ciasta z kremem

wtorek, 07 marca 2017

 

Kolorowe ciasto siostry Anastazji, rozpływające się w ustach, leciutkie... oj tam, że na kremówce! ;) Żeby je ożywić, do śmietankowej warstwy dodałam cytrynową galaretkę, która idealnie przełamuje słodycz pozostałych warstw. Polecam!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 op. galaretki pomarańczowej (rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody)
  • 2 paczki delicji

Masa różowa:

  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 2 galaretki wiśniowe

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę. Masę przełożyć na biszkopt, wyrównać. Ułożyć delicje.

Masa śmietankowa:

  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i płynną galaretkę. Masę wylać na delicje, wyrównać. Po lekkim stężeniu ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą, pomarańczową galaretką. Schłodzić.

Udanych wypieków! :)

sobota, 30 stycznia 2016

Przepis pochodzi z książki 103 ciasta siostry Anastazji. Chcąc uniknąć surowych żółtek w masie, zmodyfikowałam nieco przepis. Połączenie orzechów, kokosu i brzoskwiń smakowało niebanalnie. Polecam gorąco ;)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt orzechowy:

  • 4 jajka
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 8 dag cukru
  • 5 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 180°C przez 30-40 minut. Po przestudzeniu przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Biszkopt kokosowy:

  • 6 białek
  • 1/2 szk. cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodać cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 180°C przez 30-40 minut. Ostudzić.

Masa brzoskwiniowa:

  • puszka brzoskwiń
  • 6 żółtek
  • 1/2 op. budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka Kasi

Odlać sok z brzoskwiń, jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody, zagotować. Żółtka, mąkę i budyń rozmieszać z małą ilością wody, wlać do wrzącego soku, gotować chwilę do zgęstnienia. Przestudzić i utrzeć z Kasią na puszysty krem. Dodać drobno pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Przełożenie:

Biszkopt orzechowy - połowa masy brzoskwiniowej - biszkopt kokosowy - połowa masy brzoskwiniowej - biszkopt orzechowy - polewa

Udanych wypieków! :)

środa, 04 marca 2015

To, że uwielbiam truskawki, podkreślałam niejednokrotnie. Zatęskniłam za nimi już na przedwiośniu, dlatego chętnie upiekłam ciasto, które wypatrzyłam u Marty. Delikatny biszkopt z dodatkiem maku, orzeźwiająca masa budyniowo - truskawkowa, słodki krem śmietanowy, całość zwieńczona polewą czekoladową i orzeszkami. Przepis podaję z moimi drobnymi zmianami, szczerze polecam.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do formy o wym. 20x20cm, piec 20 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przekroić na pół.

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek (mogą być mrożone) + 1/3 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu śmietankowego + 1/4 szk. wody

Dodatkowo: 16 szt. biszkoptów kakaowych

Truskawki (mrożone rozmrozić), wodę, cukier podgotować kilka minut, zmiksować za pomocą blendera. Dodać suchą galaretkę, wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do gotującej masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia. Masę nieco przestudzić, wylać na pierwszy blat biszkoptu, wyrównać. Ułożyć biszkopty, całkowicie wystudzić.

Masa straciatella:

  • 330 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g startej czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka żelatyny (rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić)

Dodatkowo: polewa czekoladowa, posiekane orzeszki ziemne

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder, przestudzoną żelatynę i czekoladę. Wyłożyć na masę truskawkową, przykryć drugim blatem biszkoptu, oblać polewą, ozdobić orzeszkami i schłodzić.

Udanych wypieków :)

środa, 04 lutego 2015

Kakaowy, wilgotny biszkopt, przełożony kremem śmietanowym z dodatkiem galaretki cytrynowej, przełamującym słodycz uprażonego słonecznika, zatopionego w masie kajmakowej. Szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne. Polecam.

Źródło: przepis przyniesiony z pracy

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka wrzątku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x 28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C. Wystudzić, przekroić na trzy blaty.

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op. galaretki cytrynowej + 1 szk. wody

Galaretkę rozpuścić w 1 szk. wrzącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną, leciutko tężejącą galaretkę.

W formie umieścić pierwszy blat ciasta, rozsmarować połowę masy śmietanowej, przykryć drugim blatem ciasta i pozostałą częścią masy. Ułożyć trzeci blat ciasta*

Masa słonecznikowa:

  • 300 g słonecznika łuskanego
  • około 1/4 kostki margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 puszka masy kajmakowej

Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor. Jeśli jest potrzeba, można odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Trzeci (górny) blat biszkoptu posmarować masą kajmakową, posypać uprażonym słonecznikiem. Całość schłodzić w lodówce.

* Górny blat biszkoptu smaruję masą kajmakową przed ułożeniem go na masie śmietanowej - wygodniej i bardziej stabilnie...

Udanych wypieków! :)

wtorek, 06 stycznia 2015

Delikatny biszkopt makowy w połączeniu z masą kawową, konfiturą z żurawiny i polewą z gorzkiej czekolady tworzą zgrany i wyjątkowy kwartet. Ciasto jest dość szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam gorąco.

Przepis znaleziony rok temu (o zgrozo) na Kwestii Smaku ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maku (sypkiego)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Nasączenie: sok z 3 limonek (u mnie sok z ananasa)

Przełożenie: 1 słoiczek żurawiny (ok. 200 g)

Dno formy o wym. 20 x 30cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do temp. 170°C.

Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodając cukier i kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki, mak i aromat. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera - do połączenia składników. Przełożyć do formy, piec przez 22 minuty, wyjąć i ostudzić.

Z biszkoptu zdjąć skórkę, nasączyć, wyłożyć żurawinę.

Masa kawowa:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

Kawę wsypać do metalowego kubka, dodać 4 łyżki wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać żelatynę i odstawić do nasączenia, a następnie podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.

200 ml śmietany kremówki ubić na puszysty krem, pod koniec dodając cukier puder.

Pozostałą część śmietany zmiksować z serkiem mascarpone przez około minutę, dodać przestudzoną żelatynę i ubitą śmietanę.

Na biszkopcie wyłożyć masę kawową, wyrównać.

Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 130 ml śmietany 30%

W garnuszku zagotować śmietanę, odstawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odczekać minutę, po czym energicznie wymieszać. Przestudzoną polewę wylać na masę kawową.

Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Udanych wypieków!

wtorek, 01 kwietnia 2014

Po niezbyt srogiej zimie przyroda budzi się do życia, więc i na moim blogu zazieleniło się trochę ;) Przepis na Shreka można znaleźć w wielu odsłonach. Ciasto jest ciekawe w smaku, leciutkie, zaskakujące. Budyń ugotowany na soku jest rewelacyjny, o czym mogłam przekonać się już kiedyś przy Wiśniowej pychotce. Pozdrawiam i polecam :)

Inspiracja: Ciasto Shrek - podaję z moimi modyfikacjami

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
  • 3 jajka
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Rozprowadzić równomiernie biszkopt, piec w temp. 170°C przez około 25 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika, do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta - dzięki czemu masa budyniowa będzie lepiej się trzymała.

Masa budyniowa:

  • 900 ml zielonego soku Kubuś (u mnie kiwi i zielony banan)
  • 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru (3 po 40g)

Dodatkowo: 2 małe opakowania ciastek Delicje

Z podanych składników ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt. Na gorącym budyniu rozłożyć delicje czekoladą do góry, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 op. galaretki agrestowej
  • 1 szk. wody

Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i prawie tężejącą galaretkę, od razu wylać na delicje.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 3 szk. wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Tężejące wylać na masę śmietanową.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 10 marca 2014

Przepis na to ciasto przyniosłam kiedyś z pracy. Dopiero później okazało się, że identyczny znajduje się w książce "103 ciasta siostry Anastazji" pod nazwą Tort Cappuccino. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, pominęłam nasączanie biszkoptu kawą ze spirytusem, bo bez tego jest wilgotny, choć bardzo puchaty. Przełożone pysznym kremem, tworzy bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i leciutkie ciasto. Z wielką przyjemnością wróciłam do niego po latach. Polecam! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk. kawy cappuccino orzechowej (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka wymieszane z wodą. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kawę cappuccino i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wym. 22 x 28cm. Piec w temp. 180°C przez 20-30 minut. Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.

Składniki kremu:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 op. "Śnieżki"
  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki kawy cappuccino
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: starta czekolada do posypania ciasta (1/2 tabliczki białej + 1/2 tabliczki gorzkiej)

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubijać przez kilka minut, gdy trochę zgęstnieje, dodać Śnieżkę i jeszcze chwilę miksować. Dodać cukier, kawę i zimną galaretkę (prawie tężejącą). Powstałą masą szybko przełożyć placki. Wierzch obsypać startą czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków :)

niedziela, 02 marca 2014

 

Wyjątkowe okazje skłaniają do poszukiwania przepisów na niezwykłe ciasta, które zaskoczą wykwintną kompozycją smakową, ucieszą oko swym wyglądem i zostaną w pamięci na dłużej. Przepis na to ciasto spotykałam w wielu odsłonach, cieszę się, że w końcu postanowiłam je upiec. Bogactwo smaków ucieszy każdego Łasucha, natomiast prostota wykonania każdego piekącego ;) Przepis nieznacznie zmodyfikowany, polecam bardzo! :)

Inspiracja: Kora orzechowa

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki placków bakaliowych:

  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 200 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rodzynki sparzyć i osuszyć. Orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając małymi porcjami cukier i żółtka. Dodać sypkie składniki i rodzynki, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dwóch identycznych form o wym. 23 x 33cm i upiec w temp. 160°C przez 35 minut (można upiec jeden placek i po ostudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części).

Składniki kremu budyniowo - brzoskwiniowego:

  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 350 g margaryny Kasi
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 1/2 szk. wody
  • 5 żółtek

Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i 3/4 szk. wody. Budynie, mąkę pszenną i żółtka dokładnie rozmieszać w 3/4 szk. wody, wlać na wrzący sok. Gotować na małym ogniu przez kilka chwil do zgęstnienia masy. Ostudzić pod przykryciem. Margarynę utrzeć do białości, dodając małymi porcjami budyń, tak by powstał puszysty krem.

Dodatkowo:

  • ok. 20 szt. delicji o dowolnym smaku (u mnie wiśniowe)
  • 1/4 szk. mocnego naparu kawy naturalnej + 1 łyżka rumu do nasączenia delicji
  • brzoskwinie z puszki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szk. wody

Na pierwszy placek bakaliowy wyłożyć połowę kremu. Ułożyć czekoladą do dołu delicje, nasączone kawą, delikatnie przycisnąć. Rozsmarować resztę kremu i przykryć drugim plackiem bakaliowym. Rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kosteczkę, zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce.

Udanych wypieków :)

 

środa, 27 listopada 2013

Z przepisem spotykałam się od dawna i z niewiadomych przyczyn odkładałam go na później. Od wiosny robiłam je już trzy razy, co może być najlepszym dowodem na to, że smakuje zjawiskowo. Idealne połączenie kruchego ciasta, słodko - kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki, aksamitnego kremu budyniowego, chrupiącej słodkiej bezy i orzechów... Skąd taka nazwa? Być może bogactwo smaków tego ciasta odzwierciedla bogaty życiorys owej pani? Nie ma to dla mnie większego znaczenia, a ciasto polecam gorąco.

Źródło: Moje wypieki, podaję z moimi modyfikacjami.

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki pszennej (3 szk. minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szk. cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 6 żółtek

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać margarynę, żółtka, cukier, posiekać. Zagnieść gładkie ciasto w kulę, podzielić na pół.

Składniki bezy:

  • 6 białek
  • 0,5 szk. drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g orzechów włoskich

Formę o wym. 25 x 33cm wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód formy. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej, posypać połową posiekanych orzechów. Piec w temp. 175°C przez około 40 minut. Identycznie upiec drugi placek. Ostudzić.

Składniki masy budyniowej:

  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat. Przełożyć placki i schłodzić przez minimum 3 godziny.

niedziela, 03 marca 2013

Przepis odczekał swoje w kolejce, pomiędzy innymi przepisami, które go wcześniej z jakichś powodów wypierały. Ciasto okazało się na tyle dobre, że mam już na nie dwa "zamówienia" :) Okazało się, że budyń ugotowany na soku jest świetnym rozwiązaniem i miłym doznaniem smakowym. Ciasto przez to jest niezbyt słodkie, dość lekkie, idealne do kawy.

W oryginalnym przepisie zamiast śmietany kremówki występuje śnieżka. Może i masa jest przez to lżejsza, ale staram się unikać sztuczności, nawet kosztem większej ilości kalorii. Zamiast delicji można użyć biszkoptów. Ciasto będzie lepiej się kroiło i będzie mniej słodkie.


Poniżej przedstawiam pychotkę, do której użyłam nektaru pomarańczowego oraz biszkoptów, dzięki którym lepiej się kroiło i było mniej słodkie. Prezentuje się równie zachęcająco. Polecam raz jeszcze.


Przepis autorstwa ilka76 z Wielkiego Żarcia, podaję z moimi modyfikacjami.

Składniki biszkoptu:

  • 3 jajka
  • 50 g. mąki pszennej
  • 20 g. mąki  ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wymiarach 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika do całkowitego wystygnięcia.

Masa wiśniowa:

  • 1 litr soku wiśniowego z kartonu (użyłam nektaru wiśniowego- Tymbark)
  • 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru (po 40 gram)
  • 1 łyżka cukru

Na soku wiśniowym ugotować budyń z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt. Na ciepłej masie ułożyć delicje (wtedy lepiej się przykleją). Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa śmietanowa:

  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 galaretka wiśniowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szk. gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać lekko tężejącą galaretkę i od razu wylać na delicje. Schłodzić.

Dodatkowo:

  • 50g. czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 paczka delicji wiśniowych

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z margaryną. Oblać ciasto.

 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne