babki, babeczki, ucierane

sobota, 04 kwietnia 2015

Zupełnym przypadkiem udało mi się odkryć przepis na keks, jak dla mnie, idealny. Bogactwo bakalii, otoczone aromatycznym ciastem. Szybkie i proste w przygotowaniu, śmiało może zastąpić świąteczną babkę.

Dzieląc się z Wami przepisem, chciałabym życzyć zdrowych, ciepłych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Wesołych Świąt!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 500 g mąki + 1 łyżka do oprószenia bakalii
  • 500 g bakalii (rodzynki, żurawina, morele, śliwki, owoce kandyzowane)
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szk. mleka
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Dodatkowo: lukier

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, mleko, aromaty, nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodać do masy jajecznej.

Większe bakalie pokroić, wszystkie oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Całość przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm. Piec w temp 170°C przez 65-70 minut. Po lekkim przestudzeniu oblać lukrem.

Udanych wypieków!

wtorek, 08 kwietnia 2014

Święta Wielkiej Nocy tuż, tuż. Wiecie już, jakie słodkości zagoszczą na Waszych stołach? Tradycyjnymi wypiekami w wielu domach są babki, może zatem skusicie się na tę? Wielosmakowa, barwna, niezbyt sucha, pachnąca. Co prawda, nie wyszedł mi tulipan tak piękny, jak u Oli, ale smak babki zrekompensował niedoskonałości wizualne. Pozdrawiam i polecam na świąteczny stół.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową:

  • 5 jajek
  • 250 g margaryny
  • 225 g cukru
  • 1 op. (16 g) cukru waniliowego
  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 1 op. kisielu wiśniowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki maku
  • szczypta soli

Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując, do połączenia składników. Dodawać po 2-3 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na przemian z łyżką oleju. Miksować do połączenia składników.  Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem. Podzielić na 4 równe części. Do I dodać mak, do II kakao, do III kisiel, a do IV 2 łyżki mąki. Do przygotowanej keksówki o wym. 9 x 37cm wkładać kolejno: ciasto białe, kakaowe, z kisielem i makiem. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego spodu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 60 minut w temp. 180°C.

Udanych wypieków :)

czwartek, 21 marca 2013

Kolejna propozycja na najbliższe święta. Bardzo łatwa w wykonaniu, wilgotna, ładna. Robiłam ją wiele razy, za każdym razem się udaje. Polecam.
* Wymieniłam zdjęcia na tegoroczne. Użyłam żurawinowego kisielu, dlatego róż wyszedł blado, mimo to bardzo smacznie. Polecam raz jeszcze.

Składniki:
  • 25 dag Kasi
  • 6 jajek
  • 2 szk. mąki
  • 1,5 szk. cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. kisielu wiśniowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki suchego maku
  • aromat migdałowy
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce olej, małymi porcjami mąkę z proszkiem.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać aromat migdałowy, delikatnie wymieszać. Podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao.
Formę babkową bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Na sam dół wyłożyć ciasto z makiem, zrobić rowek. Następnie wyłożyć ciasto z kakao, ponownie zrobić rowek, na samą górę ciasto z kisielem. Piec około 60 minut w temp. 180'C.
niedziela, 10 marca 2013

Obiecałam, że będzie inaczej, dlatego tym razem przedstawiam mój babeczkowy debiut. Przepis na kruche ciasto pochodzi ze strony Moje wypieki. Bardzo kruche, niezbyt słodkie, idealne. Wnętrze stanowi budyń, owoce, cienka warstwa galaretki. Z podanej porcji wychodzi około 30 babeczek #6,5 cm. Szczerze polecam.

Ciasto kruche:

  • 2 szk. mąki krupczatki
  • 1/3 szk. cukru pudru
  • 200 g. zimnego masła
  • 2 żółtka

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Ciasto cienko rozwałkować i wylepiać nim foremki do babeczek, dokładnie wysmarowane tłuszczem. Piec około 15 minut w temp. 200°C.

Dodatkowo:

  • 2 op. budyniu waniliowego
  • dowolne owoce
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szk. wody

Budyń ugotować w połowie zalecanej ilości mleka. Gorący wykładać do babeczek. Na wierzchu ułożyć owoce i oblać tężejącą galaretką.

sobota, 17 listopada 2012

Jutro kończy się orzechowy tydzień. Choć nie wezmę czynnego udziału w konkursie, zamieszczę tu jednak przepis na proste, ale dobre i wilgotne ciasto orzechowe. Aromatyczne, dzięki orzechom i rumowi... Oblane Waszą niezawodną polewą czekoladową, schłodzone..., idealnie dopasuje się do Waszej ulubionej kawy... Polecam serdecznie. Źródło: wycięte z gazety... niestety nie pamiętam jakiej ;)

 Składniki ciasta:

  • 25 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

 Żółtka ubić na puszystą masę, dodać cukier, margarynę oraz rum. Mąkę połączyć z orzechami, kakao, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Piec około 50 minut w temp. 180'C. Po ostudzeniu oblać polewą i schłodzić.

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne