Wpisy z tagiem: czekolada

niedziela, 09 grudnia 2018

O tych ciasteczkach powiem krótko, są proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i delikatne. Długo zachowują świeżość, warto je zrobić na nadchodzące święta. Polecam gorąco :)

Inspiracja: Ciasteczka orzechowe rożki

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:

  • 1/3 szk. zmielonych orzechów laskowych
  • 1 szk. mąki
  • 130g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady

Mąkę, orzechy, kakao, cukier wanilinowy i cukier puder wymieszać razem. Dodać posiekane masło, żółtko, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 60 minut do lodówki.

Z ciasta odrywać kawałki i formować wałeczki, ich końce zaginać ku sobie, nadając kształt rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15-20 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać nią zimne ciasteczka.

Udanych wypieków :)

niedziela, 18 listopada 2018

Mocno czekoladowe, odpowiednio wilgotne, z miłą niespodzianką w środku. Bardzo szybkie w przygotowaniu, niezawodne, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Inspirację znalazłam u Anety, podaję z moimi zmianami. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 szk. mąki tortowej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. oleju
  • 1/2 szk. ciepłej wody
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatkowo: 1 słoiczek wiśni w syropie (opcjonalnie świeże, mrożone)

W jednej miseczce wymieszać mąkę razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać cukry, jajko, olej, aromat oraz ciepłą wodę. Zawartość misek wymieszać razem tylko do połączenia składników, na koniec dodać odsączone wiśnie. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 180°C przez około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.

Udanych! :)

wtorek, 20 lutego 2018

Mocno czekoladowe, kruche ciasteczka w kształcie serca, zanurzone w ulubionej czekoladzie, mogą stanowić słodki prezent dla ukochanej osoby. Przepis znalazłam w Małej cukierence i polecam gorąco!

----------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 2/3 szk. ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2/3 szk. cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 220g miękkiego masła
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)

Do dekoracji:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • posypka cukrowa

Przesiać mąkę z kakao, dodać sól i wymieszać.

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać mikserem przez 4 minuty. Dodać mąkę z kakao i zagnieść rękoma ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać 1 łyżkę wody. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podsypując niewielką ilością mąki, rozwałkować na około 4-5 mm. Z ciasta wycinać serduszka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Piec w temperaturze 170°C przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 10-15 minut i dopiero je przenosić. Ostudzić.

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę ciasteczka pomalować czekoladą, udekorować cukrową posypką. Ostawić do zastygnięcia czekolady.

Udanych wypieków :)

piątek, 26 września 2014

Tym razem proponuję muffinki, szybkie do zrobienia, bardzo smaczne i zdrowe.  Jeśli macie w ogródku trochę malin, zachęcam do wykorzystania w ten właśnie sposób. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, polecam.

Źródło: Muffiny z malinami i białą czekoladą

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki suche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g drobnego cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szk. mleka

Dodatkowo:

  • 1 szk. świeżych malin
  • tabliczka karmelowej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, natomiast w drugiej miseczce składniki mokre. Połączyć zawartość obu miseczek, mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Dodać maliny oraz posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 190°C przez 25 minut. Ostudzić na kratce.

Udanych wypieków!

Ciasta bez miksera

poniedziałek, 24 lutego 2014

Uwielbiam serniki i czekoladę, dlatego te mini serniczki po prostu mnie zachwyciły. Nie dość, że bardzo szybko się je robi, to smakują wybornie, a ich smak pozostaje w pamięci na długo. Przepis na te cudeńka znalazłam u Dorotus, podaję z moimi małymi zmianami. Polecam na wyjątkowe spotkania przy kawce... ;)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 3/4 szk. drobnego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 24 suszone śliwki
  • około pół szk. rumu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Kilka godzin wcześniej śliwki umieścić w małej miseczce, zalać rumem, po tym czasie odcedzić, rum zachować.

Twaróg, serek mascarpone, jajka, cukier i mąkę zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę oraz 4 łyżki rumu pozostałe od śliwek, krótko zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Równomiernie rozłożyć masę serową. W sam środek każdego serniczka wcisnąć po śliwce. Piec przez około 30 minut w temp. 150°C. Przestudzić w piekarniku, schłodzone polać ganache z czekolady, tzn.:

Ganache z czekolady:

  • 70 ml śmietany kremówki
  • 100 g deserowej czekolady

Do garnuszka wlać śmietanę, podgrzewając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Po lekkim przestudzeniu polać serniczki. Każdy udekorować śliwką i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 02 grudnia 2013

Przedstawiam bogactwo smaków zgromadzone w jednej małej muffince. Puszyste i aromatyczne ciasto kawowe z dodatkiem czekolady świetnie współgra z masą serową. Całość zwieńczona jest kokosową posypką, obłędnie pachnącą już podczas pieczenia. Przepis na te cudeńka znalazłam na blogu Cukierenka. Podaję z modyfikacjami i oczywiście polecam.

Składniki kruszonki:

  • 60 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki roztopionego masła (zabrać z roztopionej margaryny w składnikach mokrych)

Wszystkie składniki wymieszać do konsystencji kaszki. Odstawić.

Składniki suche:

  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g czekoladowych groszków

Składniki mokre:

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 125 g margaryny (minus 3 łyżki do kruszonki)
  • 1 jajko

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre. Wymieszać szybko zawartość obu naczyń- tylko do połączenia składników.

Składniki nadzienia:

  • 250 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Ubić jajko z cukrem i aromatem. Dodać zmielony twaróg, wymieszać na gładką masę.

Złożenie muffinek:)

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wyłożyć łyżkę ciasta, kopiastą łyżeczkę masy serowej, przykryć ciastem do 3/4 wysokości (bardzo rosną). Wierzch posypać kruszonką. Piec 20-25 minut w temp. 180°C. Ostudzić na kratce.

niedziela, 15 września 2013

Pierwszy tydzień urlopu minął dosyć chłodno i mokro, a co gorsze- zdecydowanie zbyt szybko. W powietrzu coraz bardziej czuć nadchodzącą jesień, co wcale mi się nie podoba. Dla poprawy nastroju, na przekór brzydkiemu końcowi lata, proponuję mini serniczki z makiem. Mak i ser to dla mnie para idealna. Mini serniczki robi się szybko, są wilgotne, aromatyczne, bajeczne. O ile zawsze uważałam gotowe masy makowe za profanację.... tutaj takiej użyłam, przyznaję. Zachęcam do samodzielnego mielenia maku, ale jeśli macie sprawdzoną masę makową, możecie w tym jedynym przypadku z takiej skorzystać. Polecam gorąco.

Inspirację zaczerpnęłam z blogu Planeta Smaku, podaję z moimi modyfikacjami.

Składniki ciasteczkowego spodu:

  • 100g. herbatników
  • 1,5 łyżki kakao
  • 30g. stopionego masła

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z kakao, dodać masło. Wyrobić i przełożyć do papilotek. Ugnieść łyżeczką.

Składniki masy serowej:

  • 500g. sera śmietankowego na serniki, trzykrotnie zmielonego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 1/2 szk. drobnego cukru
  • 1/3 szk. śmietany 30%
  • 3 małe jajka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Ser, mąkę i skórkę pomarańczową miksować przez około 2-3 minuty. Stopniowo dodawać cukier, wbijać kolejno jajka, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodać śmietankę i aromat. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód do połowy wysokości papilotek.

Składniki masy makowej:

  • 300g. masy makowej z bakaliami (u mnie Bakalland)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu migdałowgo
  • cukier do smaku
  • 3 małe jajka
  • 1/4 szk. śmietany 30%
  • 75g. posiekanej gorzkiej czekolady

Do masy makowej dodawać stopniowo jajka, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym. Dodać śmietankę, aromat, mąkę, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać czekoladę. Na masie serowej delikatnie rozłożyć około 2-3 łyżki masy makowej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175°C przez około 25 minut. Ostudzić.

niedziela, 27 stycznia 2013

Była już twarogowa zebra, przyszedł zatem czas na sernik w kropki. Czyż nie jest uroczy? Co prawda kropki nie wyszły mi tak pięknie jak Szarlotkowi z blogu Cukiernicze kreacje Charlotte, ale jak na pierwszy raz, wyglądają równie kusząco. Dostosowałam składniki do formy keksowej (9x37cm), odrobinę zmodyfikowałam. Bardzo dobry, rozpływający się w ustach, efektowny. Szczerze polecam. Udanych wypieków ;)

Składniki na spód:

  • 100 g. zmielonych herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g. roztopionego masła.

Podane składniki wymieszać, wyłożyć dno formy, docisnąć i odstawić do lodówki.

Masa serowa:

  • 1/2 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 1/2 szk. cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • aromat cytrynowy

Jaja utrzeć z cukrem, aromatem i śmietaną, dodając twaróg. 1/2 szk. masy serowej odłożyć, a resztę wylać na przygotowany spód.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, dokładnie połączyć z pozostałą masą serową. Masę czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycki z dość dużym otworem. Wyciskać niewielkie porcje masy w sernik, zachowując odstępy.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 min. w temp. 150'C, zostawić do wystygnięcia w piekarniku.

sobota, 19 stycznia 2013

Wczoraj był wyjątkowy dzień, urodziny mojej Mamy. Dla tak wyjątkowej Osoby, musiałam zrobić coś specjalnego, by umilić nam popołudniową kawę. Kostka cappucino, autorstwa Dorotus, okazała się wyborem idealnym. Ciasto czekoladowo- kawowe jest niezbyt słodkie, wilgotne, wprost wyborne! Przełożone aksamitnym kremem cappucino i bitą śmietaną tworzy istny raj dla kawoszy. Mamie bardzo smakowało, mnie również. Polecam gorąco. :) Przepis podaję prawie w oryginale.

Składniki na ciasto:

  • 5 dużych jajek
  • 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 150 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy, dodać cukier. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto przełożyć do przygotowanej kwadratowej formy o boku 24cm, piec w temp. 170°C przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Masa cappucino:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappucino (proszku) - użyłam śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Serek mascarpone zmiksować z cappucino.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, nieco przestudzić.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier, wlać żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim.

Na górę:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na wierzch ciasta, oprószyć cappucino. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

sobota, 12 stycznia 2013

Najlepsze muffinki, jakie miałam dotąd przyjemność upiec i skosztować.  Zalet mają wiele. Jak każde inne są proste i ekspresowe w wykonaniu. Ponadto- puszyste, bardzo orzechowe, no i ta czekoladowa niespodzianka w środku! :) Jak dla mnie rewelacja. Lubię wracać do tego przepisu, dlatego zachęcam Was gorąco do wypróbowania go :)

Źródło: Moje Wypieki, z modyfikacjami.

Składniki suche:

  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 125 g margaryny
  • 1/3 szk. cukru (jest suchy, ale wymieniam tu, bo ubijamy z mokrymi ;))
  • 2 jaja
  • aromat waniliowy
  • 3 łyżki mleka

Dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady

Margarynę roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem, wlać masło, olejek, mleko.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i kakao, połączyć z płynnymi składnikami, szybko wymieszać.

Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać do masy. 

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temp. 180'C.

 
1 , 2
| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne