Wpisy z tagiem: śliwki

piątek, 02 października 2015

Zebra to chyba jedno z najpopularniejszych ciast i ... smak mojego dzieciństwa. Może dlatego, że zawsze chciałam ten smak przywołać, za każdym razem wychodziły mi popisowe zakalce. To miało być moje ostatnie podejście, które ku mojemu zaskoczeniu zakończyło się powodzeniem - z zupełnie nowego przepisu, z dodatkiem śliweczek, bardzo fajnie ożywiających całość. Nowością był dodatek gorącej wody dodanej do ciasta... i może w tym tkwił cały sekret? Polecam!

Źródło: Ciasto zebra ze śliwkami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 szk. mąki
  • 1 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szk. oleju słonecznikowego
  • 1/3 szk. gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 10 śliwek

Jajka ubić z cukrem, dodać olej, aromat i wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Na dno tortownicy o średnicy 26cm wylewać na środek- łyżka po łyżce jasne i ciemne ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki lub ćwiartki śliwek skórką do dołu. Piec przez 40 minut w temp. 180°C.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 23 sierpnia 2015

Sierpień... Lubię go za śliwki dojrzewające w słońcu, które potem można wykorzystać do ulubionych wypieków. Tym razem śliwki trafiły do mini serniczków, z którymi współgrały z prawdziwą klasą. Inspirację znalazłam na blogu Słodka Magia od Kuchni. Przepis nieco zmodyfikowałam i polecam gorąco!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mus śliwkowy:

  • 15 dag wypestkowanych śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody

Składniki umieścić w garnuszku, dusić do miękkości, przestudzić, 'zblenderować'.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Dodatkowo: 100 g herbatników pełnoziarnistych, kilka kostek białej czekolady

Herbatniki pokruszyć, wsypać na dno 12 papilotek. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko na jednolitą masę, wypełnić papilotki, wyrównać.  Na każdy serniczek nałożyć po łyżeczce musu śliwkowego. Piec 25 minut w temp. 170°C. Po ostudzeniu oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Udanych wypieków! :)

sobota, 15 sierpnia 2015

Dawno nie było na blogu muffin. Gdy zobaczyłam je u Beetle, wiedziałam, że szybko je upiekę. Wyszły dokładnie tak jak je opisuje - przepyszne, pulchne, delikatne. Ziarenka maku miło współgrają ze słodko - kwaśnymi śliwkami.. Niby zwykłe muffiny, a można o nich pisać długo. Polecam!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szk. maślanki
  • 75 ml oleju
  • 1 3/4 szk. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek suchego maku
  • 6 - 8 śliwek

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki, minimalnie oprószyć mąką.

Mąkę, proszek do pieczenia, mak wymieszać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wlać maślankę i olej, zmiksować. Do masy dodać sypkie składniki, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu ułożyć śliwki, delikatnie docisnąć. Piec około 20-25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków! :)

wtorek, 09 września 2014

Lubicie śliwki? Kolejny raz sięgnęłam do mojego starego zeszytu po przepis na to ciasto. Prościutkie, pachnące, troszeczkę czasochłonne, jak to drożdżowe ;) Lubię, więc polecam.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki cynamonowej kruszonki:

  • 25 dag mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Z podanych składników wyrobić kruszonkę i odstawić do lodówki.

Składniki ciasta:

  • 55 dag mąki
  • szczypta soli
  • 5 dag drożdży
  • 1 szk. mleka
  • 1 jajo
  • 1/3 kostki margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Dodatkowo: 20-30 śliwek

Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, zrobić wgłębienie i dodać drożdże roztarte z cukrem. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać mleko, chwilkę razem podgrzewać, po czym wlać do mąki.  Dodać cukier waniliowy i jajko, wyrobić jednolite ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, wyłożyć dno przygotowanej formy o wym. 22 x 32 cm. Śliwki przekroić na pół, ułożyć ciasno, rozcięciem do góry, docisnąć. Posypać kruszonką, ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec 30-40 minut w temp. 175°C.

Udanych wypieków ;)

poniedziałek, 11 listopada 2013

Niestety przez najbliższy czas nie będę mogła "poszaleć" w kuchni, dlatego dzisiaj chcę zaproponować tort, który piekłam kilka lat temu- z okazji długiego weekendu listopadowego i Święta Niepodległości, stąd właśnie taka nazwa. Tort powstał z połączenia kilku ciast i smaków jakie lubię i jakie zapewne smakują niejednemu Łasuchowi. Na Wielkim Żarciu zyskał uznanie, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Polecam bardzo.

Ciasto ciemne:

  • 1 szk. mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 3/4 szk. cukru
  • 1/2 szk. oleju
  • 3 jaja

Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 26cm. Piec 40 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić.

Wkładka makowo - kokosowa:

  • 3 białka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. suchego maku
  • 1/2 szk. wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mak i wiórki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do tej samej tortownicy i piec do zrumienienia przez około 30 minut.

Krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szk. mleka
  • 1 kostka margaryny
  • cukier do smaku
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Gdy wystygnie, utrzeć z margaryną i aromatem.

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 200 g suszonych śliwek
  • polewa czekoladowa (u mnie czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej z dodatkiem 1/4 kostki margaryny)

Ciemne ciasto przekroić na pół. Obie części "wewnętrzne" posmarować dżemem. Na jedną część ciasta wyłożyć połowę kremu, przykryć wkładką makowo - kokosową, wyłożyć resztę kremu, przykryć drugą częścią ciemnego ciasta (dżemem do dołu).

Śliwki pokroić w paseczki, rozłożyć na cieście*. Polać polewą czekoladową i schłodzić.

* Aby śliwki lepiej się trzymały, wierzch tortu można posmarować delikatnie dżemem.

wtorek, 20 sierpnia 2013

Kiedy w ogrodzie dojrzewają śliwki, to smutny znak, że lato powoli dobiega końca. Świerszcze grają głośniej, jakby wiedziały, że niedługo pójdą odpoczywać, a dzień widocznie staje się krótszy. Wykorzystując dary natury, na poprawę nastroju, chciałabym zaproponować proste, smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto. Coś w sam raz dla miłośników i śliwek i budyniu. Polecam gorąco.

Składniki ciasta:

  • 3 szk. mąki
  • 1 szk. cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kakao

Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść ciasto. Do 1/3 ciasta dodać kakao. Obie części schłodzić w lodówce.

Masa budyniowa:

  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.

Dodatkowo: 70 dag śliwek (u mnie węgierki), wiórki kokosowe, kasza manna

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.

Przygotować formę o wymiarach 20 x 32 cm. Ciasto jasne rozwałkować, wyłożyć na dno formy, delikatnie posypać kaszą manną i wiórkami kokosowymi. Ułożyć ciasno śliwki rozcięciem do góry. Na śliwki wylać gorący budyń, a na nim ułożyć rozwałkowaną część ciemnego ciasta. Piec około 45 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu pospać cukrem pudrem.

czwartek, 06 grudnia 2012

Chciałabym przedstawić jeszcze jedną propozycję piernika. Tym razem wersja bardziej klasyczna, lecz cudnie pachnąca miodem, przyprawami korzennymi, uwieńczona śliwkami w czekoladzie. Piernik nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Polecam na święta. (Źródło: Moje Wypieki, z modyfikacjami)

Składniki ciasta:

  • 1 1/2 szk. mąki
  • 1/2 szk. miodu
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mleka
  • 2 jajka
  • 50g. masła
  • mała przyprawa do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka kakao

Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon zagotować i ostudzić. Dodawać stopniowo pozostałe składniki cały czas mieszając - cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszane z sodą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 8,5 x 37cm. Piec około 60 min. w temp. 170'C. Wystudzić.

Dodatkowo:

  • puszka masy karmelowej (u mnie o smaku kokosu)
  • suszone śliwki

Polewa:

  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 2/3 kostki margaryny

Wystudzony piernik przekroić na trzy części, przełożyć masą karmelową. Śliwki pokroić, położyć na wierzchu piernika. Składniki polewy rozgrzać w rondelku, oblać piernik i schłodzić.

| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne