ciasta przekładane

niedziela, 08 kwietnia 2018

Delikatność masy śmietanowej równoważy słodycz masy krówkowo - słonecznikowej. Całość przełamuje lekko kwaśny dżem z czarnej porzeczki, a to wszystko ukryte w kakaowym biszkopcie. Zdecydowanie faworyt na moim świątecznym stole. Polecam gorąco!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka wrzątku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x 28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa krówkowo - słonecznikowa:

  • 300 g obranego słonecznika
  • 1/4 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 250 g masła

Słonecznik wymieszać z roztopioną margaryną, cukrem i mlekiem. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i zapiec na złoty kolor w temp. 175°C przez około 20 minut. Ostudzić i pokruszyć. Masło utrzeć na puszysty krem, dodać masę krówkową i słonecznik. 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op. galaretki cytrynowej + 1 szk. wody

Galaretkę rozpuścić w 1 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną galaretkę.

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • wiórki czekolady deserowej

Przełożenie: pierwszy blat ciasta - dżem - masa krówkowo- słonecznikowa - drugi blat ciasta - masa śmietanowa - wiórki czekoladowe

Udanych wypieków! :)

sobota, 13 stycznia 2018

Delikatny biszkopt o karmelowym smaku, skrywa w sobie dwie warstwy- soczyste wiśnie zatopione w galaretce i słodziutką masę śmietankową. Idealnej kompozycji smakowej towarzyszy masa krówkowa i orzeszki... Trudno się oprzeć takiej pokusie. Przepis znaleziony na Just Yummy Bake, podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 4 jaja
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. mąki
  • 1 op. budyniu o smaku toffi
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Biszkopt przelać do formy o wym. 21 x 21cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 30 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż na trzy blaty. 

Składniki masy śmietanowej:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • wiśnie w sosie własnym
  • 1 op. galaretki wiśniowej
  • pół słoiczka dżemu pomarańczowego

Jeden blat biszkoptu ułożyć w blaszce, wyłożyć na niego wiśnie i zalać tężejącą galaretką. Drugi blat biszkoptu posmarować dżemem pomarańczowym, ułożyć na galaretce i równomiernie rozprowadzić masę śmietanową, przykryć trzecim blatem biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

Udanych wypieków :)

niedziela, 04 czerwca 2017

Mój Mąż mówi na to ciasto "niebo w gębie" :) Ciasto jest delikatne, niezbyt słodkie, rześkie, rozpływające się w ustach. Najlepszą rekomendacją będzie to, że w ciągu jednego miesiąca, robiłam je 3 razy. Inspirację znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, przepis podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i obydwa cukry. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy o wym. 24 x 24cm, piec w temp. 170°C przez około 20 minut. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.

Masa jabłkowa:

  • 0,5l musu jabłkowego
  • 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej

Mus jabłkowy podgrzać, dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Ostudzić i wyłożyć na biszkopcie. Wyrównać i schłodzić.

Masa śmietankowa:

  • 1 op. galaretki jagodowej
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szk. gorącej wody. Odstawić do stężenia, następnie pokroić w kostkę. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, podgrzać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywny krem, dodać cukier puder, żelatynę i kostki galaretek. Wymieszać i wyłożyć na masie jabłkowej.

Dodatkowo: 2 op. galaretki cytrynowej

Galaretkę rozpuścić w 3 szk. gorącej wody, ostudzić. Tężejącą wylać na masę śmietankową. Schłodzić przez kilka godzin.

Udanych wypieków :)

niedziela, 30 kwietnia 2017
Myślę, że to ciasto wywoła uśmiech nie tylko na twarzy Teściowej, ale także u zwolenników słodko-kwaśnych, nie zbyt ciężkich przekładańców. Jest trochę czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Polecam :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 1 szk. cukru kryształu
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32cm  wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowo - kokosowe:
  • 5 białek
  • 1/2 szk. cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szk. suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Dodać proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wym. 22 x 32cm, piec w temp. 160-180°C przez ok. 30 - 40 minut.
Masa budyniowa:
  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat. 

Dodatkowo:
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 op. galaretki pomarańczowej
  • rodzynki
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przełożenie:
Ciemny biszkopt - dżem z czarnej porzeczki - ciasto makowo-kokosowe - masa - dżem z czarnej porzeczki - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka

Udanych wypieków! :)

środa, 06 kwietnia 2016

Wyśmienity przekładaniec "kokietujący" paletą barw i ciekawą kompozycją smaków. Miłym zaskoczeniem dla mnie była masa makowa w połączeniu z galaretką, do której na pewno będę wracać. Jak każdy "piętrowiec", ciasto jest odrobinę czasochłonne, ale warto znaleźć chwilkę na skomponowanie tej barwnej słodkości. Niezbyt słodkie, efektowne, długo zachowujące świeżość. Polecam gorąco!

Inspiracja: 100 nowych ciast siostry Anastazji, ze zmianami.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 21 x 33cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę.

Ciasto miodowe:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do formy o wym. 21 x 33cm. Piec przez około 25 minut. Ostudzić.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 op. galaretki cytrynowej

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić na patelni do odparowania soku. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać.

Masa serowa:

  • 50 dag serka homogenizowanego (śmietankowego lub waniliowego)
  • 2 op. galaretki truskawkowej lub wiśniowej

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, ostudzoną wlać do serków, wymieszać.

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy makowej (około 90 dag)
  • 1 op. galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/4 szk. wody (dodać do masy makowej)
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowej rozpuszczone w 3 szk. wody

Przełożenie ciasta:

ciasto miodowe - masa jabłkowa - masa makowa - biszkopt jasny - masa serowa - plastry ananasa - galaretka

Udanych wypieków! :)

środa, 23 marca 2016

Przedstawiam kolejną propozycję ze zbioru ciast siostry Anastazji. Ciasto trochę czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Wszystkie warstwy świetnie ze sobą współgrają, a i wyglądają niebanalnie. Ciasto z każdym dniem zyskuje na wartości, można je śmiało zrobić na kilka dni przed uroczystością, czy świętami. Polecam gorąco, a Odwiedzającym mój blog życzę zdrowych, rodzinnych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Pozdrawiam Was serdecznie :)

Przepis podaję z moimi zmianami.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ze sobą połączyć. Przełożyć do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 160°C przez około 20 minut. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę, by polewa lepiej się trzymała.

Ciasto kruche:

  • 3 szk. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szk. kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag orzechów mielonych
  • słoiczek powideł śliwkowych

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części i włożyć do lodówki na godzinę. Jedną część rozwałkować na wielkość formy o wym. 22 x 28cm i upiec  w temp. 200°C. Trzy pozostałe części rozwałkować na długość formy, posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w temp. 200°C przez 20-30 minut.

Krem budyniowy:

  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g margaryny Kasia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki o dowolnym smaku - rozpuścić w 3 szk. gorącej wody
  • polewa czekoladowa

Na upieczony cienki placek wyłożyć połowę kremu, ułożyć rolady w niewielkich odstępach, pomiędzy rolady wylać tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć pozostałą część kremu*, przykryć biszkoptem i oblać polewą. Schłodzić.

Wygodniej krem rozsmarować na biszkopcie i dopiero później ułożyć biszkopt kremem do dołu na galaretce.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 28 lutego 2016
Przedstawiam bajecznie kolorowe ciasto, które z powodzeniem sprawdzi się na każdym przyjęciu. Leciutkie, niezbyt słodkie, proste w przygotowaniu. Moim zdaniem najlepsze na 2-3 dzień. Przepis podglądnęłam u Mariolci i gorąco polecam!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na ciasto:
baza:
  • 9 białek
  • 1,5  szk. cukru
  • 1,5 szk. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szk. oleju
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiej masy, podzielić na cztery równe części.

białe:
  • ¼ bazy
  • 3 łyżki maku
Do bazy dodać mak i dokładnie wymieszać.

żółte:
  • ¼ bazy
  • 4 żółtka
  • łyżka mąki pszennej
Do bazy dodać żółtka, mąkę i dokładnie wymieszać.

różowe:
  • ¼ bazy
  • 1 opakowanie różowego kisielu
Do bazy dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

kakaowe:
  • ¼ bazy
  • 1 łyżka kakao
Do bazy dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Na środek formy o wym. 21 x 33 cm wykładać naprzemiennie po dwie łyżki każdego ciasta, do wyczerpania składników. Piec 45 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast: - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf

Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast: - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Masa:
  • 6 galaretek (np. 2 cytrynowe i 4 różnokolorowe)
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie 4 serki Danio o łącznej wadze 560 g)
4 galaretki różnokolorowe rozpuścić osobno w szklance gorącej wody. Odstawić do całkowitego stężenia i pokroić w kostkę.
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf

Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf

Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.  - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
2 galaretki rozpuścić w 3/4 szk. wody, ostudzić. Płynne połączyć z serkami, dodać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać. Masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim. Oblać polewą czekoladową, schłodzić.
Udanych wypieków!
niedziela, 06 grudnia 2015

Dzisiaj przedstawiam Shreka w zimowej odsłonie, stąd inna nazwa i przyprawa korzenna w biszkopcie. Ciasto nadal pozostaje niezwykle lekkie, odpowiednio słodkie i proste w wykonaniu. Polecam.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt korzenny:

  • 2 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z przyprawą korzenną, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ze sobą połączyć. Przełożyć do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 160°C przez około 20 minut. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę, by masa budyniowa lepiej się trzymała.

Masa budyniowa:

  • 1 l. soku malinowego
  • 3 op. budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru

Z podanych składników ugotować budyń, gorący wylać na biszkopt, wyrównać. Na gorącej masie ułożyć delicje biszkoptem do dołu, wystudzić.

Dodatkowo:

  • duże opakowanie delicji o smaku malinowym
  • 2 op. galaretki malinowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 op. galaretki cytrynowej rozpuszczone w 250ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietanową przełożyć na delicje, wyrównać.

Na wierzch wylać tężejącą galaretkę malinową i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 02 listopada 2015

Oryginalna nazwa ciasta kryje w sobie dwa biszkopty, krem budyniowy, krem śmietankowy i przepyszną masę truskawkową, przywołującą wspomnienia słonecznego lata. Dość czasochłonne, jednakże warte efektu końcowego. Polecam gorąco.

Źródło: 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji (ze zmianami)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić.

Biszkopt ciemny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 20 g kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z kakao, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do formy o wym. 22 x 32 cm i piec w temp. 170-180°C przez 25 minut. Ostudzić.

Masa budyniowa:

  • 1/2 l. mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 25 dag margaryny Kasia
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • 1 op. cukru waniliowego

Z podanych składników ugotować budyń, przestudzić. Utrzeć z margaryną na puszysty krem.

Masa truskawkowa:

  • 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 op. galaretki truskawkowej

Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Przestudzić.

Masa śmietankowa:

  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i przestudzoną galaretkę.

Dodatkowo: biszkopty, polewa czekoladowa

Przełożenie: ciemny biszkopt - masa budyniowa - połowa masy truskawkowej - biszkopty - połowa masy truskawkowej - masa śmietankowa - biszkopt jasny - polewa

Udanych wypieków! :)

poniedziałek, 07 września 2015

Dwubarwne ciasto przełożone kremem budyniowym, skrywające biszkopty w towarzystwie galaretki. Z maluteńką nutką kawy... :) Słodycz tego ciasta całkowicie zaprzecza jego złowrogiej nazwie... Ciasto występowało już na wielu blogach, przyszła więc pora i na mnie... Przepis podglądnięty tutaj, podaję z moimi małymi zmianami. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1,5 szk. cukru
  • 1 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szk. oleju

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając małymi porcjami cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i olej, delikatnie i dokładnie wymieszać.

Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szk. oleju

Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Na przemian dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać.

Formę o wymiarach 23 x 38cm wyłożyć pergaminem. Układać na przemian jasne i ciemne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem. Piec w temp. 180°C przez 35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Krem budyniowy:

  • 1 i 3/4 szk. mleka
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 200 g margaryny Kasia

Z podanych składników ugotować budyń, po ostudzeniu utrzeć z miękką margaryną.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki agrestowej - rozpuszczone w 2 szk. gorącej wody
  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • 200  ml mocnej kawy
  • posiekane orzechy

Na pierwszy blat ciasta rozsmarować połowę kremu, ułożyć biszkopty nasączone kawą. Pomiędzy biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę. Drugi blat ciasta posmarować resztą kremu i ułożyć na biszkoptach (kremem do dołu).

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietany 30%

W rondelku podgrzać śmietanę, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 1 minutę, energicznie wymieszać. Oblać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.

Udanych wypieków! :)

 
1 , 2 , 3
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne