mini serniczki

niedziela, 23 sierpnia 2015

Sierpień... Lubię go za śliwki dojrzewające w słońcu, które potem można wykorzystać do ulubionych wypieków. Tym razem śliwki trafiły do mini serniczków, z którymi współgrały z prawdziwą klasą. Inspirację znalazłam na blogu Słodka Magia od Kuchni. Przepis nieco zmodyfikowałam i polecam gorąco!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mus śliwkowy:

  • 15 dag wypestkowanych śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody

Składniki umieścić w garnuszku, dusić do miękkości, przestudzić, 'zblenderować'.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Dodatkowo: 100 g herbatników pełnoziarnistych, kilka kostek białej czekolady

Herbatniki pokruszyć, wsypać na dno 12 papilotek. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko na jednolitą masę, wypełnić papilotki, wyrównać.  Na każdy serniczek nałożyć po łyżeczce musu śliwkowego. Piec 25 minut w temp. 170°C. Po ostudzeniu oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Udanych wypieków! :)

wtorek, 01 lipca 2014

Powoli kończy się sezon truskawkowy, dlatego szukałam przepisu na wykorzystanie tych owoców. Wybór okazał się niełatwy, choć bardzo trafiony. Serniczki robi się szybko, smakują jak "prawdziwy sernik", więc  jeśli z jakichś powodów nie chcemy piec całej blachy..., to dla nas idealne rozwiązanie. Polecam bardzo! :)

Inspiracja: Kwestia smaku, przepis podaję z moimi zmianami

Uwierzycie, że to już setny przepis na moim blogu? Zarówno "setny" jak i "mój blog" brzmi dumnie. Dziękuję za to, że mogę dzielić się z Wami moją pasją...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na 12 sztuk:

Spód:

  • 150 g ciastek maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem do uzyskania "mokrego piasku". Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć otrzymaną masę, delikatnie uklepać łyżeczką.

Kruszonka kokosowa:

  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 25 g cukru
  • 65 g zimnego masła

Sypkie składniki wymieszać, szybko połączyć z masłem. Odstawić w chłodne miejsce.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie (lub twarogu na serniki)
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo: 6 dużych truskawek

Ser umieścić w misce, dodać cukier, cukier waniliowy, budyń lub mąkę ziemniaczaną i zmiksować na małych obrotach przez około 30 sekund. Dodać jajka i aromat i ponownie zmiksować przez około 30 sekund. Otrzymaną masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. W środek każdego serniczka wcisnąć połówkę truskawki. Posypać kruszonką.

Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temp. 170°C. Ostudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Moja uwaga: serniczki warto schłodzić w lodówce. Papilotki odchodzą lepiej od serniczków, a one same smakują lepiej.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 24 lutego 2014

Uwielbiam serniki i czekoladę, dlatego te mini serniczki po prostu mnie zachwyciły. Nie dość, że bardzo szybko się je robi, to smakują wybornie, a ich smak pozostaje w pamięci na długo. Przepis na te cudeńka znalazłam u Dorotus, podaję z moimi małymi zmianami. Polecam na wyjątkowe spotkania przy kawce... ;)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 3/4 szk. drobnego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 24 suszone śliwki
  • około pół szk. rumu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Kilka godzin wcześniej śliwki umieścić w małej miseczce, zalać rumem, po tym czasie odcedzić, rum zachować.

Twaróg, serek mascarpone, jajka, cukier i mąkę zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę oraz 4 łyżki rumu pozostałe od śliwek, krótko zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Równomiernie rozłożyć masę serową. W sam środek każdego serniczka wcisnąć po śliwce. Piec przez około 30 minut w temp. 150°C. Przestudzić w piekarniku, schłodzone polać ganache z czekolady, tzn.:

Ganache z czekolady:

  • 70 ml śmietany kremówki
  • 100 g deserowej czekolady

Do garnuszka wlać śmietanę, podgrzewając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Po lekkim przestudzeniu polać serniczki. Każdy udekorować śliwką i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Udanych wypieków :)

środa, 01 stycznia 2014

Małe co nieco dla wielbicieli sernika i kawy. Zdecydowany smak kawy i delikatny smak bitej śmietany, nadającej naszemu deserowi pięknego, leciutkiego kontrastu smakowego i wizualnego. Serniczki cudownie pachną podczas pieczenia, bosko smakują i elegancko wyglądają. Polecam gorąco, a wszystkim zaglądającym na mój blog, życzę zdrowego, słodkiego i szczęśliwego Nowego Roku :)

Inspiracja: Mini serniczki cappuccino, podaję z moimi zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 90 g pokruszonych na piasek ciastek - użyłam pszennych cynamonowych
  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2/3 szk. brązowego cukru
  • 1/4 szk. białego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatkowo do dekoracji:

  • 300 ml śmietany 30% + 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
  • kawa cappuccino do oprószenia
  • czekoladowe ziarenka kawowe

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno rozłożyć pokruszone ciastka, wyrównać.

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, dodać kawę, mieszając do rozpuszczenia. Lekko przestudzić.

Jajka ubić z cukrami i aromatem, dodać śmietanę z kawą, mąkę i zmielony twaróg. Zmiksować krótko, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Masę przełożyć do papilotek, do 4/5 ich wysokości. Piec w temp. 170°C przez około 35 minut. Wystudzić w piekarniku, schłodzić przez noc w lodówce.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Ozdobić serniczki, oprószyć kawą cappuccino i posypać czekoladowymi ziarenkami.

niedziela, 15 września 2013

Pierwszy tydzień urlopu minął dosyć chłodno i mokro, a co gorsze- zdecydowanie zbyt szybko. W powietrzu coraz bardziej czuć nadchodzącą jesień, co wcale mi się nie podoba. Dla poprawy nastroju, na przekór brzydkiemu końcowi lata, proponuję mini serniczki z makiem. Mak i ser to dla mnie para idealna. Mini serniczki robi się szybko, są wilgotne, aromatyczne, bajeczne. O ile zawsze uważałam gotowe masy makowe za profanację.... tutaj takiej użyłam, przyznaję. Zachęcam do samodzielnego mielenia maku, ale jeśli macie sprawdzoną masę makową, możecie w tym jedynym przypadku z takiej skorzystać. Polecam gorąco.

Inspirację zaczerpnęłam z blogu Planeta Smaku, podaję z moimi modyfikacjami.

Składniki ciasteczkowego spodu:

  • 100g. herbatników
  • 1,5 łyżki kakao
  • 30g. stopionego masła

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z kakao, dodać masło. Wyrobić i przełożyć do papilotek. Ugnieść łyżeczką.

Składniki masy serowej:

  • 500g. sera śmietankowego na serniki, trzykrotnie zmielonego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 1/2 szk. drobnego cukru
  • 1/3 szk. śmietany 30%
  • 3 małe jajka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Ser, mąkę i skórkę pomarańczową miksować przez około 2-3 minuty. Stopniowo dodawać cukier, wbijać kolejno jajka, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodać śmietankę i aromat. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód do połowy wysokości papilotek.

Składniki masy makowej:

  • 300g. masy makowej z bakaliami (u mnie Bakalland)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu migdałowgo
  • cukier do smaku
  • 3 małe jajka
  • 1/4 szk. śmietany 30%
  • 75g. posiekanej gorzkiej czekolady

Do masy makowej dodawać stopniowo jajka, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym. Dodać śmietankę, aromat, mąkę, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać czekoladę. Na masie serowej delikatnie rozłożyć około 2-3 łyżki masy makowej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175°C przez około 25 minut. Ostudzić.

niedziela, 07 kwietnia 2013

Uwielbiam serniki, więc te serowe maleństwa bardzo przypadły mi do gustu. Robi się je bardzo szybko, smakują rewelacyjnie. Polecam bardzo.

Składniki spodu:

  • 110 g. herbatników maślanych
  • 50 g. masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zmielonych orzechów

Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao, orzechami i roztopionym masłem. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć ciasto, docisnąć.

Masa serowa:

  • 250 g. twarogu półtłustego, zmielonego
  • 200 g. serka waniliowego homogenizowanego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • skórka pomarańczowa

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Jajko utrzeć z cukrem, dodać twaróg, serek, aromat i mąkę. Dokładnie wymieszać, po czym wyłożyć na ciasteczkowy spód. Posypać skórką pomarańczową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Oblać polewą i schłodzić w lodówce.

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne