bez pieczenia

czwartek, 07 lipca 2016

Idealny serniczek na letnie popołudnia przy dobrej kawce. Odpowiednio słodki, orzeźwiający, prosty w przygotowaniu. Polecam bardzo!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki spodu:

  • 290g pokruszonych ciasteczek / herbatników
  • 115g rozpuszczonego masła

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Ciasteczka wymieszać z masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku", ułożyć na dnie formy, docisnąć, odstawić do lodówki.

Składniki masy serowej:

  • 3 op. galaretki (np. truskawkowa, pomarańczowa i agrestowa)
  • 3 szk. gorącej wody

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance wody. Wlać do miseczek, odstawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie pokroić w kostkę (można to zrobić dzień wcześniej).

  • 550 g serka Danio
  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 1 1/2 szk. gorącej wody
  • 2 szk. śmietany 30%

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić (może delikatnie się ścinać, ale nie musi). Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, dodać serek, płynną galaretkę i pokrojoną w kostkę galaretkę. Całość wymieszać i wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki truskawkowej, rozpuszczonej w 1 1/2 szk. gorącej wody, opcjonalnie owoce

Tężejącą galaretkę wylać na masę serową. Schłodzić.

czwartek, 01 maja 2014

Słodziutka masa kajmakowa, puszysta masa budyniowa, kremowa masa śmietanowa, przełożone herbatnikami, posypane startą gorzką czekoladą. Pycha! Kiedy herbatniki nieco zmiękną, ciasto rozpływa się w ustach. Bezproblemowe, szybkie w wykonaniu, z ogromną przyjemnością wróciłam do niego po latach. Znacie go na pewno. Polecam! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 duże paczki herbatników maślanych (po 250g.)
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników.

Krem budyniowy:

  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 szk. mleka
  • 3/4 kostki margaryny

Z podanych składników ugotować budyń. Gdy przestygnie, utrzeć z margaryną na puszysty krem i wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników.

Masa śmietanowa:

  • 1/2 l. schłodzonej śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szk. gorącej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (zwykłego i waniliowego)

Dodatkowo: 50 - 100g startej gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową szybko ułożyć na herbatnikach i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Udanych wyrobów ;)

sobota, 20 lipca 2013

Uwielbiam to ciasto, kojarzy mi się z latami mojego dzieciństwa. Jest proste w wykonaniu, leciutkie, rozpływające się w ustach. Można bawić się kolorami, użyć do pianki dwóch różnych galaretek, można zmieniać owoce, w zależności od tego, na co mamy ochotę... Do mojej pianki użyłam galaretki truskawkowej i cytrynowej, natomiast na wierzchu ułożyłam ostatnie poziomki z ogródka. Polecam gorąco.

Przepis z bardzo starego wydania Poradnika Domowego.

Składniki pianki:

  • 2 opak. galaretki o dowolnym smaku
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (koniecznie schłodzonego)

Dodatkowo:

  • 2 opak. galaretki
  • owoce
  • biszkopty

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Dno wyłożyć biszkoptami (można lekko nasączyć w galaretce).

2 galaretki rozpuścić w 1/2 l. wody i ostudzić.

Schłodzone mleko ubijać mikserem kilka minut, aż zgęstnieje i potroi swą objętość. Dodać zimną galaretkę, dokładnie wymieszać i szybko wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki.

Owoce umyć, ułożyć na piance. Pozostałe galaretki rozpuścić, tężejące wylać na owoce i ponownie schłodzić.

środa, 03 lipca 2013

Przepis na to ciasto, wiele lat temu, dostałam od koleżanki. Lubię kokos, więc przypadło mi do gustu. Jest to jeden z przepisów, do którego lubię wracać. Bardzo szybkie w wykonaniu, proste, kokosowe... Polecam.

Składniki masy:

  • 200 gr. białej czekolady
  • 200 gr. wiórków kokosowych
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 op. śmietan- fixu

Dodatkowo: biszkopt z 6 jaj lub gotowy biszkopt składający się z 3 części.

Biszkopt przekroić na 3 części. Jedną część pokruszyć (używam tarki o dużych oczkach ;)).

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszony biszkopt, śmietan fix, białą czekoladę i wiórki kokosowe (część zostawić na obsypanie wierzchu).

Dolną część biszkoptu przykryć połową masy, ułożyć drugą część biszkoptu i posmarować wierzch i boki pozostałą masą. Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić.

niedziela, 16 czerwca 2013

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki. Podchodziłam do niego długo i sceptycznie. Niesłusznie. Wychodzi całkiem niezłe, co najważniejsze, ładnie się kroi, ale to dopiero na drugi dzień. Łasuchy muszą cierpliwie poczekać. Polecam na sezon truskawkowy.

Składniki:

  • 3 paczki okrągłych biszkoptów
  • 2 śmietany 12% - każda po 330 g.
  • 1 śmietana 18% - 330 g.
  • 5 łyżek cukru pudru
  • owoce
  • 2 galaretki

Formę o wym. 22x28cm wyłożyć pergaminem. Śmietanę wymieszać, połączyć z cukrem, zanurzać w niej na chwilę biszkopty, po czym układać cegiełkowo w formie. Pozostałą śmietanę wylać na biszkopty. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne