Wpisy z tagiem: sernik

sobota, 24 listopada 2018

Dzisiaj ciasto, skrywające dary sadu. Wyszło dokładnie tak, jak chciałam, słodycz masy serowej przełamana została lekką kwaskowością jabłek, tworząc miłą kompozycję smakową. Polecam gorąco !

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru
  • 1 łyżka suchego mielonego maku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową, ziemniaczaną i mak wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę, przekroić biszkopt na pół.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 op. galaretki pomarańczowej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć na patelni. Na końcu dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać i ostudzić.

Masa serowa:

  • 700 gr. serka waniliowego homogenizowanego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • ok. 1/4 szk. gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Na końcu dodać przestudzoną żelatynę.

Biszkopt - połowa masy jabłkowej - połowa masy serowej - biszkopt - reszta masy jabłkowej - reszta masy serowej - wiórki czekolady

Udanych wypieków :)

wtorek, 13 listopada 2018

Na szóste urodziny bloga, przedstawiam ciężki czekoladowy sernik, przełamany orzeźwiającą galaretką skrywającą słodkie wiśnie, a to wszystko przykryte delikatną, niczym piórko, masą śmietankową. Całość niezbyt słodka, idealna do jesiennej herbatki. Polecam!

Inspiracja: Sernik a la czarny las, ze zmianami

------------------------------------------------------------------------------------------------

Spód:

  • 70 g miękkiego masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, tworząc jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 22cm równomiernie wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 15 minut.

Masa serowa:

  • 500 g mielonego białego sera
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 białko 
  • 3 jajka

Do miski włożyć ser, dodać cukier, budyń czekoladowy w proszku, białko, jajka, rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę. Wszystko krótko zmiksować, wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec ok. 50 minut w temp 160°C. Ostudzić w piekarniku.

Galaretka:

  • wiśnie z syropu
  • 2 op. galaretki wiśniowej

Galaretki rozpuścić w 3 szk. gorącej wody. Gdy ostygną, dodać owoce. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa serowo - śmietanowa:

  • 250 g mascarpone
  • 250 śmietanki kremówki
  • 1-2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody

Dodatkowo: starta czekolada do posypania

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywny krem, dodać serek mascarpone, cukier puder i żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Ponownie schłodzić.

Udanych wypieków ;)

wtorek, 12 grudnia 2017

Efektowny i łatwy w przygotowaniu sernik na zimno z pewnością może stanowić ozdobę świątecznego stołu. Chatka Baby Jagi gościła pewnie już w wielu domach, u mnie pojawiła się na życzenie Męża. Jego zadowolenie - bezcenne :) Polecam!

Źródło: Arabeska waniliowa

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1/2 kg tłustego białego twarogu, dwukrotnie zmielonego
  • 250 g masła
  • 1 szk. cukru pudru 
  • 1 łyżka kakao
  • 36 sztuk herbatników
  • odrobina aromatu waniliowego

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać ser. Masę podzielić na dwie równe części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy.

Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek.

Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki).

Na to położyć drugą warstwę herbatników, przykryć masą waniliową, a na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej.

Całość złożyć w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży). Wygładzić i wstawić do lodówki.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietany 30%

Śmietanę podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać i lekko przestudzić. Oblać chatkę i odstawić do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Można dodatkowo udekorować.

środa, 29 listopada 2017

Zdaniem mojego Męża, jeden z lepszych serników, jaki dotychczas upiekłam. Jeśli lubicie ciasta serowe, będziecie zadowoleni. Jest proste w przygotowaniu, wyważone w smaku, mimo że dla mnie trochę za mało serowe, to polecam.

Przepis znaleziony u Marty, podaję z moimi zmianami.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki spodu

  • 200 g zmielonych herbatników
  • 100 g masła

Masło roztopić, połączyć z herbatnikami. Dno blaszki o wym. 24 x 24cm wyłożyć pergaminem, wysypać masę, lekko docisnąć.

 Składniki masy serowej:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 225 ml mleka
  • 1/2 szk. cukru
  • garść rodzynek

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce twaróg. Dodać przestudzone, roztopione masło, mleko, obie mąki i aromat waniliowy, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Delikatnie połączyć z masą serową, wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Całość przelać do blaszki. Piec przez 60 minut  w temp. 180° C. Sernik wystudzić w piekarniku.

Składniki polewy chałwowej

  • 200 g chałwy
  • 1/2 szklanki śmietany 30%

Chałwę zmiksować ze śmietanką, aby nie było grudek. Przelać do rondelka, podgrzać. Polewę wylać na wystudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki.

Udanych wypieków :)

sobota, 24 czerwca 2017

Nadeszła moja ulubiona pora roku, a wraz z nią jagody, truskawki, maliny i mnóstwo innych darów natury. W dzisiejszym wpisie wystąpią jagody. O tym, że uwielbiam serniki powtarzałam wielokrotnie, a połączenie sernika z tymi owocami sprawdziło się w 100%. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Zmodyfikowałam wierzch, ponieważ wydał mi się bardziej odpowiedni. Polecam gorąco!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na spód:

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć lub zmielić, wymieszać z masłem. Formę o wym. 24 x 24cm wyłożyć pergaminem, wysypać ciastka, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 220 g drobnego cukru do wypieków 
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jagód zmiksowanych blenderem (mogą być mrożone)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Składniki masy śmietankowej:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru waniliowego

Dodatkowo: kilka kostek białej czekolady

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Krem śmietanowy  rozprowadzić na wystudzonym serniku, wyrównać. Posypać startą białą czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

niedziela, 05 czerwca 2016

 

Niebanalne połączenie sernika i marcepana ucieszy podniebienia wielbicieli tych smaków. Sernik o cięższej, niezbyt słodkiej konsystencji, zostaje idealnie zrównoważony słodziutką masą marcepanową. Całość dopełnia dodatek dżemu brzoskwiniowego i gorzkiej czekolady. Sernik prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam gorąco! Skusisz się Mariolciu? ;)

Inspirację znalazłam tutaj i tutaj, podaję z moimi zmianami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 10 dag masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dno wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki masy serowej:

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 duże jajka
  • 1 szk. cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia, niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).

Masę serową wylać do tortownicy. Piec  w temperaturze 170ºC przez około 55 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki dżemu brzoskwiniowego
  • 200 g białej masy marcepanowej
  • cukier puder do podsypania
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Dżem rozprowadzić na wierzchu sernika. Masę marcepanową rozwałkować na pokrycie sernika (tylko z wierzchu), lekko podsypując cukrem pudrem, by się nie kleiła do stolnicy. Wyciąć koło, położyć na rozsmarowanym dżemie, wyrównać. Brzegi sernika udekorować polewą czekoladową.

Sernik najlepiej smakuje po 12-to godzinnym odpoczynku w lodówce.

Udanych wypieków :)

niedziela, 02 sierpnia 2015

Sernik z brzoskwiniami, w otoczeniu ciasta kruchego i niebanalnego ciasta orzechowego. Trudno oprzeć się takiej kompozycji smakowej, o czym przekonała się jakiś czas temu Mariolcia. Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast s. Anastazji", której de facto nie mam ;) Gorąco polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto kruche:

  • 3 szk. mąki
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, schłodzić.

Masa orzechowa:

  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szk. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stopionego masła

Masło, mleko i cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać, ostudzić. Dodać żółtka, ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia i delikatnie połączyć.

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g stopionego masła
  • 8 jaj
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 g cukru

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.

Dodatkowo: puszka brzoskwiń

Złożenie ciasta (forma o wym. 23 x 33cm):

1/2 ciasta kruchego - masa orzechowa - 1/2 masy serowej - brzoskwinie pokrojone w kostkę - 1/2 masy serowej - 1/2 ciasta kruchego

Całość piec w temp. 180°C przez około 60-80 minut. Ostudzić w piekarniku.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 10 maja 2015

Kolejny udany wypiek ze strony Moje Wypieki oraz mój trzeci i ostatni wypiek wielkanocny. Sernik ma zwartą konsystencję, jest cudownie bakaliowy, a do tego bardzo smaczny i bezproblemowy. U mnie występuje na spodzie z herbatników, ale można je pominąć. Polecam dla miłośników polskich smaków.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4-5 jaj
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie (po ok. 100g skórki pomarańczowej i rodzynek)

Dodatkowo: herbatniki, polewa czekoladowa

Masło utrzeć na puszystą masę, kolejno dodawać cukier, żółtka, aromat, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, twaróg i bakalie. Pianę z białek ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Ułożyć herbatniki i przełożyć na nie masę serową. Piec 60-70 minut w temp. 175°C. Wystudzić, oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków! :)

czwartek, 01 stycznia 2015

Cudowny sernik, wilgotny, a zarazem delikatny i kremowy. Na taki sernik miałam ochotę od dawna. W oryginale występuje bez spodu oraz bez polewy. Mój sernik wzbogaciłam o spód z herbatników oraz o polewę czekoladową, gdyż takie połączenie zwyczajnie lubię. Polecam gorąco!

Źródło: Świąteczny sernik wykwintny

Choć nie mam czarnego cylindra, chciałabym Wam z niego wyczarować na Nowy Rok same kolorowe dni! Szczęśliwego i słodkiego Nowego Roku! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki (wszystkie powinny być o temp. pokojowej):

  • 1,25 kg twarogu półtłustego, podwójnie zmielonego
  • 450 g drobnego cukru
  • 10 dużych jajek
  • 250 g masła
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szk. ulubionych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Dodatkowo: polewa czekoladowa, herbatniki

Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać twaróg i dalej ucierać.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do masy serowej, krótko zmiksować.

Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, cukier waniliowy, zmiksować.

W osobnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.

Formę o wym. 23 x 38cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, ułożyć herbatniki. Przelać masę serową i wyrównać. Piec w temp. 170°C około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oblać polewą. Przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 08 grudnia 2014

Niedawno odkryłam, że połączenie twarogu i orzechów bardzo mi smakuje. Potwierdziło się to również w przypadku tego sernika. Ta idealna kompozycja smaków z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole. Polecam bardzo!

Źródło: 100 nowych ciast - przepisy siostry Anastazji (+ moje zmiany)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki tortowej
  • 1/3 szk. kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o wym. 22 x 28 cm (dno wyłożyć pergaminem, natomiast boków niczym nie smarować). Biszkopt piec przez 30-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50 cm, wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Kulki orzechowe: *

  • 30 dag orzechów włoskich zmielonych
  • 1 1/3 szk. kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki razem wymieszać, na czas przygotowania masy serowej schłodzić w lodówce, a następnie utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego.

* Przepis na kulki podaję w oryginale, jednak z powodzeniem można pomniejszyć składniki o 1/3

Składniki masy serowej:

  • 75 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 125 g masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 8 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • skórka pomarańczowa
  • aromat pomarańczowy

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, proszek do pieczenia, aromat oraz skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą twarogową.

Na przygotowaną formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć kulki orzechowe, przykryć pozostałą częścią masy serowej. Piec w temp. 170°C przez około 60 minut. Ostudzić.

Składniki masy budyniowej:

  • 2 op. budyniu  waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)
  • 1 kostka Kasi

Na mleku z cukrem ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać rum.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietany 30%

Śmietanę doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 2 minuty, energicznie wymieszać. Lekko przestudzić.

Przełożenie ciasta:

pierwszy blat biszkoptu - połowa masy budyniowej - sernik - połowa masy budyniowej - drugi blat biszkoptu - polewa czekoladowa

Udanych wypieków ;)

zBLOGowani

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne