Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie

czwartek, 28 grudnia 2017

Jeśli lubicie marcepan, te kruche ciasteczka na pewno przypadną Wam do gustu. Są łatwe w przygotowaniu, w zamkniętej puszce długo zachowują świeżość, ładnie wyglądają, cudownie przy tym pachnąc... Idealne do grudniowej kawki, choć nie tylko. Polecam!

Źródło: Kruche ślimaczki marcepanowe - Marcepanki

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 200 g zimnego masła
  • 2 szk. mąki
  • 2 żółtka
  • ½ szk. cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 150 g masy marcepanowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i masę marcepanową, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, do jednej dodać aromat migdałowy, a do drugiej kakao i mleko. Wyrobić obie części do połączenia się składników, po czym zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i schłodzić przez około godzinę w lodówce.

Każdą część rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na jednakowe prostokąty o długości około 40 cm i grubości około 5 mm. Ciasto jasne ułożyć na cieście ciemnym i lekko docisnąć wałkiem, żeby się połączyły, ale nie zdeformowały. Ciasto zwinąć wzdłuż w roladkę, ponownie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Schłodzone ciasto pokroić w plastry o grubości ok. 8-10 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić na kratce.

Udanych wypieków :)

niedziela, 28 grudnia 2014

Przedstawiam jedno z moich świątecznych ciast. Cudownie pachnące placki miodowe, przełożone słodkim kremem budyniowym, równoważącym kwaskowatość dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch to nic innego jak cud, miód i orzeszki :) Im starsze tym lepsze- warto poczekać 2-3 dni, aż blaty miodowe zmiękną. Uwielbiam!

Inspiracja: Miodownik z masą budyniową

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Placki miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Mąkę wymieszać z sodą, dodać margarynę, całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści, przestudzić. Dodać do reszty składników, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części. Formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć pergaminem, na dno rozwałkować pierwszą część ciasta. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. W ten sam sposób upiec drugi placek. Ostudzić. Rozwałkować trzecią część ciasta, odstawić na czas przygotowania masy orzechowej.

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Margarynę rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie surowe ciasto. Całość upiec w temp. 180°C przez 15 minut. Ostudzić.

Masa budyniowa:

  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 250 g margaryny Kasi

Z podanych składników ugotować budyń, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Dodatkowo: powidła śliwkowe (u mnie dżem z czarnej porzeczki)

Pierwszy miodowy placek posmarować połową powideł, a na powidłach połową masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować powidłami i masą budyniową. Przykryć plackiem miodowym z masą orzechową. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną, przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków!

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Dosyć oryginalny w smaku, szybki w przygotowaniu, nie wymagający długiego leżakowania..., choć z każdym dniem smakuje coraz lepiej. Może ktoś z Was zdecyduje się upiec właśnie ten piernik? Polecam!

Inspiracja odnaleziona na stronie Mała Cukierenka.

To ostatni wpis przed świętami, dlatego już teraz życzę Wam zdrowych, spokojnych świąt, spędzonych w gronie najbliższych Wam osób. Najsłodszego!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 120 g miodu
  • 50 g masła
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 300 g mąki
  • 1/4 szk. mleka
  • 200 g suszonych śliwek

Polewa: 100 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki masła - rozpuścić w kąpieli wodnej

Do rondelka włożyć masło, miód i przyprawy, podgrzewając rozpuścić, zdjąć z ognia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Do korzennej masy dodać sodę i ubite jajka, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać, wlać mleko, resztę mąki, ponownie wymieszać.

Śliwki pokroić, minimalnie obtoczyć w mące, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Całość przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm, piec około 60 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu oblać polewą.

Udanych wypieków!

wtorek, 16 grudnia 2014

Lubicie pierniczki? Jeśli tak, to i te powinny Wam posmakować. Szybkie w przygotowaniu, początkowo lekko twarde, ale z każdym dniem, zamknięte w puszce, nabierają cudownej miękkości. Polecam!

Inspiracja: spisane do zeszytu z internetu, docelowego źródła niestety nie przypomnę

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2,5 szk. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. miodu
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo: powidła śliwkowe, lukier

Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, połączyć z jajkiem, miodem, masłem i wodą. Zagnieść ciasto. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, bardzo delikatnie podsypując mąką. Na jeden płat nałożyć powidła w odstępach, przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć i foremką wycinać kształty. Ułożyć na blaszce w niewielkich odstępach, piec 15-20 minut w temp. ok. 170°C. Polukrować.

Zapraszam wszystkich serdecznie do wspólnego pierniczkowania :)



środa, 03 grudnia 2014

Kiedy zobaczyłam przepis na te pierniczki, wiedziałam, że prędzej czy później je zrobię. Nadziewanie pierniczków powidłami wymaga od nas trochę cierpliwości, ale z każdym kolejnym nabieramy wprawy. Pierniczki są miękkie i pachnące, a ich dodatkowym walorem jest lukier kawowy. Podobno, z każdym dniem pierniczki są coraz lepsze. Aby bardziej zmiękły, warto je postawić w wilgotnym pomieszczeniu lub schować w szczelnej puszce z kawałkami jabłek. Polecam!

Źródło: Pierniczki brukowce

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo: powidła śliwkowe

W garnuszku umieścić 2 łyżki cukru i skarmelizować (podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, kiedy cukier się rozpuści i zezłoci). Wlać 1/3 szk. wody, zagotować mieszając do rozpuszczenia karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Mąkę wymieszać z sodą, dodać jajko i masło, przestudzoną zawartość garnuszka i dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w temp. pokojowej.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać powidłami, sklejać i formować kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć). Piec w temp. 180°C przez około 15-20 minut. Wyjąć, polukrować.

Lukier kawowy:

  • 1 szk. cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
  • opcjonalnie 1 łyżka rumu*

Kawę rozpuścić w wodzie, dodać cukier puder. Grzbietem łyżki ucierać do uzyskania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody lub rumu.

Udanych wypieków :)

czwartek, 26 grudnia 2013

Łatwiej mi sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez śniegu, niż święta bez dobrego makowca, dlatego w tym roku upiekłam japońca. Na pewno znacie to ciasto i przyznacie mi, że jest pyszne, wilgotne, najeżone bakaliami. Polecam bardzo i pozdrawiam :)

Źródło: Japoniec, czyli makowo jabłkowy odlot

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 2 szk. mąki krupczatki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 szk. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę, cukier puder, posiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30  minut, po czym wylepić dno przygotowanej formy o wym. 20 x 32 cm.

Masa:

  • 30 dag maku, sparzonego i 3-krotnie zmielonego
  • 1/2 kg jabłek - obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 5 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 1,5 szk. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżeczek kaszy manny
  • aromat migdałowy
  • bakalie (dałam rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, suszone morele, w sumie około dwóch szklanek)

Dodatkowo: biała polewa

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, po czym kolejno dodawać roztopioną margarynę, jabłka, mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, aromat i bakalie. Masę wylać na ciasto. Piec około 60 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu oblać białą polewą.

środa, 25 grudnia 2013

Pierwszy dzień Bożego Narodzenia dobiega końca. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami dwoma rzeczami :) Pierwsza, to wpis pana Andrzeja Lazarowicza pt. "Zachowajmy tę magię na stałe", a druga to moje odkrycie z Kwestii Smaku :) Wpis jak najbardziej na czasie, natomiast piernik jest rzeczywiście najlepszy, jaki dotąd jadłam. Pachnący, mięciutki, szybki w wykonaniu. Jeśli macie jeszcze trochę miejsca na słodkości, częstujcie się, proszę ;)

Przepis podaję z moimi drobnymi modyfikacjami.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 125 g masła
  • 1 szk. brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szk. mleka
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 200 g masy marcepanowej
  • polewa czekoladowa

W szerokim garnku, na małym ogniu, roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę, cały czas mieszając. Odstawić, po minucie dodawać kolejno sodę, kawę, mleko, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Masę wylać do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175°C przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części. Przełożyć powidłami i masą marcepanową. Oblać polewą.

niedziela, 15 grudnia 2013

Przedstawiam dzisiaj mój pierniczkowy debiut :) Przepis jest prosty, pierniczki robi się szybko i od razu można je spożywać. Są kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku, a do tego pięknie pachną przyprawą korzenną i miodem. Udekorowane, zamknęłam w pudełeczku, czekają na święta... Pozdrawiam przedświątecznie i bardzo, bardzo polecam, gdyż debiut uznaję za udany :)

Źródło: "Szybkie" pierniczki  - podaję w oryginale

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 duże jajka
  • 13 dag cukru pudru
  • 10 dag masła, roztopionego
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, delikatnie podsypując mąką, tyle by się nie kleiło. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180°C przez około 8-10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

----------------------------

* Moje pierniczki ozdobiłam lukrem. Jedną szklankę cukru pudru utarłam z około 4 łyżkami gorącej wody i kilkoma kropelkami aromatu migdałowego. Lukier nakładałam na pierniczki przez tutkę zrobioną z pergaminu.

* Do połowy ciasta piernikowego dodałam około 50 g skórki pomarańczowej.

środa, 26 grudnia 2012

 

Dawno nie piekłam typowego makowca. Ten przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki, zachęcona dużą ilością pozytywnych komentarzy, nie zastanawiałam się w ogóle.  Idealne ciasto drożdżowe i dużo domowej masy makowej. Jest boski. Nie powiem nic więcej. Musicie sami się przekonać ;)

* przepis z moimi drobnymi modyfikacjami

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szk. mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 150 g roztopionej margaryny
  • 45 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 16 g cukru waniliowego

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku, odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na końcu rozpuszczony tłuszcz. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • olejek migdałowy
  • cynamon do smaku
  • 5 białek (zostały od ciasta)
  • dowolne bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki

Mak zalać wodą i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. Odcedzić, ostudzić i dwukrotnie zemleć. Dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać pianę ubitą z białek.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować prostokątne placki, podsypując mąką. Równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając 3 cm wolnej przestrzeni, w formie tuby. Piec w temp. 180-190'C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu polukrować.

wtorek, 25 grudnia 2012

Ktoś mógłby powiedzieć, a cóż to za piernik bez miodu!? Dobry! Mięciutki, pachnący i bardzo szybki w przygotowaniu. Można przełożyć go dowolnie, kremem, marcepanem, powidłami lub pozostawić bez niczego, jak w oryginalnym przepisie bardzo starego wydania Poradnika Domowego. Piekłam go już wiele razy, w te święta również... więc z czystym sumieniem mogę go polecić :)

Składniki ciasta:

  • 3 szk. mąki
  • duże opakowanie przyprawy do pierników
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szk. mleka
  • 1 szk. cukru
  • słoiczek dżemu (dałam powidła śliwkowe)

Margarynę, jaja, cukier utrzeć. Mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao wymieszać. Do utartej masy jajecznej dodawać stopniowo sypkie składniki, mleko i dżem. Utrzeć dokładnie, wylać na blachę o wymiarach 38x22cm. Piec 40-50 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż.

Składniki kremu:

  • 20 dag masła
  • 25 dag nutelli
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 0,5 szk. spirytusu

Śliwki pokroić, zalać spirytusem i odstawić na kilka godzin. Masło utrzeć na puch, dodać nutellę i odsączone śliwki. Wymieszać. Przełożyć piernik.

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • ok. 30 gram margaryny

Czekoladę połamać, rozpuścić razem z margaryną na bardzo wolnym ogniu. Po przestudzeniu oblać piernik.

 
1 , 2
| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne