Wpisy z tagiem: serniczki

środa, 01 stycznia 2014

Małe co nieco dla wielbicieli sernika i kawy. Zdecydowany smak kawy i delikatny smak bitej śmietany, nadającej naszemu deserowi pięknego, leciutkiego kontrastu smakowego i wizualnego. Serniczki cudownie pachną podczas pieczenia, bosko smakują i elegancko wyglądają. Polecam gorąco, a wszystkim zaglądającym na mój blog, życzę zdrowego, słodkiego i szczęśliwego Nowego Roku :)

Inspiracja: Mini serniczki cappuccino, podaję z moimi zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 90 g pokruszonych na piasek ciastek - użyłam pszennych cynamonowych
  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2/3 szk. brązowego cukru
  • 1/4 szk. białego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatkowo do dekoracji:

  • 300 ml śmietany 30% + 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
  • kawa cappuccino do oprószenia
  • czekoladowe ziarenka kawowe

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno rozłożyć pokruszone ciastka, wyrównać.

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, dodać kawę, mieszając do rozpuszczenia. Lekko przestudzić.

Jajka ubić z cukrami i aromatem, dodać śmietanę z kawą, mąkę i zmielony twaróg. Zmiksować krótko, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Masę przełożyć do papilotek, do 4/5 ich wysokości. Piec w temp. 170°C przez około 35 minut. Wystudzić w piekarniku, schłodzić przez noc w lodówce.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Ozdobić serniczki, oprószyć kawą cappuccino i posypać czekoladowymi ziarenkami.

niedziela, 15 września 2013

Pierwszy tydzień urlopu minął dosyć chłodno i mokro, a co gorsze- zdecydowanie zbyt szybko. W powietrzu coraz bardziej czuć nadchodzącą jesień, co wcale mi się nie podoba. Dla poprawy nastroju, na przekór brzydkiemu końcowi lata, proponuję mini serniczki z makiem. Mak i ser to dla mnie para idealna. Mini serniczki robi się szybko, są wilgotne, aromatyczne, bajeczne. O ile zawsze uważałam gotowe masy makowe za profanację.... tutaj takiej użyłam, przyznaję. Zachęcam do samodzielnego mielenia maku, ale jeśli macie sprawdzoną masę makową, możecie w tym jedynym przypadku z takiej skorzystać. Polecam gorąco.

Inspirację zaczerpnęłam z blogu Planeta Smaku, podaję z moimi modyfikacjami.

Składniki ciasteczkowego spodu:

  • 100g. herbatników
  • 1,5 łyżki kakao
  • 30g. stopionego masła

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z kakao, dodać masło. Wyrobić i przełożyć do papilotek. Ugnieść łyżeczką.

Składniki masy serowej:

  • 500g. sera śmietankowego na serniki, trzykrotnie zmielonego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 1/2 szk. drobnego cukru
  • 1/3 szk. śmietany 30%
  • 3 małe jajka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Ser, mąkę i skórkę pomarańczową miksować przez około 2-3 minuty. Stopniowo dodawać cukier, wbijać kolejno jajka, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodać śmietankę i aromat. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód do połowy wysokości papilotek.

Składniki masy makowej:

  • 300g. masy makowej z bakaliami (u mnie Bakalland)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu migdałowgo
  • cukier do smaku
  • 3 małe jajka
  • 1/4 szk. śmietany 30%
  • 75g. posiekanej gorzkiej czekolady

Do masy makowej dodawać stopniowo jajka, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym. Dodać śmietankę, aromat, mąkę, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać czekoladę. Na masie serowej delikatnie rozłożyć około 2-3 łyżki masy makowej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175°C przez około 25 minut. Ostudzić.

niedziela, 07 kwietnia 2013

Uwielbiam serniki, więc te serowe maleństwa bardzo przypadły mi do gustu. Robi się je bardzo szybko, smakują rewelacyjnie. Polecam bardzo.

Składniki spodu:

  • 110 g. herbatników maślanych
  • 50 g. masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zmielonych orzechów

Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao, orzechami i roztopionym masłem. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć ciasto, docisnąć.

Masa serowa:

  • 250 g. twarogu półtłustego, zmielonego
  • 200 g. serka waniliowego homogenizowanego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • skórka pomarańczowa

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Jajko utrzeć z cukrem, dodać twaróg, serek, aromat i mąkę. Dokładnie wymieszać, po czym wyłożyć na ciasteczkowy spód. Posypać skórką pomarańczową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Oblać polewą i schłodzić w lodówce.

| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne