Wpisy z tagiem: kakao

niedziela, 17 lutego 2019

Tak jak obiecałam, przedstawiam wafle w zupełnie innej odsłonie. Masy powstały na podstawie przepisu do znanych już Orzeszków. Postanowiłam jedną część pozostawić białą, ale wzbogacić ją za to bakaliami. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać więcej bakalii lub użyć innych, ulubionych. Masy wychodzą słodkie, zwłaszcza ta biała, dlatego można użyć  mniej cukru. Polecam :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Masa ciemna:

  • 125 g masła
  • 125 ml wody
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 szk. mleka w proszku

Do roztopionego masła dodać cukier, wodę i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać.

Masa jasna:

  • 125 g masła
  • 125 ml wody
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 szk. mleka w proszku
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny

Do roztopionego masła dodać cukier i wodę. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać Dodać orzechy i posiekaną żurawinę, wymieszać. 

Dodatkowo: paczka wafli

Masą przekładać wafle. Przycisnąć deszczułką i odstawić, najlepiej na noc, do lodówki. Po zastygnięciu pokroić.

Udanych! ;)

sobota, 09 lutego 2019

Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że domowe wafle są najlepsze. Masa do tych wafli jest identyczna, jak w moich niedawno zamieszczonych Orzeszkach. W następnym wpisie pokażę, jak na bazie tej masy możemy bawić się smakiem i wyglądem tych drobnych słodkości. Polecam gorąco!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Masa:

  • 250 g masła
  • 250 ml wody
  • 1,5 szk. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 5 szk. mleka w proszku
  • 100 g mielonych orzechów włoskich

Dodatkowo: wafle

Do roztopionego masła dodać cukier, wodę i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Na końcu dodać zmielone orzechy. Po lekkim stężeniu masy, przekładać wafle, lekko przycisnąć i schłodzić. Pokroić w dowolne kształty.

Udanych! ;)

niedziela, 18 listopada 2018

Mocno czekoladowe, odpowiednio wilgotne, z miłą niespodzianką w środku. Bardzo szybkie w przygotowaniu, niezawodne, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Inspirację znalazłam u Anety, podaję z moimi zmianami. Polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 szk. mąki tortowej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. oleju
  • 1/2 szk. ciepłej wody
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatkowo: 1 słoiczek wiśni w syropie (opcjonalnie świeże, mrożone)

W jednej miseczce wymieszać mąkę razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać cukry, jajko, olej, aromat oraz ciepłą wodę. Zawartość misek wymieszać razem tylko do połączenia składników, na koniec dodać odsączone wiśnie. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości i piec w temp. 180°C przez około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.

Udanych! :)

piątek, 02 października 2015

Zebra to chyba jedno z najpopularniejszych ciast i ... smak mojego dzieciństwa. Może dlatego, że zawsze chciałam ten smak przywołać, za każdym razem wychodziły mi popisowe zakalce. To miało być moje ostatnie podejście, które ku mojemu zaskoczeniu zakończyło się powodzeniem - z zupełnie nowego przepisu, z dodatkiem śliweczek, bardzo fajnie ożywiających całość. Nowością był dodatek gorącej wody dodanej do ciasta... i może w tym tkwił cały sekret? Polecam!

Źródło: Ciasto zebra ze śliwkami

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 2 szk. mąki
  • 1 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szk. oleju słonecznikowego
  • 1/3 szk. gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 10 śliwek

Jajka ubić z cukrem, dodać olej, aromat i wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Na dno tortownicy o średnicy 26cm wylewać na środek- łyżka po łyżce jasne i ciemne ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki lub ćwiartki śliwek skórką do dołu. Piec przez 40 minut w temp. 180°C.

Udanych wypieków! :)

wtorek, 08 kwietnia 2014

Święta Wielkiej Nocy tuż, tuż. Wiecie już, jakie słodkości zagoszczą na Waszych stołach? Tradycyjnymi wypiekami w wielu domach są babki, może zatem skusicie się na tę? Wielosmakowa, barwna, niezbyt sucha, pachnąca. Co prawda, nie wyszedł mi tulipan tak piękny, jak u Oli, ale smak babki zrekompensował niedoskonałości wizualne. Pozdrawiam i polecam na świąteczny stół.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową:

  • 5 jajek
  • 250 g margaryny
  • 225 g cukru
  • 1 op. (16 g) cukru waniliowego
  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 1 op. kisielu wiśniowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki maku
  • szczypta soli

Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując, do połączenia składników. Dodawać po 2-3 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na przemian z łyżką oleju. Miksować do połączenia składników.  Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem. Podzielić na 4 równe części. Do I dodać mak, do II kakao, do III kisiel, a do IV 2 łyżki mąki. Do przygotowanej keksówki o wym. 9 x 37cm wkładać kolejno: ciasto białe, kakaowe, z kisielem i makiem. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego spodu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 60 minut w temp. 180°C.

Udanych wypieków :)

poniedziałek, 18 listopada 2013

Puszyste, mięciutkie, przyjemnie pachnące, z dodatkami jakie lubię. Szybko się robi, szybko znikają. Inspirację znalazłam na Wielkim Żarciu. Polecam Wielbicielom/kom małych czekoladowych wypieków ;)

Składniki suche:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 125 g margaryny (roztopić, przestudzić)
  • 1 szk. mleka
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonych śliwek

W jednej miseczce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek, mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Czekoladę i śliwki pokroić, dodać do masy i wymieszać.

Formę wyłożyć papilotkami. Równomiernie rozłożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec 15-20 minut w temp. 200°C. Ostudzić na kratce.

niedziela, 29 września 2013

Pory roku trochę rządzą moim życiem, co ma też odzwierciedlenie na blogu. Jesień dla mnie to przede wszystkim zapach pieczonych jabłek i cynamonu, dlatego dzisiaj chcę podzielić się z Wami tym ciastem. Jest aromatyczne, wilgotne, wyraziste. Jabłka przykryte są przepyszną, słodką polewą z mleka w proszku. Dobrze zatem, jeśli dla przełamania smaku, do ciasta użyjemy kwaśniejszych jabłek. Z pewnością wrócę do tego przepisu. Polecam gorąco.

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szk. cukru
  • po jednej łyżeczce cynamonu, sody, proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szk. mąki pszennej tortowej
  • 1 szk. oleju słonecznikowego

Dodatkowo: 3-4 jabłka

Jajka ubić z cukrem. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, dodać do masy jajecznej, dokładnie zmiksować. Na końcu powoli wlać olej. Ciasto przełożyć do formy o wym. 24 x 24cm, na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ćwiartki. Piec przez 45 minut w temp. 180°C.

Mleczna polewa:

  • 1,5 szk. mleka w proszku (łaciate)
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szk. cukru
  • 1/4 szk. wody

Masło, cukier i wodę zagrzać w rondelku, nie gotować. Wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Masę wyłożyć na gorące ciasto. Ostudzić.

środa, 04 września 2013

Przedstawiam kolejny przepis na sernik. Delikatna masa serowa, soczyste gruszki, opatulone kruchutkim ciastem kawowo - kakaowym to świetne połączenie smaków. Przepis pochodzi ze strony mniammniam.com, podaję z moimi modyfikacjami. Polecam gorąco.

Składniki ciasta:

  • 250 g. mąki pszennej
  • 150 g. margaryny
  • 100 g. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 6 płaskich łyżek kawy cappuccino
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Margarynę rozpuścić, dodać kawę i ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać jajko, cukier, margarynę, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Schłodzić w zamrażarce przez minimum 30 minut.

Składniki masy serowej:

  • 500 g. twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 100 g. margaryny
  • 100 g. cukru
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy

Dodatkowo: 5 twardych gruszek

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać twaróg. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Na dno przygotowanej wcześniej tortownicy zetrzeć 2/3 ciasta, delikatnie ugnieść. Wyłożyć masę serową. Gruszki pokroić na ósemki i dość ciasno ułożyć na masie serowej. Na wierzch zetrzeć pozostałą część cista. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 70 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

środa, 07 sierpnia 2013

Czy macie jeszcze w swoich ogródkach agrest? Jeśli tak, polecam Wam sernik inny, niż wszystkie :) Niestety nie potrafię przypomnieć sobie źródła tego przepisu, natknęłam się na niego dawno temu, w poszukiwaniu sposobu na te zielone cudeńka. Sam sernik... jak dla mnie, to świetne połączenie smaków, puszysta masa serowa przełamana słodko- kwaśnym agrestem, kokosowa piana, wszystko zwieńczone kakaową posypką... Spróbujecie? :)

Składniki ciasta:

  • 3 szk. mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagnieść ciasto. Do 1/3 części dodać kakao, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Składniki masy serowej:

  • 1/2 kg twarogu półtłustego, 3-krotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Składniki masy kokosowej:

  • 3 białka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 100 g. wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec powoli dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe.

Dodatkowo: 1/2 kg słodkiego agrestu

Na przygotowaną blachę o wym. 20x32cm rozwałkować jasne ciasto, wyłożyć masę serową, a na niej rozłożyć umyty i osuszony agrest, delikatnie wcisnąć. Równomiernie rozłożyć masę kokosową, a na nią, na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

niedziela, 07 kwietnia 2013

Uwielbiam serniki, więc te serowe maleństwa bardzo przypadły mi do gustu. Robi się je bardzo szybko, smakują rewelacyjnie. Polecam bardzo.

Składniki spodu:

  • 110 g. herbatników maślanych
  • 50 g. masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zmielonych orzechów

Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao, orzechami i roztopionym masłem. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć ciasto, docisnąć.

Masa serowa:

  • 250 g. twarogu półtłustego, zmielonego
  • 200 g. serka waniliowego homogenizowanego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • skórka pomarańczowa

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Jajko utrzeć z cukrem, dodać twaróg, serek, aromat i mąkę. Dokładnie wymieszać, po czym wyłożyć na ciasteczkowy spód. Posypać skórką pomarańczową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Oblać polewą i schłodzić w lodówce.

 
1 , 2
| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne