Wpisy z tagiem: śmietana kremówka

czwartek, 10 lipca 2014

Bardzo smaczne, długo zachowujące świeżość, letnie ciasto, pachnące brzoskwiniami. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam. Polecam bardzo na różne okazje.

Inspiracja: Ciasto z nektarynkami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo: 3 nektarynki lub brzoskwinie

Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać na przemian  mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 20x30 cm. Na wierzchu ułożyć owoce pokrojone w ćwiartki lub ósemki.  Piec przez około 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić.

Krem:

  • 300 ml śmietany 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny (można pominąć)

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i na końcu cukier puder. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Przestudzoną dodać do kremu, szybko zmiksować. Krem przełożyć na ciasto, wyrównać.

Posypka:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka masła
  • około 100 g wiórków kokosowych

Cukier skarmelizować na maśle, dodać wiórki kokosowe, zrumienić. Przestudzone rozłożyć na kremie. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Udanych wypieków :)

czwartek, 05 czerwca 2014

Mięciutki biszkopt, a pomiędzy nim masa śmietanowa z galaretkową mozaiką. Łatwe w przygotowaniu, choć trochę czasochłonne. Leciutki deser na nadchodzące dni. Polecam.

Źródło: Ciasta domowe nr 108, ze zmianami.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. mąki tortowej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno formy o wym.  22 x 28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować, przelać ciasto. Piec w temp. 160-170°C przez około 30-40 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60 cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta, przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Masa śmietanowa:

  • 1 l śmietany 30%
  • 3 op. galaretki o różnych smakach
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 1,5 szk. wody

Każdą galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić i pokroić w kostkę.

Żelatynę wsypać do 1,5 szk. zimnej przegotowanej wody, wymieszać i odstawić na 6 minut. Następnie podgrzać (nie gotować)  i przestudzić.

Śmietanę wymieszać z cukrem. Galaretki i przestudzoną żelatynę dodać do śmietany, delikatnie wymieszać.

Gęstniejącą masę wylać na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków.

czwartek, 01 maja 2014

Słodziutka masa kajmakowa, puszysta masa budyniowa, kremowa masa śmietanowa, przełożone herbatnikami, posypane startą gorzką czekoladą. Pycha! Kiedy herbatniki nieco zmiękną, ciasto rozpływa się w ustach. Bezproblemowe, szybkie w wykonaniu, z ogromną przyjemnością wróciłam do niego po latach. Znacie go na pewno. Polecam! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 duże paczki herbatników maślanych (po 250g.)
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników.

Krem budyniowy:

  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 szk. mleka
  • 3/4 kostki margaryny

Z podanych składników ugotować budyń. Gdy przestygnie, utrzeć z margaryną na puszysty krem i wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników.

Masa śmietanowa:

  • 1/2 l. schłodzonej śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szk. gorącej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (zwykłego i waniliowego)

Dodatkowo: 50 - 100g startej gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową szybko ułożyć na herbatnikach i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Udanych wyrobów ;)

wtorek, 01 kwietnia 2014

Po niezbyt srogiej zimie przyroda budzi się do życia, więc i na moim blogu zazieleniło się trochę ;) Przepis na Shreka można znaleźć w wielu odsłonach. Ciasto jest ciekawe w smaku, leciutkie, zaskakujące. Budyń ugotowany na soku jest rewelacyjny, o czym mogłam przekonać się już kiedyś przy Wiśniowej pychotce. Pozdrawiam i polecam :)

Inspiracja: Ciasto Shrek - podaję z moimi modyfikacjami

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
  • 3 jajka
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Rozprowadzić równomiernie biszkopt, piec w temp. 170°C przez około 25 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika, do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta - dzięki czemu masa budyniowa będzie lepiej się trzymała.

Masa budyniowa:

  • 900 ml zielonego soku Kubuś (u mnie kiwi i zielony banan)
  • 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru (3 po 40g)

Dodatkowo: 2 małe opakowania ciastek Delicje

Z podanych składników ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt. Na gorącym budyniu rozłożyć delicje czekoladą do góry, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 op. galaretki agrestowej
  • 1 szk. wody

Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i prawie tężejącą galaretkę, od razu wylać na delicje.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 3 szk. wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Tężejące wylać na masę śmietanową.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 10 marca 2014

Przepis na to ciasto przyniosłam kiedyś z pracy. Dopiero później okazało się, że identyczny znajduje się w książce "103 ciasta siostry Anastazji" pod nazwą Tort Cappuccino. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, pominęłam nasączanie biszkoptu kawą ze spirytusem, bo bez tego jest wilgotny, choć bardzo puchaty. Przełożone pysznym kremem, tworzy bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i leciutkie ciasto. Z wielką przyjemnością wróciłam do niego po latach. Polecam! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk. kawy cappuccino orzechowej (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka wymieszane z wodą. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kawę cappuccino i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wym. 22 x 28cm. Piec w temp. 180°C przez 20-30 minut. Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.

Składniki kremu:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 op. "Śnieżki"
  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki kawy cappuccino
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: starta czekolada do posypania ciasta (1/2 tabliczki białej + 1/2 tabliczki gorzkiej)

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubijać przez kilka minut, gdy trochę zgęstnieje, dodać Śnieżkę i jeszcze chwilę miksować. Dodać cukier, kawę i zimną galaretkę (prawie tężejącą). Powstałą masą szybko przełożyć placki. Wierzch obsypać startą czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków :)

sobota, 18 stycznia 2014

Dzisiaj był wyjątkowy dzień, 60-te urodziny mojej Mamy :) Na tę okoliczność chciałam przygotować coś naprawdę dobrego. Wśród wielu pomysłów, wygrał tort makowy. Leciutki, pachnący, soczysty. Z naszym ulubionym makiem i brzoskwiniami. Istotnym walorem jest subtelny dodatek rumu, dzięki czemu całość świetnie się komponuje i smakuje. Tort równie łatwo jak się robi, tak i znika. Polecam gorąco :)

Inspiracja: Tort makowy z brzoskwiniami, podaję z moimi małymi zmianami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 50 g masła
  • 3/4 szk. cukru
  • 6 jajek
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 150 g suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszysty krem i dodać do białek. Dodać aromat migdałowy i roztopione masło. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, dodać w trzech partiach do utartych jaj. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej pergaminem (tylko dno). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 50 minut w temp. 160-180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić w poziomie 2 razy.

Masa:

  • 1/2 szk. drobnych rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • puszka brzoskwiń (2-3 połówki zostawić do dekoracji)

Rodzynki sparzyć, zalać rumem i odstawić (najlepiej zrobić to przed pieczeniem biszkoptu). Odsączyć, zachowując rum i wymieszać go z 3/4 szk. zalewy z brzoskwiń.

Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.

Żelatynę zalać 1/2 szk. zimnej wody, odstawić na 10 minut aż napęcznieje. Dodać do niej 3 łyżki rumowo - brzoskwiniowej zalewy, wymieszać. Podgrzać w rondelku, mieszając, do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dwie łyżki ubitej śmietany dodać do żelatyny, rozmieszać i wlać w 3 partiach do reszty śmietany, ciągle mieszając.

W tortownicy umieścić pierwszy krążek ciasta, nasączyć 1/3 zalewy i wyłożyć połowę masy. Rozłożyć połowę rodzynek i brzoskwiń, delikatnie wciskając w masę. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć i przykryć pozostałą częścią masy i dodatków. Przykryć trzecim krążkiem, nasączyć, lekko docisnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Wykończenie:

  • 350 ml śmietany 30%
  • 1 op. śmietan- fixu
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • posypka czekoladowa i wiśnie

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, aromat i śmietan-fix. Otrzymaną masą posmarować boki i wierzch tortu, zachowując część na rozetki. Boki tortu obsypać posypką czekoladową. Z odłożonej śmietany zrobić rozetki. Ozdobić owocami i dobrze schłodzić, najlepiej przez noc.

Udanych wypieków :)

środa, 03 lipca 2013

Przepis na to ciasto, wiele lat temu, dostałam od koleżanki. Lubię kokos, więc przypadło mi do gustu. Jest to jeden z przepisów, do którego lubię wracać. Bardzo szybkie w wykonaniu, proste, kokosowe... Polecam.

Składniki masy:

  • 200 gr. białej czekolady
  • 200 gr. wiórków kokosowych
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 op. śmietan- fixu

Dodatkowo: biszkopt z 6 jaj lub gotowy biszkopt składający się z 3 części.

Biszkopt przekroić na 3 części. Jedną część pokruszyć (używam tarki o dużych oczkach ;)).

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszony biszkopt, śmietan fix, białą czekoladę i wiórki kokosowe (część zostawić na obsypanie wierzchu).

Dolną część biszkoptu przykryć połową masy, ułożyć drugą część biszkoptu i posmarować wierzch i boki pozostałą masą. Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić.

niedziela, 03 marca 2013

Przepis odczekał swoje w kolejce, pomiędzy innymi przepisami, które go wcześniej z jakichś powodów wypierały. Ciasto okazało się na tyle dobre, że mam już na nie dwa "zamówienia" :) Okazało się, że budyń ugotowany na soku jest świetnym rozwiązaniem i miłym doznaniem smakowym. Ciasto przez to jest niezbyt słodkie, dość lekkie, idealne do kawy.

W oryginalnym przepisie zamiast śmietany kremówki występuje śnieżka. Może i masa jest przez to lżejsza, ale staram się unikać sztuczności, nawet kosztem większej ilości kalorii. Zamiast delicji można użyć biszkoptów. Ciasto będzie lepiej się kroiło i będzie mniej słodkie.


Poniżej przedstawiam pychotkę, do której użyłam nektaru pomarańczowego oraz biszkoptów, dzięki którym lepiej się kroiło i było mniej słodkie. Prezentuje się równie zachęcająco. Polecam raz jeszcze.


Przepis autorstwa ilka76 z Wielkiego Żarcia, podaję z moimi modyfikacjami.

Składniki biszkoptu:

  • 3 jajka
  • 50 g. mąki pszennej
  • 20 g. mąki  ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wymiarach 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika do całkowitego wystygnięcia.

Masa wiśniowa:

  • 1 litr soku wiśniowego z kartonu (użyłam nektaru wiśniowego- Tymbark)
  • 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru (po 40 gram)
  • 1 łyżka cukru

Na soku wiśniowym ugotować budyń z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt. Na ciepłej masie ułożyć delicje (wtedy lepiej się przykleją). Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa śmietanowa:

  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 galaretka wiśniowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szk. gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać lekko tężejącą galaretkę i od razu wylać na delicje. Schłodzić.

Dodatkowo:

  • 50g. czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 paczka delicji wiśniowych

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z margaryną. Oblać ciasto.

piątek, 01 marca 2013

Mój zeszłoroczny torcik urodzinowy, czyli: najzwyklejszy biszkopt, przełożony galaretką z ulubionymi owocami i kremem z bitej śmietany, posypany gorzką czekoladą. Całość tworzy coś, co bardzo przemawia do mojego podniebienia i sprawia, że co jakiś czas wracam do tego przepisu. Sam biszkopt autorstwa Doroty ze strony Moje wypieki. Mój dozgonny faworyt wśród biszkoptów. Reszta to moja skromna inwencja. Polecam gorąco.

Moja propozycja dla Amatora Słodkości ;)

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Masa śmietanowa:

  • 1/2 l. śmietany 30%, schłodzonej
  • 1/3 szk. wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietanę ubijać aż do uzyskania gęstej masy. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki

Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, używając 3 szklanek wody. Ostudzić.

Biszkopt przekroić na trzy części, dolną włożyć do formy, w której był pieczony. Na dolną część wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Przykryć drugą częścią biszkoptu (nie należy czekać aż galaretka stężeje całkowicie). Na biszkopt wyłożyć 2/3 masy śmietanowej i przykryć trzecią częścią biszkoptu. Wierzch posmarować resztą masy i obsypać kawałkami gorzkiej czekolady. Schłodzić.

* Blaty biszkoptu można delikatnie nasączyć.

niedziela, 20 stycznia 2013

Orzeźwiająca szarlotka z bitą śmietaną w samym środku mroźnej i śnieżnej zimy? Tak, tak, tak! Pod warunkiem ciepła domowego ogniska i miłego towarzystwa :) Cóż można o niej powiedzieć? Zwykły biszkopt, pachnące jabłuszka, przykryte bitą śmietaną, posypane prażonymi migdałami. Niby nic takiego, niby taki banał, ale kusząco wyglądający i niebanalnie smakujący ;) Polecam :)

Składniki biszkoptu:

  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z ubitymi jajami. Dno formy o wym. 24x24cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Wylać ciasto i piec ok. 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości około 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika do całkowitego wystygnięcia.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. galaretki pomarańczowej

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Udusić na patelni, pod koniec dodając cukier. Gdy już nie będzie soku, dodać suchą galaretkę i energicznie wymieszać. Ostudzić i przełożyć na upieczony biszkopt.

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru (użyłam zwykłego i waniliowego)

Dodatkowo: 2-3 łyżki prażonych płatków migdałowych

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę szybko rozłożyć na masie jabłkowej, wyrównać. Obsypać migdałami. Schłodzić w lodówce.

 
1 , 2
| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne