Wpisy z tagiem: galaretka

poniedziałek, 14 maja 2018
Niezwykle leciutki i delikatny, bardzo szybki w przygotowaniu (pomijając czas studzenia galaretek i całości w ogóle), orzeźwiający, idealny na upalne dni. Zamiast czytać zalety tego serniczka, sami spróbujcie go zrobić :) U mnie wersja z brzoskwiniami, ale jak tylko pojawią się truskawki... na pewno wykorzystam w wiadomym celu. Inspirację znalazłam tutaj, polecam gorąco!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Masa serowa:
  • 750 g serka waniliowego homogenizowanego (u mnie Tutti)
  • 3 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 3 szk. gorącej wody
  • 6 połówek brzoskwiń (z puszki)

Dodatkowo: okrągłe biszkopty

Galaretki dokładnie rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Lekko tężejące miksować na dużych obrotach miksera, aż galaretka znacznie zwiększy swoją objętość. Dodać serki homogenizowane i całość wymieszać.

Dno tortownicy i średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami, przełożyć połowę masy, wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalać pozostałą masą. Uwaga: masa bardzo szybko tężeje.

Brzoskwiniowy wierzch:
  • 5 połówek brzoskwiń w syropie
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 1/2 szk. gorącej wody
Brzoskwinie pokroić na kawałki, zblendować na gładki mus. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, dodać do musu brzoskwiniowego, wymieszać i ostudzić. Wylać na masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
poniedziałek, 26 marca 2018

Zwyczajnie lubię makowce, dlatego ten przekładaniec spełnił moje kulinarne oczekiwania. Placki makowe skrywają w sobie aksamitny krem budyniowy, a całość ożywia owocowa galaretka. Ciasto może śmiało zagościć na świątecznym stole. Polecam gorąco.

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji, przepis podaję ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 10 dag płynnego miodu
  • 30 dag zmielonego maku
  • 5 dag kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać miód, zmielony mak, kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wym. 22 x 32 cm, piec w temp. 180°C przez około 60 minut. Po ostudzeniu, przekroić wzdłuż na dwa blaty

Masa budyniowa:

  • 1/2 l. mleka
  • cukier do smaku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 margaryny Kasia

Z mleka, cukru i mąk ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodając dodać ostudzony budyń.

Dodatkowo:

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 op. galaretki truskawkowej - rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
  • polewa czekoladowa

Przełożenie: blat makowy - masa - biszkopty - tężejąca galaretka - masa - blat makowy - polewa czekoladowa

Udanych wypieków :)

sobota, 13 stycznia 2018

Delikatny biszkopt o karmelowym smaku, skrywa w sobie dwie warstwy- soczyste wiśnie zatopione w galaretce i słodziutką masę śmietankową. Idealnej kompozycji smakowej towarzyszy masa krówkowa i orzeszki... Trudno się oprzeć takiej pokusie. Przepis znaleziony na Just Yummy Bake, podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 4 jaja
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. mąki
  • 1 op. budyniu o smaku toffi
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Biszkopt przelać do formy o wym. 21 x 21cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 30 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż na trzy blaty. 

Składniki masy śmietanowej:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • wiśnie w sosie własnym
  • 1 op. galaretki wiśniowej
  • pół słoiczka dżemu pomarańczowego

Jeden blat biszkoptu ułożyć w blaszce, wyłożyć na niego wiśnie i zalać tężejącą galaretką. Drugi blat biszkoptu posmarować dżemem pomarańczowym, ułożyć na galaretce i równomiernie rozprowadzić masę śmietanową, przykryć trzecim blatem biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

Udanych wypieków :)

piątek, 17 listopada 2017

Po dłuższej nieobecności wracam z Meduzą. Jabłkowo - orzechowy placek zwieńczony został kremem budyniowym i soczystym ananasem, zatopionym w galaretce. Kompozycja przyznam, niczego sobie na długie jesienne wieczory ;) Polecam.

Źródło: 183 nowe przepisy siostry Anastazji

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 6 dużych jabłek
  • 1 1/2 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 1 szk. siekanych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać 1 szk. cukru. Białka ubić, małymi porcjami dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka wraz z sokiem, który się wytworzy, a następnie mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszać, piec około 45 minut w temp. 170°C.

Składniki kremu:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1 puszka ananasów w plastrach

Na soku z ananasów ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać przestudzony budyń.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • wydrylowane wiśnie

Galaretki rozpuścić w 3 szk. gorącej wody, ostudzić.

Przełożenie: ciasto - krem - ananasy w plastrach - wiśnie - tężejąca galaretka

Udanych wypieków :)

niedziela, 04 czerwca 2017

Mój Mąż mówi na to ciasto "niebo w gębie" :) Ciasto jest delikatne, niezbyt słodkie, rześkie, rozpływające się w ustach. Najlepszą rekomendacją będzie to, że w ciągu jednego miesiąca, robiłam je 3 razy. Inspirację znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, przepis podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i obydwa cukry. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy o wym. 24 x 24cm, piec w temp. 170°C przez około 20 minut. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.

Masa jabłkowa:

  • 0,5l musu jabłkowego
  • 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej

Mus jabłkowy podgrzać, dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Ostudzić i wyłożyć na biszkopcie. Wyrównać i schłodzić.

Masa śmietankowa:

  • 1 op. galaretki jagodowej
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szk. gorącej wody. Odstawić do stężenia, następnie pokroić w kostkę. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, podgrzać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywny krem, dodać cukier puder, żelatynę i kostki galaretek. Wymieszać i wyłożyć na masie jabłkowej.

Dodatkowo: 2 op. galaretki cytrynowej

Galaretkę rozpuścić w 3 szk. gorącej wody, ostudzić. Tężejącą wylać na masę śmietankową. Schłodzić przez kilka godzin.

Udanych wypieków :)

niedziela, 30 kwietnia 2017
Myślę, że to ciasto wywoła uśmiech nie tylko na twarzy Teściowej, ale także u zwolenników słodko-kwaśnych, nie zbyt ciężkich przekładańców. Jest trochę czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Polecam :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 1 szk. cukru kryształu
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32cm  wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowo - kokosowe:
  • 5 białek
  • 1/2 szk. cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szk. suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Dodać proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wym. 22 x 32cm, piec w temp. 160-180°C przez ok. 30 - 40 minut.
Masa budyniowa:
  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat. 

Dodatkowo:
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 op. galaretki pomarańczowej
  • rodzynki
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przełożenie:
Ciemny biszkopt - dżem z czarnej porzeczki - ciasto makowo-kokosowe - masa - dżem z czarnej porzeczki - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka

Udanych wypieków! :)

wtorek, 21 marca 2017

Mandarynka, to połączenie delikatnego biszkoptu z orzeźwiającą masą jabłkową, wyrazistym kremem orzechowym, a wszystko to zwieńczone zostało soczystymi mandarynkami zatopionymi w galaretce. Połączenie dosyć ciekawe, podobno pyszne ;) Przepis pochodzący ze zbioru ciast s. Anastazji podaję z moimi zmianami, polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 op. galaretki pomarańczowej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć na patelni. Na końcu dodać galaretki (proszek), dokładnie wymieszać. Ostudzić i ułożyć na biszkopcie.

Masa orzechowa:

  • 1 szk. słodkiego mleka
  • 1/2 szk. cukru
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 25 dag masła

Dodatkowo:

  • 1/2 kg mandarynek
  • 2 op. galaretki pomarańczowej - rozpuścić w 3 szk. wody

Mleko i cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać i przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodać przestudzone orzechy. Masę ułożyć na masie jabłkowej, wyrównać.

Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek, zalać tężejącą galaretką.

Udanych wypieków! ;)

wtorek, 07 marca 2017

 

Kolorowe ciasto siostry Anastazji, rozpływające się w ustach, leciutkie... oj tam, że na kremówce! ;) Żeby je ożywić, do śmietankowej warstwy dodałam cytrynową galaretkę, która idealnie przełamuje słodycz pozostałych warstw. Polecam!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 op. galaretki pomarańczowej (rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody)
  • 2 paczki delicji

Masa różowa:

  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 2 galaretki wiśniowe

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę. Masę przełożyć na biszkopt, wyrównać. Ułożyć delicje.

Masa śmietankowa:

  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i płynną galaretkę. Masę wylać na delicje, wyrównać. Po lekkim stężeniu ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą, pomarańczową galaretką. Schłodzić.

Udanych wypieków! :)

wtorek, 31 stycznia 2017

Leciutkie jak piórko, proste w przygotowaniu, bardzo smaczne, szybko znikające z talerza ;) W oryginalnym przepisie siostry Anastazji ze zbioru "100 nowych ciast..." biszkopt składał się z 9 jaj! Upiekłam taki bezmyślnie, a jakże! Ujrzawszy jak wystawał dumnie poza brzegi blaszki, wiedziałam, że do mojego ciasta wykorzystam tylko połowę, a z drugiej części powstanie smakołyk dla mojego domowego Łasucha :) Dzisiaj podaję przepis na biszkopt z połowy porcji, w zupełności wystarczy, a w następnym wpisie pokażę Wam, co zrobiłam z "niepotrzebnym" biszkoptem ;) Ciasto oczywiście polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka
  • 2/3 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka czerwonego kisielu

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka oraz cukier. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao, wymieszać. Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dnie układać na przemian kolorowe ciasta, wyrównać. Piec przez 30 minut w temp. 170°C, ostudzić.

Masa serowa:

  • 50 dag serka homogenizowanego
  • 1 op. galaretki cytrynowej

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Zimną połączyć z serkiem i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • 2-3 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 puszka brzoskwiń

Przełożenie ciasta:

Ciasto łaciate - 1/4 masy serowej - biszkopty - pozostała część masy serowej - pokrojone owoce - tężejąca galaretka

Udanych wypieków :)

czwartek, 07 lipca 2016

Idealny serniczek na letnie popołudnia przy dobrej kawce. Odpowiednio słodki, orzeźwiający, prosty w przygotowaniu. Polecam bardzo!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki spodu:

  • 290g pokruszonych ciasteczek / herbatników
  • 115g rozpuszczonego masła

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Ciasteczka wymieszać z masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku", ułożyć na dnie formy, docisnąć, odstawić do lodówki.

Składniki masy serowej:

  • 3 op. galaretki (np. truskawkowa, pomarańczowa i agrestowa)
  • 3 szk. gorącej wody

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance wody. Wlać do miseczek, odstawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie pokroić w kostkę (można to zrobić dzień wcześniej).

  • 550 g serka Danio
  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 1 1/2 szk. gorącej wody
  • 2 szk. śmietany 30%

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić (może delikatnie się ścinać, ale nie musi). Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, dodać serek, płynną galaretkę i pokrojoną w kostkę galaretkę. Całość wymieszać i wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki truskawkowej, rozpuszczonej w 1 1/2 szk. gorącej wody, opcjonalnie owoce

Tężejącą galaretkę wylać na masę serową. Schłodzić.

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne