Wpisy z tagiem: truskawki

wtorek, 24 maja 2016

Była już Truskawkowa pokusa, przyszła więc pora na Truskawkową rozkosz. Wszystko za sprawą truskawek, które jak wiecie uwielbiam. Ciasto jest odrobinę czasochłonne, trzeba odczekać, aż poszczególne warstwy się zetną, ale jest warte efektu końcowego. Delikatne, niezbyt słodkie, bardzo truskawkowe :) Polecam.

Źródło: ciasto "Truskawkowa rozkosz" (bez pieczenia), ze zmianami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Masa śmietankowo - truskawkowa:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 300 ml gorącej wody
  • 120 gramów okrągłych biszkoptów

Dodatkowo: około 15 sztuk herbatników, opakowanie okrągłych biszkoptów

Dno blaszki o wymiarach 21x33 cm wyłożyć pergaminem, a następnie herbatnikami.

Galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody, ostudzić.  Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną galaretkę jednocześnie miksując na najszybszych obrotach. Masę przełożyć na herbatniki i delikatnie wyrównać powierzchnię. Ułożyć biszkopty, leciutko docisnąć. Odstawić do lodówki do stężenia masy.

Mus truskawkowy:

  • 800 gramów truskawek (mogą być świeże jak i mrożone)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny

Owoce podgrzać w garnuszku, zmiksować, dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Mus przestudzić, a następnie delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia.

Krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3  kopiaste łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo: kilka kostek gorzkiej czekolady

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Krem śmietanowy  rozprowadzić na musie truskawkowym, wyrównać. Posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

czwartek, 28 kwietnia 2016

Pojawienie się w marketach moich ulubionych owoców zachęciło mnie do stworzenia całkiem smacznego i nieskomplikowanego przekładańca. Polecam na słodkie oczekiwanie ciepłej wiosny :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić. Przed złożeniem ciasta biszkopt można nasączyć.

Blat kokosowo - makowy:

  • 210 g cukru
  • 3/4 szk. maku
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 6 białek

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Wiórki kokosowe wymieszać z makiem, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 35-40 minut w temp. 170°C. Ostudzić.

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, gotować przez chwilę do zgęstnienia. Przestudzić.

Krem budyniowy:

  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Z podanych składników ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem na puszysty krem.

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody

Przełożenie ciasta: biszkopt - masa truskawkowa - blat kokosowo makowy - krem budyniowy - truskawki i galaretka

Udanych wypieków! ;)

poniedziałek, 02 listopada 2015

Oryginalna nazwa ciasta kryje w sobie dwa biszkopty, krem budyniowy, krem śmietankowy i przepyszną masę truskawkową, przywołującą wspomnienia słonecznego lata. Dość czasochłonne, jednakże warte efektu końcowego. Polecam gorąco.

Źródło: 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji (ze zmianami)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić.

Biszkopt ciemny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 20 g kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z kakao, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do formy o wym. 22 x 32 cm i piec w temp. 170-180°C przez 25 minut. Ostudzić.

Masa budyniowa:

  • 1/2 l. mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 25 dag margaryny Kasia
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • 1 op. cukru waniliowego

Z podanych składników ugotować budyń, przestudzić. Utrzeć z margaryną na puszysty krem.

Masa truskawkowa:

  • 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 op. galaretki truskawkowej

Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Przestudzić.

Masa śmietankowa:

  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i przestudzoną galaretkę.

Dodatkowo: biszkopty, polewa czekoladowa

Przełożenie: ciemny biszkopt - masa budyniowa - połowa masy truskawkowej - biszkopty - połowa masy truskawkowej - masa śmietankowa - biszkopt jasny - polewa

Udanych wypieków! :)

piątek, 17 lipca 2015

 To ciasto zaintrygowało mnie już rok temu, gdy zobaczyłam je u Beetle. Ponieważ arbuz w cieście jest raczej rzadkością, wiedziałam, że prędzej czy później, będę musiała przekonać się, jak wypada w towarzystwie dwóch biszkoptów, masy śmietanowej oraz soczystych truskawek w galaretce. Efekt końcowy bardzo miło zaskakuje. Przepis podaję z moimi zmianami, polecam bardzo!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki minus 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Masę przelać do formy o wym. 20 x 30cm, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temp. 180°C. Wystudzić, zdjąć wierzchnią skórkę, nasączyć (niekoniecznie).

Biszkopt z makiem:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie strużką wlać ocet. Mąki i mak wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut w temp. 160 - 170°C. Ostudzić.

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 1łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę rozsmarować na biszkopcie, schłodzić.

Masa arbuzowa:

  • 1/2 kg miąższu z arbuza
  • 1 op. galaretki arbuzowej (Winiary)
  • 1 op. budyniu śmietankowego

Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla gotować 10-15 minut. Arbuza można zblenderować. Dodać galaretkę, energicznie wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać do masy arbuzowej i gotować chwilę do zgęstnienia. Ostudzić, tężejącą masę przełożyć na masę śmietanową. Przykryć biszkoptem makowym.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki truskawkowej (rozpuścić, ostudzić)
  • ok. 500 g truskawek

Truskawki umyć, pokroić, ułożyć na biszkopcie makowym. Zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Udanych wypieków! :)

środa, 04 marca 2015

To, że uwielbiam truskawki, podkreślałam niejednokrotnie. Zatęskniłam za nimi już na przedwiośniu, dlatego chętnie upiekłam ciasto, które wypatrzyłam u Marty. Delikatny biszkopt z dodatkiem maku, orzeźwiająca masa budyniowo - truskawkowa, słodki krem śmietanowy, całość zwieńczona polewą czekoladową i orzeszkami. Przepis podaję z moimi drobnymi zmianami, szczerze polecam.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do formy o wym. 20x20cm, piec 20 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przekroić na pół.

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek (mogą być mrożone) + 1/3 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu śmietankowego + 1/4 szk. wody

Dodatkowo: 16 szt. biszkoptów kakaowych

Truskawki (mrożone rozmrozić), wodę, cukier podgotować kilka minut, zmiksować za pomocą blendera. Dodać suchą galaretkę, wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do gotującej masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia. Masę nieco przestudzić, wylać na pierwszy blat biszkoptu, wyrównać. Ułożyć biszkopty, całkowicie wystudzić.

Masa straciatella:

  • 330 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g startej czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka żelatyny (rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić)

Dodatkowo: polewa czekoladowa, posiekane orzeszki ziemne

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder, przestudzoną żelatynę i czekoladę. Wyłożyć na masę truskawkową, przykryć drugim blatem biszkoptu, oblać polewą, ozdobić orzeszkami i schłodzić.

Udanych wypieków :)

środa, 17 września 2014

Kakaowy biszkopt, kryjący w sobie śmietanową masę z truskawkowymi łatkami, całość zwieńczona masą krówkową, posypaną orzeszkami - pycha! Jest to jedno z tych ciast, do których na pewno wrócę. Inspirację znalazłam na Wielkim Żarciu- przepis podaję z moimi zmianami. Polecam!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szk. kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi porcjami cukier i kolejno żółtka. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno formy o wym. 22 x 28 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć biszkopt, piec w temp. 160-170°C przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić je (w formie) z wysokości około 60 cm i odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki masy śmietanowej:

  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki masy śmietanowej należy podzielić na pół i robić ją na "dwa razy". Na pierwszej części masy umieścimy łatki z musu truskawkowego, a po jego stężeniu- zalejemy pozostałą częścią masy śmietanowej.

330 ml śmietany ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru oraz 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody. Tak powstałą masę przelać na pierwszy blat biszkoptu i odstawić do stężenia.

Składniki musu truskawkowego:

  • 450 g mrożonych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Truskawki rozmrozić, odlać sok, zmiksować blenderem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, gdy przestygnie, wymieszać z truskawkami. Lekko tężejący mus wykładać kleksami na masę śmietanową. Odstawić do całkowitego stężenia, po czym przykryć drugą częścią masy śmietanowej i drugim blatem biszkoptu. Schłodzić.

Na wierzch: puszka masy krówkowej (kajmakowej), posiekane orzechy arachidowe

Biszkopt posmarować masą krówkową i obsypać posiekanymi orzechami.

Udanych wypieków.

czwartek, 21 sierpnia 2014

Cudowne wspomnienia lata, a zarazem genialne połączenie smaków. Jeśli nie spotkacie już świeżych truskawek, śmiało możecie zrobić z mrożonymi. W każdym razie, naprawdę warto! Inspirację ponownie znalazłam u Marty, zwiększyłam jedynie warstwę śmietanową i zrobiłam w kwadratowej formie. Resztę pozostawiłam bez zmian. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta makowego:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi porcjami cukier i cukier waniliowy. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 21 x 21cm, piec około 40 minut w temp. 180°C. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.

Składniki masy truskawkowej:

  • 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
  • 1/2 szk. cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, pogotować chwilę, do zgęstnienia. Przestudzić.

Na jeden blat makowy wyłożyć pół masy truskawkowej, przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą część masy, wyrównać. Odstawić do lodówki.

Składniki masy śmietanowej:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, po lekkim przestudzeniu szybko połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na masę truskawkową, wyrównać, posypać startą czekoladą. Schłodzić.

Udanych wypieków ;)

wtorek, 01 lipca 2014

Powoli kończy się sezon truskawkowy, dlatego szukałam przepisu na wykorzystanie tych owoców. Wybór okazał się niełatwy, choć bardzo trafiony. Serniczki robi się szybko, smakują jak "prawdziwy sernik", więc  jeśli z jakichś powodów nie chcemy piec całej blachy..., to dla nas idealne rozwiązanie. Polecam bardzo! :)

Inspiracja: Kwestia smaku, przepis podaję z moimi zmianami

Uwierzycie, że to już setny przepis na moim blogu? Zarówno "setny" jak i "mój blog" brzmi dumnie. Dziękuję za to, że mogę dzielić się z Wami moją pasją...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na 12 sztuk:

Spód:

  • 150 g ciastek maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem do uzyskania "mokrego piasku". Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć otrzymaną masę, delikatnie uklepać łyżeczką.

Kruszonka kokosowa:

  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 25 g cukru
  • 65 g zimnego masła

Sypkie składniki wymieszać, szybko połączyć z masłem. Odstawić w chłodne miejsce.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie (lub twarogu na serniki)
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo: 6 dużych truskawek

Ser umieścić w misce, dodać cukier, cukier waniliowy, budyń lub mąkę ziemniaczaną i zmiksować na małych obrotach przez około 30 sekund. Dodać jajka i aromat i ponownie zmiksować przez około 30 sekund. Otrzymaną masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. W środek każdego serniczka wcisnąć połówkę truskawki. Posypać kruszonką.

Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temp. 170°C. Ostudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Moja uwaga: serniczki warto schłodzić w lodówce. Papilotki odchodzą lepiej od serniczków, a one same smakują lepiej.

Udanych wypieków :)

niedziela, 22 czerwca 2014

Mam dla Was kolejną truskawkową propozycję, warto z niej skorzystać póki jeszcze natura obdarza nas tymi wyjątkowymi owocami. Pomysł na to ciasto znalazłam u Doroty, zamiast spodu z ciasteczek, upiekłam biszkopt. Wierzch ozdobiłam niezawodną polewą z białej czekolady, która dzięki dodatkowi śmietany i żelatyny, nie tylko dobrze wygląda, ale również ładnie się kroi. Całość leciutka, orzeźwiająca i baaaardzo truskawkowa. Uwielbiam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 21 x 21 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Równomiernie rozprowadzić ciasto, piec w temp. 170°C przez około 25 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60 cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta, dzięki czemu masa będzie lepiej się trzymała.

Składniki masy serowej:

  • 250 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 60 g cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml wody

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać powoli do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie dopuścić do zagotowania). Lekko przestudzić.

Twaróg i jogurt grecki zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę wymieszać z dwoma łyżkami masy, po czym połączyć z resztą masy. Szybko wylać na biszkopt i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki musu truskawkowego:

  • 400 g świeżych truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

Truskawki zmiksować blenderem na puree, dodać sok z cytryny i cukier puder.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać powoli do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie dopuścić do zagotowania). Lekko przestudzić.

Jogurt grecki zmiksować z puree truskawkowym. Dwie łyżki masy wymieszać z żelatyną, po czym połączyć z pozostałą częścią. Powstały mus truskawkowy delikatnie wyłożyć na masę serową i ponownie odstawić do lodówki do stężenia.

Składniki białej polewy:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szk. wody

Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. W garnuszku podgrzewać śmietanę i połamaną białą czekoladę. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodać żelatynę i jeszcze chwilę podgrzewać, aż do jej rozpuszczenia (nie gotować). Ostudzić. Gdy zacznie gęstnieć, wylać na mus truskawkowy i ponownie schłodzić.

Udanych wypieków :)

czwartek, 12 czerwca 2014

 

Kakaowy biszkopt z wkładką serową, kremem budyniowym i truskawkami zatopionymi w galaretce. Tyle dobra w jednym kawałku, dlatego ciężko poprzestać na jednym. Ciasto powstało z wielkiej chęci na truskawki oraz kilku inspiracji (m.in. stąd, stąd i stąd). Nazwę zawdzięczam mojej Mamie. Wydaje się pracochłonne, ale moim zdaniem jest warte zachodu. Gorąco polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szk. kakao

Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm  wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić je w formie na podłogę z wysokości 60 cm, odstawić do wyłączonego piekarnika do wystudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 2 blaty.

Składniki wkładki serowej:

  • 60 dag twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 3/4 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 110 g miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać twaróg, aromat migdałowy i budyń (proszek). Formę od biszkoptu wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, delikatnie przelać masę serową. Piec około 35 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni. Ostudzić.

Krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 500 ml mleka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 220 g masła

Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń. Do masy można wlać kilka kropel aromatu migdałowego, dla dodania wyrazu.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe- przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia (przy upale należy odjąć trochę wody)
  • 1 kg truskawek- umyć i pokroić według uznania
  • kilka herbatników kakaowych

Złożenie ciasta:

Pierwszy blat biszkoptu - 1/3 kremu budyniowego - wkładka serowa - 1/3 kremu budyniowego - truskawki zalane tężejącą galaretką - drugi blat biszkoptu - 1/3 kremu budyniowego - pokruszone herbatniki

Udanych wypieków :)

 
1 , 2
| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne