ciasta z makiem

poniedziałek, 06 stycznia 2014

Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto. Jeszcze kiedy było, moja Mama pytała, kiedy upiekę je ponownie ;) Mak fajnie chrupie, ciasto pięknie pachnie, a dodatek ulubionych bakalii, które nie opadają- dodaje mu uroku ;) Nie muszę mówić, że jest to świetna alternatywa dla białek, jakie zostają nam z innych wypieków czy potraw. Można je mrozić i wykorzystać jak nazbieramy potrzebą ilość. Moje ciasto powstało właśnie z zamrożonych "świątecznych" białek.  Polecam bardzo! :)

Inspiracja: Makowe ciasto "szklankowe" z białek

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 szk. białek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki
  • 1 szk. maku (suchego)
  • 1/2 szk. roztopionego masła (około pół kostki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel ulubionego aromatu (dałam rumowy)
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek.  Wsypać mak, wlać przestudzone masło i aromat, na końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy keksowej o wymiarach 9 x 37 cm. Piec około 50 minut w temp. 180-200°C do tzw. suchego patyczka. 

czwartek, 26 grudnia 2013

Łatwiej mi sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez śniegu, niż święta bez dobrego makowca, dlatego w tym roku upiekłam japońca. Na pewno znacie to ciasto i przyznacie mi, że jest pyszne, wilgotne, najeżone bakaliami. Polecam bardzo i pozdrawiam :)

Źródło: Japoniec, czyli makowo jabłkowy odlot

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 2 szk. mąki krupczatki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 szk. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę, cukier puder, posiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30  minut, po czym wylepić dno przygotowanej formy o wym. 20 x 32 cm.

Masa:

  • 30 dag maku, sparzonego i 3-krotnie zmielonego
  • 1/2 kg jabłek - obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 5 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 1,5 szk. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżeczek kaszy manny
  • aromat migdałowy
  • bakalie (dałam rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, suszone morele, w sumie około dwóch szklanek)

Dodatkowo: biała polewa

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, po czym kolejno dodawać roztopioną margarynę, jabłka, mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, aromat i bakalie. Masę wylać na ciasto. Piec około 60 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu oblać białą polewą.

czwartek, 03 października 2013

Szukając dobrego rozwiązania dla reszty masy makowej z puszki, jaka została mi po mini serniczkach z makiem, wpadł mi do głowy pomysł na bułeczki.  Ciasto drożdżowe jest idealne i bardzo przyjemnie się z nim "pracuje". Możemy użyć dowolnego nadzienia- dżemu, twarogu, budyniu, czy też właśnie maku... Bułeczki są nieporównywalne z tymi kupnymi... Polecam bardzo. Źródło mojej inspiracji znajdziecie tu, a ja podaję z modyfikacjami.

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 75 g margaryny
  • 70 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 40 dag masy makowej, rodzynki i skórka pomarańczowa dla wzbogacenia masy
  • jajko do posmarowania bułeczek
  • lukier


Masło roztopić, dodać mleko i podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, cukier i resztę składników. Dokładnie wyrobić ciasto, gdy będzie gładkie, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na placek grubości około 0,5 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć jak roladę. Kroić na kawałki o długości około 3,5 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej masłem w sporych odstępach. Tępą stroną noża zrobić przedziałek, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Po upieczeniu można polukrować.

Z podanych składników wychodzi około 20 pysznych bułeczek.

piątek, 26 kwietnia 2013

Dawno mnie tu nie było. Choć myślałam trochę o pisaniu, zwyczajnie zabrakło sił. Mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej, a tym ciasteczkiem witam się z Wami ponownie. Taka wiosenna, orzeźwiająca wersja makowca. Ciasto jest niezbyt słodkie, ładnie się kroi i prezentuje, a soczyste brzoskwinki w galaretce... poezja! Jeśli kiedyś wrócę do przepisu, na pewno dodam odrobinę więcej miodu i bakalii. Przepis pochodzi ze strony "Mała cukierenka", podaję z moimi modyfikacjami.

Składniki ciasta:

  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. cukru
  • 125 g. masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22x28cm lub tortownicy o średnicy 24cm.

Masa makowa:

  • 45 dag (3 szk.) maku, sparzonego i 3- krotnie zmielonego
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. miodu
  • 1/2 szk. rodzynków
  • 4 jajka
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • 100 g. miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jajka ubić z cukrem, miodem i masłem, dodać aromat, mak, bakalie. Masę wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 180°C przez 45 minut. Ostudzić.

Na wierzch:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sok z brzoskwiń uzupełnić wodą, tak by było 750ml płynu. Zagotować, rozpuścić galaretki, ostudzić. Brzoskwinie pokroić drobno, ułożyć na wystudzonym makowcu i zalać tężejącą galaretką.

czwartek, 04 kwietnia 2013

Przepis na to ciasto miałam podać przed świętami, z wielu przyczyn, nie zdążyłam. Moje Mazury wciąż przysypane grubą warstwą białego puchu, więc podanie "wiosną" przepisu na makowiec nie będzie z mojej strony dużym nietaktem. Przepis autorstwa Alibab z Wielkiego Żarcia, podaję z moimi drobnymi modyfikacjami. 

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 8 dag cukru
  • 3 łyżki śmietany

Mąkę posiekać z margaryną. Dodać pokruszone drożdże, cukier, śmietanę i jaja. Dokładnie wyrobić ciasto, podzielić na 3 równe części. Włożyć do lodówki.

Masa makowa:

  • 1/2 litra maku, 2- krotnie zmielonego
  • 3/4  szk. cukru
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 jaja
  • bakalie
  • aromat migdałowy

Dodatkowo: słoik wydrylowanych wiśni (użyłam mrożonych)

Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać mak i bakalie. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać połowę wiśni, wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: rozrzucić pozostałą część wiśni, rozłożyć mak i przykryć trzecią częścią ciasta. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.

Piec ok. 60 minut w temp. 1600C. Po wystygnięciu oblać lukrem.

piątek, 01 lutego 2013

Nie jestem zwolenniczką kremów "w proszku", dlatego długo wahałam się, by zrobić to ciasto. Obawiałam się sztuczności kremu, ale niepotrzebnie.  Ciasto wyszło dobre, bardzo delikatne, niezbyt słodkie, zaskoczyło mnie na tyle, że wracałam do tego przepisu kilkakrotnie. Pasuje do niego zarówno polewa czekoladowa, jak i ulubiona galaretka. Polecam :) Przepis od Iwonyz2809 z Wielkiego Żarcia.

Składniki biszkoptu:

  • 5 jajek
  • 1 szk. mąki
  • 200 g maku
  • 2/3 szk. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
     

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Masę przełożyć na przygotowaną formę o wym. 38x23cm i piec 25-30 min w temp.180°C. Ostudzić, przekroić na pół.

Krem:

  • 2 opakowania kremu waniliowego
  • 700 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szk. wody

Dodatkowo: puszka brzoskwiń, polewa czekoladowa

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko, wsypać krem i miksować kilka minut, aż krem zgęstnieje. Dodać ciepłą żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę, wymieszać. 3/4 kremu wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim, wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Oblać polewą. Schłodzić.

* Biszkopt można nasączyć syropem z brzoskwiń

środa, 26 grudnia 2012

 

Dawno nie piekłam typowego makowca. Ten przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki, zachęcona dużą ilością pozytywnych komentarzy, nie zastanawiałam się w ogóle.  Idealne ciasto drożdżowe i dużo domowej masy makowej. Jest boski. Nie powiem nic więcej. Musicie sami się przekonać ;)

* przepis z moimi drobnymi modyfikacjami

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szk. mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 150 g roztopionej margaryny
  • 45 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 16 g cukru waniliowego

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku, odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na końcu rozpuszczony tłuszcz. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • olejek migdałowy
  • cynamon do smaku
  • 5 białek (zostały od ciasta)
  • dowolne bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki

Mak zalać wodą i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. Odcedzić, ostudzić i dwukrotnie zemleć. Dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać pianę ubitą z białek.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować prostokątne placki, podsypując mąką. Równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając 3 cm wolnej przestrzeni, w formie tuby. Piec w temp. 180-190'C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu polukrować.

niedziela, 16 grudnia 2012

Może uda mi się kogoś skusić na ten makowiec? :) Jest pyszny, zwłaszcza po schłodzeniu. Wilgotna i aromatyczna masa makowa, w połączeniu z orzeźwiającą masą jabłkową, obie przykryte puszystym biszkoptem... Składniki ciasta możecie podwoić, jak w oryginalnym przepisie wydawnictwa Ciast domowych, wówczas przyjemności smakowania będzie jeszcze więcej. Polecam serdecznie :)

Ciasto makowe:

  • 1 1/2 szk. maku
  • 1/3 szk. cukru
  • 3- 4 jajka
  • 50g. masła
  • 2 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
  • rodzynki

Mak sparzyć, odstawić na noc, po czym zemleć dwukrotnie. Jajka utrzeć z cukrem, masłem, miodem, aromatem, dodać porcjami mak i rodzynki, dokładnie wymieszać.

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, a na koniec mąkę.

Masa jabłkowa:

  • 1 słoik musu jabłkowego ( 500ml) + 2 jabłka
  • galaretka pomarańczowa

Mus podgrzać, rozpuścić w nim galaretkę. Do przestudzonej masy dodać dwa jabłka starkowane na tarce o grubych oczkach, wymieszać.

Dodatkowo: polewa

Do przygotowanej formy keksowej  (wym. 9cm x37cm) wyłożyć równomiernie masę makową, a na nią masę jabłkową. Piec ok. 20 minut w temp. 180'C. Na podpieczone ciasto wylać biszkopt i piec jeszcze ok. 25 minut. Po ostudzeniu oblać polewą.

* Aby skrócić czas oczekiwania na mak, można suchy mak zalać wodą i gotować przez pół godziny, po czym odcedzić, przestudzić i od razu mielić, ja robiłam tak w tym wypadku.

poniedziałek, 26 listopada 2012

Święta zbliżają się wielkimi krokami, został niecały miesiąc. To chyba odpowiedni moment, by zastanowić się, czym będziemy rozkoszować się podczas tych dni. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez maku, dlatego chciałabym zaproponować ten keks. To właściwie sam mak i bakalie, jak dla mnie rewelacja, zwłaszcza na drugi dzień i następne, o ile dotrwa... Polecam gorąco. (Źródło: od koleżanki)

Składniki:

  • 25 dag maku
  • 6-8 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 olejku migdałowego
  • około 3 szkl. bakalii, w tym:  rodzynki, suszone morele, skórka pomarańczowa, orzeszki ziemne i orzechy włoskie

Mak sparzyć, zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać olejek, mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać bakalie. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

Formę keksową wyłożyć pergaminem, przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec 40-50 minut. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce.

| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl