ciasteczka

wtorek, 20 lutego 2018

Mocno czekoladowe, kruche ciasteczka w kształcie serca, zanurzone w ulubionej czekoladzie, mogą stanowić słodki prezent dla ukochanej osoby. Przepis znalazłam w Małej cukierence i polecam gorąco!

----------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 2/3 szk. ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2/3 szk. cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 220g miękkiego masła
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)

Do dekoracji:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • posypka cukrowa

Przesiać mąkę z kakao, dodać sól i wymieszać.

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać mikserem przez 4 minuty. Dodać mąkę z kakao i zagnieść rękoma ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać 1 łyżkę wody. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podsypując niewielką ilością mąki, rozwałkować na około 4-5 mm. Z ciasta wycinać serduszka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Piec w temperaturze 170°C przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 10-15 minut i dopiero je przenosić. Ostudzić.

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę ciasteczka pomalować czekoladą, udekorować cukrową posypką. Ostawić do zastygnięcia czekolady.

Udanych wypieków :)

czwartek, 28 grudnia 2017

Jeśli lubicie marcepan, te kruche ciasteczka na pewno przypadną Wam do gustu. Są łatwe w przygotowaniu, w zamkniętej puszce długo zachowują świeżość, ładnie wyglądają, cudownie przy tym pachnąc... Idealne do grudniowej kawki, choć nie tylko. Polecam!

Źródło: Kruche ślimaczki marcepanowe - Marcepanki

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 200 g zimnego masła
  • 2 szk. mąki
  • 2 żółtka
  • ½ szk. cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 150 g masy marcepanowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i masę marcepanową, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, do jednej dodać aromat migdałowy, a do drugiej kakao i mleko. Wyrobić obie części do połączenia się składników, po czym zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i schłodzić przez około godzinę w lodówce.

Każdą część rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na jednakowe prostokąty o długości około 40 cm i grubości około 5 mm. Ciasto jasne ułożyć na cieście ciemnym i lekko docisnąć wałkiem, żeby się połączyły, ale nie zdeformowały. Ciasto zwinąć wzdłuż w roladkę, ponownie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Schłodzone ciasto pokroić w plastry o grubości ok. 8-10 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić na kratce.

Udanych wypieków :)

sobota, 21 grudnia 2013

Schneeflocken, czyli fenomenalne niemieckie ciasteczka, pięknie pachnące orzechami laskowymi, przełożone słodko - kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, uwieńczone słodziutkim lukrem i posypane wiórkami kokosowymi. Śmiało mogą wystąpić na świątecznym stole, choć moje zapewne znikną wcześniej ;) Przepis pochodzi z książki "Meine schonsten Weihnachtsbackereien" Max'a Inzinger'a, a poznałam go dzięki Autorce bloga Ciasteczkolandia.

To ostatni wpis przed świętami, dlatego już dzisiaj życzę Wam wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze na te dni. Przyjemnych i słodkich Świąt! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g zmielonych orzechów laskowych
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu

Dodatkowo: filiżanka ulubionego dżemu i wiórki kokosowe

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając stopniowo orzechy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem i wyrobić jednolite ciasto. Utworzyć z niego kulę i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 5 mm, delikatnie podsypując mąką. Ciasto jest dosyć kruche, wałkować należy z pewną dozą delikatności i cierpliwości ;) Z rozwałkowanego ciasta wykrawać małe kółka (3-4 cm), przekładać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w temp. 170°C przez 15 minut - do zrumienienia. Ciasteczka wystudzić na kratce. Na wierzch ciasteczka nakładać dżem, przykryć drugim tak, by jego spód znalazł się na górze (jest gładszy i lukier będzie się lepiej rozprowadzał).

Lukier:

  • 180 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Z podanych składników utrzeć gładki lukier. Nałożyć go na ciasteczka, a brzegi obtoczyć w wiórkach kokosowych. Odstawić w chłodne miejsce.

wtorek, 17 września 2013

Urlop trwa, a byle jaka aura, zachęca do spędzania więcej czasu w kuchni... Tym razem proponuję maślane, delikatne, kruchutkie ciasteczka z dodatkiem kokosu. Dla wielbicieli  szybkich, prostych i drobnych wypieków. Idealne do ulubionej kawki. Właśnie na takie miałam ochotę. Przepis znalazłam na blogu Domowe Gotowanie. Podaję z moimi drobnymi modyfikacjami. Polecam.

Składniki na 16 sztuk:

  • 120 g. mąki pszennej
  • 100 g. miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szk. wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu rumowego

Masło utrzeć z cukrem i aromatem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, chwilkę ucierać mikserem. Pod koniec dodać wiórki kokosowe, zagnieść elastyczne ciasto. Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na formie wyłożonej pergaminem. Spłaszczyć mokrym widelcem. Piec do zrumienienia około 15 minut w temp. 170°C.

sobota, 29 grudnia 2012

Święta minęły niepostrzeżenie, po moich wypiekach nie zostało nawet okruszka, więc by mój brat nie wracał do domu ze smutną miną, w słodkim niedosycie, upiekłam pieguski. Każdy zna te kruche, maślane ciasteczka, kuszące bakaliami, czekoladą lub czym tylko chcecie... Zdecydowanie lepsze od tych sklepowych, przekonajcie się sami. Polecam :)

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szk. cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 2,5 szk. mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 1,5 szk. bakalii (dałam skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy włoskie i sezam)

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, aromatem. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wyrobić gładkie ciasto. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy razem z innymi bakaliami. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w odstępach (podczas pieczenia rozpłyną się po bokach). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180'C przez 15-20 minut.

| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne