Wpisy z tagiem: muffinki

niedziela, 18 listopada 2018

Mocno czekoladowe, odpowiednio wilgotne, z miłą niespodzianką w środku. Bardzo szybkie w przygotowaniu, niezawodne, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Inspirację znalazłam u Anety, podaję z moimi zmianami. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 szk. mąki tortowej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. oleju
  • 1/2 szk. ciepłej wody
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatkowo: 1 słoiczek wiśni w syropie (opcjonalnie świeże, mrożone)

W jednej miseczce wymieszać mąkę razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać cukry, jajko, olej, aromat oraz ciepłą wodę. Zawartość misek wymieszać razem tylko do połączenia składników, na koniec dodać odsączone wiśnie. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 180°C przez około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.

Udanych! :)

sobota, 15 sierpnia 2015

Dawno nie było na blogu muffin. Gdy zobaczyłam je u Beetle, wiedziałam, że szybko je upiekę. Wyszły dokładnie tak jak je opisuje - przepyszne, pulchne, delikatne. Ziarenka maku miło współgrają ze słodko - kwaśnymi śliwkami.. Niby zwykłe muffiny, a można o nich pisać długo. Polecam!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szk. maślanki
  • 75 ml oleju
  • 1 3/4 szk. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek suchego maku
  • 6 - 8 śliwek

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki, minimalnie oprószyć mąką.

Mąkę, proszek do pieczenia, mak wymieszać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wlać maślankę i olej, zmiksować. Do masy dodać sypkie składniki, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu ułożyć śliwki, delikatnie docisnąć. Piec około 20-25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków! :)

piątek, 26 września 2014

Tym razem proponuję muffinki, szybkie do zrobienia, bardzo smaczne i zdrowe.  Jeśli macie w ogródku trochę malin, zachęcam do wykorzystania w ten właśnie sposób. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, polecam.

Źródło: Muffiny z malinami i białą czekoladą

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki suche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g drobnego cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szk. mleka

Dodatkowo:

  • 1 szk. świeżych malin
  • tabliczka karmelowej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, natomiast w drugiej miseczce składniki mokre. Połączyć zawartość obu miseczek, mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Dodać maliny oraz posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 190°C przez 25 minut. Ostudzić na kratce.

Udanych wypieków!

Ciasta bez miksera

poniedziałek, 02 grudnia 2013

Przedstawiam bogactwo smaków zgromadzone w jednej małej muffince. Puszyste i aromatyczne ciasto kawowe z dodatkiem czekolady świetnie współgra z masą serową. Całość zwieńczona jest kokosową posypką, obłędnie pachnącą już podczas pieczenia. Przepis na te cudeńka znalazłam na blogu Cukierenka. Podaję z modyfikacjami i oczywiście polecam.

Składniki kruszonki:

  • 60 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki roztopionego masła (zabrać z roztopionej margaryny w składnikach mokrych)

Wszystkie składniki wymieszać do konsystencji kaszki. Odstawić.

Składniki suche:

  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g czekoladowych groszków

Składniki mokre:

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 125 g margaryny (minus 3 łyżki do kruszonki)
  • 1 jajko

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre. Wymieszać szybko zawartość obu naczyń- tylko do połączenia składników.

Składniki nadzienia:

  • 250 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Ubić jajko z cukrem i aromatem. Dodać zmielony twaróg, wymieszać na gładką masę.

Złożenie muffinek:)

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wyłożyć łyżkę ciasta, kopiastą łyżeczkę masy serowej, przykryć ciastem do 3/4 wysokości (bardzo rosną). Wierzch posypać kruszonką. Piec 20-25 minut w temp. 180°C. Ostudzić na kratce.

poniedziałek, 18 listopada 2013

Puszyste, mięciutkie, przyjemnie pachnące, z dodatkami jakie lubię. Szybko się robi, szybko znikają. Inspirację znalazłam na Wielkim Żarciu. Polecam Wielbicielom/kom małych czekoladowych wypieków ;)

Składniki suche:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 125 g margaryny (roztopić, przestudzić)
  • 1 szk. mleka
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonych śliwek

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek, mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Czekoladę i śliwki pokroić, dodać do masy i wymieszać.

Formę wyłożyć papilotkami. Równomiernie rozłożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec 15-20 minut w temp. 200°C. Ostudzić na kratce.

sobota, 26 października 2013

Te muffinki trafiają do grona moich ulubionych i na pewno będę do nich wracać. Są błyskawiczne w wykonaniu, puszyste, z miłą niespodzianką w środku. Gorzka czekolada świetnie współgra z musem jabłkowym. Polecam gorąco na jesienne długie  wieczory i... poranki również ;)

Moją inspirację znalazłam TU, podaję z moimi zmianami.

Składniki suche:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 50 g. startej gorzkiej czekolady

Składniki mokre:

  • 1 szk. mleka
  • 1/2 szk. oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Dodatkowo: 12 łyżeczek musu jabłkowego

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość naczyń, mieszając niedbale łyżką.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do papilotek wyłożyć łyżkę ciasta, łyżeczkę musu jabłkowego i przykryć drugą łyżką ciasta. Piec 20-25 minut w temp. 180°C.

poniedziałek, 14 października 2013

Mój blog nadal pozostaje w tonacji jesiennej. Jabłka, bakalie, przyprawa korzenna, tak niewiele trzeba, by stworzyć cudownie pachnące, mięciutkie i bardzo smaczne muffinki. Jedne z moich ulubionych, do których na pewno będę wracać. Przepis znalazłam tu, podaję z moimi drobnymi zmianami. Polecam bardzo!

Składniki suche:

  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 0,5 szk. mąki żytniej
  • 0,5 szk. brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre:

  • 0,5 szk. mleka
  • 0,5 szk. jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 2-3 jabłka pokrojone w kostkę
  • 2 garści rodzynek

Składniki posypki:

  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich
  • kilka łyżek brązowego cukru

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać łyżką. Dodać jabłka i rodzynki.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Równomiernie rozłożyć ciasto i posypać orzechami i cukrem. Piec około 25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce.

czwartek, 07 lutego 2013

Przewrotnie nie podam przepisu na pączki, oponki, faworki, gdyż od lat ich nie smażę. W zamian zaproponuję muffinki z orzechami włoskimi Dorotus ze strony Moje Wypieki. Zdecydowanie dla wielbicieli orzechów... są mięciutkie, rosną szalenie :) Jak dla mnie trochę za mało słodkie, ale to też kwestia gustu. Przepis podaję w oryginale, za Autorką.

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g jasnego brązowego cukru (użyłam cukru białego)
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier i orzechy.

W drugim - roztrzepać jajka, dodać mleko, ekstrakt i olej.

Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.

sobota, 12 stycznia 2013

Najlepsze muffinki, jakie miałam dotąd przyjemność upiec i skosztować.  Zalet mają wiele. Jak każde inne są proste i ekspresowe w wykonaniu. Ponadto- puszyste, bardzo orzechowe, no i ta czekoladowa niespodzianka w środku! :) Jak dla mnie rewelacja. Lubię wracać do tego przepisu, dlatego zachęcam Was gorąco do wypróbowania go :)

Źródło: Moje Wypieki, z modyfikacjami.

Składniki suche:

  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 125 g margaryny
  • 1/3 szk. cukru (jest suchy, ale wymieniam tu, bo ubijamy z mokrymi ;))
  • 2 jaja
  • aromat waniliowy
  • 3 łyżki mleka

Dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady

Margarynę roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem, wlać masło, olejek, mleko.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i kakao, połączyć z płynnymi składnikami, szybko wymieszać.

Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać do masy. 

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temp. 180'C.

sobota, 05 stycznia 2013

 

Te muffinki upiekłam jeszcze przed świętami, na przyjazd brata i jego życzenie "czegoś bardzo czekoladowego" :) Przepis na nie znalazłam na stronie Moje wypieki i wydał mi się idealnie czekoladowy, odpowiedni na grudniowe dni i przyjęcie Gościa. Muffinki wyszły dokładnie jak napisała Dorotka: fantastyczne, mięciutkie, mocno czekoladowe i korzenne, pyszne! Przekonajcie się sami! :) 

Składniki:

  • 2/3 szk. i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szk. kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szk. kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szk. powideł

Mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.

Masło roztopić, dodać czekoladę i kakao, wymieszać i ostudzić.

Jajka i cukier ubić mikserem, dodać ekstrakt, masę czekoladową i śmietanę na zmianę z suchymi składnikami.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł, przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec w temp. 170'C przez ok. 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka.

 
1 , 2
| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne