Wpisy z tagiem: gorzka czekolada

poniedziałek, 18 listopada 2013

Puszyste, mięciutkie, przyjemnie pachnące, z dodatkami jakie lubię. Szybko się robi, szybko znikają. Inspirację znalazłam na Wielkim Żarciu. Polecam Wielbicielom/kom małych czekoladowych wypieków ;)

Składniki suche:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 125 g margaryny (roztopić, przestudzić)
  • 1 szk. mleka
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonych śliwek

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek, mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Czekoladę i śliwki pokroić, dodać do masy i wymieszać.

Formę wyłożyć papilotkami. Równomiernie rozłożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec 15-20 minut w temp. 200°C. Ostudzić na kratce.

poniedziałek, 11 listopada 2013

Niestety przez najbliższy czas nie będę mogła "poszaleć" w kuchni, dlatego dzisiaj chcę zaproponować tort, który piekłam kilka lat temu- z okazji długiego weekendu listopadowego i Święta Niepodległości, stąd właśnie taka nazwa. Tort powstał z połączenia kilku ciast i smaków jakie lubię i jakie zapewne smakują niejednemu Łasuchowi. Na Wielkim Żarciu zyskał uznanie, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Polecam bardzo.

Ciasto ciemne:

  • 1 szk. mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 3/4 szk. cukru
  • 1/2 szk. oleju
  • 3 jaja

Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 26cm. Piec 40 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić.

Wkładka makowo - kokosowa:

  • 3 białka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. suchego maku
  • 1/2 szk. wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mak i wiórki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do tej samej tortownicy i piec do zrumienienia przez około 30 minut.

Krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szk. mleka
  • 1 kostka margaryny
  • cukier do smaku
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Gdy wystygnie, utrzeć z margaryną i aromatem.

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 200 g suszonych śliwek
  • polewa czekoladowa (u mnie czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej z dodatkiem 1/4 kostki margaryny)

Ciemne ciasto przekroić na pół. Obie części "wewnętrzne" posmarować dżemem. Na jedną część ciasta wyłożyć połowę kremu, przykryć wkładką makowo - kokosową, wyłożyć resztę kremu, przykryć drugą częścią ciemnego ciasta (dżemem do dołu).

Śliwki pokroić w paseczki, rozłożyć na cieście*. Polać polewą czekoladową i schłodzić.

* Aby śliwki lepiej się trzymały, wierzch tortu można posmarować delikatnie dżemem.

sobota, 26 października 2013

Te muffinki trafiają do grona moich ulubionych i na pewno będę do nich wracać. Są błyskawiczne w wykonaniu, puszyste, z miłą niespodzianką w środku. Gorzka czekolada świetnie współgra z musem jabłkowym. Polecam gorąco na jesienne długie  wieczory i... poranki również ;)

Moją inspirację znalazłam TU, podaję z moimi zmianami.

Składniki suche:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 50 g. startej gorzkiej czekolady

Składniki mokre:

  • 1 szk. mleka
  • 1/2 szk. oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Dodatkowo: 12 łyżeczek musu jabłkowego

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość naczyń, mieszając niedbale łyżką.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do papilotek wyłożyć łyżkę ciasta, łyżeczkę musu jabłkowego i przykryć drugą łyżką ciasta. Piec 20-25 minut w temp. 180°C.

niedziela, 22 września 2013

Koniec lata i koniec mojego urlopu, niestety- wszystko co dobre, zawsze się kończy. Z tej okazji upiekłam dzisiaj Chlebek Watykański, zwany też chlebkiem szczęścia, chlebkiem przyjaźni Amiszów lub niemieckim ciastem Hermana.  Zaczyn wędruje od domu do domu, tak więc i ja dostałam go od koleżanki. Przez cały tydzień trzeba się nim opiekować, a siódmego dnia upiec. Piecze się go raz w życiu i podobno przynosi szczęście. Przed jedzeniem należy pomyśleć życzenie, a potem tylko czekać na jego spełnienie... Żeby to wszystko było takie proste... ;) Podczas pieczenia chlebek pachnie nieziemsko. Uwielbiam dom pachnący ciastem, takim ciastem... Jest puszysty, wilgotny i bardzo smaczny- mimo jego prostoty. Jeśli kiedyś mielibyście okazję upiec go, skorzystajcie. Warto, chociażby dla samych doznań smakowych. A życzenia? Z chlebkiem czy bez, niech Wam się spełnią!

Wykonanie:

Poniedziałek: zaczyn wlać do plastikowej miski. Dodać 250g cukru. Nie mieszać. Przykryć ściereczką.

Wtorek: wlać 250ml mleka. Nie mieszać.

Środa: dodać 250g mąki. Nie mieszać.

Czwartek: zamieszać drewnianą łyżką rano, w południe i wieczorem.

Piątek: dodać 250g cukru. Nie mieszać.

Sobota: zamieszać drewnianą łyżką i podzielić na 4 części. 3 części oddać dobrym ludziom (najpóźniej do poniedziałku)

Niedziela: do czwartej części dodać 250ml oleju, 250g mąki, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, cukier waniliowy, 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach oraz utartą tabliczkę gorzkiej czekolady. Wymieszać, przełożyć do formy keksowej i piec 45 minut w 180°C.

* Do mieszania ciasta należy używać drewnianej lub plastikowej łyżki.

| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne