Wpisy z tagiem: mak

poniedziałek, 26 marca 2018

Zwyczajnie lubię makowce, dlatego ten przekładaniec spełnił moje kulinarne oczekiwania. Placki makowe skrywają w sobie aksamitny krem budyniowy, a całość ożywia owocowa galaretka. Ciasto może śmiało zagościć na świątecznym stole. Polecam gorąco.

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji, przepis podaję ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 10 dag płynnego miodu
  • 30 dag zmielonego maku
  • 5 dag kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać miód, zmielony mak, kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wym. 22 x 32 cm, piec w temp. 180°C przez około 60 minut. Po ostudzeniu, przekroić wzdłuż na dwa blaty

Masa budyniowa:

  • 1/2 l. mleka
  • cukier do smaku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 margaryny Kasia

Z mleka, cukru i mąk ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodając dodać ostudzony budyń.

Dodatkowo:

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 op. galaretki truskawkowej - rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
  • polewa czekoladowa

Przełożenie: blat makowy - masa - biszkopty - tężejąca galaretka - masa - blat makowy - polewa czekoladowa

Udanych wypieków :)

piątek, 06 stycznia 2017

Po dłuższej nieobecności, wracam do Was jako szczęśliwa mężatka z kawałkiem bardzo dobrego ciasta makowego. Słodycz masy śmietankowo - czekoladowej przełamana jest soczystą wisienką. Ciasto idealnie smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.  Przepis znalazłam na blogu Zjem to!, podaję z moimi zmianami i oczywiście polecam!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto makowe:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody przez lnianą ściereczkę.

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem migdałowym na puszystą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Dno formy o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Masa śmietankowa:

  • 500g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody

Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu, pod koniec dodać żelatynę.

Masa czekoladowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremu typu Nutella
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody

Składniki masy powinny być w pokojowej temperaturze. Mascarpone i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodać żelatynę. 

Dodatkowo:

  • 1 szk. drylowanych wiśni z kompotu
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • polewa czekoladowa

Złożenie ciasta:

Na ciasto makowe wyłożyć masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Rozprowadzić masę czekoladową. Ułożyć biszkopty i udekorować polewą.

Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić co najmniej 3-4 godziny. 

Udanych wypieków! :)

sobota, 15 sierpnia 2015

Dawno nie było na blogu muffin. Gdy zobaczyłam je u Beetle, wiedziałam, że szybko je upiekę. Wyszły dokładnie tak jak je opisuje - przepyszne, pulchne, delikatne. Ziarenka maku miło współgrają ze słodko - kwaśnymi śliwkami.. Niby zwykłe muffiny, a można o nich pisać długo. Polecam!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szk. maślanki
  • 75 ml oleju
  • 1 3/4 szk. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek suchego maku
  • 6 - 8 śliwek

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki, minimalnie oprószyć mąką.

Mąkę, proszek do pieczenia, mak wymieszać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wlać maślankę i olej, zmiksować. Do masy dodać sypkie składniki, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu ułożyć śliwki, delikatnie docisnąć. Piec około 20-25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków! :)

środa, 01 lipca 2015

Przedstawiam dzisiaj pomysł na wykorzystanie (zamrożonych) białek, a przy okazji pyszne i lekkie ciasto z sezonowymi owocami. Polecam gorąco!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do przygotowanej formy o wym. 20 x 20 cm. Piec około 40 minut w temp. 180' C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa serowa:

  • 700 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • ok. 1/4 szk. gorącej wody

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, po przestudzeniu połączyć z resztą składników.

Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć drugą część masy. Odstawić do całkowitego stężenia masy.

Dodatkowo: 2 op. galaretki o dowolnym smaku i owoce (u mnie malinki)

Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, ponownie schłodzić.

Udanych wypieków :)

czwartek, 21 maja 2015

Nieco czasochłonne, choć warte efektu końcowego. Powstało z połączenia trzech różnych ciast (w nawiasach podaję źródła), tworząc cudowną całość wizualno - smakową.  Gorąco polecam na wyjątkowe okazje.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto makowe (klik):

  • 170 g maku dwukrotnie zmielonego
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, aromat migdałowy, bułkę tartą, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z makiem. Masę przełożyć do formy o wym. 20 x 30cm i piec 45 minut w temp. 175°C. Wystudzić w piekarniku, przekroić na dwa blaty.

Wkładka serowa (klik):

  • 50 dag twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 3/4 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać twaróg, aromat pomarańczowy i budyń (proszek). Formę o wym. 20 x 30cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, delikatnie przelać masę serową. Piec około 35 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni. Ostudzić.

Krem budyniowy:

  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 szk. mleka
  • 125 g margaryny Kasi
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu

Budyń ugotować na mleku z cukrem, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na końcu dodać rum, wymieszać.

Masa brzoskwiniowa (klik):

  • puszka brzoskwiń (850g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie wraz z sokiem z puszki 'zblenderować' i zagotować. Dodać suche galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Na pierwszy blat ciasta makowego rozsmarować krem budyniowy, delikatnie przenieść wkładkę serową. Równiutko rozprowadzić tężejącą masę budyniową i przykryć drugim blatem ciasta makowego. Oblać polewą czekoladową i schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

czwartek, 12 marca 2015

Chcąc wykorzystać zamrożone białka, upiekłam biszkopt makowy, który sprawdza się w różnych wariantach smakowych. Tym razem wystąpił w towarzystwie masy jabłkowej i delikatnej masy serowej. Zwieńczone zwyczajnie herbatnikami, oblanymi polewą czekoladową, smakowało bardzo. Polecam!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami dodając cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do przygotowanej formy o wym. 20 x 20 cm.  Piec około 40 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa jabłkowa:

  • 1-1,5 kg jabłek
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 łyżka cukru

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć na wolnym ogniu do zredukowania soku. Pod koniec dodać cukier i galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać i ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem.

Masa serowa:

  • 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1 op. galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/2 szk. gorącej wody

Dodatkowo: 12 szt. herbatników, polewa czekoladowa

Serki przełożyć do miski, dodać zimną galaretkę, zmiksować. Ledwo tężejącą masę wyłożyć na ciasto makowe, wyrównać, przykryć herbatnikami. Oblać polewą czekoladową i schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

wtorek, 06 stycznia 2015

Delikatny biszkopt makowy w połączeniu z masą kawową, konfiturą z żurawiny i polewą z gorzkiej czekolady tworzą zgrany i wyjątkowy kwartet. Ciasto jest dość szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam gorąco.

Przepis znaleziony rok temu (o zgrozo) na Kwestii Smaku ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maku (sypkiego)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Nasączenie: sok z 3 limonek (u mnie sok z ananasa)

Przełożenie: 1 słoiczek żurawiny (ok. 200 g)

Dno formy o wym. 20 x 30cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do temp. 170°C.

Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodając cukier i kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki, mak i aromat. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera - do połączenia składników. Przełożyć do formy, piec przez 22 minuty, wyjąć i ostudzić.

Z biszkoptu zdjąć skórkę, nasączyć, wyłożyć żurawinę.

Masa kawowa:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

Kawę wsypać do metalowego kubka, dodać 4 łyżki wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać żelatynę i odstawić do nasączenia, a następnie podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.

200 ml śmietany kremówki ubić na puszysty krem, pod koniec dodając cukier puder.

Pozostałą część śmietany zmiksować z serkiem mascarpone przez około minutę, dodać przestudzoną żelatynę i ubitą śmietanę.

Na biszkopcie wyłożyć masę kawową, wyrównać.

Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 130 ml śmietany 30%

W garnuszku zagotować śmietanę, odstawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odczekać minutę, po czym energicznie wymieszać. Przestudzoną polewę wylać na masę kawową.

Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Udanych wypieków!

niedziela, 02 listopada 2014

 

Dziś mój blog świętuje swoje drugie urodziny. To świetna okazja, by moich wyjątkowych stałych i przypadkowych Gości, poczęstować sernikiem z makiem i jabłkami. To idealne połączenie smaków, choć trochę czasochłonne, na pewno jest warte zachodu. Osobiście uwielbiam takie przekładańce, więc szczerze polecam.

Przy okazji pięknie dziękuję za kolejny rok blogowania, Waszą obecność, komentarze i inspiracje :*

Źródło: "103 ciasta siostry Anastazji" + moje zmiany

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 16 dag margaryny
  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na przygotowaną formę o wym. 22 x 32cm i upiec na złoty kolor- przez około 25 minut w temp. 170°C.

Składniki masy makowej:

  • 20 dag maku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 8 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)

Jajka ubić z cukrem i aromatem. Dodać mak i bakalie, dokładnie wymieszać.

Składniki masy serowej:

  • 50 dag twarogu półtłustego, zmielonego
  • 10 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i jajkami na puszysty krem. Dodać twaróg,  proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać.

Na przygotowaną formę o wym. 22 x 32 cm rozwałkować pozostałą część ciasta. Równomiernie rozłożyć na niej masę makową i masę serową. Całość piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Ostudzić.

Składniki masy jabłkowej:

  • 1-5 kg jabłek
  • 1 op. galaretki pomarańczowej

Dodatkowo: polewa kakaowa, posiekane orzeszki do posypania polewy

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić na patelni, do odparowania soku. Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wyłożyć na upieczone ciasto makowo - serowe i przykryć blatem ciasta upieczonym na samym początku. Ciasto oblać polewą i schłodzić.

Udanych wypieków ;)

czwartek, 21 sierpnia 2014

Cudowne wspomnienia lata, a zarazem genialne połączenie smaków. Jeśli nie spotkacie już świeżych truskawek, śmiało możecie zrobić z mrożonymi. W każdym razie, naprawdę warto! Inspirację ponownie znalazłam u Marty, zwiększyłam jedynie warstwę śmietanową i zrobiłam w kwadratowej formie. Resztę pozostawiłam bez zmian. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta makowego:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi porcjami cukier i cukier waniliowy. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 21 x 21cm, piec około 40 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.

Składniki masy truskawkowej:

  • 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, pogotować chwilę, do zgęstnienia. Przestudzić.

Na jeden blat makowy wyłożyć pół masy truskawkowej, przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą część masy, wyrównać. Odstawić do lodówki.

Składniki masy śmietanowej:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, po lekkim przestudzeniu szybko połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na masę truskawkową, wyrównać, posypać startą czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków ;)

sobota, 19 kwietnia 2014

Mak i ser to połączenie idealne pod każdym względem. Smakowym, wizualnym, jak i takim, kiedy nie możemy zdecydować się co upiec ;) Jak dla mnie genialny, idealnie słodki, boski. Przepis znalazłam tu, zmodyfikowałam według moich potrzeb.

Z okazji Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim goszczącym na moim blogu na te i następne dni zdrówka, uśmiechu, opieki Aniołów i wszelkiej pomyślności. Wesołych i słodkich Świąt! :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 1 1/2 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 żółtko

Składniki ciasta zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie, rozwałkować na dno przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm. Podpiec w temp. 190°C przez 15-20 minut.

Masa makowa:

  • 30 dag maku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego
  • 1 szk. cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • aromat migdałowy
  • około 1 szk. bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie)

Jajka utrzeć z cukrem i aromatem. Dodać mak, bułkę, na końcu wmieszać bakalie. Masę równomiernie rozłożyć na podpieczonym spodzie.

Masa serowa:

  • 3/4 kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat pomarańczowy
  • skórka pomarańczowa

Dodatkowo: polewa kakaowa

Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem. Małymi porcjami dodawać twaróg, mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą masy. Masę serową równomiernie ułożyć na masie makowej. Piec około 60 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu ozdobić polewą kakaową.

Udanych wypieków :)

 
1 , 2 , 3
| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne