Wpisy z tagiem: kakao

piątek, 02 października 2015

Zebra to chyba jedno z najpopularniejszych ciast i ... smak mojego dzieciństwa. Może dlatego, że zawsze chciałam ten smak przywołać, za każdym razem wychodziły mi popisowe zakalce. To miało być moje ostatnie podejście, które ku mojemu zaskoczeniu zakończyło się powodzeniem - z zupełnie nowego przepisu, z dodatkiem śliweczek, bardzo fajnie ożywiających całość. Nowością był dodatek gorącej wody dodanej do ciasta... i może w tym tkwił cały sekret? Polecam!

Źródło: Ciasto zebra ze śliwkami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 szk. mąki
  • 1 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szk. oleju słonecznikowego
  • 1/3 szk. gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 10 śliwek

Jajka ubić z cukrem, dodać olej, aromat i wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Na dno tortownicy o średnicy 26cm wylewać na środek- łyżka po łyżce jasne i ciemne ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki lub ćwiartki śliwek skórką do dołu. Piec przez 40 minut w temp. 180°C.

Udanych wypieków! :)

wtorek, 08 kwietnia 2014

Święta Wielkiej Nocy tuż, tuż. Wiecie już, jakie słodkości zagoszczą na Waszych stołach? Tradycyjnymi wypiekami w wielu domach są babki, może zatem skusicie się na tę? Wielosmakowa, barwna, niezbyt sucha, pachnąca. Co prawda, nie wyszedł mi tulipan tak piękny, jak u Oli, ale smak babki zrekompensował niedoskonałości wizualne. Pozdrawiam i polecam na świąteczny stół.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową:

  • 5 jajek
  • 250 g margaryny
  • 225 g cukru
  • 1 op. (16 g) cukru waniliowego
  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 1 op. kisielu wiśniowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki maku
  • szczypta soli

Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując, do połączenia składników. Dodawać po 2-3 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na przemian z łyżką oleju. Miksować do połączenia składników.  Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem. Podzielić na 4 równe części. Do I dodać mak, do II kakao, do III kisiel, a do IV 2 łyżki mąki. Do przygotowanej keksówki o wym. 9 x 37cm wkładać kolejno: ciasto białe, kakaowe, z kisielem i makiem. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego spodu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 60 minut w temp. 180°C.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 18 listopada 2013

Puszyste, mięciutkie, przyjemnie pachnące, z dodatkami jakie lubię. Szybko się robi, szybko znikają. Inspirację znalazłam na Wielkim Żarciu. Polecam Wielbicielom/kom małych czekoladowych wypieków ;)

Składniki suche:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 125 g margaryny (roztopić, przestudzić)
  • 1 szk. mleka
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonych śliwek

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek, mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Czekoladę i śliwki pokroić, dodać do masy i wymieszać.

Formę wyłożyć papilotkami. Równomiernie rozłożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec 15-20 minut w temp. 200°C. Ostudzić na kratce.

niedziela, 29 września 2013

Pory roku trochę rządzą moim życiem, co ma też odzwierciedlenie na blogu. Jesień dla mnie to przede wszystkim zapach pieczonych jabłek i cynamonu, dlatego dzisiaj chcę podzielić się z Wami tym ciastem. Jest aromatyczne, wilgotne, wyraziste. Jabłka przykryte są przepyszną, słodką polewą z mleka w proszku. Dobrze zatem, jeśli dla przełamania smaku, do ciasta użyjemy kwaśniejszych jabłek. Z pewnością wrócę do tego przepisu. Polecam gorąco.

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szk. cukru
  • po jednej łyżeczce cynamonu, sody, proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szk. mąki pszennej tortowej
  • 1 szk. oleju słonecznikowego

Dodatkowo: 3-4 jabłka

Jajka ubić z cukrem. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, dodać do masy jajecznej, dokładnie zmiksować. Na końcu powoli wlać olej. Ciasto przełożyć do formy o wym. 24 x 24cm, na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ćwiartki. Piec przez 45 minut w temp. 180°C.

Mleczna polewa:

  • 1,5 szk. mleka w proszku (łaciate)
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szk. cukru
  • 1/4 szk. wody

Masło, cukier i wodę zagrzać w rondelku, nie gotować. Wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Masę wyłożyć na gorące ciasto. Ostudzić.

środa, 04 września 2013

Przedstawiam kolejny przepis na sernik. Delikatna masa serowa, soczyste gruszki, opatulone kruchutkim ciastem kawowo - kakaowym to świetne połączenie smaków. Przepis pochodzi ze strony mniammniam.com, podaję z moimi modyfikacjami. Polecam gorąco.

Składniki ciasta:

  • 250 g. mąki pszennej
  • 150 g. margaryny
  • 100 g. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 6 płaskich łyżek kawy cappuccino
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Margarynę rozpuścić, dodać kawę i ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać jajko, cukier, margarynę, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Schłodzić w zamrażarce przez minimum 30 minut.

Składniki masy serowej:

  • 500 g. twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 100 g. margaryny
  • 100 g. cukru
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy

Dodatkowo: 5 twardych gruszek

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać twaróg. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Na dno przygotowanej wcześniej tortownicy zetrzeć 2/3 ciasta, delikatnie ugnieść. Wyłożyć masę serową. Gruszki pokroić na ósemki i dość ciasno ułożyć na masie serowej. Na wierzch zetrzeć pozostałą część cista. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 70 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

środa, 07 sierpnia 2013

Czy macie jeszcze w swoich ogródkach agrest? Jeśli tak, polecam Wam sernik inny, niż wszystkie :) Niestety nie potrafię przypomnieć sobie źródła tego przepisu, natknęłam się na niego dawno temu, w poszukiwaniu sposobu na te zielone cudeńka. Sam sernik... jak dla mnie, to świetne połączenie smaków, puszysta masa serowa przełamana słodko- kwaśnym agrestem, kokosowa piana, wszystko zwieńczone kakaową posypką... Spróbujecie? :)

Składniki ciasta:

  • 3 szk. mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagnieść ciasto. Do 1/3 części dodać kakao, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Składniki masy serowej:

  • 1/2 kg twarogu półtłustego, 3-krotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Składniki masy kokosowej:

  • 3 białka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 100 g. wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec powoli dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe.

Dodatkowo: 1/2 kg słodkiego agrestu

Na przygotowaną blachę o wym. 20x32cm rozwałkować jasne ciasto, wyłożyć masę serową, a na niej rozłożyć umyty i osuszony agrest, delikatnie wcisnąć. Równomiernie rozłożyć masę kokosową, a na nią, na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

niedziela, 07 kwietnia 2013

Uwielbiam serniki, więc te serowe maleństwa bardzo przypadły mi do gustu. Robi się je bardzo szybko, smakują rewelacyjnie. Polecam bardzo.

Składniki spodu:

  • 110 g. herbatników maślanych
  • 50 g. masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zmielonych orzechów

Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao, orzechami i roztopionym masłem. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć ciasto, docisnąć.

Masa serowa:

  • 250 g. twarogu półtłustego, zmielonego
  • 200 g. serka waniliowego homogenizowanego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • skórka pomarańczowa

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Jajko utrzeć z cukrem, dodać twaróg, serek, aromat i mąkę. Dokładnie wymieszać, po czym wyłożyć na ciasteczkowy spód. Posypać skórką pomarańczową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Oblać polewą i schłodzić w lodówce.

czwartek, 21 marca 2013

Kolejna propozycja na najbliższe święta. Bardzo łatwa w wykonaniu, wilgotna, ładna. Robiłam ją wiele razy, za każdym razem się udaje. Polecam.
* Wymieniłam zdjęcia na tegoroczne. Użyłam żurawinowego kisielu, dlatego róż wyszedł blado, mimo to bardzo smacznie. Polecam raz jeszcze.

Składniki:
  • 25 dag Kasi
  • 6 jajek
  • 2 szk. mąki
  • 1,5 szk. cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. kisielu wiśniowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki suchego maku
  • aromat migdałowy
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce olej, małymi porcjami mąkę z proszkiem.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać aromat migdałowy, delikatnie wymieszać. Podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao.
Formę babkową bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Na sam dół wyłożyć ciasto z makiem, zrobić rowek. Następnie wyłożyć ciasto z kakao, ponownie zrobić rowek, na samą górę ciasto z kisielem. Piec około 60 minut w temp. 180'C.
sobota, 09 lutego 2013

No i mamy ostatni weekend karnawału. Ucieka mi czas gdzieś między palcami, ale mimo to, udało mi się pobawić w szachy ;) Dokładniej, w szachownicę serową. Wbrew pozorom nic trudnego. Zwykły biszkopt, pokrojony- w miarę równe pasy ;) i wypełniony pyszną, niezbyt słodką masą serową. Przez podwójne pieczenie biszkoptu, nic mu nie ubędzie, wręcz przeciwnie, stanie się wilgotniejszy od białej masy. Gdzieś przewijały mi się szachownice wcześniej, ale dopiero teraz zmobilizowałam się zrobić osobiście. Będę wracać do tego przepisu, Wam również go polecam. :) Źródło: od Koleżanki. Dziękuję ;)

Biszkopt:

  • 1 szk. mąki
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 4 łyżki wody

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, żółtka i wodę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i budyń wymieszać, przesiać do ubitych jaj, wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 22cm x 28cm i piec przez 20 minut w temp. 180°C. Ostudzić i pokroić wzdłuż na 8 części.

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • rodzynki

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać twaróg, mąkę, rodzynki i sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą składników.

Blachę wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na spód położyć 4 paski biszkoptu, zachowując około 2-cm odległość. Przerwy wypełnić połową masy twarogowej. Masę przykryć pozostałymi paskami biszkoptu, a w wolne miejsca wyłożyć pozostałą część masy twarogowej. Ciasto piec przez 45 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu oblać polewą.

niedziela, 27 stycznia 2013

Była już twarogowa zebra, przyszedł zatem czas na sernik w kropki. Czyż nie jest uroczy? Co prawda kropki nie wyszły mi tak pięknie jak Szarlotkowi z blogu Cukiernicze kreacje Charlotte, ale jak na pierwszy raz, wyglądają równie kusząco. Dostosowałam składniki do formy keksowej (9x37cm), odrobinę zmodyfikowałam. Bardzo dobry, rozpływający się w ustach, efektowny. Szczerze polecam. Udanych wypieków ;)

Składniki na spód:

  • 100 g. zmielonych herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g. roztopionego masła.

Podane składniki wymieszać, wyłożyć dno formy, docisnąć i odstawić do lodówki.

Masa serowa:

  • 1/2 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 1/2 szk. cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • aromat cytrynowy

Jaja utrzeć z cukrem, aromatem i śmietaną, dodając twaróg. 1/2 szk. masy serowej odłożyć, a resztę wylać na przygotowany spód.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, dokładnie połączyć z pozostałą masą serową. Masę czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycki z dość dużym otworem. Wyciskać niewielkie porcje masy w sernik, zachowując odstępy.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 min. w temp. 150'C, zostawić do wystygnięcia w piekarniku.

 
1 , 2
| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne