torty

czwartek, 21 sierpnia 2014

Cudowne wspomnienia lata, a zarazem genialne połączenie smaków. Jeśli nie spotkacie już świeżych truskawek, śmiało możecie zrobić z mrożonymi. W każdym razie, naprawdę warto! Inspirację ponownie znalazłam u Marty, zwiększyłam jedynie warstwę śmietanową i zrobiłam w kwadratowej formie. Resztę pozostawiłam bez zmian. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta makowego:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi porcjami cukier i cukier waniliowy. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 21 x 21cm, piec około 40 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.

Składniki masy truskawkowej:

  • 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, pogotować chwilę, do zgęstnienia. Przestudzić.

Na jeden blat makowy wyłożyć pół masy truskawkowej, przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą część masy, wyrównać. Odstawić do lodówki.

Składniki masy śmietanowej:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, po lekkim przestudzeniu szybko połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na masę truskawkową, wyrównać, posypać startą czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków ;)

sobota, 18 stycznia 2014

Dzisiaj był wyjątkowy dzień, 60-te urodziny mojej Mamy :) Na tę okoliczność chciałam przygotować coś naprawdę dobrego. Wśród wielu pomysłów, wygrał tort makowy. Leciutki, pachnący, soczysty. Z naszym ulubionym makiem i brzoskwiniami. Istotnym walorem jest subtelny dodatek rumu, dzięki czemu całość świetnie się komponuje i smakuje. Tort równie łatwo jak się robi, tak i znika. Polecam gorąco :)

Inspiracja: Tort makowy z brzoskwiniami, podaję z moimi małymi zmianami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 50 g masła
  • 3/4 szk. cukru
  • 6 jajek
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 150 g suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszysty krem i dodać do białek. Dodać aromat migdałowy i roztopione masło. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, dodać w trzech partiach do utartych jaj. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej pergaminem (tylko dno). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 50 minut w temp. 160-180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić w poziomie 2 razy.

Masa:

  • 1/2 szk. drobnych rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • puszka brzoskwiń (2-3 połówki zostawić do dekoracji)

Rodzynki sparzyć, zalać rumem i odstawić (najlepiej zrobić to przed pieczeniem biszkoptu). Odsączyć, zachowując rum i wymieszać go z 3/4 szk. zalewy z brzoskwiń.

Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.

Żelatynę zalać 1/2 szk. zimnej wody, odstawić na 10 minut aż napęcznieje. Dodać do niej 3 łyżki rumowo - brzoskwiniowej zalewy, wymieszać. Podgrzać w rondelku, mieszając, do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dwie łyżki ubitej śmietany dodać do żelatyny, rozmieszać i wlać w 3 partiach do reszty śmietany, ciągle mieszając.

W tortownicy umieścić pierwszy krążek ciasta, nasączyć 1/3 zalewy i wyłożyć połowę masy. Rozłożyć połowę rodzynek i brzoskwiń, delikatnie wciskając w masę. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć i przykryć pozostałą częścią masy i dodatków. Przykryć trzecim krążkiem, nasączyć, lekko docisnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Wykończenie:

  • 350 ml śmietany 30%
  • 1 op. śmietan- fixu
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • posypka czekoladowa i wiśnie

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, aromat i śmietan-fix. Otrzymaną masą posmarować boki i wierzch tortu, zachowując część na rozetki. Boki tortu obsypać posypką czekoladową. Z odłożonej śmietany zrobić rozetki. Ozdobić owocami i dobrze schłodzić, najlepiej przez noc.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 11 listopada 2013

Niestety przez najbliższy czas nie będę mogła "poszaleć" w kuchni, dlatego dzisiaj chcę zaproponować tort, który piekłam kilka lat temu- z okazji długiego weekendu listopadowego i Święta Niepodległości, stąd właśnie taka nazwa. Tort powstał z połączenia kilku ciast i smaków jakie lubię i jakie zapewne smakują niejednemu Łasuchowi. Na Wielkim Żarciu zyskał uznanie, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Polecam bardzo.

Ciasto ciemne:

  • 1 szk. mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 3/4 szk. cukru
  • 1/2 szk. oleju
  • 3 jaja

Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 26cm. Piec 40 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić.

Wkładka makowo - kokosowa:

  • 3 białka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. suchego maku
  • 1/2 szk. wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mak i wiórki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do tej samej tortownicy i piec do zrumienienia przez około 30 minut.

Krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szk. mleka
  • 1 kostka margaryny
  • cukier do smaku
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Gdy wystygnie, utrzeć z margaryną i aromatem.

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 200 g suszonych śliwek
  • polewa czekoladowa (u mnie czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej z dodatkiem 1/4 kostki margaryny)

Ciemne ciasto przekroić na pół. Obie części "wewnętrzne" posmarować dżemem. Na jedną część ciasta wyłożyć połowę kremu, przykryć wkładką makowo - kokosową, wyłożyć resztę kremu, przykryć drugą częścią ciemnego ciasta (dżemem do dołu).

Śliwki pokroić w paseczki, rozłożyć na cieście*. Polać polewą czekoladową i schłodzić.

* Aby śliwki lepiej się trzymały, wierzch tortu można posmarować delikatnie dżemem.

piątek, 01 marca 2013

Mój zeszłoroczny torcik urodzinowy, czyli: najzwyklejszy biszkopt, przełożony galaretką z ulubionymi owocami i kremem z bitej śmietany, posypany gorzką czekoladą. Całość tworzy coś, co bardzo przemawia do mojego podniebienia i sprawia, że co jakiś czas wracam do tego przepisu. Sam biszkopt autorstwa Doroty ze strony Moje wypieki. Mój dozgonny faworyt wśród biszkoptów. Reszta to moja skromna inwencja. Polecam gorąco.

Moja propozycja dla Amatora Słodkości ;)

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Masa śmietanowa:

  • 1/2 l. śmietany 30%, schłodzonej
  • 1/3 szk. wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietanę ubijać aż do uzyskania gęstej masy. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki

Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, używając 3 szklanek wody. Ostudzić.

Biszkopt przekroić na trzy części, dolną włożyć do formy, w której był pieczony. Na dolną część wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Przykryć drugą częścią biszkoptu (nie należy czekać aż galaretka stężeje całkowicie). Na biszkopt wyłożyć 2/3 masy śmietanowej i przykryć trzecią częścią biszkoptu. Wierzch posmarować resztą masy i obsypać kawałkami gorzkiej czekolady. Schłodzić.

* Blaty biszkoptu można delikatnie nasączyć.

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne