muffinki

sobota, 15 sierpnia 2015

Dawno nie było na blogu muffin. Gdy zobaczyłam je u Beetle, wiedziałam, że szybko je upiekę. Wyszły dokładnie tak jak je opisuje - przepyszne, pulchne, delikatne. Ziarenka maku miło współgrają ze słodko - kwaśnymi śliwkami.. Niby zwykłe muffiny, a można o nich pisać długo. Polecam!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szk. maślanki
  • 75 ml oleju
  • 1 3/4 szk. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek suchego maku
  • 6 - 8 śliwek

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki, minimalnie oprószyć mąką.

Mąkę, proszek do pieczenia, mak wymieszać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wlać maślankę i olej, zmiksować. Do masy dodać sypkie składniki, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu ułożyć śliwki, delikatnie docisnąć. Piec około 20-25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków! :)

piątek, 26 września 2014

Tym razem proponuję muffinki, szybkie do zrobienia, bardzo smaczne i zdrowe.  Jeśli macie w ogródku trochę malin, zachęcam do wykorzystania w ten właśnie sposób. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, polecam.

Źródło: Muffiny z malinami i białą czekoladą

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki suche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g drobnego cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szk. mleka

Dodatkowo:

  • 1 szk. świeżych malin
  • tabliczka karmelowej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, natomiast w drugiej miseczce składniki mokre. Połączyć zawartość obu miseczek, mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Dodać maliny oraz posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 190°C przez 25 minut. Ostudzić na kratce.

Udanych wypieków!

Ciasta bez miksera

poniedziałek, 02 grudnia 2013

Przedstawiam bogactwo smaków zgromadzone w jednej małej muffince. Puszyste i aromatyczne ciasto kawowe z dodatkiem czekolady świetnie współgra z masą serową. Całość zwieńczona jest kokosową posypką, obłędnie pachnącą już podczas pieczenia. Przepis na te cudeńka znalazłam na blogu Cukierenka. Podaję z modyfikacjami i oczywiście polecam.

Składniki kruszonki:

  • 60 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki roztopionego masła (zabrać z roztopionej margaryny w składnikach mokrych)

Wszystkie składniki wymieszać do konsystencji kaszki. Odstawić.

Składniki suche:

  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g czekoladowych groszków

Składniki mokre:

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 125 g margaryny (minus 3 łyżki do kruszonki)
  • 1 jajko

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre. Wymieszać szybko zawartość obu naczyń- tylko do połączenia składników.

Składniki nadzienia:

  • 250 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Ubić jajko z cukrem i aromatem. Dodać zmielony twaróg, wymieszać na gładką masę.

Złożenie muffinek:)

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wyłożyć łyżkę ciasta, kopiastą łyżeczkę masy serowej, przykryć ciastem do 3/4 wysokości (bardzo rosną). Wierzch posypać kruszonką. Piec 20-25 minut w temp. 180°C. Ostudzić na kratce.

poniedziałek, 18 listopada 2013

Puszyste, mięciutkie, przyjemnie pachnące, z dodatkami jakie lubię. Szybko się robi, szybko znikają. Inspirację znalazłam na Wielkim Żarciu. Polecam Wielbicielom/kom małych czekoladowych wypieków ;)

Składniki suche:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 125 g margaryny (roztopić, przestudzić)
  • 1 szk. mleka
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonych śliwek

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek, mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Czekoladę i śliwki pokroić, dodać do masy i wymieszać.

Formę wyłożyć papilotkami. Równomiernie rozłożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec 15-20 minut w temp. 200°C. Ostudzić na kratce.

sobota, 26 października 2013

Te muffinki trafiają do grona moich ulubionych i na pewno będę do nich wracać. Są błyskawiczne w wykonaniu, puszyste, z miłą niespodzianką w środku. Gorzka czekolada świetnie współgra z musem jabłkowym. Polecam gorąco na jesienne długie  wieczory i... poranki również ;)

Moją inspirację znalazłam TU, podaję z moimi zmianami.

Składniki suche:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 50 g. startej gorzkiej czekolady

Składniki mokre:

  • 1 szk. mleka
  • 1/2 szk. oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Dodatkowo: 12 łyżeczek musu jabłkowego

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość naczyń, mieszając niedbale łyżką.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do papilotek wyłożyć łyżkę ciasta, łyżeczkę musu jabłkowego i przykryć drugą łyżką ciasta. Piec 20-25 minut w temp. 180°C.

poniedziałek, 14 października 2013

Mój blog nadal pozostaje w tonacji jesiennej. Jabłka, bakalie, przyprawa korzenna, tak niewiele trzeba, by stworzyć cudownie pachnące, mięciutkie i bardzo smaczne muffinki. Jedne z moich ulubionych, do których na pewno będę wracać. Przepis znalazłam tu, podaję z moimi drobnymi zmianami. Polecam bardzo!

Składniki suche:

  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 0,5 szk. mąki żytniej
  • 0,5 szk. brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre:

  • 0,5 szk. mleka
  • 0,5 szk. jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 2-3 jabłka pokrojone w kostkę
  • 2 garści rodzynek

Składniki posypki:

  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich
  • kilka łyżek brązowego cukru

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać łyżką. Dodać jabłka i rodzynki.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Równomiernie rozłożyć ciasto i posypać orzechami i cukrem. Piec około 25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce.

czwartek, 07 lutego 2013

Przewrotnie nie podam przepisu na pączki, oponki, faworki, gdyż od lat ich nie smażę. W zamian zaproponuję muffinki z orzechami włoskimi Dorotus ze strony Moje Wypieki. Zdecydowanie dla wielbicieli orzechów... są mięciutkie, rosną szalenie :) Jak dla mnie trochę za mało słodkie, ale to też kwestia gustu. Przepis podaję w oryginale, za Autorką.

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g jasnego brązowego cukru (użyłam cukru białego)
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier i orzechy.

W drugim - roztrzepać jajka, dodać mleko, ekstrakt i olej.

Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.

sobota, 12 stycznia 2013

Najlepsze muffinki, jakie miałam dotąd przyjemność upiec i skosztować.  Zalet mają wiele. Jak każde inne są proste i ekspresowe w wykonaniu. Ponadto- puszyste, bardzo orzechowe, no i ta czekoladowa niespodzianka w środku! :) Jak dla mnie rewelacja. Lubię wracać do tego przepisu, dlatego zachęcam Was gorąco do wypróbowania go :)

Źródło: Moje Wypieki, z modyfikacjami.

Składniki suche:

  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 125 g margaryny
  • 1/3 szk. cukru (jest suchy, ale wymieniam tu, bo ubijamy z mokrymi ;))
  • 2 jaja
  • aromat waniliowy
  • 3 łyżki mleka

Dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady

Margarynę roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem, wlać masło, olejek, mleko.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i kakao, połączyć z płynnymi składnikami, szybko wymieszać.

Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać do masy. 

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temp. 180'C.

sobota, 05 stycznia 2013

 

Te muffinki upiekłam jeszcze przed świętami, na przyjazd brata i jego życzenie "czegoś bardzo czekoladowego" :) Przepis na nie znalazłam na stronie Moje wypieki i wydał mi się idealnie czekoladowy, odpowiedni na grudniowe dni i przyjęcie Gościa. Muffinki wyszły dokładnie jak napisała Dorotka: fantastyczne, mięciutkie, mocno czekoladowe i korzenne, pyszne! Przekonajcie się sami! :) 

Składniki:

  • 2/3 szk. i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szk. kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szk. kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szk. powideł

Mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.

Masło roztopić, dodać czekoladę i kakao, wymieszać i ostudzić.

Jajka i cukier ubić mikserem, dodać ekstrakt, masę czekoladową i śmietanę na zmianę z suchymi składnikami.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł, przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec w temp. 170'C przez ok. 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka.

sobota, 01 grudnia 2012

Miał być weekend bez słodkości, ale nie wyszło... Szukając nowych inspiracji, natknęłam się na muffinki z żurawiną. Ile osób, tyle wersji, więc i ja stworzyłam swoją, osobistą. Muffinki jak każde inne, robi się bardzo szybko. Są bardzo mięciutkie, pachnące i zdrowe- dzięki żurawinie. Do tego przepisu będę wracać. Polecam :)

Składniki mokre:

  • 300g. kefiru
  • 2 jajka
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1/2 szk. oleju słonecznikowego

Składniki suche:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 120g. cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Dodatkowo:

  • ok. 1 szk. suszonej żurawiny
  • płatki migdałowe

 W osobnych miseczkach wymieszać składniki mokre i suche, połączyć ze sobą niezbyt dokładnie - grudki będą mile widziane ;) Dodać żurawinę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, równomiernie rozłożyć ciasto. Posypać migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp. 180-190'C. Ostudzić na kratce.

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne