Wpisy z tagiem: masa budyniowa
niedziela, 30 kwietnia 2017
![]() Myślę, że to ciasto wywoła uśmiech nie tylko na twarzy Teściowej, ale także u zwolenników słodko-kwaśnych, nie zbyt ciężkich przekładańców. Jest trochę czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Polecam :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt kakaowy:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.
Ciasto makowo - kokosowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Dodać proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wym. 22 x 32cm, piec w temp. 160-180°C przez ok. 30 - 40 minut.
Masa budyniowa:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat. Dodatkowo:
Przełożenie:
Ciemny biszkopt - dżem z czarnej porzeczki - ciasto makowo-kokosowe - masa - dżem z czarnej porzeczki - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka
Udanych wypieków! :)
czwartek, 28 kwietnia 2016
Pojawienie się w marketach moich ulubionych owoców zachęciło mnie do stworzenia całkiem smacznego i nieskomplikowanego przekładańca. Polecam na słodkie oczekiwanie ciepłej wiosny :) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić. Przed złożeniem ciasta biszkopt można nasączyć. Blat kokosowo - makowy:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Wiórki kokosowe wymieszać z makiem, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 35-40 minut w temp. 170°C. Ostudzić. Masa truskawkowa:
Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, gotować przez chwilę do zgęstnienia. Przestudzić. Krem budyniowy:
Z podanych składników ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem na puszysty krem. Dodatkowo:
Przełożenie ciasta: biszkopt - masa truskawkowa - blat kokosowo makowy - krem budyniowy - truskawki i galaretka Udanych wypieków! ;)
niedziela, 06 grudnia 2015
Dzisiaj przedstawiam Shreka w zimowej odsłonie, stąd inna nazwa i przyprawa korzenna w biszkopcie. Ciasto nadal pozostaje niezwykle lekkie, odpowiednio słodkie i proste w wykonaniu. Polecam. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Biszkopt korzenny:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z przyprawą korzenną, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ze sobą połączyć. Przełożyć do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 160°C przez około 20 minut. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę, by masa budyniowa lepiej się trzymała. Masa budyniowa:
Z podanych składników ugotować budyń, gorący wylać na biszkopt, wyrównać. Na gorącej masie ułożyć delicje biszkoptem do dołu, wystudzić. Dodatkowo:
Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietanową przełożyć na delicje, wyrównać. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę malinową i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Udanych wypieków :)
piątek, 01 maja 2015
Z pewnością znacie to ciasto, zwieńczone polewą kakaową, ale powiem Wam, że w wersji ze słonecznikiem smakuje równie dobrze ;) Ciasto jest proste w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość, ładnie wygląda i jest podzielne. To taki mój kolejny, nietypowy wypiek wielkanocny ;) Źródło: 183 Nowe przepisy siostry Anastazji, ze zmianami ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ciasto ciemne:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę o wym. 23 x 33cm wyłożyć pergaminem, przełożyć ciasto i upiec. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty. Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć do zredukowania soku. Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową przestudzić i wyłożyć na pierwszy blat ciasta, wyrównać. Masa budyniowa:
Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń, przestudzić. Margarynę utrzeć, porcjami dodając budyń. Masę rozsmarować na masie jabłkowej i przykryć drugim blatem ciasta. Masa słonecznikowa:
Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor. Górny blat ciasta posmarować masą kajmakową* i posypać uprażonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce. * Górny blat ciasta posmarowałam masą kajmakową przed ułożeniem go na masie budyniowej - wygodniej i stabilniej. Udanych wypieków! :)
środa, 15 kwietnia 2015
Przedstawiam jeden z moich świątecznych wypieków. Wielkanocnych :) Smaki cynamonowo - makowo - rumowo- kawowe idealnie wpasowały się w klimat tych chłodnych dni. A samo ciasto- przepyszne, z każdym dniem coraz lepsze. Przepis wypatrzyłam na blogu Gotuję, bo lubię, podaję z moimi małymi zmianami i polecam serdecznie! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Ciasto cynamonowe:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, nie przerywając ucierania dodać po jednym jajku i mleko, a następnie wszystkie sypkie składniki wymieszane ze sobą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm, piec przez 35 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Ciasto makowe:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i aromat. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przelać do formy, w której pieczone było ciasto cynamonowe. Piec w temp. 180°C przez 30 minut. Wystudzić. Masa:
W niewielkiej ilości mleka rozmieszać żółtka, budyń, mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masę budyniową i gotować chwilę do zgęstnienia. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć do puszystości, małymi porcjami dodając zimny budyń. Na końcu dodać kawę i rum, wymieszać. Dodatkowo:
Na ciasto cynamonowe wyłożyć połowę dżemu i połowę masy, przykryć ciastem makowym. Posmarować je dżemem, wyłożyć pozostałą część masy, przykryć ciastem cynamonowym i oblać polewą czekoladową. Udanych wypieków!
niedziela, 28 grudnia 2014
Przedstawiam jedno z moich świątecznych ciast. Cudownie pachnące placki miodowe, przełożone słodkim kremem budyniowym, równoważącym kwaskowatość dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch to nic innego jak cud, miód i orzeszki :) Im starsze tym lepsze- warto poczekać 2-3 dni, aż blaty miodowe zmiękną. Uwielbiam! Inspiracja: Miodownik z masą budyniową ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Placki miodowe:
Mąkę wymieszać z sodą, dodać margarynę, całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści, przestudzić. Dodać do reszty składników, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części. Formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć pergaminem, na dno rozwałkować pierwszą część ciasta. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. W ten sam sposób upiec drugi placek. Ostudzić. Rozwałkować trzecią część ciasta, odstawić na czas przygotowania masy orzechowej. Masa orzechowa:
Margarynę rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie surowe ciasto. Całość upiec w temp. 180°C przez 15 minut. Ostudzić. Masa budyniowa:
Z podanych składników ugotować budyń, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Dodatkowo: powidła śliwkowe (u mnie dżem z czarnej porzeczki) Pierwszy miodowy placek posmarować połową powideł, a na powidłach połową masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować powidłami i masą budyniową. Przykryć plackiem miodowym z masą orzechową. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną, przechowywać w lodówce. Udanych wypieków!
czwartek, 01 maja 2014
Słodziutka masa kajmakowa, puszysta masa budyniowa, kremowa masa śmietanowa, przełożone herbatnikami, posypane startą gorzką czekoladą. Pycha! Kiedy herbatniki nieco zmiękną, ciasto rozpływa się w ustach. Bezproblemowe, szybkie w wykonaniu, z ogromną przyjemnością wróciłam do niego po latach. Znacie go na pewno. Polecam! :) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Składniki:
Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników. Krem budyniowy:
Z podanych składników ugotować budyń. Gdy przestygnie, utrzeć z margaryną na puszysty krem i wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Masa śmietanowa:
Dodatkowo: 50 - 100g startej gorzkiej czekolady Śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową szybko ułożyć na herbatnikach i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Udanych wyrobów ;)
piątek, 15 lutego 2013
To ciasto robiłam jakiś czas temu. Ciężko określić bliżej jego status, gdyż połączyłam w jedno Cycki Murzynki i ciasto o niewdzięcznej nazwie Pijak. Cóż można rzec... ładnie się prezentuje, więc może zabłysnąć na stole podczas jakiejś fajnej okazji. Biszkopt możecie dodatkowo nasączyć lub zrobić według swojego sprawdzonego przepisu, ponieważ ten był trochę smutny. Reszta bez zastrzeżeń, więc mimo wszystko polecam. Przepis podaję już teraz na życzenie Martex.82. ;) Składniki biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka i sok z cytryny. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy o wym. 38 x 23cm i upiec w temp. 170°C przez około 25-30 minut. Wkładka kokosowo - makowa:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie połączyć z makiem i wiórkami kokosowymi. Masę przełożyć do formy w której był pieczony biszkopt i upiec w temp. 170°C przez około 25-30 minut. Krem budyniowy:
Z podanych składników ugotować budyń. Gdy ostygnie, utrzeć z margaryną. Dodatkowo:
Biszkopt posmarować dżemem położyć wkładkę kokosowo - makową i przykryć kremem budyniowym. Biszkopty zanurzać na chwilę w alkoholu i równo układać na masie budyniowej. Całość oblać polewą czekoladową i schłodzić.
piątek, 14 grudnia 2012
Wspominałam już, że uwielbiam serniki. Ten jest inny, wzbogacony masą owocową i masą budyniową, pyszny. Wygląda skomplikowanie, ale to tylko pozory, a jeśli trudno Wam w to uwierzyć, to uwierzcie chociaż, że wart jest zachodu. Polecam na święta lub fajniejsze okazje... (Źródło: "Przepisy siostry Anastazji, 100 nowych ciast", z modyfikacjami) Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając na końcu cukier i żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Masę przelać do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem i upiec w temp. 170°C przez 25-30 minut. Ostudzić. Biszkopt ciemny:
Biszkopt ciemny przygotować i upiec w ten sam sposób jak biszkopt jasny. Wkładka serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, twaróg i budyń. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć w całość. Upiec w tej samej blaszce co biszkopty. Masa budyniowa:
Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem. Masa owocowa:
Większe truskawki pokroić, przełożyć do garnka, posypać cukrem i rozprażyć na wolnym ogniu. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, połączyć z owocami, dokładnie wymieszać, przestudzić. Dodatkowo: polewa czekoladowa Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca galaretka - biszkopt jasny - polewa czekoladowa |
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Kontakt: agagor@o2.pl
SŁÓW KILKA...
SPIS TREŚCI
TOP 10 czyli NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE PRZEPISY
TU ZAGLĄDAM Z ZACHWYTEM
TU ZAGLĄDAM ZE SMAKIEM
UWAGA
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() |