Wpisy z tagiem: mascarpone

wtorek, 13 listopada 2018

Na szóste urodziny bloga, przedstawiam ciężki czekoladowy sernik, przełamany orzeźwiającą galaretką skrywającą słodkie wiśnie, a to wszystko przykryte delikatną, niczym piórko, masą śmietankową. Całość niezbyt słodka, idealna do jesiennej herbatki. Polecam!

Inspiracja: Sernik a la czarny las, ze zmianami

------------------------------------------------------------------------------------------------

Spód:

  • 70 g miękkiego masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, tworząc jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 22cm równomiernie wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 15 minut.

Masa serowa:

  • 500 g mielonego białego sera
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 białko 
  • 3 jajka

Do miski włożyć ser, dodać cukier, budyń czekoladowy w proszku, białko, jajka, rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę. Wszystko krótko zmiksować, wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec ok. 50 minut w temp 160°C. Ostudzić w piekarniku.

Galaretka:

  • wiśnie z syropu
  • 2 op. galaretki wiśniowej

Galaretki rozpuścić w 3 szk. gorącej wody. Gdy ostygną, dodać owoce. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa serowo - śmietanowa:

  • 250 g mascarpone
  • 250 śmietanki kremówki
  • 1-2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody

Dodatkowo: starta czekolada do posypania

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywny krem, dodać serek mascarpone, cukier puder i żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Ponownie schłodzić.

Udanych wypieków ;)

wtorek, 30 stycznia 2018

Spośród wielu przepisów na ciasto marchewkowe, mój wybór padł na ten, z Kwestii Smaków. Wybór idealny, ciasto jest niezbyt słodkie, najeżone ulubionymi bakaliami, zdrowe, przełożone aksamitnym kremem. Z kremu możecie zrezygnować, ciasto będzie równie smaczne. Przepis podaję z moimi zmianami, polecam! :)

------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynków
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Jajka i cukier ubić do podwojenia objętości. Cieniutkim strumieniem dolać olej i aromat. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i delikatnie wymieszać.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do formy o wym. 21 x 21cm wyłożonej pergaminem. Piec przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Składniki kremu:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywny krem, dodać serek, przestudzoną czekoladę oraz żelatynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Przykryć drugim blatem i schłodzić.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 01 stycznia 2018

Witając Was w Nowym Roku chciałabym przedstawić biszkopt makowy przełożony delikatnym kremem kajmakowym, którego słodycz przełamuje konfitura wiśniowa. Torcik sprawdził się idealnie na moim świątecznym stole. Przepis znalazłam na blogu "Zjem to!", podaję z modyfikacjami i oczywiście polecam gorąco!

Mój blog w ostatnim tygodniu grudnia w Top 1000 znalazł się na 16 miejscu. Dziękuję za to, że zaglądacie tu do mnie, czerpiecie inspiracje, zostawiacie komentarze. Cieszę się, że Delicje Agnes to nie tylko zbiór moich sprawdzonych wypieków, ale też coś więcej. Dziękuję.

Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam wszystkiego, co najpiękniejsze w Nowym Roku, zdrowia, miłości najbliższych, cudownych słodkich inspiracji i spełnienia najskrytszych marzeń  :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 3/4 szk. cukru
  • 170 g mielonego maku

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i ostudzić. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej przy użyciu lnianej ściereczki.

Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem na puszystą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową.

Dno formy o wym. 21 x 21cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem kajmakowy*:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej
  • 100 g śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • ok. 200 konfitury z wiśni
  • wiórki czekolady i ewentualnie wiśnie z kompotu do dekoracji

Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, kajmak i śmietankę miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Nadolnym blacie rozsmarować konfiturę z wiśni, a na nią wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć pozostały krem, oprószyć wiórkami czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

* Jeśli torcik ma dłużej stać na stole, warto do kremu dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody

Udanych wypieków :)

piątek, 06 stycznia 2017

Po dłuższej nieobecności, wracam do Was jako szczęśliwa mężatka z kawałkiem bardzo dobrego ciasta makowego. Słodycz masy śmietankowo - czekoladowej przełamana jest soczystą wisienką. Ciasto idealnie smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.  Przepis znalazłam na blogu Zjem to!, podaję z moimi zmianami i oczywiście polecam!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto makowe:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody przez lnianą ściereczkę.

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem migdałowym na puszystą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Dno formy o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Masa śmietankowa:

  • 500g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody

Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu, pod koniec dodać żelatynę.

Masa czekoladowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremu typu Nutella
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody

Składniki masy powinny być w pokojowej temperaturze. Mascarpone i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodać żelatynę. 

Dodatkowo:

  • 1 szk. drylowanych wiśni z kompotu
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • polewa czekoladowa

Złożenie ciasta:

Na ciasto makowe wyłożyć masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Rozprowadzić masę czekoladową. Ułożyć biszkopty i udekorować polewą.

Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić co najmniej 3-4 godziny. 

Udanych wypieków! :)

niedziela, 15 listopada 2015

Serowe kule zanurzone w cieście, a całość pokryta delikatną masą z serka mascarpone... Proste w wykonaniu, efektowne, smaczne. Polecam!

Inspiracja: Ciasto Poranna Rosa. Ciasto z serem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serowe kule:

  • 40 dag twarogu półtłustego, zmielonego
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • czubata łyżka kaszy manny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80 g wiórków kokosowych

Podane składniki utrzeć na jednolitą masę. Uformować kule wielkości orzecha włoskiego, schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 2/3 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 2 szk. mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierając, dodawać po jednym jajku, śmietanę i porcjami mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać. Do przygotowanej formy o wym. 22 x 32 cm przełożyć ciasto jasne, przykryć ciastem ciemnym, wyrównać.  Na wierzchu ułożyć kule serowe, lekko docisnąć. Piec przez 45-50 minut w temp. 170°C. Ostudzić.

Masa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody

Śmietanę ubić do sztywności, pod koniec ubijania dodać cukier i serek mascarpone. Połączyć z żelatyną, a następnie przełożyć na zimne ciasto, schłodzić.

Udanych wypieków! :)

wtorek, 06 stycznia 2015

Delikatny biszkopt makowy w połączeniu z masą kawową, konfiturą z żurawiny i polewą z gorzkiej czekolady tworzą zgrany i wyjątkowy kwartet. Ciasto jest dość szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam gorąco.

Przepis znaleziony rok temu (o zgrozo) na Kwestii Smaku ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maku (sypkiego)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Nasączenie: sok z 3 limonek (u mnie sok z ananasa)

Przełożenie: 1 słoiczek żurawiny (ok. 200 g)

Dno formy o wym. 20 x 30cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do temp. 170°C.

Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodając cukier i kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki, mak i aromat. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera - do połączenia składników. Przełożyć do formy, piec przez 22 minuty, wyjąć i ostudzić.

Z biszkoptu zdjąć skórkę, nasączyć, wyłożyć żurawinę.

Masa kawowa:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

Kawę wsypać do metalowego kubka, dodać 4 łyżki wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać żelatynę i odstawić do nasączenia, a następnie podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.

200 ml śmietany kremówki ubić na puszysty krem, pod koniec dodając cukier puder.

Pozostałą część śmietany zmiksować z serkiem mascarpone przez około minutę, dodać przestudzoną żelatynę i ubitą śmietanę.

Na biszkopcie wyłożyć masę kawową, wyrównać.

Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 130 ml śmietany 30%

W garnuszku zagotować śmietanę, odstawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odczekać minutę, po czym energicznie wymieszać. Przestudzoną polewę wylać na masę kawową.

Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Udanych wypieków!

środa, 08 października 2014

 

Bardzo fajne połączenie smaków, a do tego ładnie wyglądające ciasto. Jeśli nie macie już świeżych malin, możecie użyć mrożonych. Myślę, że warto. Przepis podglądnięty na blogu sweet dreams, polecam bardzo!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Partiami dodać żółtka, olej oraz przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 21 x 21 cm. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut. Wystudzić.

Składniki masy malinowej:

  • 500 g malin
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. galaretki malinowej
  • 1 op. budyniu śmietankowego + 1/4 szk. wody

Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów

Maliny, wodę i cukier zagotować w rondelku, zmiksować blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozmieszać w wodzie, wylać na wrzącą masę, gotować do zgęstnienia. Masę ostudzić, gdy zacznie tężeć, przełożyć na biszkopt. Ułożyć biszkopty.

Składniki masy czekoladowej:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady

Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywny krem, dodając po łyżce serek mascarpone. Do masy śmietanowej dodać rozpuszczoną czekoladę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą. Masę czekoladową umieścić na biszkoptach, wyrównać, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków!

czwartek, 10 lipca 2014

Bardzo smaczne, długo zachowujące świeżość, letnie ciasto, pachnące brzoskwiniami. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam. Polecam bardzo na różne okazje.

Inspiracja: Ciasto z nektarynkami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo: 3 nektarynki lub brzoskwinie

Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać na przemian  mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 20x30 cm. Na wierzchu ułożyć owoce pokrojone w ćwiartki lub ósemki.  Piec przez około 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić.

Krem:

  • 300 ml śmietany 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny (można pominąć)

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i na końcu cukier puder. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Przestudzoną dodać do kremu, szybko zmiksować. Krem przełożyć na ciasto, wyrównać.

Posypka:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka masła
  • około 100 g wiórków kokosowych

Cukier skarmelizować na maśle, dodać wiórki kokosowe, zrumienić. Przestudzone rozłożyć na kremie. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Udanych wypieków :)

sobota, 19 stycznia 2013

Wczoraj był wyjątkowy dzień, urodziny mojej Mamy. Dla tak wyjątkowej Osoby, musiałam zrobić coś specjalnego, by umilić nam popołudniową kawę. Kostka cappucino, autorstwa Dorotus, okazała się wyborem idealnym. Ciasto czekoladowo- kawowe jest niezbyt słodkie, wilgotne, wprost wyborne! Przełożone aksamitnym kremem cappucino i bitą śmietaną tworzy istny raj dla kawoszy. Mamie bardzo smakowało, mnie również. Polecam gorąco. :) Przepis podaję prawie w oryginale.

Składniki na ciasto:

  • 5 dużych jajek
  • 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 150 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy, dodać cukier. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto przełożyć do przygotowanej kwadratowej formy o boku 24cm, piec w temp. 170°C przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Masa cappucino:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappucino (proszku) - użyłam śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Serek mascarpone zmiksować z cappucino.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, nieco przestudzić.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier, wlać żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim.

Na górę:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na wierzch ciasta, oprószyć cappucino. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne