serniki

niedziela, 15 listopada 2015

Serowe kule zanurzone w cieście, a całość pokryta delikatną masą z serka mascarpone... Proste w wykonaniu, efektowne, smaczne. Polecam!

Inspiracja: Ciasto Poranna Rosa. Ciasto z serem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serowe kule:

  • 40 dag twarogu półtłustego, zmielonego
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • czubata łyżka kaszy manny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80 g wiórków kokosowych

Podane składniki utrzeć na jednolitą masę. Uformować kule wielkości orzecha włoskiego, schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 2/3 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 2 szk. mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierając, dodawać po jednym jajku, śmietanę i porcjami mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać. Do przygotowanej formy o wym. 22 x 32 cm przełożyć ciasto jasne, przykryć ciastem ciemnym, wyrównać.  Na wierzchu ułożyć kule serowe, lekko docisnąć. Piec przez 45-50 minut w temp. 170°C. Ostudzić.

Masa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody

Śmietanę ubić do sztywności, pod koniec ubijania dodać cukier i serek mascarpone. Połączyć z żelatyną, a następnie przełożyć na zimne ciasto, schłodzić.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 02 sierpnia 2015

Sernik z brzoskwiniami, w otoczeniu ciasta kruchego i niebanalnego ciasta orzechowego. Trudno oprzeć się takiej kompozycji smakowej, o czym przekonała się jakiś czas temu Mariolcia. Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast s. Anastazji", której de facto nie mam ;) Gorąco polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto kruche:

  • 3 szk. mąki
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, schłodzić.

Masa orzechowa:

  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szk. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stopionego masła

Masło, mleko i cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać, ostudzić. Dodać żółtka, ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia i delikatnie połączyć.

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g stopionego masła
  • 8 jaj
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 g cukru

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.

Dodatkowo: puszka brzoskwiń

Złożenie ciasta (forma o wym. 23 x 33cm):

1/2 ciasta kruchego - masa orzechowa - 1/2 masy serowej - brzoskwinie pokrojone w kostkę - 1/2 masy serowej - 1/2 ciasta kruchego

Całość piec w temp. 180°C przez około 60-80 minut. Ostudzić w piekarniku.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 10 maja 2015

Kolejny udany wypiek ze strony Moje Wypieki oraz mój trzeci i ostatni wypiek wielkanocny. Sernik ma zwartą konsystencję, jest cudownie bakaliowy, a do tego bardzo smaczny i bezproblemowy. U mnie występuje na spodzie z herbatników, ale można je pominąć. Polecam dla miłośników polskich smaków.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4-5 jaj
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie (po ok. 100g skórki pomarańczowej i rodzynek)

Dodatkowo: herbatniki, polewa czekoladowa

Masło utrzeć na puszystą masę, kolejno dodawać cukier, żółtka, aromat, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, twaróg i bakalie. Pianę z białek ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Ułożyć herbatniki i przełożyć na nie masę serową. Piec 60-70 minut w temp. 175°C. Wystudzić, oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków! :)

czwartek, 01 stycznia 2015

Cudowny sernik, wilgotny, a zarazem delikatny i kremowy. Na taki sernik miałam ochotę od dawna. W oryginale występuje bez spodu oraz bez polewy. Mój sernik wzbogaciłam o spód z herbatników oraz o polewę czekoladową, gdyż takie połączenie zwyczajnie lubię. Polecam gorąco!

Źródło: Świąteczny sernik wykwintny

Choć nie mam czarnego cylindra, chciałabym Wam z niego wyczarować na Nowy Rok same kolorowe dni! Szczęśliwego i słodkiego Nowego Roku! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki (wszystkie powinny być o temp. pokojowej):

  • 1,25 kg twarogu półtłustego, podwójnie zmielonego
  • 450 g drobnego cukru
  • 10 dużych jajek
  • 250 g masła
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szk. ulubionych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Dodatkowo: polewa czekoladowa, herbatniki

Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać twaróg i dalej ucierać.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do masy serowej, krótko zmiksować.

Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, cukier waniliowy, zmiksować.

W osobnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.

Formę o wym. 23 x 38cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, ułożyć herbatniki. Przelać masę serową i wyrównać. Piec w temp. 170°C około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oblać polewą. Przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 08 grudnia 2014

Niedawno odkryłam, że połączenie twarogu i orzechów bardzo mi smakuje. Potwierdziło się to również w przypadku tego sernika. Ta idealna kompozycja smaków z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole. Polecam bardzo!

Źródło: 100 nowych ciast - przepisy siostry Anastazji (+ moje zmiany)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki tortowej
  • 1/3 szk. kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o wym. 22 x 28 cm (dno wyłożyć pergaminem, natomiast boków niczym nie smarować). Biszkopt piec przez 30-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50 cm, wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Kulki orzechowe: *

  • 30 dag orzechów włoskich zmielonych
  • 1 1/3 szk. kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki razem wymieszać, na czas przygotowania masy serowej schłodzić w lodówce, a następnie utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego.

* Przepis na kulki podaję w oryginale, jednak z powodzeniem można pomniejszyć składniki o 1/3

Składniki masy serowej:

  • 75 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 125 g masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 8 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • skórka pomarańczowa
  • aromat pomarańczowy

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, proszek do pieczenia, aromat oraz skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą twarogową.

Na przygotowaną formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć kulki orzechowe, przykryć pozostałą częścią masy serowej. Piec w temp. 170°C przez około 60 minut. Ostudzić.

Składniki masy budyniowej:

  • 2 op. budyniu  waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)
  • 1 kostka Kasi

Na mleku z cukrem ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać rum.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietany 30%

Śmietanę doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 2 minuty, energicznie wymieszać. Lekko przestudzić.

Przełożenie ciasta:

pierwszy blat biszkoptu - połowa masy budyniowej - sernik - połowa masy budyniowej - drugi blat biszkoptu - polewa czekoladowa

Udanych wypieków ;)

zBLOGowani

sobota, 22 listopada 2014

 

Lista ciast godnych uwagi, a tym samym oczekujących na upieczenie jest długa (i wcale nie maleje ;)). Też tak macie? Ten przepis na owej liście znajdował się zdecydowanie zbyt długo. Sernik w wybornym towarzystwie puszystego kremu czekoladowego i ciasta orzechowego, całość zwieńczona polewą czekoladową, tworzą niezwykłą kompozycję smakową. Myślę, że śmiało może zagościć na świątecznym stole. Bardzo polecam!

Przepis podglądnięty na blogu Moje Pasje, podaję z moimi zmianami.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/2 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk. cukru
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszysty krem. Orzechy, obie mąki, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do utartych żółtek. Całość delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami wraz ze szczyptą soli. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy o wym. 22cm x 28cm i piec około 35 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki masy serowej:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 1 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Jajka utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, budyń i mąkę, krótko zmiksować. Powstałą masę przelać do formy wyłożonej pergaminem (tej samej, w którym pieczone było ciasto orzechowe). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 min. w temp. 170°C. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 2 op. budyniu czekoladowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru (lub więcej, wedle gustu)
  • kostka margaryny Kasi
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)

Ugotować budyń na mleku i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, małymi porcjami dodając przestudzony budyń. Na koniec wlać rum, wymieszać.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 70 g śmietany 30%

Śmietanę wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać dwie minuty, po czym energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Ostudzić.

Na pierwszy blat ciasta rozsmarować połowę kremu, delikatnie ułożyć upieczony sernik, który przykryć pozostałą częścią kremu i ułożyć drugi blat ciasta. Całość oblać polewą czekoladową. Schłodzić.

Udanych wypieków ;)

niedziela, 11 maja 2014

Szybki w wykonaniu, bardzo smaczny, wilgotny sernik. Biszkopty tworzą ciekawą, minimalistyczną podstawę, taką jaką lubię w sernikach. Idealny do weekendowej kawki. Polecam bardzo...

Inspiracja: Sernik wielkanocny + moje małe zmiany

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Dodatkowo: okrągłe biszkopty, skórka pomarańczowa do dekoracji

Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, masło, aromat i mąkę ziemniaczaną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć pergaminem i wysmarować masłem. Ułożyć biszkopty, a nie nie umieścić masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 60 minut w temp. 160°C. Ostudzić.

Polewa czekoladowa:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietany 30%

Śmietanę wlać do garnuszka, podgrzewając doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać posiekaną czekoladę, odczekać dwie minuty, po czym energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Po lekkim przestudzeniu udekorować sernik, schłodzić.

Udanych wypieków :)

sobota, 19 kwietnia 2014

Mak i ser to połączenie idealne pod każdym względem. Smakowym, wizualnym, jak i takim, kiedy nie możemy zdecydować się co upiec ;) Jak dla mnie genialny, idealnie słodki, boski. Przepis znalazłam tu, zmodyfikowałam według moich potrzeb.

Z okazji Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim goszczącym na moim blogu na te i następne dni zdrówka, uśmiechu, opieki Aniołów i wszelkiej pomyślności. Wesołych i słodkich Świąt! :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 1 1/2 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 żółtko

Składniki ciasta zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie, rozwałkować na dno przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm. Podpiec w temp. 190°C przez 15-20 minut.

Masa makowa:

  • 30 dag maku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego
  • 1 szk. cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • aromat migdałowy
  • około 1 szk. bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie)

Jajka utrzeć z cukrem i aromatem. Dodać mak, bułkę, na końcu wmieszać bakalie. Masę równomiernie rozłożyć na podpieczonym spodzie.

Masa serowa:

  • 3/4 kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat pomarańczowy
  • skórka pomarańczowa

Dodatkowo: polewa kakaowa

Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem. Małymi porcjami dodawać twaróg, mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą masy. Masę serową równomiernie ułożyć na masie makowej. Piec około 60 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu ozdobić polewą kakaową.

Udanych wypieków :)

wtorek, 11 lutego 2014

Przepis na ten sernik spotykałam na wielu blogach i wiedziałam, że upieczenie go jest kwestią czasu. Sernik jest prosty i szybki w wykonaniu, a te bogate wnętrze sprawia, że jest warty wypróbowania i powrotów... ;) Polecam gorąco.

Inspiracja: Sernik z pierniczkami, podaję z moimi małymi zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 220 g herbatników pełnoziarnistych
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • pół łyżeczki cynamonu

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z kakao i cynamonem. Wlać roztopione masło i połączyć tak, by powstał "mokry piasek". Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć pergaminem. Równomiernie rozsypać masę ciasteczkową, wyrównać, docisnąć, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 75 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
  • 1 opak. cukru waniliowego (16g)
  • 3/4 szk. cukru
  • 4 jajka
  • kilka kropel aromatu rumowego i waniliowego
  • ok. 200 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie

Dodatkowo: polewa czekoladowa tj. 100g czekolady deserowej + 1/4 kostki margaryny (rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, przestudzić)

Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, aromatami. Dodać budyń i twaróg, krótko zmiksować. Połowę masy wylać na spód ciasteczkowy, następnie ułożyć pierniczki i przykryć drugą połową masy serowej. Piec w temp. 160°C przez około 60-70 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową i wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Udanych wypieków ;)

piątek, 27 grudnia 2013

Długo zastanawiałam się nad wyborem sernika odpowiedniego na święta. Sernik kajmakowy, jaki zdecydowałam się upiec, okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo delikatny, ciekawy w smaku i wyglądzie. Orzeszki w polewie kajmakowej dodają mu uroku i kuszą, co tu dużo gadać ;) Sernik polecam gorąco :)

Inspiracja: Sernik kajmakowy z polewą a'la snickers, podaję z modyfikacjami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 1 1/4 szk. mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • 1 całe jajko
  • 0,4 szk. cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy

Składniki ciasta zagnieść. Rozwałkować i wyłożyć dno przygotowanej formy o wym. 22 x x32 cm. Zapiec przez około 15 minut w temp. 190ºC.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego, 3 krotnie zmielonego
  • 4 całe jajka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 0,5 szk. oleju
  • 1,5 szk. mleka
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 400 g (puszka) masy kajmakowej (1/4 puszki zostawić na polewę)

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać twaróg, masę kajmakową, budynie, na końcu wlać mleko i olej. Masa będzie rzadka, wylać ją na podpieczony spód. Ciasto piec przez 70-90 minut w temp. 175°C. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się zrumieni, można przykryć folią aluminiową.

Polewa kajmakowa: 1/4 puszki masy kajmakowej, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła

Polewa czekoladowa: 12 kostek gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła

Dodatkowo: około 150 g orzeszków ziemnych, solonych i prażonych

Składniki polewy kajmakowej podgrzać w garnuszku, rozprowadzić na przestudzonym serniku i posypać posiekanymi orzeszkami. Składniki polewy czekoladowej podgrzać w garnuszku i zrobić na serniku esy - floresy. Schłodzić w lodówce.

 
1 , 2 , 3
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne