Wpisy z tagiem: wiórki kokosowe

czwartek, 10 lipca 2014

Bardzo smaczne, długo zachowujące świeżość, letnie ciasto, pachnące brzoskwiniami. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam. Polecam bardzo na różne okazje.

Inspiracja: Ciasto z nektarynkami

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo: 3 nektarynki lub brzoskwinie

Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać na przemian  mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 20x30 cm. Na wierzchu ułożyć owoce pokrojone w ćwiartki lub ósemki.  Piec przez około 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić.

Krem:

  • 300 ml śmietany 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny (można pominąć)

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i na końcu cukier puder. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Przestudzoną dodać do kremu, szybko zmiksować. Krem przełożyć na ciasto, wyrównać.

Posypka:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka masła
  • około 100 g wiórków kokosowych

Cukier skarmelizować na maśle, dodać wiórki kokosowe, zrumienić. Przestudzone rozłożyć na kremie. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 03 lutego 2014

Zima w pełni, zatęskniłam za sadem pachnącym i mieniącym się czerwonymi jabłkami. Póki co, pozostaje spacer po jabłka do piwnicy i ciasto... ku pokrzepieniu serc. Przepis na ten placek znalazłam TU, trzymałam się przepisu z wyjątkiem kremówki w cieście kruchym. Całość tworzy całkiem niezłą kompozycję smakową i wizualną, wartą zachodu. Pozdrawiam Was ciepło i polecam... :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto kruche:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć na dno przygotowanej formy o wymiarach 38 x 23cm.  Drugą schłodzić.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 - 2kg jabłek
  • 2 galaretki o dowolnym smaku (użyłam cytrynowe)

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić na patelni, aż do odparowania soku. Pod koniec dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową rozsmarować na kruchym cieście.

Ciasto kokosowe:

  • 4 białka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami dodać cukier. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę jabłkową.

Ciasto orzechowe:

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mielonych orzechów (u mnie laskowe)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej + 1/3 kostka margaryny (rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, przestudzić)

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Dodać żółtka, następnie wsypać orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i rozprowadzić na masie kokosowej.

Na sam wierzch ułożyć drugą część rozwałkowanego ciasta kruchego. Całość piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Po ostudzeniu odwrócić ciasto "do góry nogami" i udekorować polewą.

Udanych wypieków :)

sobota, 21 grudnia 2013

Schneeflocken, czyli fenomenalne niemieckie ciasteczka, pięknie pachnące orzechami laskowymi, przełożone słodko - kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, uwieńczone słodziutkim lukrem i posypane wiórkami kokosowymi. Śmiało mogą wystąpić na świątecznym stole, choć moje zapewne znikną wcześniej ;) Przepis pochodzi z książki "Meine schonsten Weihnachtsbackereien" Max'a Inzinger'a, a poznałam go dzięki Autorce bloga Ciasteczkolandia.

To ostatni wpis przed świętami, dlatego już dzisiaj życzę Wam wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze na te dni. Przyjemnych i słodkich Świąt! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g zmielonych orzechów laskowych
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu

Dodatkowo: filiżanka ulubionego dżemu i wiórki kokosowe

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając stopniowo orzechy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem i wyrobić jednolite ciasto. Utworzyć z niego kulę i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 5 mm, delikatnie podsypując mąką. Ciasto jest dosyć kruche, wałkować należy z pewną dozą delikatności i cierpliwości ;) Z rozwałkowanego ciasta wykrawać małe kółka (3-4 cm), przekładać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w temp. 170°C przez 15 minut - do zrumienienia. Ciasteczka wystudzić na kratce. Na wierzch ciasteczka nakładać dżem, przykryć drugim tak, by jego spód znalazł się na górze (jest gładszy i lukier będzie się lepiej rozprowadzał).

Lukier:

  • 180 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Z podanych składników utrzeć gładki lukier. Nałożyć go na ciasteczka, a brzegi obtoczyć w wiórkach kokosowych. Odstawić w chłodne miejsce.

poniedziałek, 02 grudnia 2013

Przedstawiam bogactwo smaków zgromadzone w jednej małej muffince. Puszyste i aromatyczne ciasto kawowe z dodatkiem czekolady świetnie współgra z masą serową. Całość zwieńczona jest kokosową posypką, obłędnie pachnącą już podczas pieczenia. Przepis na te cudeńka znalazłam na blogu Cukierenka. Podaję z modyfikacjami i oczywiście polecam.

Składniki kruszonki:

  • 60 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki roztopionego masła (zabrać z roztopionej margaryny w składnikach mokrych)

Wszystkie składniki wymieszać do konsystencji kaszki. Odstawić.

Składniki suche:

  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g czekoladowych groszków

Składniki mokre:

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 125 g margaryny (minus 3 łyżki do kruszonki)
  • 1 jajko

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre. Wymieszać szybko zawartość obu naczyń- tylko do połączenia składników.

Składniki nadzienia:

  • 250 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Ubić jajko z cukrem i aromatem. Dodać zmielony twaróg, wymieszać na gładką masę.

Złożenie muffinek:)

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wyłożyć łyżkę ciasta, kopiastą łyżeczkę masy serowej, przykryć ciastem do 3/4 wysokości (bardzo rosną). Wierzch posypać kruszonką. Piec 20-25 minut w temp. 180°C. Ostudzić na kratce.

poniedziałek, 11 listopada 2013

Niestety przez najbliższy czas nie będę mogła "poszaleć" w kuchni, dlatego dzisiaj chcę zaproponować tort, który piekłam kilka lat temu- z okazji długiego weekendu listopadowego i Święta Niepodległości, stąd właśnie taka nazwa. Tort powstał z połączenia kilku ciast i smaków jakie lubię i jakie zapewne smakują niejednemu Łasuchowi. Na Wielkim Żarciu zyskał uznanie, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Polecam bardzo.

Ciasto ciemne:

  • 1 szk. mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 3/4 szk. cukru
  • 1/2 szk. oleju
  • 3 jaja

Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 26cm. Piec 40 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić.

Wkładka makowo - kokosowa:

  • 3 białka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. suchego maku
  • 1/2 szk. wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mak i wiórki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do tej samej tortownicy i piec do zrumienienia przez około 30 minut.

Krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szk. mleka
  • 1 kostka margaryny
  • cukier do smaku
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Gdy wystygnie, utrzeć z margaryną i aromatem.

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 200 g suszonych śliwek
  • polewa czekoladowa (u mnie czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej z dodatkiem 1/4 kostki margaryny)

Ciemne ciasto przekroić na pół. Obie części "wewnętrzne" posmarować dżemem. Na jedną część ciasta wyłożyć połowę kremu, przykryć wkładką makowo - kokosową, wyłożyć resztę kremu, przykryć drugą częścią ciemnego ciasta (dżemem do dołu).

Śliwki pokroić w paseczki, rozłożyć na cieście*. Polać polewą czekoladową i schłodzić.

* Aby śliwki lepiej się trzymały, wierzch tortu można posmarować delikatnie dżemem.

wtorek, 17 września 2013

Urlop trwa, a byle jaka aura, zachęca do spędzania więcej czasu w kuchni... Tym razem proponuję maślane, delikatne, kruchutkie ciasteczka z dodatkiem kokosu. Dla wielbicieli  szybkich, prostych i drobnych wypieków. Idealne do ulubionej kawki. Właśnie na takie miałam ochotę. Przepis znalazłam na blogu Domowe Gotowanie. Podaję z moimi drobnymi modyfikacjami. Polecam.

Składniki na 16 sztuk:

  • 120 g. mąki pszennej
  • 100 g. miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szk. wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu rumowego

Masło utrzeć z cukrem i aromatem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, chwilkę ucierać mikserem. Pod koniec dodać wiórki kokosowe, zagnieść elastyczne ciasto. Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na formie wyłożonej pergaminem. Spłaszczyć mokrym widelcem. Piec do zrumienienia około 15 minut w temp. 170°C.

środa, 03 lipca 2013

Przepis na to ciasto, wiele lat temu, dostałam od koleżanki. Lubię kokos, więc przypadło mi do gustu. Jest to jeden z przepisów, do którego lubię wracać. Bardzo szybkie w wykonaniu, proste, kokosowe... Polecam.

Składniki masy:

  • 200 gr. białej czekolady
  • 200 gr. wiórków kokosowych
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 op. śmietan- fixu

Dodatkowo: biszkopt z 6 jaj lub gotowy biszkopt składający się z 3 części.

Biszkopt przekroić na 3 części. Jedną część pokruszyć (używam tarki o dużych oczkach ;)).

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszony biszkopt, śmietan fix, białą czekoladę i wiórki kokosowe (część zostawić na obsypanie wierzchu).

Dolną część biszkoptu przykryć połową masy, ułożyć drugą część biszkoptu i posmarować wierzch i boki pozostałą masą. Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić.

poniedziałek, 25 marca 2013

Jeszcze jedna propozycja na świąteczny stół. Przepis znalazłam kiedyś w jakimś czasopiśmie. W oryginale spód stanowiło kruche ciasto, którego, jak dla mnie, było zdecydowanie za dużo. Kruche ciasto zamieniłam na herbatniki, dzięki czemu sernik zyskał. Polecam gorąco.


Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 20 dag cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki budyniu
  • cukier waniliowy
  • aromat pomarańczowy
Dodatkowo: herbatniki, polewa czekoladowa, puszka brzoskwiń

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, aromatem i twarogiem. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z pozostałymi składnikami. Formę wyłożyć pergaminem, posmarować masłem i rozłożyć herbatniki. Wylać masę. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, ułożyć na masie serowej, delikatnie wcisnąć. Piec 45 minut w temperaturze 180'C. Ostudzić, po czym oblać polewą czekoladową i odstawić do wystygnięcia.

 Masa kokosowa:

  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 20 dag cukru
  • 1,5 szk. śmietany 18%
  • 10 dag masła
Śmietanę, cukier i wiórki kokosowe gotować przez kilka minut, do zgęstnienia. Lekko ostudzone, zmiksować z masłem. Masę kokosową równomiernie rozłożyć na zastygniętej polewie czekoladowej. Schłodzić.

 

niedziela, 24 lutego 2013

Sezon malinowy może nam się póki co tylko przyśnić, ale do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin lub innych owoców. Tak naprawdę każdy kwaśniejszy owoc będzie pasował idealnie, gdyż przełamie słodycz ciasta. Nieźle wygląda, zaskakuje smakiem. Przepis zawdzięczam Miencie z Wielkiego Żarcia, podaję z moimi drobnymi modyfikacjami. Polecam.

Składniki ciasta:

  • 3 szk. mąki
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i cukier. Dodać posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy o wymiarach 20x32 cm i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C.

Masa:

  • 4 białka
  • 1 szk. cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 130 g wiórków kokosowych
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo: 2 szk. malin świeżych lub mrożonych (jeśli używamy mrożonych, nie rozmrażać!)

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz śmietanę. Wymieszać dokładnie i wylać na podpieczony spód.

Na masie ułożyć maliny, delikatnie wciskając i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.

Całość piec przez około 60 minut w temp. 180°C.

piątek, 15 lutego 2013

To ciasto robiłam jakiś czas temu. Ciężko określić bliżej jego status, gdyż połączyłam w jedno Cycki Murzynki i ciasto o niewdzięcznej nazwie Pijak. Cóż można rzec... ładnie się prezentuje, więc może zabłysnąć na stole podczas jakiejś fajnej okazji. Biszkopt możecie dodatkowo nasączyć lub zrobić według swojego sprawdzonego przepisu, ponieważ ten był trochę smutny. Reszta bez zastrzeżeń, więc mimo wszystko polecam. Przepis podaję już teraz na życzenie Martex.82. ;)

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka
  • 12 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 12 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka i sok z cytryny. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy o wym. 38 x 23cm i upiec w temp. 170°C przez około 25-30 minut.

Wkładka kokosowo - makowa:

  • 5 białek
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 3/4 szk. wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie połączyć z makiem i wiórkami kokosowymi. Masę przełożyć do formy w której był pieczony biszkopt i upiec w temp. 170°C przez około 25-30 minut.

Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 gram margaryny

Z podanych składników ugotować budyń. Gdy ostygnie, utrzeć z margaryną.

Dodatkowo:

  • biszkopty
  • polewa czekoladowa
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 1/3 szk. spirytusu + 1/3 szk. wody

Biszkopt posmarować dżemem położyć wkładkę kokosowo - makową i przykryć kremem budyniowym. Biszkopty zanurzać na chwilę w alkoholu i równo układać na masie budyniowej. Całość oblać polewą czekoladową i schłodzić.

 
1 , 2
| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne