużką wlać ocet. Mąki i mak wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut w temp. 160 - 170°C. Ostudzić.

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 1łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę rozsmarować na biszkopcie, schłodzić.

Masa arbuzowa:

  • 1/2 kg miąższu z arbuza
  • 1 op. galaretki arbuzowej (Winiary)
  • 1 op. budyniu śmietankowego

Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla gotować 10-15 minut. Arbuza można zblenderować. Dodać galaretkę, energicznie wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać do masy arbuzowej i gotować chwilę do zgęstnienia. Ostudzić, tężejącą masę przełożyć na masę śmietanową. Przykryć biszkoptem makowym.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki truskawkowej (rozpuścić, ostudzić)
  • ok. 500 g truskawek

Truskawki umyć, pokroić, ułożyć na biszkopcie makowym. Zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Udanych wypieków! :)

środa, 01 lipca 2015

Przedstawiam dzisiaj pomysł na wykorzystanie (zamrożonych) białek, a przy okazji pyszne i lekkie ciasto z sezonowymi owocami. Polecam gorąco!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do przygotowanej formy o wym. 20 x 20 cm. Piec około 40 minut w temp. 180' C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa serowa:

  • 700 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • ok. 1/4 szk. gorącej wody

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, po przestudzeniu połączyć z resztą składników.

Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć drugą część masy. Odstawić do całkowitego stężenia masy.

Dodatkowo: 2 op. galaretki o dowolnym smaku i owoce (u mnie malinki)

Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, ponownie schłodzić.

Udanych wypieków :)

niedziela, 14 czerwca 2015

Jeśli poznaliście już smak Kory orzechowej  i miło ją wspominacie, to dzisiejsze ciasto również powinno przypaść Wam do gustu. Jest bardzo podobne, zarówno wizualnie, jak i smakowo. Przepis pochodzi z książki '183 nowe przepisy siostry Anastazji". Polecam!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 8 białek
  • 20 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 5 dag kokosu
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami, dodać cukier i żółtka. Orzechy, kokos, rodzynki, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 38 x 23cm i piec w temp. 170°C przez 30-40 minut. Ostudzić.

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier do smaku
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 25 dag masła

Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Ugotować budyń, dodając cukier do smaku, ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Dodatkowo:

  • duża paczka delicji
  • 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 3 szk. wody

Na ciasto wyłożyć połowę kremu, ułożyć delicje, przykryć drugą częścią kremu, wyrównać. Ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.

Udanych wypieków! ;)

czwartek, 04 czerwca 2015

W miniony weekend miałam przyjemność przygotowania tortu na chrzest. Postanowiłam zrobić niespodziankę, a zarazem trochę poeksperymentować. Sporo słyszałam wcześniej o opłatkach na tort, dlatego sama zdecydowałam się na taką dekorację. Samo przygotowanie jest banalnie proste- opłatek należy umieścić na torcie minimum dwie godziny przed podaniem. Gdy opłatek nabierze wilgoci, barwy staną się wyraźniejsze a nasz tort pokroi się idealnie.

Sam tort to nic innego jak biszkopt przełożony truskawkami w galaretce oraz bitą śmietaną. Prosty, leciutki i bardzo smaczny. Mój ulubiony :)

Efekt końcowy spełnił moje oczekiwania, mam nadzieję, że i Wam się podoba ;)

Pozdrawiam serdecznie!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne