poniedziałek, 14 maja 2018
Niezwykle leciutki i delikatny, bardzo szybki w przygotowaniu (pomijając czas studzenia galaretek i całości w ogóle), orzeźwiający, idealny na upalne dni. Zamiast czytać zalety tego serniczka, sami spróbujcie go zrobić :) U mnie wersja z brzoskwiniami, ale jak tylko pojawią się truskawki... na pewno wykorzystam w wiadomym celu. Inspirację znalazłam tutaj, polecam gorąco!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Masa serowa:
  • 750 g serka waniliowego homogenizowanego (u mnie Tutti)
  • 3 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 3 szk. gorącej wody
  • 6 połówek brzoskwiń (z puszki)

Dodatkowo: okrągłe biszkopty

Galaretki dokładnie rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Lekko tężejące miksować na dużych obrotach miksera, aż galaretka znacznie zwiększy swoją objętość. Dodać serki homogenizowane i całość wymieszać.

Dno tortownicy i średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami, przełożyć połowę masy, wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalać pozostałą masą. Uwaga: masa bardzo szybko tężeje.

Brzoskwiniowy wierzch:
  • 5 połówek brzoskwiń w syropie
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 1/2 szk. gorącej wody
Brzoskwinie pokroić na kawałki, zblendować na gładki mus. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, dodać do musu brzoskwiniowego, wymieszać i ostudzić. Wylać na masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne