ciasta z makiem

poniedziałek, 26 marca 2018

Zwyczajnie lubię makowce, dlatego ten przekładaniec spełnił moje kulinarne oczekiwania. Placki makowe skrywają w sobie aksamitny krem budyniowy, a całość ożywia owocowa galaretka. Ciasto może śmiało zagościć na świątecznym stole. Polecam gorąco.

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji, przepis podaję ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 10 dag płynnego miodu
  • 30 dag zmielonego maku
  • 5 dag kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać miód, zmielony mak, kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wym. 22 x 32 cm, piec w temp. 180°C przez około 60 minut. Po ostudzeniu, przekroić wzdłuż na dwa blaty

Masa budyniowa:

  • 1/2 l. mleka
  • cukier do smaku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 margaryny Kasia

Z mleka, cukru i mąk ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodając dodać ostudzony budyń.

Dodatkowo:

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 op. galaretki truskawkowej - rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
  • polewa czekoladowa

Przełożenie: blat makowy - masa - biszkopty - tężejąca galaretka - masa - blat makowy - polewa czekoladowa

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 01 stycznia 2018

Witając Was w Nowym Roku chciałabym przedstawić biszkopt makowy przełożony delikatnym kremem kajmakowym, którego słodycz przełamuje konfitura wiśniowa. Torcik sprawdził się idealnie na moim świątecznym stole. Przepis znalazłam na blogu "Zjem to!", podaję z modyfikacjami i oczywiście polecam gorąco!

Mój blog w ostatnim tygodniu grudnia w Top 1000 znalazł się na 16 miejscu. Dziękuję za to, że zaglądacie tu do mnie, czerpiecie inspiracje, zostawiacie komentarze. Cieszę się, że Delicje Agnes to nie tylko zbiór moich sprawdzonych wypieków, ale też coś więcej. Dziękuję.

Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam wszystkiego, co najpiękniejsze w Nowym Roku, zdrowia, miłości najbliższych, cudownych słodkich inspiracji i spełnienia najskrytszych marzeń  :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 3/4 szk. cukru
  • 170 g mielonego maku

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i ostudzić. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej przy użyciu lnianej ściereczki.

Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem na puszystą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową.

Dno formy o wym. 21 x 21cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem kajmakowy*:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej
  • 100 g śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • ok. 200 konfitury z wiśni
  • wiórki czekolady i ewentualnie wiśnie z kompotu do dekoracji

Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, kajmak i śmietankę miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Nadolnym blacie rozsmarować konfiturę z wiśni, a na nią wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć pozostały krem, oprószyć wiórkami czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

* Jeśli torcik ma dłużej stać na stole, warto do kremu dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody

Udanych wypieków :)

piątek, 06 stycznia 2017

Po dłuższej nieobecności, wracam do Was jako szczęśliwa mężatka z kawałkiem bardzo dobrego ciasta makowego. Słodycz masy śmietankowo - czekoladowej przełamana jest soczystą wisienką. Ciasto idealnie smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.  Przepis znalazłam na blogu Zjem to!, podaję z moimi zmianami i oczywiście polecam!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto makowe:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody przez lnianą ściereczkę.

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem migdałowym na puszystą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Dno formy o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Masa śmietankowa:

  • 500g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody

Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu, pod koniec dodać żelatynę.

Masa czekoladowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremu typu Nutella
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody

Składniki masy powinny być w pokojowej temperaturze. Mascarpone i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodać żelatynę. 

Dodatkowo:

  • 1 szk. drylowanych wiśni z kompotu
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • polewa czekoladowa

Złożenie ciasta:

Na ciasto makowe wyłożyć masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Rozprowadzić masę czekoladową. Ułożyć biszkopty i udekorować polewą.

Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić co najmniej 3-4 godziny. 

Udanych wypieków! :)

środa, 01 lipca 2015

Przedstawiam dzisiaj pomysł na wykorzystanie (zamrożonych) białek, a przy okazji pyszne i lekkie ciasto z sezonowymi owocami. Polecam gorąco!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do przygotowanej formy o wym. 20 x 20 cm. Piec około 40 minut w temp. 180' C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa serowa:

  • 700 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • ok. 1/4 szk. gorącej wody

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, po przestudzeniu połączyć z resztą składników.

Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć drugą część masy. Odstawić do całkowitego stężenia masy.

Dodatkowo: 2 op. galaretki o dowolnym smaku i owoce (u mnie malinki)

Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, ponownie schłodzić.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 06 stycznia 2014

Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto. Jeszcze kiedy było, moja Mama pytała, kiedy upiekę je ponownie ;) Mak fajnie chrupie, ciasto pięknie pachnie, a dodatek ulubionych bakalii, które nie opadają- dodaje mu uroku ;) Nie muszę mówić, że jest to świetna alternatywa dla białek, jakie zostają nam z innych wypieków czy potraw. Można je mrozić i wykorzystać jak nazbieramy potrzebą ilość. Moje ciasto powstało właśnie z zamrożonych "świątecznych" białek.  Polecam bardzo! :)

Inspiracja: Makowe ciasto "szklankowe" z białek

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 szk. białek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki
  • 1 szk. maku (suchego)
  • 1/2 szk. roztopionego masła (około pół kostki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel ulubionego aromatu (dałam rumowy)
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek.  Wsypać mak, wlać przestudzone masło i aromat, na końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy keksowej o wymiarach 9 x 37 cm. Piec około 50 minut w temp. 180-200°C do tzw. suchego patyczka. 

czwartek, 26 grudnia 2013

Łatwiej mi sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez śniegu, niż święta bez dobrego makowca, dlatego w tym roku upiekłam japońca. Na pewno znacie to ciasto i przyznacie mi, że jest pyszne, wilgotne, najeżone bakaliami. Polecam bardzo i pozdrawiam :)

Źródło: Japoniec, czyli makowo jabłkowy odlot

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 2 szk. mąki krupczatki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 szk. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę, cukier puder, posiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30  minut, po czym wylepić dno przygotowanej formy o wym. 20 x 32 cm.

Masa:

  • 30 dag maku, sparzonego i 3-krotnie zmielonego
  • 1/2 kg jabłek - obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 5 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 1,5 szk. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżeczek kaszy manny
  • aromat migdałowy
  • bakalie (dałam rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, suszone morele, w sumie około dwóch szklanek)

Dodatkowo: biała polewa

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, po czym kolejno dodawać roztopioną margarynę, jabłka, mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, aromat i bakalie. Masę wylać na ciasto. Piec około 60 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu oblać białą polewą.

czwartek, 03 października 2013

Szukając dobrego rozwiązania dla reszty masy makowej z puszki, jaka została mi po mini serniczkach z makiem, wpadł mi do głowy pomysł na bułeczki.  Ciasto drożdżowe jest idealne i bardzo przyjemnie się z nim "pracuje". Możemy użyć dowolnego nadzienia- dżemu, twarogu, budyniu, czy też właśnie maku... Bułeczki są nieporównywalne z tymi kupnymi... Polecam bardzo. Źródło mojej inspiracji znajdziecie tu, a ja podaję z modyfikacjami.

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 75 g margaryny
  • 70 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 40 dag masy makowej, rodzynki i skórka pomarańczowa dla wzbogacenia masy
  • jajko do posmarowania bułeczek
  • lukier


Masło roztopić, dodać mleko i podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, cukier i resztę składników. Dokładnie wyrobić ciasto, gdy będzie gładkie, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na placek grubości około 0,5 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć jak roladę. Kroić na kawałki o długości około 3,5 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej masłem w sporych odstępach. Tępą stroną noża zrobić przedziałek, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Po upieczeniu można polukrować.

Z podanych składników wychodzi około 20 pysznych bułeczek.

piątek, 26 kwietnia 2013

Dawno mnie tu nie było. Choć myślałam trochę o pisaniu, zwyczajnie zabrakło sił. Mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej, a tym ciasteczkiem witam się z Wami ponownie. Taka wiosenna, orzeźwiająca wersja makowca. Ciasto jest niezbyt słodkie, ładnie się kroi i prezentuje, a soczyste brzoskwinki w galaretce... poezja! Jeśli kiedyś wrócę do przepisu, na pewno dodam odrobinę więcej miodu i bakalii. Przepis pochodzi ze strony "Mała cukierenka", podaję z moimi modyfikacjami.

Składniki ciasta:

  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. cukru
  • 125 g. masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22x28cm lub tortownicy o średnicy 24cm.

Masa makowa:

  • 45 dag (3 szk.) maku, sparzonego i 3- krotnie zmielonego
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. miodu
  • 1/2 szk. rodzynków
  • 4 jajka
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • 100 g. miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jajka ubić z cukrem, miodem i masłem, dodać aromat, mak, bakalie. Masę wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 180°C przez 45 minut. Ostudzić.

Na wierzch:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sok z brzoskwiń uzupełnić wodą, tak by było 750ml płynu. Zagotować, rozpuścić galaretki, ostudzić. Brzoskwinie pokroić drobno, ułożyć na wystudzonym makowcu i zalać tężejącą galaretką.

czwartek, 04 kwietnia 2013

Przepis na to ciasto miałam podać przed świętami, z wielu przyczyn, nie zdążyłam. Moje Mazury wciąż przysypane grubą warstwą białego puchu, więc podanie "wiosną" przepisu na makowiec nie będzie z mojej strony dużym nietaktem. Przepis autorstwa Alibab z Wielkiego Żarcia, podaję z moimi drobnymi modyfikacjami. 

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 8 dag cukru
  • 3 łyżki śmietany

Mąkę posiekać z margaryną. Dodać pokruszone drożdże, cukier, śmietanę i jaja. Dokładnie wyrobić ciasto, podzielić na 3 równe części. Włożyć do lodówki.

Masa makowa:

  • 1/2 litra maku, 2- krotnie zmielonego
  • 3/4  szk. cukru
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 jaja
  • bakalie
  • aromat migdałowy

Dodatkowo: słoik wydrylowanych wiśni (użyłam mrożonych)

Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać mak i bakalie. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać połowę wiśni, wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: rozrzucić pozostałą część wiśni, rozłożyć mak i przykryć trzecią częścią ciasta. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.

Piec ok. 60 minut w temp. 1600C. Po wystygnięciu oblać lukrem.

piątek, 01 lutego 2013

Nie jestem zwolenniczką kremów "w proszku", dlatego długo wahałam się, by zrobić to ciasto. Obawiałam się sztuczności kremu, ale niepotrzebnie.  Ciasto wyszło dobre, bardzo delikatne, niezbyt słodkie, zaskoczyło mnie na tyle, że wracałam do tego przepisu kilkakrotnie. Pasuje do niego zarówno polewa czekoladowa, jak i ulubiona galaretka. Polecam :) Przepis od Iwonyz2809 z Wielkiego Żarcia.

Składniki biszkoptu:

  • 5 jajek
  • 1 szk. mąki
  • 200 g maku
  • 2/3 szk. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
     

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Masę przełożyć na przygotowaną formę o wym. 38x23cm i piec 25-30 min w temp.180°C. Ostudzić, przekroić na pół.

Krem:

  • 2 opakowania kremu waniliowego
  • 700 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szk. wody

Dodatkowo: puszka brzoskwiń, polewa czekoladowa

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko, wsypać krem i miksować kilka minut, aż krem zgęstnieje. Dodać ciepłą żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę, wymieszać. 3/4 kremu wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim, wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Oblać polewą. Schłodzić.

* Biszkopt można nasączyć syropem z brzoskwiń

 
1 , 2
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne