Wpisy z tagiem: cynamon

środa, 15 kwietnia 2015

Przedstawiam jeden z moich świątecznych wypieków. Wielkanocnych :) Smaki cynamonowo - makowo - rumowo- kawowe idealnie wpasowały się w klimat tych chłodnych dni. A samo ciasto- przepyszne, z każdym dniem coraz lepsze. Przepis wypatrzyłam na blogu Gotuję, bo lubię, podaję z moimi małymi zmianami i polecam serdecznie!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto cynamonowe:

  • 4 jajka
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 1 opak. cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, nie przerywając ucierania dodać po jednym jajku i mleko, a następnie wszystkie sypkie składniki wymieszane ze sobą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm, piec przez 35 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowe:

  • 8 białek
  • 8 łyżek cukru
  • 1/3 szk. pokruszonych biszkoptów
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i aromat. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przelać do formy, w której pieczone było ciasto cynamonowe. Piec w temp. 180°C przez 30 minut. Wystudzić.

Masa:

  • 8 żółtek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 g margaryny Kasi
  • 1 łyżka rumu
  • 4 łyżki kawy Cappuccino o smaku waniliowym

W niewielkiej ilości mleka rozmieszać żółtka, budyń, mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masę budyniową i gotować chwilę do zgęstnienia. Ostudzić.

Miękką margarynę utrzeć do puszystości, małymi porcjami dodając zimny budyń. Na końcu dodać kawę i rum, wymieszać.

Dodatkowo:

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa

Na ciasto cynamonowe wyłożyć połowę dżemu i połowę masy, przykryć ciastem makowym. Posmarować je dżemem, wyłożyć pozostałą część masy, przykryć ciastem cynamonowym i oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków!

poniedziałek, 10 listopada 2014

Banalnie proste, szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne ciasto. Miałam nieodparte wrażenie, że z każdym dniem było coraz lepsze. Warto skusić się na nie jesienną porą, polecam!

Źródło: Cynamonowiec

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 4 średnie jabłka, sok z cytryny
  • 4 łyżki rodzynek (sparzyć)
  • 5 jajek
  • 300 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1/2 łyżeczki olejku rumowego
  • 220 ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier puder do posypania

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny.

Jajka ubić z cukrem i olejkiem na puszystą masę, dodać olej, zmiksować.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiać, połączyć z masą jajeczną za pomocą łyżki (lub miksera- na najniższych obrotach). Dodać jabłka i rodzynki, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków! :)

wtorek, 09 września 2014

Lubicie śliwki? Kolejny raz sięgnęłam do mojego starego zeszytu po przepis na to ciasto. Prościutkie, pachnące, troszeczkę czasochłonne, jak to drożdżowe ;) Lubię, więc polecam.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki cynamonowej kruszonki:

  • 25 dag mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Z podanych składników wyrobić kruszonkę i odstawić do lodówki.

Składniki ciasta:

  • 55 dag mąki
  • szczypta soli
  • 5 dag drożdży
  • 1 szk. mleka
  • 1 jajo
  • 1/3 kostki margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Dodatkowo: 20-30 śliwek

Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, zrobić wgłębienie i dodać drożdże roztarte z cukrem. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać mleko, chwilkę razem podgrzewać, po czym wlać do mąki.  Dodać cukier waniliowy i jajko, wyrobić jednolite ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, wyłożyć dno przygotowanej formy o wym. 22 x 32 cm. Śliwki przekroić na pół, ułożyć ciasno, rozcięciem do góry, docisnąć. Posypać kruszonką, ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec 30-40 minut w temp. 175°C.

Udanych wypieków ;)

wtorek, 08 października 2013

 

Moje Mazury mienią się cudownymi barwami jesieni. Szesnaście kresek na termometrze zachęca do spacerów po szeleszczących liściach. Nie trzeba mnie specjalnie zachęcać do jesiennych wypieków, a takimi są niezmiennie szarlotki. Przepis na tę miałam długo. Masa jabłkowa jest orzeźwiająca i ciekawa w smaku dzięki dodaniu kisielu cytrynowego. Cynamon... uwielbiam, ale możecie go pominąć, jeśli nie lubicie. Spróbujecie?

Inspirację znajdziecie tutaj, a ja podaję z moimi modyfikacjami.

Składniki ciasta:

  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 0,5 szk. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 80 g margaryny

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier, margarynę, pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki.

Masa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duży kisiel cytrynowy (op. 58 g)
  • 4 łyżki cukru

Jabłka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, wlać 1/2 szk. wody. Gotować na małym ogniu 5-10 minut. Dodać kisiel i cynamon, wymieszać.

Formę o wymiarach 21 x 21 cm wyłożyć pergaminem. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć na cieście na wzór kratki. Piec 40 minut.

niedziela, 29 września 2013

Pory roku trochę rządzą moim życiem, co ma też odzwierciedlenie na blogu. Jesień dla mnie to przede wszystkim zapach pieczonych jabłek i cynamonu, dlatego dzisiaj chcę podzielić się z Wami tym ciastem. Jest aromatyczne, wilgotne, wyraziste. Jabłka przykryte są przepyszną, słodką polewą z mleka w proszku. Dobrze zatem, jeśli dla przełamania smaku, do ciasta użyjemy kwaśniejszych jabłek. Z pewnością wrócę do tego przepisu. Polecam gorąco.

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szk. cukru
  • po jednej łyżeczce cynamonu, sody, proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szk. mąki pszennej tortowej
  • 1 szk. oleju słonecznikowego

Dodatkowo: 3-4 jabłka

Jajka ubić z cukrem. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, dodać do masy jajecznej, dokładnie zmiksować. Na końcu powoli wlać olej. Ciasto przełożyć do formy o wym. 24 x 24cm, na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ćwiartki. Piec przez 45 minut w temp. 180°C.

Mleczna polewa:

  • 1,5 szk. mleka w proszku (łaciate)
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szk. cukru
  • 1/4 szk. wody

Masło, cukier i wodę zagrzać w rondelku, nie gotować. Wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Masę wyłożyć na gorące ciasto. Ostudzić.

czwartek, 07 lutego 2013

Przewrotnie nie podam przepisu na pączki, oponki, faworki, gdyż od lat ich nie smażę. W zamian zaproponuję muffinki z orzechami włoskimi Dorotus ze strony Moje Wypieki. Zdecydowanie dla wielbicieli orzechów... są mięciutkie, rosną szalenie :) Jak dla mnie trochę za mało słodkie, ale to też kwestia gustu. Przepis podaję w oryginale, za Autorką.

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g jasnego brązowego cukru (użyłam cukru białego)
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier i orzechy.

W drugim - roztrzepać jajka, dodać mleko, ekstrakt i olej.

Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.

sobota, 26 stycznia 2013

Uwielbiam dom pachnący ciastem, zwłaszcza w jesienno- zimowe dni. Uwielbiam zapach cynamonu i jabłek, więc ta szarlotka nasyciła wszystkie moje zmysły. Dużym zaskoczeniem, in plus oczywiście, jest cynamon w bezie. Ciasteczko proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Polecam! :) Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji", podaję z moimi drobnymi modyfikacjami.

Składniki ciasta:

  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • 2-3 jabłka
  • garść rodzynek

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, stopniowo dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyłożyć to formy o wym. 24x24cm lub tortownicy (jest dosyć gęste). Na wierzchu ułożyć ćwiarteczki jabłek i posypać rodzynkami.

Polewa bezowo - cynamonowa:

  • 2 białka
  • 1/3 szk. cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i cynamon. Polewę wyłożyć na jabłka. Piec 30-40 minut w temp. 170°C.

sobota, 03 listopada 2012

 

Nigdy nie przykładałam większej wagi do nazewnictwa ciast z jabłkami, nazywając wszystkie potocznie "szarlotkami". Dopiero niedawno usłyszałam, że do "szarlotki" dodaje się jabłka surowe, natomiast do "jabłecznika" jabłka przesmażone i tym właśnie się różnią. Ale czy w naszych domowych cukierenkach ma to jakieś znaczenie? Mam nadzieję, że wybaczycie, jeśli nie będę trzymać się tych właśnie definicji ;) Ponieważ za oknem brzydka i mokra jesień, chciałabym zaproponować tę szarlotkę. Przepis znalazłam kiedyś w jednej z gazet. Gorąco polecam na jesienne długie wieczory.

Ciasto:

  • 3 szk. mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek (białka odstawić w chłodne miejsce). Do mąki dodać cukier i posiekaną margarynę, wyrobić ciasto dodając po jednym żółtku i śmietanę. Z ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki, resztę rozwałkować i wylepić dno przygotowanej wcześniej formy.

Nadzienie:

  • 3/4 kg jabłek
  • cukier wanilinowy
  • cynamon

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Równomiernie rozłożyć na cieście, posypać cukrem i cynamonem.

Pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • cukier wanilinowy
  • 1 szk. cukru

Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i budyń (proszek). Masę wyłożyć na jabłkach. Na sam wierzch starkować pozostałą część ciasta. Piec 50 min w 200 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne