Wpisy z tagiem: herbatniki

wtorek, 12 grudnia 2017

Efektowny i łatwy w przygotowaniu sernik na zimno z pewnością może stanowić ozdobę świątecznego stołu. Chatka Baby Jagi gościła pewnie już w wielu domach, u mnie pojawiła się na życzenie Męża. Jego zadowolenie - bezcenne :) Polecam!

Źródło: Arabeska waniliowa

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1/2 kg tłustego białego twarogu, dwukrotnie zmielonego
  • 250 g masła
  • 1 szk. cukru pudru 
  • 1 łyżka kakao
  • 36 sztuk herbatników
  • odrobina aromatu waniliowego

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać ser. Masę podzielić na dwie równe części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy.

Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek.

Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki).

Na to położyć drugą warstwę herbatników, przykryć masą waniliową, a na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej.

Całość złożyć w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży). Wygładzić i wstawić do lodówki.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietany 30%

Śmietanę podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać i lekko przestudzić. Oblać chatkę i odstawić do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Można dodatkowo udekorować.

środa, 29 listopada 2017

Zdaniem mojego Męża, jeden z lepszych serników, jaki dotychczas upiekłam. Jeśli lubicie ciasta serowe, będziecie zadowoleni. Jest proste w przygotowaniu, wyważone w smaku, mimo że dla mnie trochę za mało serowe, to polecam.

Przepis znaleziony u Marty, podaję z moimi zmianami.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki spodu

  • 200 g zmielonych herbatników
  • 100 g masła

Masło roztopić, połączyć z herbatnikami. Dno blaszki o wym. 24 x 24cm wyłożyć pergaminem, wysypać masę, lekko docisnąć.

 Składniki masy serowej:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 225 ml mleka
  • 1/2 szk. cukru
  • garść rodzynek

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce twaróg. Dodać przestudzone, roztopione masło, mleko, obie mąki i aromat waniliowy, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Delikatnie połączyć z masą serową, wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Całość przelać do blaszki. Piec przez 60 minut  w temp. 180° C. Sernik wystudzić w piekarniku.

Składniki polewy chałwowej

  • 200 g chałwy
  • 1/2 szklanki śmietany 30%

Chałwę zmiksować ze śmietanką, aby nie było grudek. Przelać do rondelka, podgrzać. Polewę wylać na wystudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki.

Udanych wypieków :)

czwartek, 07 lipca 2016

Idealny serniczek na letnie popołudnia przy dobrej kawce. Odpowiednio słodki, orzeźwiający, prosty w przygotowaniu. Polecam bardzo!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki spodu:

  • 290g pokruszonych ciasteczek / herbatników
  • 115g rozpuszczonego masła

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Ciasteczka wymieszać z masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku", ułożyć na dnie formy, docisnąć, odstawić do lodówki.

Składniki masy serowej:

  • 3 op. galaretki (np. truskawkowa, pomarańczowa i agrestowa)
  • 3 szk. gorącej wody

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance wody. Wlać do miseczek, odstawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie pokroić w kostkę (można to zrobić dzień wcześniej).

  • 550 g serka Danio
  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 1 1/2 szk. gorącej wody
  • 2 szk. śmietany 30%

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić (może delikatnie się ścinać, ale nie musi). Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, dodać serek, płynną galaretkę i pokrojoną w kostkę galaretkę. Całość wymieszać i wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki truskawkowej, rozpuszczonej w 1 1/2 szk. gorącej wody, opcjonalnie owoce

Tężejącą galaretkę wylać na masę serową. Schłodzić.

niedziela, 10 maja 2015

Kolejny udany wypiek ze strony Moje Wypieki oraz mój trzeci i ostatni wypiek wielkanocny. Sernik ma zwartą konsystencję, jest cudownie bakaliowy, a do tego bardzo smaczny i bezproblemowy. U mnie występuje na spodzie z herbatników, ale można je pominąć. Polecam dla miłośników polskich smaków.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4-5 jaj
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie (po ok. 100g skórki pomarańczowej i rodzynek)

Dodatkowo: herbatniki, polewa czekoladowa

Masło utrzeć na puszystą masę, kolejno dodawać cukier, żółtka, aromat, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, twaróg i bakalie. Pianę z białek ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Ułożyć herbatniki i przełożyć na nie masę serową. Piec 60-70 minut w temp. 175°C. Wystudzić, oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków! :)

czwartek, 12 marca 2015

Chcąc wykorzystać zamrożone białka, upiekłam biszkopt makowy, który sprawdza się w różnych wariantach smakowych. Tym razem wystąpił w towarzystwie masy jabłkowej i delikatnej masy serowej. Zwieńczone zwyczajnie herbatnikami, oblanymi polewą czekoladową, smakowało bardzo. Polecam!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt makowy:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami dodając cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do przygotowanej formy o wym. 20 x 20 cm.  Piec około 40 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa jabłkowa:

  • 1-1,5 kg jabłek
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 łyżka cukru

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć na wolnym ogniu do zredukowania soku. Pod koniec dodać cukier i galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać i ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem.

Masa serowa:

  • 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1 op. galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/2 szk. gorącej wody

Dodatkowo: 12 szt. herbatników, polewa czekoladowa

Serki przełożyć do miski, dodać zimną galaretkę, zmiksować. Ledwo tężejącą masę wyłożyć na ciasto makowe, wyrównać, przykryć herbatnikami. Oblać polewą czekoladową i schłodzić.

Udanych wypieków! ;)

wtorek, 01 lipca 2014

Powoli kończy się sezon truskawkowy, dlatego szukałam przepisu na wykorzystanie tych owoców. Wybór okazał się niełatwy, choć bardzo trafiony. Serniczki robi się szybko, smakują jak "prawdziwy sernik", więc  jeśli z jakichś powodów nie chcemy piec całej blachy..., to dla nas idealne rozwiązanie. Polecam bardzo! :)

Inspiracja: Kwestia smaku, przepis podaję z moimi zmianami

Uwierzycie, że to już setny przepis na moim blogu? Zarówno "setny" jak i "mój blog" brzmi dumnie. Dziękuję za to, że mogę dzielić się z Wami moją pasją...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na 12 sztuk:

Spód:

  • 150 g ciastek maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem do uzyskania "mokrego piasku". Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć otrzymaną masę, delikatnie uklepać łyżeczką.

Kruszonka kokosowa:

  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 25 g cukru
  • 65 g zimnego masła

Sypkie składniki wymieszać, szybko połączyć z masłem. Odstawić w chłodne miejsce.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie (lub twarogu na serniki)
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo: 6 dużych truskawek

Ser umieścić w misce, dodać cukier, cukier waniliowy, budyń lub mąkę ziemniaczaną i zmiksować na małych obrotach przez około 30 sekund. Dodać jajka i aromat i ponownie zmiksować przez około 30 sekund. Otrzymaną masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. W środek każdego serniczka wcisnąć połówkę truskawki. Posypać kruszonką.

Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temp. 170°C. Ostudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Moja uwaga: serniczki warto schłodzić w lodówce. Papilotki odchodzą lepiej od serniczków, a one same smakują lepiej.

Udanych wypieków :)

czwartek, 01 maja 2014

Słodziutka masa kajmakowa, puszysta masa budyniowa, kremowa masa śmietanowa, przełożone herbatnikami, posypane startą gorzką czekoladą. Pycha! Kiedy herbatniki nieco zmiękną, ciasto rozpływa się w ustach. Bezproblemowe, szybkie w wykonaniu, z ogromną przyjemnością wróciłam do niego po latach. Znacie go na pewno. Polecam! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 duże paczki herbatników maślanych (po 250g.)
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników.

Krem budyniowy:

  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 szk. mleka
  • 3/4 kostki margaryny

Z podanych składników ugotować budyń. Gdy przestygnie, utrzeć z margaryną na puszysty krem i wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników.

Masa śmietanowa:

  • 1/2 l. schłodzonej śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szk. gorącej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (zwykłego i waniliowego)

Dodatkowo: 50 - 100g startej gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową szybko ułożyć na herbatnikach i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Udanych wyrobów ;)

środa, 10 lipca 2013

Przepis na to ciasto zawdzięczam autorce bloga Crispy Biscuits. Masa truskawkowa rzeczywiście jest najlepsza, jaką do tej pory miałam okazję spróbować. Bardzo wyrazisty smak truskawek, orzeźwiający, przełamujący smak tego, co je otacza. Ciekawe jest też rozwiązanie herbatnikowej posypki... Sezon truskawkowy powoli się kończy, więc nie zastanawiajcie się zbyt długo. Polecam.

Przepis podaję z moimi modyfikacjami.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Do masy przesiać oba rodzaje mąki i delikatnie wymieszać. Dno formy o wymiarach 20 x 32cm wyłożyć pergaminem, posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać biszkopt i piec przez 35 minut w temp. 170°C. Gorący wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika, do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zdjąć górną skórkę.

Masa truskawkowa:

  • 90 dag truskawek świeżych lub mrożonych (użyłam świeżych)
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie śmietankowe

Do garnka wlać 3/4 szk. wody, dodać truskawki i cukier. Gotować 10-15 minut, po czym przetrzeć przez sito. Całość ponownie zagotować, dodać galaretki (proszek) oraz budyń rozcieńczony w 3/4 szk. wody. Całość dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Letnią masę wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić.

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szk. wody
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo: około 100 gr. herbatników kakaowych

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Masę śmietanową szybko wyłożyć na masę truskawkową. Całość posypać pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić.

niedziela, 07 kwietnia 2013

Uwielbiam serniki, więc te serowe maleństwa bardzo przypadły mi do gustu. Robi się je bardzo szybko, smakują rewelacyjnie. Polecam bardzo.

Składniki spodu:

  • 110 g. herbatników maślanych
  • 50 g. masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zmielonych orzechów

Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao, orzechami i roztopionym masłem. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć ciasto, docisnąć.

Masa serowa:

  • 250 g. twarogu półtłustego, zmielonego
  • 200 g. serka waniliowego homogenizowanego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • skórka pomarańczowa

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Jajko utrzeć z cukrem, dodać twaróg, serek, aromat i mąkę. Dokładnie wymieszać, po czym wyłożyć na ciasteczkowy spód. Posypać skórką pomarańczową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Oblać polewą i schłodzić w lodówce.

niedziela, 27 stycznia 2013

Była już twarogowa zebra, przyszedł zatem czas na sernik w kropki. Czyż nie jest uroczy? Co prawda kropki nie wyszły mi tak pięknie jak Szarlotkowi z blogu Cukiernicze kreacje Charlotte, ale jak na pierwszy raz, wyglądają równie kusząco. Dostosowałam składniki do formy keksowej (9x37cm), odrobinę zmodyfikowałam. Bardzo dobry, rozpływający się w ustach, efektowny. Szczerze polecam. Udanych wypieków ;)

Składniki na spód:

  • 100 g. zmielonych herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g. roztopionego masła.

Podane składniki wymieszać, wyłożyć dno formy, docisnąć i odstawić do lodówki.

Masa serowa:

  • 1/2 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 1/2 szk. cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • aromat cytrynowy

Jaja utrzeć z cukrem, aromatem i śmietaną, dodając twaróg. 1/2 szk. masy serowej odłożyć, a resztę wylać na przygotowany spód.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, dokładnie połączyć z pozostałą masą serową. Masę czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycki z dość dużym otworem. Wyciskać niewielkie porcje masy w sernik, zachowując odstępy.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 min. w temp. 150'C, zostawić do wystygnięcia w piekarniku.

 
1 , 2
| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne