ciasta kruche

wtorek, 19 marca 2013

To ciasto piekę często zamiast mazurka. Wydaje się być idealne na wielkanocny stół. Kruche ciasto, kwaśny dżem przełamujący słodycz masy orzechowej, jak dla mnie rewelacja. Polecam.

Składniki ciasta kruchego:

  • 3 szk. mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 1 jajo, 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • ½ szk. cukru pudru
  • 16 gr. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość formy o wym. 20x32cm. Pierwszą część ciasta wyłożyć na blachę, posmarować dżemem i przykryć drugą częścią ciasta. Piec 40 min w 180°C

Składniki masy:

  • ½ kg orzechów arachidowych
  • ½ szk. wody
  • ½ szk. cukru
  • 2 ½  szk. mleka w proszku (granulowane)
  • ½ kostki masła
  • ½ kostki margaryny
Masło, margarynę i cukier rozpuścić w wodzie, nie gotować. Do przestudzonej masy wsypać orzechy i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto, wyrównać i schłodzić.

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ot, zwykły placek, podobny do pleśniaka, którego wszyscy pewnie znają. Ale i na taki czasem przychodzi ochota, a moja przyszywana Ciocia zamawia go na każde święta. W czym tkwi jego urok? Chyba znów w ujęciu całościowym... kruche ciasto, kwaskowaty dżem - oczywiście domowej roboty, orzechy... Nie ukrywam, że też go lubię i lubię do niego wracać. Polecam :)

(Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego, Świąteczne słodkości)

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jaja
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Ponadto:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
  • polewa czekoladowa

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder, szybko zagnieść ciasto, podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika na co najmniej 30 minut.

Przygotować formę o wymiarach 20x32cm. Z zamrażalnika wyjąć jedną białą część ciasta i zetrzeć nad formą na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto równo rozprowadzić, lekko je przygniatając. Następnie wyłożyć dżem, a na nie zetrzeć ciemną część ciasta, znów równo rozprowadzić, posypać posiekanymi orzechami.

Z białek ubić pianę, dodając cukier puder. Do sztywnej piany wsypać kisiel i delikatnie wymieszać. Tą masą posmarować drugą warstwę ciasta i przykryć trzecią – też startą na tarce i wyrównaną. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 50 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową w fantazyjne esy - floresy ;)

* do ciemnego ciasta można dodać kilka kropel aromatu

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne