Wpisy z tagiem: masa budyniowa

niedziela, 30 kwietnia 2017
Myślę, że to ciasto wywoła uśmiech nie tylko na twarzy Teściowej, ale także u zwolenników słodko-kwaśnych, nie zbyt ciężkich przekładańców. Jest trochę czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Polecam :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 1 szk. cukru kryształu
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32cm  wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowo - kokosowe:
  • 5 białek
  • 1/2 szk. cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szk. suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Dodać proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wym. 22 x 32cm, piec w temp. 160-180°C przez ok. 30 - 40 minut.
Masa budyniowa:
  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat. 

Dodatkowo:
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 op. galaretki pomarańczowej
  • rodzynki
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przełożenie:
Ciemny biszkopt - dżem z czarnej porzeczki - ciasto makowo-kokosowe - masa - dżem z czarnej porzeczki - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka

Udanych wypieków! :)

czwartek, 28 kwietnia 2016

Pojawienie się w marketach moich ulubionych owoców zachęciło mnie do stworzenia całkiem smacznego i nieskomplikowanego przekładańca. Polecam na słodkie oczekiwanie ciepłej wiosny :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić. Przed złożeniem ciasta biszkopt można nasączyć.

Blat kokosowo - makowy:

  • 210 g cukru
  • 3/4 szk. maku
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 6 białek

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Wiórki kokosowe wymieszać z makiem, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 35-40 minut w temp. 170°C. Ostudzić.

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, gotować przez chwilę do zgęstnienia. Przestudzić.

Krem budyniowy:

  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Z podanych składników ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem na puszysty krem.

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody

Przełożenie ciasta: biszkopt - masa truskawkowa - blat kokosowo makowy - krem budyniowy - truskawki i galaretka

Udanych wypieków! ;)

niedziela, 06 grudnia 2015

Dzisiaj przedstawiam Shreka w zimowej odsłonie, stąd inna nazwa i przyprawa korzenna w biszkopcie. Ciasto nadal pozostaje niezwykle lekkie, odpowiednio słodkie i proste w wykonaniu. Polecam.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt korzenny:

  • 2 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z przyprawą korzenną, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ze sobą połączyć. Przełożyć do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 160°C przez około 20 minut. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę, by masa budyniowa lepiej się trzymała.

Masa budyniowa:

  • 1 l. soku malinowego
  • 3 op. budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru

Z podanych składników ugotować budyń, gorący wylać na biszkopt, wyrównać. Na gorącej masie ułożyć delicje biszkoptem do dołu, wystudzić.

Dodatkowo:

  • duże opakowanie delicji o smaku malinowym
  • 2 op. galaretki malinowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 op. galaretki cytrynowej rozpuszczone w 250ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietanową przełożyć na delicje, wyrównać.

Na wierzch wylać tężejącą galaretkę malinową i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Udanych wypieków :)

piątek, 01 maja 2015

Z pewnością znacie to ciasto, zwieńczone polewą kakaową, ale powiem Wam, że w wersji ze słonecznikiem smakuje równie dobrze ;) Ciasto jest proste w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość, ładnie wygląda i jest podzielne. To taki mój kolejny, nietypowy wypiek wielkanocny ;)

Źródło: 183 Nowe przepisy siostry Anastazji, ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto ciemne:

  • 8 jajek
  • 20 dag cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę o wym. 23 x 33cm wyłożyć pergaminem, przełożyć ciasto i upiec. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć do zredukowania soku. Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową przestudzić i wyłożyć na pierwszy blat ciasta, wyrównać.

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szk. cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny (Kasi)

Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń, przestudzić. Margarynę utrzeć, porcjami dodając budyń. Masę rozsmarować na masie jabłkowej i przykryć drugim blatem ciasta.

Masa słonecznikowa:

  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 puszka masy kajmakowej

Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor.

Górny blat ciasta posmarować masą kajmakową* i posypać uprażonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce.

* Górny blat ciasta posmarowałam masą kajmakową przed ułożeniem go na masie budyniowej - wygodniej i stabilniej.

Udanych wypieków! :)

środa, 15 kwietnia 2015

Przedstawiam jeden z moich świątecznych wypieków. Wielkanocnych :) Smaki cynamonowo - makowo - rumowo- kawowe idealnie wpasowały się w klimat tych chłodnych dni. A samo ciasto- przepyszne, z każdym dniem coraz lepsze. Przepis wypatrzyłam na blogu Gotuję, bo lubię, podaję z moimi małymi zmianami i polecam serdecznie!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto cynamonowe:

  • 4 jajka
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 1 opak. cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, nie przerywając ucierania dodać po jednym jajku i mleko, a następnie wszystkie sypkie składniki wymieszane ze sobą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm, piec przez 35 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowe:

  • 8 białek
  • 8 łyżek cukru
  • 1/3 szk. pokruszonych biszkoptów
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i aromat. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przelać do formy, w której pieczone było ciasto cynamonowe. Piec w temp. 180°C przez 30 minut. Wystudzić.

Masa:

  • 8 żółtek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 g margaryny Kasi
  • 1 łyżka rumu
  • 4 łyżki kawy Cappuccino o smaku waniliowym

W niewielkiej ilości mleka rozmieszać żółtka, budyń, mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masę budyniową i gotować chwilę do zgęstnienia. Ostudzić.

Miękką margarynę utrzeć do puszystości, małymi porcjami dodając zimny budyń. Na końcu dodać kawę i rum, wymieszać.

Dodatkowo:

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa

Na ciasto cynamonowe wyłożyć połowę dżemu i połowę masy, przykryć ciastem makowym. Posmarować je dżemem, wyłożyć pozostałą część masy, przykryć ciastem cynamonowym i oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków!

niedziela, 28 grudnia 2014

Przedstawiam jedno z moich świątecznych ciast. Cudownie pachnące placki miodowe, przełożone słodkim kremem budyniowym, równoważącym kwaskowatość dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch to nic innego jak cud, miód i orzeszki :) Im starsze tym lepsze- warto poczekać 2-3 dni, aż blaty miodowe zmiękną. Uwielbiam!

Inspiracja: Miodownik z masą budyniową

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Placki miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Mąkę wymieszać z sodą, dodać margarynę, całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści, przestudzić. Dodać do reszty składników, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części. Formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć pergaminem, na dno rozwałkować pierwszą część ciasta. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. W ten sam sposób upiec drugi placek. Ostudzić. Rozwałkować trzecią część ciasta, odstawić na czas przygotowania masy orzechowej.

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Margarynę rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie surowe ciasto. Całość upiec w temp. 180°C przez 15 minut. Ostudzić.

Masa budyniowa:

  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 250 g margaryny Kasi

Z podanych składników ugotować budyń, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Dodatkowo: powidła śliwkowe (u mnie dżem z czarnej porzeczki)

Pierwszy miodowy placek posmarować połową powideł, a na powidłach połową masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować powidłami i masą budyniową. Przykryć plackiem miodowym z masą orzechową. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną, przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków!

czwartek, 01 maja 2014

Słodziutka masa kajmakowa, puszysta masa budyniowa, kremowa masa śmietanowa, przełożone herbatnikami, posypane startą gorzką czekoladą. Pycha! Kiedy herbatniki nieco zmiękną, ciasto rozpływa się w ustach. Bezproblemowe, szybkie w wykonaniu, z ogromną przyjemnością wróciłam do niego po latach. Znacie go na pewno. Polecam! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 duże paczki herbatników maślanych (po 250g.)
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników.

Krem budyniowy:

  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 szk. mleka
  • 3/4 kostki margaryny

Z podanych składników ugotować budyń. Gdy przestygnie, utrzeć z margaryną na puszysty krem i wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników.

Masa śmietanowa:

  • 1/2 l. schłodzonej śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szk. gorącej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (zwykłego i waniliowego)

Dodatkowo: 50 - 100g startej gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową szybko ułożyć na herbatnikach i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Udanych wyrobów ;)

piątek, 15 lutego 2013

To ciasto robiłam jakiś czas temu. Ciężko określić bliżej jego status, gdyż połączyłam w jedno Cycki Murzynki i ciasto o niewdzięcznej nazwie Pijak. Cóż można rzec... ładnie się prezentuje, więc może zabłysnąć na stole podczas jakiejś fajnej okazji. Biszkopt możecie dodatkowo nasączyć lub zrobić według swojego sprawdzonego przepisu, ponieważ ten był trochę smutny. Reszta bez zastrzeżeń, więc mimo wszystko polecam. Przepis podaję już teraz na życzenie Martex.82. ;)

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka
  • 12 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 12 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka i sok z cytryny. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy o wym. 38 x 23cm i upiec w temp. 170°C przez około 25-30 minut.

Wkładka kokosowo - makowa:

  • 5 białek
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 3/4 szk. wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie połączyć z makiem i wiórkami kokosowymi. Masę przełożyć do formy w której był pieczony biszkopt i upiec w temp. 170°C przez około 25-30 minut.

Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 gram margaryny

Z podanych składników ugotować budyń. Gdy ostygnie, utrzeć z margaryną.

Dodatkowo:

  • biszkopty
  • polewa czekoladowa
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 1/3 szk. spirytusu + 1/3 szk. wody

Biszkopt posmarować dżemem położyć wkładkę kokosowo - makową i przykryć kremem budyniowym. Biszkopty zanurzać na chwilę w alkoholu i równo układać na masie budyniowej. Całość oblać polewą czekoladową i schłodzić.

piątek, 14 grudnia 2012

Wspominałam już, że uwielbiam serniki. Ten jest inny, wzbogacony masą owocową i masą budyniową, pyszny. Wygląda skomplikowanie, ale to tylko pozory, a jeśli trudno Wam w to uwierzyć, to uwierzcie chociaż, że wart jest zachodu. Polecam na święta lub fajniejsze okazje...

(Źródło: "Przepisy siostry Anastazji, 100 nowych ciast", z modyfikacjami)

Biszkopt jasny:

  • 3 jaja
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodając na końcu cukier i żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Masę przelać do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem i upiec w temp. 170°C przez 25-30 minut. Ostudzić.

Biszkopt ciemny:

  • 3 jaja
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/3 szk. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kakao

Biszkopt ciemny przygotować i upiec w ten sam sposób jak biszkopt jasny.

Wkładka serowa:

  • 60 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 jaj
  • 15 dag margaryny

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, twaróg i budyń. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć w całość. Upiec w tej samej blaszce co biszkopty.

Masa budyniowa:

  • 1/2 l. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru
  • 25 dag masła

Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem.

Masa owocowa:

  • 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2-3 łyżki cukru

Większe truskawki pokroić, przełożyć do garnka, posypać cukrem i rozprażyć na wolnym ogniu. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, połączyć z owocami, dokładnie wymieszać, przestudzić.

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca galaretka - biszkopt jasny - polewa czekoladowa

| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne