Wpisy z tagiem: przyprawa korzenna

poniedziałek, 25 grudnia 2017
Mam nadzieję, że święta mijają Wam w przyjemnej atmosferze, a do kawki nie brakuje Wam kawałka pysznego, domowego ciasta lub innej słodkości. Dzisiaj chciałabym zaproponować markizy piernikowe. Zrobiłam je na tydzień przed świętami, w szczelnie zamkniętej puszce stały się mięciutkie, pachnące i jak określił mój Mąż: "przyjemne" :)
Przepis znalazłam u Agi, polecam z malutkimi zmianami.
Korzystając z okazji, chciałabym Wam życzyć zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w gronie najbliższych osób, wytchnienia od zgiełku codzienności i udanych wypieków :)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag miodu naturalnego
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1/3 łyżeczki mielonego anyżku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia
  • lukier do dekoracji
Miód, masło i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać mieszając, aż wszystko się połączy. Ostudzić. Do przestudzonej masy dodać szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony anyżek, sodę, skórkę pomarańczową, jajka i wymieszać. Do powstałej masy przesiać przez sitko mąkę pszenną, zagnieść ciasto, zawinąć w folię  i odstawić na co najmniej 6 godzin do lodówki. Ciasto wałkować na grubość pół centymetra, literatką lub kieliszkiem wycinać kółeczka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 15 minut w temp 180°C. Ostudzić.
Połowę zimnych ciasteczek  polukrować, a drugą połowę posmarować powidłami, złączyć połówki i odstawić w chłodne miejsce.
Udanych wypieków :)
poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Dosyć oryginalny w smaku, szybki w przygotowaniu, nie wymagający długiego leżakowania..., choć z każdym dniem smakuje coraz lepiej. Może ktoś z Was zdecyduje się upiec właśnie ten piernik? Polecam!

Inspiracja odnaleziona na stronie Mała Cukierenka.

To ostatni wpis przed świętami, dlatego już teraz życzę Wam zdrowych, spokojnych świąt, spędzonych w gronie najbliższych Wam osób. Najsłodszego!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 120 g miodu
  • 50 g masła
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 300 g mąki
  • 1/4 szk. mleka
  • 200 g suszonych śliwek

Polewa: 100 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki masła - rozpuścić w kąpieli wodnej

Do rondelka włożyć masło, miód i przyprawy, podgrzewając rozpuścić, zdjąć z ognia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Do korzennej masy dodać sodę i ubite jajka, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać, wlać mleko, resztę mąki, ponownie wymieszać.

Śliwki pokroić, minimalnie obtoczyć w mące, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Całość przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm, piec około 60 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu oblać polewą.

Udanych wypieków!

wtorek, 16 grudnia 2014

Lubicie pierniczki? Jeśli tak, to i te powinny Wam posmakować. Szybkie w przygotowaniu, początkowo lekko twarde, ale z każdym dniem, zamknięte w puszce, nabierają cudownej miękkości. Polecam!

Inspiracja: spisane do zeszytu z internetu, docelowego źródła niestety nie przypomnę

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2,5 szk. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. miodu
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo: powidła śliwkowe, lukier

Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, połączyć z jajkiem, miodem, masłem i wodą. Zagnieść ciasto. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, bardzo delikatnie podsypując mąką. Na jeden płat nałożyć powidła w odstępach, przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć i foremką wycinać kształty. Ułożyć na blaszce w niewielkich odstępach, piec 15-20 minut w temp. ok. 170°C. Polukrować.

Zapraszam wszystkich serdecznie do wspólnego pierniczkowania :)



środa, 03 grudnia 2014

Kiedy zobaczyłam przepis na te pierniczki, wiedziałam, że prędzej czy później je zrobię. Nadziewanie pierniczków powidłami wymaga od nas trochę cierpliwości, ale z każdym kolejnym nabieramy wprawy. Pierniczki są miękkie i pachnące, a ich dodatkowym walorem jest lukier kawowy. Podobno, z każdym dniem pierniczki są coraz lepsze. Aby bardziej zmiękły, warto je postawić w wilgotnym pomieszczeniu lub schować w szczelnej puszce z kawałkami jabłek. Polecam!

Źródło: Pierniczki brukowce

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo: powidła śliwkowe

W garnuszku umieścić 2 łyżki cukru i skarmelizować (podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, kiedy cukier się rozpuści i zezłoci). Wlać 1/3 szk. wody, zagotować mieszając do rozpuszczenia karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Mąkę wymieszać z sodą, dodać jajko i masło, przestudzoną zawartość garnuszka i dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w temp. pokojowej.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać powidłami, sklejać i formować kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć). Piec w temp. 180°C przez około 15-20 minut. Wyjąć, polukrować.

Lukier kawowy:

  • 1 szk. cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
  • opcjonalnie 1 łyżka rumu*

Kawę rozpuścić w wodzie, dodać cukier puder. Grzbietem łyżki ucierać do uzyskania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody lub rumu.

Udanych wypieków :)

niedziela, 15 grudnia 2013

Przedstawiam dzisiaj mój pierniczkowy debiut :) Przepis jest prosty, pierniczki robi się szybko i od razu można je spożywać. Są kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku, a do tego pięknie pachną przyprawą korzenną i miodem. Udekorowane, zamknęłam w pudełeczku, czekają na święta... Pozdrawiam przedświątecznie i bardzo, bardzo polecam, gdyż debiut uznaję za udany :)

Źródło: "Szybkie" pierniczki  - podaję w oryginale

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 duże jajka
  • 13 dag cukru pudru
  • 10 dag masła, roztopionego
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, delikatnie podsypując mąką, tyle by się nie kleiło. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180°C przez około 8-10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

----------------------------

* Moje pierniczki ozdobiłam lukrem. Jedną szklankę cukru pudru utarłam z około 4 łyżkami gorącej wody i kilkoma kropelkami aromatu migdałowego. Lukier nakładałam na pierniczki przez tutkę zrobioną z pergaminu.

* Do połowy ciasta piernikowego dodałam około 50 g skórki pomarańczowej.

poniedziałek, 14 października 2013

Mój blog nadal pozostaje w tonacji jesiennej. Jabłka, bakalie, przyprawa korzenna, tak niewiele trzeba, by stworzyć cudownie pachnące, mięciutkie i bardzo smaczne muffinki. Jedne z moich ulubionych, do których na pewno będę wracać. Przepis znalazłam tu, podaję z moimi drobnymi zmianami. Polecam bardzo!

Składniki suche:

  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 0,5 szk. mąki żytniej
  • 0,5 szk. brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre:

  • 0,5 szk. mleka
  • 0,5 szk. jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 2-3 jabłka pokrojone w kostkę
  • 2 garści rodzynek

Składniki posypki:

  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich
  • kilka łyżek brązowego cukru

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać łyżką. Dodać jabłka i rodzynki.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Równomiernie rozłożyć ciasto i posypać orzechami i cukrem. Piec około 25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce.

sobota, 05 stycznia 2013

 

Te muffinki upiekłam jeszcze przed świętami, na przyjazd brata i jego życzenie "czegoś bardzo czekoladowego" :) Przepis na nie znalazłam na stronie Moje wypieki i wydał mi się idealnie czekoladowy, odpowiedni na grudniowe dni i przyjęcie Gościa. Muffinki wyszły dokładnie jak napisała Dorotka: fantastyczne, mięciutkie, mocno czekoladowe i korzenne, pyszne! Przekonajcie się sami! :) 

Składniki:

  • 2/3 szk. i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szk. kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szk. kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szk. powideł

Mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.

Masło roztopić, dodać czekoladę i kakao, wymieszać i ostudzić.

Jajka i cukier ubić mikserem, dodać ekstrakt, masę czekoladową i śmietanę na zmianę z suchymi składnikami.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł, przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec w temp. 170'C przez ok. 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka.

wtorek, 25 grudnia 2012

Ktoś mógłby powiedzieć, a cóż to za piernik bez miodu!? Dobry! Mięciutki, pachnący i bardzo szybki w przygotowaniu. Można przełożyć go dowolnie, kremem, marcepanem, powidłami lub pozostawić bez niczego, jak w oryginalnym przepisie bardzo starego wydania Poradnika Domowego. Piekłam go już wiele razy, w te święta również... więc z czystym sumieniem mogę go polecić :)

Składniki ciasta:

  • 3 szk. mąki
  • duże opakowanie przyprawy do pierników
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szk. mleka
  • 1 szk. cukru
  • słoiczek dżemu (dałam powidła śliwkowe)

Margarynę, jaja, cukier utrzeć. Mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao wymieszać. Do utartej masy jajecznej dodawać stopniowo sypkie składniki, mleko i dżem. Utrzeć dokładnie, wylać na blachę o wymiarach 38x22cm. Piec 40-50 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż.

Składniki kremu:

  • 20 dag masła
  • 25 dag nutelli
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 0,5 szk. spirytusu

Śliwki pokroić, zalać spirytusem i odstawić na kilka godzin. Masło utrzeć na puch, dodać nutellę i odsączone śliwki. Wymieszać. Przełożyć piernik.

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • ok. 30 gram margaryny

Czekoladę połamać, rozpuścić razem z margaryną na bardzo wolnym ogniu. Po przestudzeniu oblać piernik.

czwartek, 06 grudnia 2012

Chciałabym przedstawić jeszcze jedną propozycję piernika. Tym razem wersja bardziej klasyczna, lecz cudnie pachnąca miodem, przyprawami korzennymi, uwieńczona śliwkami w czekoladzie. Piernik nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Polecam na święta. (Źródło: Moje Wypieki, z modyfikacjami)

Składniki ciasta:

  • 1 1/2 szk. mąki
  • 1/2 szk. miodu
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mleka
  • 2 jajka
  • 50g. masła
  • mała przyprawa do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka kakao

Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon zagotować i ostudzić. Dodawać stopniowo pozostałe składniki cały czas mieszając - cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszane z sodą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 8,5 x 37cm. Piec około 60 min. w temp. 170'C. Wystudzić.

Dodatkowo:

  • puszka masy karmelowej (u mnie o smaku kokosu)
  • suszone śliwki

Polewa:

  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 2/3 kostki margaryny

Wystudzony piernik przekroić na trzy części, przełożyć masą karmelową. Śliwki pokroić, położyć na wierzchu piernika. Składniki polewy rozgrzać w rondelku, oblać piernik i schłodzić.

niedziela, 02 grudnia 2012

Czy magia świąt Bożego Narodzenia może być ukryta między innymi w zapachu piernika? Wcześniej pisałam, że nie wyobrażam sobie świąt bez makowców i to prawda, ale piernik również musi odegrać swoją rolę. Kiedyś na Wielkim Żarciu znalazłam przepis autorstwa pau_pau85 na piernik z serem. Połączenie okazało się niebanalne. Zmodyfikowałam go o przyprawę do piernika, bo w oryginale mi jej zabrakło. Polecam :)

* za zdjęcie dziękuję mojemu Braciszkowi :*

Składniki ciasta:

  • 2,5 szk. mąki
  • 1,5 szk. cukru
  • 1 szk. mleka
  • 0,5 szk. oleju
  • 1 słoiczek dżemu śliwkowego
  • 4 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała przyprawa do piernika

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika, przesiać. Wraz z pozostałymi składnikami dodawać stopniowo do masy jajecznej. Wymieszać dokładnie.

Masa serowa:

  • 1/2 kg półtłustego sera, dwukrotnie zmielonego
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, mąkę ziemniaczaną  oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Na końcu dodać pianę z ubitych jaj i delikatnie wymieszać.

Formę o wym. 22x37cm wyłożyć pergaminem, wylać 1/3 część ciasta, a na nie wyłożyć masę serową. Wylać pozostałą część ciasta. Piec przez ok. 60 min. w temp. 180'C.

 
1 , 2
| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne