Wpisy z tagiem: budyń

środa, 04 marca 2015

To, że uwielbiam truskawki, podkreślałam niejednokrotnie. Zatęskniłam za nimi już na przedwiośniu, dlatego chętnie upiekłam ciasto, które wypatrzyłam u Marty. Delikatny biszkopt z dodatkiem maku, orzeźwiająca masa budyniowo - truskawkowa, słodki krem śmietanowy, całość zwieńczona polewą czekoladową i orzeszkami. Przepis podaję z moimi drobnymi zmianami, szczerze polecam.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do formy o wym. 20x20cm, piec 20 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przekroić na pół.

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek (mogą być mrożone) + 1/3 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu śmietankowego + 1/4 szk. wody

Dodatkowo: 16 szt. biszkoptów kakaowych

Truskawki (mrożone rozmrozić), wodę, cukier podgotować kilka minut, zmiksować za pomocą blendera. Dodać suchą galaretkę, wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do gotującej masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia. Masę nieco przestudzić, wylać na pierwszy blat biszkoptu, wyrównać. Ułożyć biszkopty, całkowicie wystudzić.

Masa straciatella:

  • 330 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g startej czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka żelatyny (rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić)

Dodatkowo: polewa czekoladowa, posiekane orzeszki ziemne

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder, przestudzoną żelatynę i czekoladę. Wyłożyć na masę truskawkową, przykryć drugim blatem biszkoptu, oblać polewą, ozdobić orzeszkami i schłodzić.

Udanych wypieków :)

niedziela, 22 lutego 2015

Cudowne drożdżówki. Jedwabisty budyń rozpływa się w ustach, a cała gama smaków i aromatów, nawzajem się przenika i zachwyca. Nic dziwnego, że Norwegowie zajadają się nimi przez okrągły rok. Na te bułeczki natknęłam się na stronie Moje Wypieki i szczerze polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki pszennej
  • 325 ml mleka
  • 50 g masła
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu* (ponieważ nie dostałam nigdzie kardamonu - użyłam 2 opakowania po 20g cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,  zmniejszając przy tym nieco ilość prawdziwego cukru)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 15 świeżych drożdży
  • 1 jajko

W niewielkiej ilości ciepłego mleka i cukru zrobić rozczyn z drożdży. Pozostałe mleko  podgrzać, dodać masło, cukier, roztrzepane jajko. Mąkę wymieszać z solą i kardamonem, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać 3 łyżki mąki, ale nie więcej - ciasto podczas wyrastania zmieni swoją konsystencję. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Składniki budyniu:

  • 4 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka aromatu z wanilii

W niewielkiej ilości mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną i żółtka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i aromatem, do gotującego dodać rozrobione mąki i gotować chwilę do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odstępach, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Dnem szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce (aż do samej blachy), wypełnić budyniem. Piec w temp. 190°C przez 15-20 minut. Ostudzić.

Lukier:

  • 1,5 szk. cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • wiórki kokosowe do oprószenia

Cukier i wodę utrzeć grzbietem łyżki, do uzyskania gładkiej konsystencji. Polukrować same brzegi bułeczek i od razu obsypać wiórkami kokosowymi.

Udanych wypieków! :)

czwartek, 21 sierpnia 2014

Cudowne wspomnienia lata, a zarazem genialne połączenie smaków. Jeśli nie spotkacie już świeżych truskawek, śmiało możecie zrobić z mrożonymi. W każdym razie, naprawdę warto! Inspirację ponownie znalazłam u Marty, zwiększyłam jedynie warstwę śmietanową i zrobiłam w kwadratowej formie. Resztę pozostawiłam bez zmian. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta makowego:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi porcjami cukier i cukier waniliowy. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 21 x 21cm, piec około 40 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.

Składniki masy truskawkowej:

  • 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, pogotować chwilę, do zgęstnienia. Przestudzić.

Na jeden blat makowy wyłożyć pół masy truskawkowej, przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą część masy, wyrównać. Odstawić do lodówki.

Składniki masy śmietanowej:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, po lekkim przestudzeniu szybko połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na masę truskawkową, wyrównać, posypać startą czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków ;)

wtorek, 01 kwietnia 2014

Po niezbyt srogiej zimie przyroda budzi się do życia, więc i na moim blogu zazieleniło się trochę ;) Przepis na Shreka można znaleźć w wielu odsłonach. Ciasto jest ciekawe w smaku, leciutkie, zaskakujące. Budyń ugotowany na soku jest rewelacyjny, o czym mogłam przekonać się już kiedyś przy Wiśniowej pychotce. Pozdrawiam i polecam :)

Inspiracja: Ciasto Shrek - podaję z moimi modyfikacjami

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
  • 3 jajka
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Rozprowadzić równomiernie biszkopt, piec w temp. 170°C przez około 25 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika, do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta - dzięki czemu masa budyniowa będzie lepiej się trzymała.

Masa budyniowa:

  • 900 ml zielonego soku Kubuś (u mnie kiwi i zielony banan)
  • 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru (3 po 40g)

Dodatkowo: 2 małe opakowania ciastek Delicje

Z podanych składników ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt. Na gorącym budyniu rozłożyć delicje czekoladą do góry, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 op. galaretki agrestowej
  • 1 szk. wody

Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i prawie tężejącą galaretkę, od razu wylać na delicje.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 3 szk. wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Tężejące wylać na masę śmietanową.

Udanych wypieków :)

sobota, 22 marca 2014

 

Tym razem chciałabym zaproponować Wam szarlotkę. Niby tradycyjna, a jednak... Zaskakujący jest mak w budyniu, ciekawy i bardzo dobrze komponujący się z resztą ciasta. Następnym razem masę budyniową zrobię z podwójnej porcji, gdyż jest zanadto zdominowana przez resztę warstw. Mimo to, polecam i pozdrawiam z wiosennymi promykami słońca :)

Źródło: kombinacja różnych ciast

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto półkruche:

  • 3 szk. mąki krupczatki
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać później np. do Ciasta makowego)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, dodać cukier puder. Posiekać z margaryną, żółtkami i śmietaną. Gładkie ciasto podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Do mniejszej części ciasta dodać wiórki kokosowe i zamrozić. Większą część ciasta rozwałkować na przygotowaną formę o wym. 22 x 28cm. Odstawić do lodówki na czas przygotowania dwóch mas.

Masa jabłkowa:

  • 1 - 1,5kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
  • cynamon

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozprażyć w rondelku razem z cukrem. Dodać skórkę pomarańczową i cynamon, wymieszać. Masę rozłożyć na cieście, wyrównać.

Masa budyniowa (pomysł podglądnięty u Marty):

  • 400 ml mleka
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki suchego maku

W 1/2 szk. mleka rozprowadzić budyń i cukier, wlać do reszty gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, wsypać mak i wymieszać.  Gorącą masę rozprowadzić na jabłkach.

Na wierzch ciasta zetrzeć zmrożoną część ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180°C.

Udanych wypieków :)

środa, 27 listopada 2013

Z przepisem spotykałam się od dawna i z niewiadomych przyczyn odkładałam go na później. Od wiosny robiłam je już trzy razy, co może być najlepszym dowodem na to, że smakuje zjawiskowo. Idealne połączenie kruchego ciasta, słodko - kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki, aksamitnego kremu budyniowego, chrupiącej słodkiej bezy i orzechów... Skąd taka nazwa? Być może bogactwo smaków tego ciasta odzwierciedla bogaty życiorys owej pani? Nie ma to dla mnie większego znaczenia, a ciasto polecam gorąco.

Źródło: Moje wypieki, podaję z moimi modyfikacjami.

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki pszennej (3 szk. minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szk. cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 6 żółtek

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać margarynę, żółtka, cukier, posiekać. Zagnieść gładkie ciasto w kulę, podzielić na pół.

Składniki bezy:

  • 6 białek
  • 0,5 szk. drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g orzechów włoskich

Formę o wym. 25 x 33cm wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód formy. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej, posypać połową posiekanych orzechów. Piec w temp. 175°C przez około 40 minut. Identycznie upiec drugi placek. Ostudzić.

Składniki masy budyniowej:

  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat. Przełożyć placki i schłodzić przez minimum 3 godziny.

czwartek, 14 listopada 2013

Niezwykle prosty, bardzo dobry i leciutki. Dla wielbicieli jabłek i budyniu. Jabłka możecie posypać żurawiną, rodzynkami lub pozostawić bez dodatków. W każdej wersji- równie dobry... sprawdziłam ;) Polecam bardzo.

Składniki:

  • 3 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 4 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo: 3/4 kg kwaskowatych jabłek, opcjonalnie cynamon i żurawina

Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i rozłożyć na blaszce o wym. 20 x 32 cm. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, rozłożyć na cieście, jedno obok drugiego. Można posypać żurawiną i cynamonem. Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i rozłożyć na budyniu. Piec 40-50 minut.

wtorek, 20 sierpnia 2013

Kiedy w ogrodzie dojrzewają śliwki, to smutny znak, że lato powoli dobiega końca. Świerszcze grają głośniej, jakby wiedziały, że niedługo pójdą odpoczywać, a dzień widocznie staje się krótszy. Wykorzystując dary natury, na poprawę nastroju, chciałabym zaproponować proste, smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto. Coś w sam raz dla miłośników i śliwek i budyniu. Polecam gorąco.

Składniki ciasta:

  • 3 szk. mąki
  • 1 szk. cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kakao

Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść ciasto. Do 1/3 ciasta dodać kakao. Obie części schłodzić w lodówce.

Masa budyniowa:

  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.

Dodatkowo: 70 dag śliwek (u mnie węgierki), wiórki kokosowe, kasza manna

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.

Przygotować formę o wymiarach 20 x 32 cm. Ciasto jasne rozwałkować, wyłożyć na dno formy, delikatnie posypać kaszą manną i wiórkami kokosowymi. Ułożyć ciasno śliwki rozcięciem do góry. Na śliwki wylać gorący budyń, a na nim ułożyć rozwałkowaną część ciemnego ciasta. Piec około 45 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu pospać cukrem pudrem.

środa, 10 lipca 2013

Przepis na to ciasto zawdzięczam autorce bloga Crispy Biscuits. Masa truskawkowa rzeczywiście jest najlepsza, jaką do tej pory miałam okazję spróbować. Bardzo wyrazisty smak truskawek, orzeźwiający, przełamujący smak tego, co je otacza. Ciekawe jest też rozwiązanie herbatnikowej posypki... Sezon truskawkowy powoli się kończy, więc nie zastanawiajcie się zbyt długo. Polecam.

Przepis podaję z moimi modyfikacjami.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Do masy przesiać oba rodzaje mąki i delikatnie wymieszać. Dno formy o wymiarach 20 x 32cm wyłożyć pergaminem, posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać biszkopt i piec przez 35 minut w temp. 170°C. Gorący wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika, do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zdjąć górną skórkę.

Masa truskawkowa:

  • 90 dag truskawek świeżych lub mrożonych (użyłam świeżych)
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie śmietankowe

Do garnka wlać 3/4 szk. wody, dodać truskawki i cukier. Gotować 10-15 minut, po czym przetrzeć przez sito. Całość ponownie zagotować, dodać galaretki (proszek) oraz budyń rozcieńczony w 3/4 szk. wody. Całość dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Letnią masę wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić.

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szk. wody
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo: około 100 gr. herbatników kakaowych

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Masę śmietanową szybko wyłożyć na masę truskawkową. Całość posypać pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić.

niedziela, 10 marca 2013

Obiecałam, że będzie inaczej, dlatego tym razem przedstawiam mój babeczkowy debiut. Przepis na kruche ciasto pochodzi ze strony Moje wypieki. Bardzo kruche, niezbyt słodkie, idealne. Wnętrze stanowi budyń, owoce, cienka warstwa galaretki. Z podanej porcji wychodzi około 30 babeczek #6,5 cm. Szczerze polecam.

Ciasto kruche:

  • 2 szk. mąki krupczatki
  • 1/3 szk. cukru pudru
  • 200 g. zimnego masła
  • 2 żółtka

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Ciasto cienko rozwałkować i wylepiać nim foremki do babeczek, dokładnie wysmarowane tłuszczem. Piec około 15 minut w temp. 200°C.

Dodatkowo:

  • 2 op. budyniu waniliowego
  • dowolne owoce
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szk. wody

Budyń ugotować w połowie zalecanej ilości mleka. Gorący wykładać do babeczek. Na wierzchu ułożyć owoce i oblać tężejącą galaretką.

 
1 , 2
| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne