bułki, rogaliki, drożdżówki

niedziela, 22 lutego 2015

Cudowne drożdżówki. Jedwabisty budyń rozpływa się w ustach, a cała gama smaków i aromatów, nawzajem się przenika i zachwyca. Nic dziwnego, że Norwegowie zajadają się nimi przez okrągły rok. Na te bułeczki natknęłam się na stronie Moje Wypieki i szczerze polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki pszennej
  • 325 ml mleka
  • 50 g masła
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu* (ponieważ nie dostałam nigdzie kardamonu - użyłam 2 opakowania po 20g cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,  zmniejszając przy tym nieco ilość prawdziwego cukru)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 15 świeżych drożdży
  • 1 jajko

W niewielkiej ilości ciepłego mleka i cukru zrobić rozczyn z drożdży. Pozostałe mleko  podgrzać, dodać masło, cukier, roztrzepane jajko. Mąkę wymieszać z solą i kardamonem, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać 3 łyżki mąki, ale nie więcej - ciasto podczas wyrastania zmieni swoją konsystencję. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Składniki budyniu:

  • 4 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka aromatu z wanilii

W niewielkiej ilości mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną i żółtka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i aromatem, do gotującego dodać rozrobione mąki i gotować chwilę do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odstępach, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Dnem szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce (aż do samej blachy), wypełnić budyniem. Piec w temp. 190°C przez 15-20 minut. Ostudzić.

Lukier:

  • 1,5 szk. cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • wiórki kokosowe do oprószenia

Cukier i wodę utrzeć grzbietem łyżki, do uzyskania gładkiej konsystencji. Polukrować same brzegi bułeczek i od razu obsypać wiórkami kokosowymi.

Udanych wypieków! :)

sobota, 17 stycznia 2015

Bardzo delikatne i puszyste rogaliki, z prostym- ale cudownie serowym nadzieniem. Z podanych proporcji wychodzi aż 50 zgrabnych rogalików, dlatego zrobiłam z połowy porcji. Ciasto z początku może być trochę lepkie, ale podczas wyrastania zmieni swoją konsystencję. Minimalnie można dosypać mąki przy wałkowaniu i wycinaniu kształtnych trójkątów. Najlepsze pierwszego dnia. Polecam!

Inspiracja znaleziona na stronie Moje Wypieki.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta (na 50 rogalików):

  • 560 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 75 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier, odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozczyn drożdżowy, jajka, cukier waniliowy, sól i wyrobić ciasto. Na końcu dodać roztopione masło i ponownie wyrobić.  Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny- do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na prostokąt o wym. 18x35cm. Wycinać na przemian trójkąty. U podstawy nakładać łyżeczkę nadzienia i zawijać rogaliki. Sposób wycinania i zawijania rogalików możecie zobaczyć na tym filmie (klik).

Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w sporych odległościach, przykryć  na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 170°C przez 15-20 minut. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Nadzienie:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru z wanilią (zmniejszając proporcje o połowę, użyłam 2 łyżki cukru i 1 op. cukru waniliowego)

Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć (może być przy użyciu widelca)

Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, cukier puder do oprószenia rogalików

Udanych wypieków!

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne