piątek, 17 sierpnia 2018

Jak wiadomo, jagody możemy wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie sprawdziły się w serniku na zimno- wyszedł lekki, intensywnie owocowy i orzeźwiający. Można użyć świeżych jagód, ale poza sezonem świetnie sprawdzą się mrożone. Polecam!

Inspiracja znaleziona u Beaty.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spód:
  • 120 g ciasteczek maślanych - pokruszonych
  • 50 g rozpuszczonego masła

Składniki wymieszać i wyłożyć nimi dno formy o wym. 24 x 24cm. Odstawić do lodówki.

Sernik:
  • 1 kg sera twarogowego (użyłam Presidenta)
  • 250 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 1,5 szk. jagód
  • 2 łyżki cukru do jagód
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml śmietany kremówki

Jagody zmiksować z sokiem z cytryny oraz z cukrem. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać zmiksowane jagody. Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzać ją krótko, dodać do masy sernikowej. Śmietanę kremówkę zmiksować na sztywny krem, dodać do sernika i delikatnie wymieszać łopatką. Przełożyć sernik do formy i schłodzić w lodówce. 

Galaretka:
  • 1 szk. jagód - zmiksowanych
  • 1 op. galaretki jagodowej rozpuszczonej w szklance gorącej wody

Galaretkę wymieszać z jagodami, lekko tężejącą wylać na sernik i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Udanych! ;)

poniedziałek, 14 maja 2018
Niezwykle leciutki i delikatny, bardzo szybki w przygotowaniu (pomijając czas studzenia galaretek i całości w ogóle), orzeźwiający, idealny na upalne dni. Zamiast czytać zalety tego serniczka, sami spróbujcie go zrobić :) U mnie wersja z brzoskwiniami, ale jak tylko pojawią się truskawki... na pewno wykorzystam w wiadomym celu. Inspirację znalazłam tutaj, polecam gorąco!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Masa serowa:
  • 750 g serka waniliowego homogenizowanego (u mnie Tutti)
  • 3 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 3 szk. gorącej wody
  • 6 połówek brzoskwiń (z puszki)

Dodatkowo: okrągłe biszkopty

Galaretki dokładnie rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Lekko tężejące miksować na dużych obrotach miksera, aż galaretka znacznie zwiększy swoją objętość. Dodać serki homogenizowane i całość wymieszać.

Dno tortownicy i średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami, przełożyć połowę masy, wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalać pozostałą masą. Uwaga: masa bardzo szybko tężeje.

Brzoskwiniowy wierzch:
  • 5 połówek brzoskwiń w syropie
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 1/2 szk. gorącej wody
Brzoskwinie pokroić na kawałki, zblendować na gładki mus. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, dodać do musu brzoskwiniowego, wymieszać i ostudzić. Wylać na masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
niedziela, 08 kwietnia 2018

Delikatność masy śmietanowej równoważy słodycz masy krówkowo - słonecznikowej. Całość przełamuje lekko kwaśny dżem z czarnej porzeczki, a to wszystko ukryte w kakaowym biszkopcie. Zdecydowanie faworyt na moim świątecznym stole. Polecam gorąco!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka wrzątku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x 28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa krówkowo - słonecznikowa:

  • 300 g obranego słonecznika
  • 1/4 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 250 g masła

Słonecznik wymieszać z roztopioną margaryną, cukrem i mlekiem. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i zapiec na złoty kolor w temp. 175°C przez około 20 minut. Ostudzić i pokruszyć. Masło utrzeć na puszysty krem, dodać masę krówkową i słonecznik. 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op. galaretki cytrynowej + 1 szk. wody

Galaretkę rozpuścić w 1 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną galaretkę.

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • wiórki czekolady deserowej

Przełożenie: pierwszy blat ciasta - dżem - masa krówkowo- słonecznikowa - drugi blat ciasta - masa śmietanowa - wiórki czekoladowe

Udanych wypieków! :)

niedziela, 01 kwietnia 2018

Mięciutka, pachnąca kajmakiem, szybka w przygotowaniu, bezproblemowa babeczka. Przepis znalazłam na blogu Cynamonowy Pył, podaję z moimi zmianami. Polecam!

Korzystając z okazji, chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Pozdrawiam serdecznie :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 5 jajek 
  • 3 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 100g masła
  • 300g masy krówkowej
  • 180g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 Dodatkowo :

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Masę kajmakową i masło połączyć, delikatnie podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku, sok z cytryny,  masę kajmakową, obydwie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Formę na babkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w temp. 180ºC przez 45-50 minut. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 26 marca 2018

Zwyczajnie lubię makowce, dlatego ten przekładaniec spełnił moje kulinarne oczekiwania. Placki makowe skrywają w sobie aksamitny krem budyniowy, a całość ożywia owocowa galaretka. Ciasto może śmiało zagościć na świątecznym stole. Polecam gorąco.

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji, przepis podaję ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 10 dag płynnego miodu
  • 30 dag zmielonego maku
  • 5 dag kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać miód, zmielony mak, kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wym. 22 x 32 cm, piec w temp. 180°C przez około 60 minut. Po ostudzeniu, przekroić wzdłuż na dwa blaty

Masa budyniowa:

  • 1/2 l. mleka
  • cukier do smaku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 margaryny Kasia

Z mleka, cukru i mąk ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodając dodać ostudzony budyń.

Dodatkowo:

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 op. galaretki truskawkowej - rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
  • polewa czekoladowa

Przełożenie: blat makowy - masa - biszkopty - tężejąca galaretka - masa - blat makowy - polewa czekoladowa

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 05 marca 2018

Większość z nas zna smak bloku czekoladowego, dla mnie jest jednym ze smaków dzieciństwa. Do przepisu wróciłam po wielu latach, a smak bloku nie rozczarował mnie ani trochę. Mega słodki (można użyć mniej cukru lub więcej kwaśnych bakalii), łatwy i szybki w przygotowaniu, ponadczasowy. Polecam gorąco!

Źródło: Blok czekoladowy

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 szk. cukru
  • 250 g masła
  • 1/2 szk. wody
  • 2-3 łyżki kakao
  • 400 g pełnego mleka w proszku
  • suche wafle lub herbatniki
  • ulubione bakalie: rodzynki, orzechy, żurawina, suszony ananas, kandyzowane wiśnie, skórka pomarańczowa

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie zdjąć z palnika i wystudzić. Do dużej miski wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić. Po wyjęciu z formy oblać polewą czekoladową.

wtorek, 20 lutego 2018

Mocno czekoladowe, kruche ciasteczka w kształcie serca, zanurzone w ulubionej czekoladzie, mogą stanowić słodki prezent dla ukochanej osoby. Przepis znalazłam w Małej cukierence i polecam gorąco!

----------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 2/3 szk. ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2/3 szk. cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 220g miękkiego masła
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)

Do dekoracji:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • posypka cukrowa

Przesiać mąkę z kakao, dodać sól i wymieszać.

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać mikserem przez 4 minuty. Dodać mąkę z kakao i zagnieść rękoma ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać 1 łyżkę wody. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podsypując niewielką ilością mąki, rozwałkować na około 4-5 mm. Z ciasta wycinać serduszka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Piec w temperaturze 170°C przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 10-15 minut i dopiero je przenosić. Ostudzić.

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę ciasteczka pomalować czekoladą, udekorować cukrową posypką. Ostawić do zastygnięcia czekolady.

Udanych wypieków :)

wtorek, 06 lutego 2018

Z myślą o Tłustym Czwartku, choć nie tylko, przedstawiam przepis na oponki serowe. Są smaczne, pulchniutkie, szybkie w przygotowaniu i zdecydowanie najlepsze pierwszego dnia. Ja do moich użyłam sera z wiaderka, dlatego musiałam dodać odrobinę więcej mąki. Przepis znalazłam na Domowych Wypiekach i polecam gorąco.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 250g sera półtłustego
  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 125ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Ser przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, obydwa cukry, żółtka, sodę, ocet, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1 - 1,5cm. Za pomocą szklanki wycinać w cieście kółka, a na środku kieliszkiem lub zakrętką wykroić małą dziurkę.

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor, po czym ułożyć na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

Udanego smażenia :)

wtorek, 30 stycznia 2018

Spośród wielu przepisów na ciasto marchewkowe, mój wybór padł na ten, z Kwestii Smaków. Wybór idealny, ciasto jest niezbyt słodkie, najeżone ulubionymi bakaliami, zdrowe, przełożone aksamitnym kremem. Z kremu możecie zrezygnować, ciasto będzie równie smaczne. Przepis podaję z moimi zmianami, polecam! :)

------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynków
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Jajka i cukier ubić do podwojenia objętości. Cieniutkim strumieniem dolać olej i aromat. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i delikatnie wymieszać.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do formy o wym. 21 x 21cm wyłożonej pergaminem. Piec przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Składniki kremu:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywny krem, dodać serek, przestudzoną czekoladę oraz żelatynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Przykryć drugim blatem i schłodzić.

Udanych wypieków :)

sobota, 13 stycznia 2018

Delikatny biszkopt o karmelowym smaku, skrywa w sobie dwie warstwy- soczyste wiśnie zatopione w galaretce i słodziutką masę śmietankową. Idealnej kompozycji smakowej towarzyszy masa krówkowa i orzeszki... Trudno się oprzeć takiej pokusie. Przepis znaleziony na Just Yummy Bake, podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 4 jaja
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. mąki
  • 1 op. budyniu o smaku toffi
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Biszkopt przelać do formy o wym. 21 x 21cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 30 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż na trzy blaty. 

Składniki masy śmietanowej:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • wiśnie w sosie własnym
  • 1 op. galaretki wiśniowej
  • pół słoiczka dżemu pomarańczowego

Jeden blat biszkoptu ułożyć w blaszce, wyłożyć na niego wiśnie i zalać tężejącą galaretką. Drugi blat biszkoptu posmarować dżemem pomarańczowym, ułożyć na galaretce i równomiernie rozprowadzić masę śmietanową, przykryć trzecim blatem biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

Udanych wypieków :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne